Jauns posms meteolapa.lv dzīvē

Jauns posms meteolapa.lv dzīvē

Kas lēni nāk, tas labi nāk! Vēl pa visam nesen, pērnā gada nogalē, meteolapa.lv apritēja jau 7 gadi. Sākām ar nokrišņu radaru un ceļu novērojumu staciju datiem, turpinājām ar izglītojošiem rakstiem, galerijām un datu arhīvu. Šodien meteolapa.lv, mūsuprāt, ir vadošā laika un dabas vērotāju tikšanās vieta internetā. Ik pa laikam šeit pievienotās fotogrāfijas ir redzamas televizora ekrānā, kā arī rakstos pausto un novērojumu stacijās uzkrātos datus atspoguļo radio. Mēs neapstājamies pie sasniegtā, un šodien meteolapa.lv darbībā pāršķiram jaunu lapu. Jā, meteolapa.lv jaunā versija ir klāt!

Jaunās versijas izstrādi aizsākām jau vairāk kā 4 gadus atpakaļ. Dažādu apstākļu rezultātā darba process vairākkārtīgi ir ticis pārtraukts un atsākts no jauna. Pērn nospraudām mērķi līdz 2017.gada nogalei pabeigt iesākto, lai janvārī pārietu jaunā līmenī. Varbūt kādam rodas jautājums, kāpēc tas aizņēma tik daudz laika? Iespējams, ka mūsu vēlmes un idejas bija pārākas par iespēju tās realizēt. Savas korekcijas ieviesa arī darbs, veselība un dzīve kā tāda. Uz šodienu meteolapa.lv ir ne tikai jauns dizains, visa tehniskā puse ir veidota no nulles.

Turpinājumā īsumā iepazīstināsim ar jaunumiem. Jauno versiju esam veidojuši draudzīgu arī mūsu mobilajām viedierīcēm. Būtiskas izmaiņas ir skārušas titullapu - to esam padarījuši interaktīvu, parādot novērojumu staciju datus, izcēluši konkrētā brīža aktivitātes, iekļāvuši arī galeriju sadaļu. Jaunākās aktivitātes ir pārceltas uz apakšējo daļu. Vienreiz pārlūkojot sākumlapu, var uzreiz gūt iespaidu par pašu aktālāko.

Zem novērojumu sadaļas esam apvienojuši visas ikdienā noderīgās funkcijas - nokrišņu radaru, novērojumu staciju datus, satelītattēlus un datu arhīvu. Vizuāli būtiskas pārmaiņas ir piemeklējušas galeriju sadaļu un lietotāja profilu. Paldies tiem, kas piedalījās jaunās versijas testēšanā. Vairākus no ieteikumiem esam ņēmuši vērā un iestrādājuši vairākās lapas sadaļās.

Lai atvieglotu iepazīšanās procesu, ir izveidoti vairāki raksti sadaļā "par meteolapa.lv". Tajos ir aprakstīti ieviestie jauninājumi vairākās lapas sadaļās:

 

Mēs noteikti neapstāsimies pie sasniegtā un turpināsim meteolapa.lv attīstību. Viens no nākamajiem soļiem ir izveidot laika novērojumu karti, kur ikviens lietotājs varētu atzīmēt savus novērojumus. Paldies tiem, kas bija, un it īpaši tiem, kas joprojām ir kopā ar mums no pirmās dienas! Ceram uz tikpat veiksmīgu sadarbību arī turpmāk!

Ar laba vēlējumiem,
Jānis Bērziņš
meteolapa.lv idejas autors

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 19.01.2018 01:08

    Pāris krikši kritikas... :)
    Jā, katram jaunam projektam, lai cik tas labs, trūkumi izgaismosies lietošanas laikā. :) Vienu konstatēju jau šobrīd - mēģināju savu iepriekšējo komentāru mazliet precizēt, pielabojot, bet diemžēl labojumi netiek ņemti pretī. Un derētu kaut ko darīt ar iespējām palielināt lapu mobilajās ierīcēs, lai nevajag ar otrām brillēm skatīties.
    Patīk jauninājumi, bet pagaidām, pēc pirmās stundas lietošanas, jaunais variants netur līdzi vecajam. Prasa vairāk laika un sasprindzinājuma ātram pārskatam. Var jau būt, ka man liela inerce, un vajadzīgs lielāks laiks, lai ieskrietos, bet... :) Pāris minētie trūkumi tomēr traucē. Un arī faktisko apstākļu kartes atvēršanās staciju sadale vecajā variantā patika labāk.

    Ielādē...
    1. 19.01.2018 20:44

      Jūsu komentāru pārnesu zem atbilstošā raksta.
      Problēma ar komentāru labošanu un lapas pietuvināšanu mobilajās ierīcēs, kā redzējāt, novērsta.
      Ko domājāt ar kartes atvēršanās staciju sadali?

      Ielādē...
  2. 20.01.2018 12:56

    Nu tad jauna meteo dzīve sākas :)

    Ielādē...
  3. 20.01.2018 13:30

    Pamazām apgūstu jauno Meteolapas versiju, kopuma patīk un ir vizuāli ir skatāmaka , ērtaka. Dažas lietas grūtāk atrast, citas atkal ertāk, kopumā jāpierod un viss būs 0.k.

    Ielādē...
  4. 20.01.2018 14:26

    Man patika, ka iepriekš lasot komentārus par laikapstākļiem dažādās Latvijas vietās varēja pie lietotājvārda blakus redzēt arī atrašanās vietu, tagad ej nu zīlē kurā galā kā tur iet :D

    Ielādē...
    1. 20.01.2018 14:36

      Nebiju to pamanījusi, bet piekrītu, ka tas pietrūkst.

      Ielādē...
  5. 20.01.2018 17:17

    Patreiz neredzu komentāru labošanas iespēju/ opciju... Nu redzu gan, hehe...

    Ielādē...
  6. 20.01.2018 17:48

    Par saitēm komentāros - tās, tik tiešām, pievienosies automātiski, vairs nekas nav speciāli jāspiež vai jākopē, jo iepriekš tas tikai sarežģīja situāciju un ne visiem bija saprotams.

    Par atrašanās vietu - ideju atbalstām un tuvākajā laikā īstenosim. Laikam bijām palaiduši garām, jo atrašanās vietu var uzzināt katra lietotāja profilā.

    Par komentāru vērtēšanu - sistēmu esam veidojuši, balstoties uz senākiem ieteikumiem, ar mērķi izcelt labāko un paslēpt to, kas vairumam šķiet neatbilstošs. Izcelšanas līmeni noteikti vēl koriģēsim. Nereģistrētiem lietotājiem atļauto vērtējumu skaits ir ierobežots. Plusiem vai mīnusiem, tik tiešām, nevajadzētu ietekmēt vērtējumu par sevi. Izvērtēsim iespēju nerādīt vērtējumu skaitu, bet atstājot iespēju izcelt labākos un paslēpt sliktākos.

    Ielādē...
  7. 20.01.2018 20:52

    Par svarīgāko staciju profilā. Kas tas ir ? Nepiekrītu, ka man tā svarīgākā būtu Teikā, es sev drīzāk liktu Rīgas lidostu. Vai to varētu nomainīt ?

    Ielādē...
    1. 20.01.2018 21:00

      Tā ir stacija, ko katrs redzēs ierastā "šobrīd Rīgā" vietā, kā arī sākumlapā. Teika ir noklusētais variants, katrs var izvēlēties sev tuvāko no esošajām faktiskā laika kartē, apmeklējot sadaļu Profils > Labot profilu.

      Ielādē...
      1. 21.01.2018 00:06

        Lidostu Rīga nevar izvēlēties.

        Nomainīju uz LU meteostaciju, vismaz aktuālāk nekā Teika.

        Ielādē...
  8. 21.01.2018 00:30

    Man Google Crome, nedarbojas sākuma lapā bultiņas pie staciju izvēles un rakstu izvēles. Un pie radara tas slīdnis, kaut kāds jocīgs, laiks varētu uzstadīties 24 stundu režīmā

    Ielādē...
    1. 22.01.2018 20:34

      Ir veiktas nelielas izmaiņas, lai sākumlapā vairs nemulsinātu bultiņas, kad tās tik tiešām nevar nospiest, jo nākamajā "lapā" nav ko attēlot.

      Radara slīdnis jau nav diži mainījies, arī agrāk redzamas bija dažas pēdējās stundas. Diennakts režīmu var apskatīt, izvēloties konkrētus datumus, nospiežot uz pulksteņa laika.

      Ielādē...
  9. 21.01.2018 23:55

    Uhh, pagaidām vēl ir grūti pierast, visu atrast utt.
    Izpētot visu, radās daži jautājumi/priekšlikumi:
    Prieks, ka ir meteolapas mobilā versija, savā ziņā tā pat liekas ērtāka nekā datora versija, taču sākumā tāpat grūti pierast. Neliels priekšlikums - varbūt būtu iespējams sadaļu "Jaunākie raksti" ietilpināt jau sākuma ekrānā vai arī lapas apakšā, man personīgi tas ir pirmais, ko atveru meteolapā. Arī jautājums - vai garenie attēli pirms rakstiem tiek izvēlēti randomā? Diezgan radoša pieeja, taču mazliet saraibina rakstu sadaļu. Atverot konkrētu rakstu, izskatās ļoti labi.
    Divi jautājumi: Laikam, pārejot uz meteolapas jauno versiju, iepriekš nepublicētie, bet saglabātie raksti ir neglābjami zuduši vai tomēr ne? Pie sava profila atradu tikai publicētos. Un nākamais jautājums - Vai pēc jaunās versijas ieviešanas tiek slēgta mājaslapa www.m.meteolapa.lv ? Agrāk tur varēja ātri un ērti pārskatīt LVĢMC radara datus mobilajā telefonā.

    P.S. Kā tieši pieveinot saites?

    Ielādē...
    1. 22.01.2018 20:44

      Rakstu galvenos attēlus izvēlas tā autors. Izņēmums ir iepriekš sagatavotie raksti, kas ir pārnesti uz jauno versiju (laika prognozēm attiecīgi sezonai ir viens un tas pats attēls, pārējām sadaļām cits).

      Iepriekš sagatavotie, bet nepublicētie raksti nav nekur zuduši, tie ir pieejami datu bāzē, taču nav pārmigrēti uz jauno versiju. Tā kā nesenā termiņā nebija saglabātu, bet nepublicētu rakstu, tos izvēlējāmies nepārcelt. Taču to jebkurā brīdī varam nokārtot un pārcelt. Ja interesē kas konkrēts, lūgums mums uzrakstīt - www.meteolapa.lv.

      Iepriekš veidotā "mobilā versija" tik tiešām ir slēgta. Tā kā šobrīd vietne pielāgojas arī mobilajām ierīcēm, pēc tās nesaskatījām nepieciešamību.

      Saites komentāros var vienkārši iekopēt, tās vairs nav jāraksta starp kodu vai kā savādāk.

      Ielādē...
  10. 23.01.2018 00:30

    Vienu, galveno meteostaciju var uzstādīt no profila. Es sapratu, ka sākumlapā esošajā rindā pārējās būtiskās stacijas var uzstādīt, meteostaciju sarakstā uzspiežot uz stacijas un tad labajā augšējā stūrī uz zilās zvaigznes, tādā veidā pats radu sākumlapā sev būtisku staciju rādījumus. Uzspiežot uz zilās zvaigznes, nekas nenotiek. Vai es ko nesaprotu un daru nepareizi?

    Ielādē...
    1. 23.01.2018 21:51

      Ikvienam reģistrētam lietotājam ir iespēja izvēlēties vienu sev aktuālāko staciju, ko attēlot sākumlapā un lapas labajā malā, pārējās nosaka administrācija, ar mērķi parādīt laikapstākļu dažādību, cik nu tas kurā brīdī ir iespējams. Tas ir aprakstīts arī paskaidrojošā rakstā par novērojumu stacijām un faktiskā laika karti - skatīt www.meteolapa.lv

      Ielādē...
  11. 24.01.2018 08:30

    Jautājums atcelts, pati neattapīga....

    Ielādē...
  12. 24.01.2018 10:13

    Kur palikuši foto pie komentētāja vārda? Jau otro reizi pazūd.

    Ielādē...
    1. 25.01.2018 14:35

      Nepilnībai vajadzētu būt novērstai. Lūgums mēģināt vēlreiz.

      Ielādē...
  13. 26.01.2018 17:47

    Vai iespēja atcelt komentāra vērtējumu nepastāv? Telefonā nejauši nospiedu "-" komentētājam, kura komentārs man pat ļoti patika. Gribēju atcelt, nospiežot to "-" vēlreiz, bet parādījās paziņojums, ka komentārs ir jau novērtēts. Un "+" arī vairs nevar ielikt:-(

    Ielādē...
    1. 26.01.2018 18:17

      Pēc Jūsu lūguma vērtējumu izmainījām. Turpmāk lūgums ar telefonu rīkoties nedaudz uzmanīgāk. :)
      Tuvākajā laikā gan pilnveidosim attēlojumu mobilajās ierīcēs, lai iespēju nospiest kļūdaini samazinātu.

      Ielādē...
  14. 27.01.2018 15:20

    Kāds varētu būt iemesls, ka meteolapa neuzrādās Firefox, atverot jaunu lapu pie Top Sites un arī pat ne pie Highlights? Meteolapa ir viena no manis biežāk avērtajām lapām, tā, ka teorētiski viņai tur vajadzētu būt. Citas lapas, ko veru bieži, ir.

    Ielādē...
    1. 27.01.2018 15:32

      Grūti pateikt. Tas, visticamāk, saistīts ar pašu pārlūku. Pārbaudījām Firefox un aprakstīto situāciju nemanījām, jo starp biežāk izmantotajām lapām bija arī meteolapa.lv.

      Ielādē...
  15. 27.01.2018 16:18

    Liekas, ka kaut kas nav īsti kārtibā ar komentāru secību, jaunākie komentāri citreiz iejūk starp vecajiem, iepriekšējo dienu komentāriem nevis rādās apaksā(beigās).

    Ielādē...
    1. 27.01.2018 17:58

      Varbūt tas saistīts ar to, ka beigās rādās paši jaunākie komentāri, tajā skaitā atbildes uz kādu citu komentāru? Tad var veidoties situācija, kad, piemēram, ir trīs komentāri - pirmais pievienots šodien no rīta, otrais pirms pāris dienām, un trešais kā atbilde otrajam pievienots nupat. Tad teorētiski starp jaunākiem komentāriem ir vecāks, taču tas tikai tāpēc, ka atbilde kopā ar tam veltīto komentāru tiek pārnesta beigās, lai nepalaistu garām jaunāko informāciju. Domāju, ka atbilde tiek pietiekoši tālu atbīdīta no malas, lai nesajuktu ar "pirmā līmeņa" komentāru.

      Ielādē...
  16. 07.02.2018 14:05

    Nav jau tā , ka tas īpaši kaitinātu, bet tomēr gribas pajautāt: kāpēc pēc komentāra uzrakstīšanas lapa pārlec uz augšu, nesaprotami kur (dažreiz pie mana vecā, iepriekšēja komentāra). Gribētos apskatīties, vai viss ir kārtībā ar manu jauno komentu, bet tas atkal ir jāmeklē...

    Ielādē...
    1. 07.02.2018 20:48

      Par šo nepilnību mēs zinām. Lapa pārlec uz komentāru sadaļas sākumu. Parādīt attēlojumu uzreiz ir mūsu plānos, taču šobrīd nevaram nosaukt konkrētus termiņus.

      Ielādē...
  17. 08.02.2018 08:14

    Kā es varētu nomainīt sev svarīgo meteostaciju,jo Teika man nekad nav bijusi svarīga.Dzīvoju un vēroju netālu no RIX.

    Ielādē...
    1. 08.02.2018 20:27

      Iespējams ir izvēlēties no tām stacijām, kas mums ir pieejamas faktisko laika apstākļu kartē. Šobrīd Lidostas dati tur nav pieejami, taču zinām, ka pēc tādiem ir nepieciešamība un nākotnē plānojam karti un staciju sarakstu papildināt, ja vien saņemsim atļauju šādus datus ievākt.

      Staciju var nomainīt sadaļā Mans profils > Labot profilu.

      Ielādē...
  18. 22.01.2018 12:11

    Skatos radaru un nevaru saprast, tur kur lejā ir krāsiņas, kas atšķiras katram radaram - sanāk, ka, ja Latvijā snieg vai līst apmēram 2mm/h, radars neko nerāda? Tā bija arī iepriekšējā versijā?

    Ielādē...
    1. 22.01.2018 20:37

      Apakšā izvietoto attēlu ar intensitātēm piekoriģēsim. Pašos radara attēlos nekas nav mainījies un tie rāda, tāpat kā līdz šim. Attiecīgi Latvijas attēlam nokrišņu zona stiprumā ap 3 mm/h būtu baltā krāsā www.meteo.lv

      Ielādē...
      1. 23.01.2018 07:24

        Nu jā, es jau arī pēc tam sapratu, ka laikam tas nav caurspīdīgs, bet balts, kam karti cauri neredz. Bet, ja laukumiņš nav liels, kā tas varētu būt pērkona laikā, varētu šķist, ka tur nelīst :) .

        Ielādē...
    2. 26.04.2018 17:30

      Informatīvais attēls ar nokrišņu intensitāti visu valstu radariem zem kartes ir piekoriģēts atbilstoši aktuālajai situācijai.

      Ielādē...