Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

 Trešdiena, 22.februāris


  Pēc aukstas un daļēji skaidras nakts, kad gaisa temperatūra pazeminājās pat zem -10 grādu atzīmes, dienas gaitā mākoņi pamazām sabiezēja un no Kurzemes jau priekšpusdienā valsti sasniedza jau nākamā ciklona siltā oklūzijas fronte, nesot intensīvu sniegputeni vairāku stundu garumā. Trešdienas vēlā vakarā tas joprojām turpinās Austrumlatvijā. Sniega sega sniegputenī vidēji valstī pieauga par 5-10 cm, taču vēja dēļ radās arī krietni lielāki sniega sanesumi. Temperatūra dienas gaitā no R, DR pamazām paaugstinājās un arī turpina paaugstināties aizfrontē, 21 vakarā Kurzemē, Zemgalē un daļā Vidzemes jau atkal atgriežoties 0...+3 grādu līmenī, austrumos vēl saglabājas sals. Vienlaicīgi ar temperatūras paaugstināšanos, beidzoties sniegputenim, debesis arī skaidrojās/skaidrojas, vakarā Kurzemes piekrastē līdz ar to arī atkal uzspīdēja saule.

Tuvākajā naktī sniegs kusīs siltāka laika, kas valda ciklona aizfrontē, dēļ. Debesis lielākoties apmākušās, brīžiem arī skaidrosies, gaidāms īslaicīgs lietus, smidzinošs lietus un arī slapjš sniegs. Temperatūra ap 0...+3, dienā par grādu siltāks, laikapstākļi saglabāsies līdzīgi. Pēcpusdienā no ZR, valsti šķērsojot ciklona aukstajai frontei, skaidrosies un piesals, vietām iespējams īslaicīgs slapjš sniegs.

Piektdienas vakarā skaidrosies daudzviet, bet nakts otrajā pusē atkal mākoņu kļūs vairāk nākamā ciklona ietekmē, kas Latviju gan skars daļēji. Temperatūra pazemināsies līdz -1...-5, dienā ap 0. Valsts lielākajā daļā gaidāms mākoņains laiks, nedaudz snigs, vairāk valsts dienvidos un dienvidaustrumos.

Nedēļas nogalē (precizēta prognoze)

Sestdien daļēji mākoņains, brīžiem nedaudz snigs, dienā gaidāms brāzmains R vējš. Naktī daudzviet, izņemot piekrasti, -5...-10, dienā 0...-3.

Svētdienas naktī sabiezēs mākoņu sega pirms kārtējā ciklona, kas Latviju sasniegs ātrāk nekā bija iepriekš prognozēts. Naktī vēl valsts austrumos līdz -10 un pat zemāk, dienā daudzviet ap -1...+1 un atkal gaidāms sniegs un slapjš sniegs. Aiz ciklona ieplūdīs siltāks gaiss, uzsnigušais sniegs kusīs un vēlāk martā iepriekš prognozētā sala vietā pašlaik tiek prognozēti nestabili laika apstākļi, atrodoties pa vidu starp pavasarīgo siltumu Centrāleiropā un nelielu salu Skandināvijā un Krievijas ziemeļu daļā

 

Laikapstākļi šonedēļ - īpaši nepatīkami (prognoze aktuāla 20.02)

  Aiz ciklona naktī uz otrdienu un otrdienas dienā īslaicīgi Latviju sasniegs arktisks gaiss, temperatūrai pie daļēji skaidrām debesīm trešdienas rītā Vidzemē noslīdot zem -10 grādiem. Taču tas nebūs vienīgais ziemas revanšs šonedēļ. Trešdienas dienas pirmā puse daudzviet valstī būs daļēji mākoņaina, ap 0...-4, taču dienas otrajā pusē no R, DR strauji apmāksies un D vējš brāzmās sasniegs 13-20 m/s. Vakarā Latviju sasniegs jauns aktīvs ciklons un tas atnesīs slapju sniegu, austrumos sniegu un puteni. Temperatūra no DR paaugstināsies virs 0, naktī visā valstī sasniegs +1...+3, nokrišņi kļūs vājāki, iespējams lietus un slapjš sniegs.  Ceturtdien dienā lielākoties mākoņains, brīžiem skaidrosies, R vējš saglabāsies brāzmās virs 10 m/s. Gaidāms īslaicīgs lietus, slapjš sniegs un sniegs, vakarā no rietumiem mākoņu kļūs mazāk.  Naktī uz piektdienu mākoņainas debesis, no dienvidiem pirms nākamā ciklona debesis atkal apmāksies, visā valstī gaiss atdzisīs līdz -2..-8. Piektdien visā valstī, izņemot ziemeļus, gaidāms sniegs, putenis, slapjš sniegs. Vējš iegriezīsies no A. Valsts dienvidos nokrišņi būs intensīvāki un galējos DA pastāv arī lietus iespējamība. Temperatūra dienā svārstīsies ap 0.   Brīvdienās laikapstākļi saglabāsies nestabili. Sestdienas naktī no rietumiem skaidrosies, bet austrumos turpināsies sniegs. Iegriežoties ZR, Z vējam, gaiss atdzisīs līdz -3...-8, piekrastē siltāks. Sestdien ciklona aizfrontē gaidāms R vējš un mākoņainas debesis, īslaicīgs sniegs un slapjš sniegs gaidāms valsts lielākajā daļā. Gaiss iesils līdz -1...+2. Svētdien laikapstākļi saglabāsies līdzīgi un dominēs sals. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē vietām Vidzemē sniega sega var sasniegt pat 15 cm biezumu. Upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties, tomēr plaša ledus iešana valsts lielākajā daļā vēl nav gaidāma, izņemot Kurzemi, kur ledus ir maz vai nemaz.  Taču ziemīgāki laikapstākļi Latvijā vēl nenostiprināsies, jo nākampirmdien, 27. februārī, valsti sasniegs jauns ciklons ar lietu un atkal siltāku gaisu. Tomēr vēlāk, marta sākumā, tiek prognozēts, ka virs Eiropas ZR var izveidoties augsta spiediena apgabals, kas diezgan ticami Latvijā atkal ienestu salu un ziemai raksturīgākus laikapstākļus.

ĪSS ATSKATS UZ AIZVADĪTAJĀM DIENĀM

Pirmdiena, 20.februāris

Starp aizejošo neizteikto un tuvojošos ciklonu visā valstī apmācies un mitrs laiks ar smidzinošu lietu un lietu, vakarpusē, ierodoties ciklonam, lietus kļūst spēcīgāks. Gaisa temperatūra visā valstī +1...+4, Austrumlatvijā vēl turpina kust sniega segas paliekas.

Otrdiena, 21. februāris

Ciklona ROLF aukstā fronte dienas gaitā atrodas virs Latvijas, pamazām pārvietojoties D, DA virzienā. Līdz ar to valstī no ziemeļiem ieplūst vēsāks gaiss, daudzviet Vidzemē dienas gaitā snieg slapjš sniegs, atjaunot sniega kārtiņu. Vēl dienas pirmajā pusē daudzviet mazos plusos, bet vakarpusē jau valsts lielā daļā neliela augsta spiediena atzara ietekmē skaidrojas un temperatūra pazeminās zem nulles.

Trešdiena, 22.februāris

Naktī īslaicīga augsta spiediena atzarā valsts lielākajā daļā skaidrojās, gaisa temperatūra noslīdēja līdz -3...-9 un lokālāk arī līdz -10..-13. Tomēr jau no rīta mākoņu slānis pamazām sabiezēja un sākot no rietumiem valsti sasniedza nākamais ciklons (STEFAN), nesot sniegputeni ar sniega segas pieaugumu vidēji 6 cm, aiz kura, sākot no Kurzemes pēcpusdienā, atkal ieplūda siltāks gaiss (virs nulles) un skaidrākas debesis. Vēlā vakarā vien austrumu daļā saglabājas sals.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 24.02.2017 18:05

    Naktī ap 5.00 sāka snigt, sniga visu rītu, bet ne pārāk stipri, tomēr savi 2-3 cm svaiga sniega klāt. Arī nekāda stiprā vēja un līdz ar to arī puteņa nebija, mierīga snigšana ar -1...1,5 grādiem zem nulles. Priekšpusdienā snigšana mitējās, bet tuvāk pusdienlaikam jau sāka skaidroties, uzspīdēja Saule.
    T. jau ap 10.00 plusos, pēc 12.00 vairākas stundas ap +2°C. Iestājās pamatīgs atkusnis, sniegs strauji kusa, uz ielām atkal šļura. Pēcpusdienā saulains ar MMD, līdz 15.00 vēl ap +2, taču pēc tam diezgan ātri vēsāks, un jau pēc 16.00 uz asfalta vietām sāka piesalt. Vējš lēns līdz mērens.
    Tagad debesis daļēji mākoņainas, arvien vairāk piesalst, šobrīd jau -2,4°C. No nakts sniega 1-2 cm saglabājies, pārsvarā zeme balta. Vējš norimis, bet spiediens jau kopš rīta kāpj, pašlaik 743,5 mm.

    Ielādē...
  2. 24.02.2017 23:38

    Vakars mierīgs, vēja nav. Spiediens turpina kāpt, grādi slīd lejup. Debesīs spīd zvaigznes, -4,4°C, 747 mm.

    Ielādē...
  3. 25.02.2017 01:22

    24. febr. naktī uzsniga plāna sniega kārtiņa. T. no rīta bija -1*. Spiediens 740 mm. Daudz mākoņu- augšējie spalvu-slāņu un zemie kopā 8 balles. Lēns ZA vējš. Priekšpusdienā bez lielām izmaiņām. Palika drusku siltāks- līdz +1*. Pēcpusdienā uznāca zemie gubu-slāņu mākoņi. Uzpūta lēns ZR vējš un palika drusku aukstāks. Bet spiediens strauji pacēlās. Vakarā zemie mākoņi pazuda. ZR pusē pilnīgi skaidrs. DR pusē spalvu-slāņu mākoņi kas pamalē saplūda nomākušās debesīs. T. lēni pazeminājās. Pašlaik t. -2,1*. Spiediens 750 mm.
    SILTĀKĀ DIENA 2014.g. No rīta -1,AC,saulains. Pēcpusdienā +7,saulains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -2,saulains.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2011.g. No rīta -21,AC,saulains. Pēcpusdienā -13,saulains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -21,mākoņains,migla.

    Ielādē...
  4. 25.02.2017 11:46

    *24.2.2017., piektdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 351. diena). Ciklons uz DA pusi. Visas diennakts laikā bez nokrišņiem, rītā DA pusē vairāk ac+as un augstaki slāņu mākoņi, pusdienās un pēcpusdienās nelieli gubaiņi, pēc saulrieta atkal dažāda 2-5 balles mākoņainība. ZR vējš 2-5-6m/s. Gaisa temperatura: plkst. 3:00-2; 9:00-5; 15:00-2; 21:00-3. Uz zemes saglabājas sasalis sniegs caurmērā 5cm biezumā.

    Ielādē...
  5. 25.02.2017 12:01

    Februāris beidzot atcerējies, ka ir puteņu mēnesis un nu ķer un grābj, ko var :D . Snieg gandrīz visu laiku, brīžam pieticīgāk, bet lielākoties ar kārtīgām šaltīm un visai horizontāli. Saule gan arī pamanās izlauzties, visumā skaisti ziemīga diena. Temperatūra no rīta -3, paskatīju kādā pauzes brīdī, tad gandrīz 0 rādīja, bet, kā sāka gāzties sniegs, atkal nobrauca līdz -1,5. Šobrīd snieg ar milzīgām pārslām, bet pirms brītiņa krita riktīgas bumbiņas.

    Ielādē...
  6. 25.02.2017 12:20

    Rīgā centrā šobrīd sākās līča efekta sniega brāzma ar dažām vēja brāzmām un intensīvu snigšanu. Temperatūra ap 0 un pa laikam mākoņu starpās uzspīd saule.

    Ielādē...
  7. 25.02.2017 13:15

    Jā, ir vērojamas visai fotogeniskas "līča efekta" brāzmas... ar sniegiem, un brāzmainiem vējiem arī Rīgas Z daļā.

    Ielādē...
  8. 25.02.2017 13:48

    Naktī t. ap -5, min.t. -5,5°C. Rīts skaidrs, dzestrs, pūta jūtams Z puses vējš, kas saglabājas arī dienā. Priekšpusdienā pamazām sāka vairoties mākoņi, bet kopumā aizvien saulains, t. vēl nedaudz zem nulles. Tomēr ap pusdienlaiku jau sāka atlaisties, 13.15 +1,2°C.
    Tagad turpinās neliels atkusnis, ielas slapjas, debesis brīžiem apmācas, manāmi diezgan lieli gubu mākoņi, bet ik pa laikam atkal Saule uzspīd. Pašlaik tieši tāds saulains brīdis, t. turas ap +0,5...+1°C. Sniegs pagaidām nav snidzis. Vējš gan visai nejauki pūš, siltums ļoti nosacīts. Spiediens turpina augšupeju, nule pakāpies līdz 751,5 mm.

    14:06: Tikko neliels putenis ar spēcīgām vēja brāzmām bija klāt arī pie manis, t. arī uzreiz zem nulles (-0,4°C). To atnesa neliels gubu mākonis, taču nu tas jau atkāpjas, un atkal Saule pilnā spožumā. Pavasara putenis, pēdējie čau no ziemas. :))

    Ielādē...
  9. 25.02.2017 14:53

    Interesanti laika apstākļi, sevišķi, ja pa logu vēro:) Toties laukā tik griezīgs ziemelis, brr....
    No rīta kādā mierīgā brīdī starp sniegputeņiem tik skaņi strazdi viteroja......nu pilnīgi kā pavasarī:)

    Ielādē...
  10. 25.02.2017 13:31

    Nu ko, ziema atvadās.

    Ielādē...
    1. 25.02.2017 15:40

      Ja arī atvadās- tad visai ilgstoši un ar "atgriešanās" brīžiem.

      Ielādē...
  11. 25.02.2017 15:44

    Atkal kārtējā sniega brāzma ar redzamību 150m.

    Ielādē...
  12. 25.02.2017 18:21

    Dienā saule mijās ar mākoņiem, vidēji stipras vēja brāzmas. Pēcpusdien mākoņu sega blīvāka, brīžiem mazliet sniga.

    Ielādē...
  13. 25.02.2017 18:39

    Šodien Saulkrastos interesanti laikapstākļi ar sauli, R vēju un līča efekta mākoņiem

    Ielādē...
  14. 25.02.2017 20:17

    Pilnīgi izskatījās, ka līča efekts bija atpūsts līdz pat A malai. Šodien visu dienu ik pa brīdim krietni uzputeņoja, bet pa vidam saules brīži. T no -5 rītā līdz -2 dienā, -6 šobrīd.
    Vakar visu dienu mīnusi, vējelis, arī saule, bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  15. 25.02.2017 23:05

    Pāris sniega brāzmas un ar to vis pasākums ir beidzies, uzsniga knapi 2cm, lielāki sniega mākoņi pagāja garām, izteikti vairāk to bija Saulkrastu un Siguldas pusē, bet kopumā izdevusies diezgan jauka un saulaina diena, kā arī smuki gubu mākoņi peldēja. Bet nu ja godīgi man jau ziema ir mazāk interesanta, tomēr prasās pēc kārtīgās saules, siltuma un pavasara.

    Ielādē...
  16. 25.02.2017 23:29

    Dienas mazais putenītis palika vienīgais, un arī tas nekādas redzamas pēdas neatstāja. Vēlākā pēcpusdienā atkal saulains, uz vakarpusi mākoņu pavisam maz, arī vējš krietni rāmāks. Temperatūra kādu brīdi ap 0°C, vēlākā pēcpusdienā stabilāk mīnusos, 17.00 -1,5°C. Bet vakars pavisam mierīgs, skaidrs, pamazām vēsāks, šobrīd -4,2°C. Spiediens pakāpies līdz 756 mm, pēdējās stundās nemainās.

    Ielādē...
  17. 26.02.2017 00:00

    Šodien jau no rīta un visu dienu ik pa brīdim snieg,brīžiem stipri,brīžiem putenis,kad redzamība samazinās līdz 200 m.Puteņa laikā stiprais R.,pēcpusdienā ZR.vējš dzenā sniegu no jumtiem un pa sniegu,vietams veidojas kupenas.Naktī -5 grādi,no rīta-4,8 grādi,dienā -3 grādi,pievakarē -4 grādi,šobrīd -8,1 grādi.Notiek pavasara cīņa ar ziemu,kas šogad sākusies agrāk nekā parasti.No rīta sniega sega 6-8 cm.,bet vakarā virs 10cm.Ledus biezums 34-39 cm.

    Ielādē...
  18. 26.02.2017 08:02

    Ja vakar pie manis pārsvarā tikai sniegvilksnis "zīmējās", tad šodien ir putenis- snieg, velk ciet ceļus, griež vērpetes gar jumiem, īstena februāra ziemas diena.

    Ielādē...
  19. 26.02.2017 09:11

    Saulkrastos šorīt stipra snigšana brīžiem kopā ar kādu puteņa vērpeti. Temperatūra -2, sasniguši apmēram 5 cm svaiga sniega.

    Ielādē...
  20. 26.02.2017 09:28

    *25.2.2017., sestdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 352. diena). Ciklons aiziet uz A pusi, mums - "līca efekta" nokrišņi. Kopš agra rīta līdz vēlai pēcpusdienai- ir dažas spēcīgas sniega brāzmas ar puteni, kas gan dienas laikā deva vien 1cm sniega klāt uz zemes. Vakarā skaidrojās. RZR vējš <3m/s, zem mākoņiem 5-6m/s. Uz zemes 2-5cm sniega kārta. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-3; 9:00-2; 15:00-1; 21:00-2.


    09:32: Tagad Rīgas Z daļā- atkal ir kārtējie ilstošie sniega nokrišņi, ceru- ka nāks arī lietus, kas daļēja pakausēs to, kas man rīt kā sētniekam būs jāvāc 250m garumā.

    Ielādē...
  21. 26.02.2017 18:10

    Naktī kādu laiku vēl skaidrs, 2.30 -5°C, bet uz rīta pusi pamazām siltāks. Rīts jau nomācies un ar sniegu. Lai arī kopumā snigšana ne pārāk intensīva, tomēr regulāri sagriezās arī neliels putenis, un dienas pirmajā pusē daži cm svaiga sniega klāt. Taču temperatūra pamazām uz augšu, priekšpusdienā jau mazliet virs nulles, un agrā pēcpusdienā sniegs pārvērtās lietū. Turpinājums nekāds - aizvien svina vāks pār debesīm, turpinās sīks lietus, svaigais sniegs pārvērties par nenormālu žļurgu. Labi, ka nekur nav jāiet, un neapskaužu tos, kam šādā laikā ārā kaut kas jādara. Vienīgi vējš pēcpusdienā norimis līdz lēnam (pārāk stiprs nebija arī rītā).
    Šobrīd t. +1,5°C, spiediens pēc ievērojama krituma dienas pirmajā pusē pēcpusdienā apstājies, 748 mm.
    Tagad gaidu ātrākus un lielākus plusus, lai pēc iespējas fiksāk atbrīvotos no slapjdraņķības.

    Ielādē...
  22. 26.02.2017 14:56

    Vakardiena-interesanta, dinamiska ziempavasara diena, saule un līča efekta mākoņiem, brīžiem ari īslaicīgi sniga, dažas reizes stipri ta ka debesis ar zemi gāja kopā, bet īsus mirkļus, kopumā neko daudz nepiesniga, ap 1 cm, bet vakarpusē skaidrojās un bez nokrišņiem, Ņakts otrā pusē un no rīta nākamais ciklons nesa ilgstošu mērenu snigšanu, rītsatnāca balts un ziemīgs, kadi 6-6 cm svaiga sniega, koki smuki apsniguši, neliels sals. Dienas vidū viss mainijās, nu atkal tas draņķa eiroatkusnis ir klāt, viss kust un žļurkst, ziema atkal vejā :( Nākama nedēļa ziemasmīļiem norakstāma.

    Ielādē...
    1. 26.02.2017 15:09

      Nākamā nedēļa norakstāma ? Es domāju, ka līdz pat Decembrim ziema jau ir norakstāma xd

      Ielādē...
    2. 26.02.2017 16:37

      Nākamnedēļ jau marts, laiks nākt pavasarim. Šogad par ziemīgu laikapstākļu trūkumu galīgi nevar sūdzēties, jo pirmais sniegs uznāca jau oktobra beigās un tā ar pārtraukumiem visu novembri, decembri, janvāri un februāri.

      Ielādē...
      1. 26.02.2017 17:34

        Uz kopējā fona šī ziemas sezona izdevusies par grādu aukstāka par pagājušo, bet nevaru izslēgt to, ka vēl Martā var uzsnigt pat 50cm sniega.

        Ielādē...
      2. 26.02.2017 18:26

        Piekrītu, šī ziema bija labāka par trim iepriekšējām, tomēr trūkums tāds, ka tā visai saraustīta, ar daudziem atkušņiem un pat nokušņiem. Tieši šie pārtraukumi neļāva to pa īstam izjust. Bet galvenais - ļoti maz Saules, absolūti dominēja nomācies un tumšs laiks. Sniega arī stipri pamaz, it īpaši lielāka sala periodos, kad daudzviet kailsals. Bet tad, kad uzsniga, parasti sekoja atkusnis. Tā kā, sportistu vārdiem runājot, vēl ir liela rezerve, kur pielikt. :)
        Bet tagad arī es gaidu pavasari. Kāda ziema bijusi, tāda izbijusi, viņas laiks pagājis, nu laiks siltumam un gaismai nākt. :)

        Ielādē...
  23. 26.02.2017 21:27

    Naktī vēl skaidrs,spīd zvaigznes.Pusnaktī -8,1 grāds.Uz rītu apmācās,snieg,pirms pusdienlaika neliels putenis.Pēc pusdienlaika jau snieg slapjš sniegs,kas beidz snigt pirms 14-iem,sāk smidzināt smalks lietus,uznāk neliela migla.Vakarā nedaudz līst.Sācies atkusnis,slapjš.Sasnidzis 10 cm.Sniega sega 16-17cm.Kūst sniegs.No rīta pūš mērens DR vējš,kas snigšanai beidzoties kļūst lēns.Dienā -0,8 grādi,vakarā 0 grādi.

    Ielādē...
  24. 26.02.2017 23:10

    Siguldā tas pats, kas Zaubē, tikai tagad ir T+2.5 un nokrišņi aerosolveidīga draņķa lietus veidā. Ielas ( ne visas) notīrīja tikai šovakar, kad sniegs jau piebraukts, vispār uz ielām un celiņiem ūdens+sniega putra+vietām ledus apakšā

    Ielādē...
  25. 27.02.2017 01:06

    26. febr. pēc pusnakts t. -2*. Vēlāk palika siltāks. No rīta sniegs un putenis. Uz ceļiem nelielas kupenas. T. -1*. Spiediens 752 mm. Mērens DR vējš. Snigt beidza pēc 10-mitiem. Pēcpusdienā apmācies. T. +3*. Vējš lēns līdz mērens no R-DR puses. Vakarā sniegs gandrīz nokusis. Pašlaik t. +3*. Spiediens 752 mm.
    SILTĀKĀ DIENA 2008.g. No rīta +2,AC,saulains. Pēcpusdienā +7,apmācies. Vakarā apmācies, lietus. Nākošā rītā +5,mākoņains.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2011.g. No rīta -14,AC>C,apmācies. Pēcpusdienā -7,skaidrojās. Vakarā mākoņains. Nākošā rītā -14,saulains.

    Ielādē...