LVĢMC bloķē pieeju bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

LVĢMC bloķē pieeju bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) lūdzis vairāku valstu meteoroloģiskajiem dienestiem aizliegt piekļuvi to mājaslapās publicētajai informācijai no datoriem ar Latvijas IP adresi.

Vienošanās par bezmaksas informācijas aizliegšanu Latvijas iedzīvotājiem panākta ar Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldi, kas no pirmdienas slēgusi pieeju savam radaram un arī HIRLAM modeļa prognožu kartēm, kas piedāvāja augstas izšķirtspējas prognozi ne tikai Lietuvai, bet arī visai Latvijai, un kuras ikdienā izmantoja daudzi no mums.

17.oktobra pēcpusdienā piekļuve no Latvijas IP adresēm slēgta arī Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta meteoroloģiskajam radaram. Mājaslapā norādīts, ka piekļuve slēgta saskaņā ar abu valstu meteodienestu vienošanos.

Zināms, ka līdzīga vienošanās par meteoroloģiskās informācijas pieejamības liegšanu Latvijas iedzīvotājiem panākta arī ar Baltkrieviju un Poliju.

Sākotnēji LVĢMC vadība noliedza savu saistību ar atsevišķu lapu slēgšanu Latvijas iedzīvotājiem, sakot, ka viņi neko nezina un ka tā ir sagadīšanās. Tomēr tad, kad Lietuvas meteodienests apstiprināja, ka viņi to darījuši pēc LVĢMC lūguma, un kad Igaunijas meteodienesta lapā parādījās paziņojums, ka radars slēgts, pamatojoties uz vienošanos ar LVĢMC, centra vadībai neatlika nekas cits kā atzīt, ka liegums piekļūt meteoroloģiskajai informācijai bija LVĢMC ierosinājums.

Šīs rīcības iemesls ir centieni mazināt Latvijas iedzīvotājiem pieejamās bezmaksas informācijas apjomu, piesaistīt sev vairāk klientu un gūt lielākus ieņēmumus gan no faktisko laikapstākļu datu, gan laika prognožu pārdošanas. Akūta nepieciešamība pēc papildu ieņēmumiem radusies samazinātā valsts finansējuma dēļ - vairs nepietiekot naudas ne radara darbināšanai, ne citu funkciju pienācīgai izpildei.

Protams, jāšaubās, vai LVĢMC izmantojis visas iespējas papildu finansējuma gūšanai no valsts un vai pašā organizācijā nav iespējams veikt līdzekļu pārdali un samazināt izdevumus. Viens no variantiem, kā ietaupīt kaut nelielu naudas daudzumu, būtu algas samazināšana LVĢMC valdes priekšsēdētājam Andrim Leitasam, kura mēnešalga augustā bija 1541,16 lati. Vai cilvēks, kas nespēj nodrošināt savas iestādes pienācīgu darbību un izcīnīt papildu finansējumu no valsts budžeta, ir tiesīgs palikt savā amatā, turklāt par tik lielu atalgojumu?

Jācer, ka finanšu problēmas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā tiks atrisinātas, piekļuve kaimiņvalstu informācijai, kā arī datiem no mūsu pašu radara un visām meteostacijām tiks atjaunota. Diezin vai citu valstu sniegtās informācijas slēpšana palīdzēs atrisināt samilzušās problēmas. Manuprāt, LVĢMC ir jāatsauc savas vienošanās ar citu valstu meteodienestiem un jāatvainojas par to, ka tā vietā, lai pildītu sev uzticētos uzdevumus un palīdzētu valsts iedzīvotājiem, centrs dara pretējo.

LVĢMC atrodas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pakļautībā.

Papildināts ar METEO.LT atbildi, 17.10.11., 20:35

Lithuanian met service has blocked acess to both radar and NWP due to Legmas request.
Whatever the comments are, it's because different departaments ant LHMS didn't fullly get the idea - some may say it's due to Legma's request, some may not. That was quite a surprise for us too, but the acess to block things actually came from Latvian side. It's been made on the top managers level, so only a few people got a full picture.
My suggestion so far - use proxies if you prefer, and try to create some pressure towards Legma - only an accurate and good looking product is a way to earn money nowadays, not a brute force IP block attack against their own taxpayers.

Cheers,
some meteo.lt staff
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.10.2011 11:15

    Saņēmu atbildi no Igaunijas EMHI.ee IT nodaļas vadītāja (meilu gan sūtīju citām amatpersonām):

    "According to international practice in each country the local MetOffice is responsible for weather information for his country. Others can cover neighbors territory only if it local MetOffice allow it. Latvian MetOffice (Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre) ask us to remove our radar pictures covering there territory and we had no other options then to fulfill this demand. We had to maintain good relations with our neighbors...

    Tarmo Kaldma"

    Kaimiņattiecības vēl var saprast, taču LVĢMC attiecības ar saviem klientiem un savas valsts nodokļu maksātājiem gan ir neglābjami sabojājis.

    Ielādē...
    1. 18.10.2011 12:10

      Jā, es saņēmu tieši tādu pašu. Es gan pretī vēl uzdevu dažus jautājumus, redzēs vai atbildēs.

      Ielādē...
  2. 18.10.2011 13:41

    Paldies ramūnam, kurš izstrādāja alternatīvu radaram. Izejas kods, lai šo karti integrētu citās lapās, piemēram, šajā, ir šeit.

    Ielādē...
  3. 18.10.2011 00:10

    Izcils lietuviešu komentārs. To noteikti rakstījis kāds ne no pašas "augšas", jo priekšniecība šķiet ir LVGMC pusē. Un vēl šo pēcpusdien Leitasa vietniece man epastā rakstīja, ka neko nezinot un leišu radara slēgšana ir tikai sakritība. Kauns viņu vietā.

    Ielādē...
    1. 18.10.2011 16:51

      aha man to pašu adbildeja :D

      Ielādē...
  4. 18.10.2011 18:32

    šokē pedejais teikums.- Un mūsu darbiniekiem nav liegta informācijas pieeja," teica Andris Leitass. Tādas nekaunas pasi lūr lietuviešu un igauņu radarus :D

    Ielādē...
  5. 18.10.2011 21:41

    Nezinu kā jums ,bet man dzīve kļuvusi krietni vien interesantāka un aktīvāka-tik daudz jauna uzzinu/paldies jums visiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/,nodarbojos ar lietām/īpaši datoru /par kurām ne jausmas nebija.Sāk ienākties apziņa ka tik viegli jau nu mūs kāds birokrātu kantoris nevinnēs.

    Ielādē...
  6. 17.10.2011 19:58

    vajag to figņu apiet!
    kādam nav kāda ideja, kā caur proxy serveri tikt pie leišu info?
    Būšu ļoti pateicīga;0

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 19:59

      vienu rakstu zemak pirmaja komentara esmu iemetis igaunu radaru un lietuviesu radaru linkus !!!

      Ielādē...
      1. 17.10.2011 20:15

        Paldies DRAUGS:)

        Ielādē...
    2. 18.10.2011 23:59

      balticballooning.lvviss jau ir apiets un pat vairāk = linki uz ee+lt radariem uz google map , kaa arii atsevišķi uz ee un lt radariem . spied tik peli !

      Ielādē...
  7. 18.10.2011 21:46

    * Radara aizvietotājs no meteox com - attēls ar mākņiem - nav īpaši precīzs, bet vismaz variants!
    * Ziemeļvalstu nokrišņi ieskaitot Igaunijas radaru. Šeit detalizētāks attēls.

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 01:24

      Paldies par piedāvājumu, labs, bet tas tomēr lielu daļu Latvijas, tostarp manu pusi, neatspoguļo, tā kā alternatīva tomēr... :(

      Ielādē...
  8. 18.10.2011 18:10

    Raksts: zinas.nra.lv/latvija/58092-latvija-bloke-pieeju-arvalstu-bezmaksas-meteorologiskajai-informacijai.htm

    18:19: "Latvijas Valsts ceļi" arī laikam pakļāvušies LVĢMC spiedienam un savus datus uz āru vairs nedod, jau kopš plkst.9 rītā, parasti šādas problēmas ar datu neesamību nebija ilgākas par pāris stundām.

    Ielādē...
    1. 18.10.2011 18:28

      Jā, visi rādījumi reģistrēti ap pulksten 9 rītā. Jāgaida nu atbilde no LVC. Bet šobrīd jau te sāk prasīties pēc kārtīgas izmeklēšanas, dokumentu izpētes - jāsāk rīkoties...

      Ielādē...
    2. 18.10.2011 21:24

      "Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir lūgusi LVĢMC sniegt skaidrojumu par meteoroloģiskā radara darbības nodrošināšanu un informācijas pieejamību, nra.lv informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane." ... nu kaut viņus noliktu pie vietas!

      Ielādē...
      1. 19.10.2011 01:26

        Uz šo textu es arī ceru! Varbūt ka tomēr tam iditam Leitasam neļaus dirst (atvainojos, ja kādu tas aizskar!) visiem uz galvas kā kaijām pie Centrāltirgus!!!

        Ielādē...
  9. 18.10.2011 23:47

    par šo : berzins42 (cesis) : Atbildēt | Šodien 18:32 šokē pedejais teikums.- Un mūsu darbiniekiem nav liegta informācijas pieeja," teica Andris Leitass. Tādas nekaunas pasi lūr lietuviešu un igauņu radarus :D :::

    ___
    nu jau vairs nevienam nav liegta pieeja LT un EST radariem :)
    Pat vairāk - cilvēki ir sataisījuši iespējas ar vienu peles klikšķi tikt klāt visam -
    laipni lūgti - te tas ir atrodam , gan jau kādam noderēs ! radaru info , prognoizes , est+LT kopā uz kartes , katrs radars atsevišķi - no problem . viss par brīvu :)
    skatīt te : balticballooning.lv kreisajā lapas pusē zem kalendāra

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 01:40

      Paldies, labi noderēja! :)
      Lai LVĢMC idiotiskās idejas radītāji iet piķi d...st! :D
      P.S. Ceru, ka LVĢMC atgriezīsies normālā veidolā, ātrāk vai vēlāk, tendēts uz savstarpēju sadarbību un centieniem palīdzēt Valsts iedzīvotājiem.
      Punkts.

      Ielādē...
  10. 19.10.2011 09:27

    Kodīgs raksts par šo tēmu: TVNET: Bezmaksas informācija ir mēris, kas jāārstē :)

    Ielādē...
  11. 19.10.2011 13:04

    Man prieks, ka latvieši šoreiz nav samierinājušies ar netaisnību un meliem padomju stilā. Lai konkurences padome un citas valsts iestādes izvērtē Leitasa darbību. Tiešām prieks. Par lietuviešiem runājot, jāatzīmē, ka stulbums ir lipīgs. Bet tagad man ir cerība, ka mūsu Latvijas radaru atjaunos.

    Ielādē...
  12. 19.10.2011 12:38

    Man no meteo.lt atnāca šāda atbilde:

    Good afternoon,

    These days, the Lithuanian Hydrometeorological Service is carrying out the website’s public services reorganization and reconfiguration tasks, therefore visitors from foreign countries have limited access to some of the meteo.lt website resources.

    As soon as the work is finished, which should not take more than a week, you will be able to view the radar information for the territory of Lithuania and the numerical weather forecasts for Europe and the Lithuanian territory.

    We apologize for any inconvenience.

    Best regards,

    Zita Rakickytė

    Senior Specialist
    Information division
    Lithuanian hydrometeorological service
    under the Ministry of Environment,
    Rudnios str. 6, LT-09300 Vilnius
    Tel.: (370 5) 271 50 78
    Fax.: (370 5) 272 88 74
    E-mail: [email protected]

    12:43: Ja nebūs redzama Latvijas teritorija, tas, protams, būs vēl sliktāk nekā patlaban, kad caur proxy serveri var redzēt visu.

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 13:25

      Aha, man arī tāda pati. Nu ko, gaidīsim, ko tad būs sastrādājuši.

      Ielādē...
  13. 19.10.2011 13:42

    meteo.lt tagad visu rāda arī bez proxy - vismaz uz kādu brīdi...

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 13:46

      Domāju, ka varam mierīgi sākt rakstīt iesniegumu Lietuvas Konkurences padomei (Competition Council of the Republic of Lithuania), pieminot, ka mūsu Konkurences padome jau sākusi pārbaudi par šo gadījumu.

      Ir nelielas aizdomas par to, ka Lietuvas meteodienests pēc kādas nedēļas vienkārši izņems datus par Latviju laukā.

      Ielādē...
    2. 19.10.2011 13:54

      Tas ir visu mūsu kopējo protestu nopelns!!!
      Tā turpināt!
      Iekš tvnet, raksts savācis pāri par 500 komentārus.
      Domāju, kāds ir viegli apčurājies:)

      Ielādē...
  14. 18.10.2011 20:50

    vaidzētu šādam samesties

    Ielādē...
  15. 19.10.2011 01:43

    Re,kur vēl info.

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 16:11

      sitas ir super!!! paldies!

      Ielādē...
  16. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    19.10.2011 18:36

    Arī es,šodien,uzrakstīju vēsttuli Vides ministrijai.Pa galvu jau nesitīs,jo vairāk rakstīsim,runāsi,mjo labāk!Padoties gan nevajag!3 mašīnām,viņiem,nauda bija,tātad,nav nekādi nabagi!

    Ielādē...
  17. 19.10.2011 19:09

    Mjā.. situācija ir "meteo radaru frontē ir neskaidra. Iestādes turēsies pie "slēgto radaru" principa (un tur vadošie kopumā pasmiesies par "vētras glāzes" ambīcijām - tie skribenti lai raksta, bet vara un "krāna slēdzis" mums pieder, vai ne?), kamēr mēs te katrs atsevišķi rakstīsim petīcijas uz visām pusēm. Tam nebūs liela lēga. Meteolapa.lv vadībai vajadzētu atklātu vēstuli izplatīt (var aizsūtīt augstākām LV amatpersonām, un izplatīt medijos), derētu tulkojums angliski (izplatīšanai pasaulē).

    Ielādē...
  18. 17.10.2011 19:53

    Sveiki! Mana pamatnodarbošanās ir lauksaimniecība, tāpēc pie jums bieži iegāju pēc aktuālās informācijas, bet nebiju reģistrējies, jo neesmu aktīvs interneta pļāpātājs. Parasti no jums izmantoju meteoradaru un leišu prognožu modeli. Bet tagad man tas ir nogriezts.

    Es domāju, ka šajā gadījumā ir jāskatās plašāk un kopumā viss velk uz starptautisku skandālu. Latvijas valsts iestāde (LVĢMC) ir iniciējusi EIROPAS SAVIENĪBAS PAMATTIESĪBU HARTAS rupju pārkāpšanu.

    Nessmu jurists, bet manuprāt ir pārkāpti sekojoši HARTAS panti:

    11. pants Vārda un informācijas brīvība;

    21. pants Diskriminācijas aizliegums, tajā skaitā diskriminācija pēc pilsonības;

    36. pants Brīva pieeja pakalpojumiem ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi.

    Un tas jau ir visas ES līmeņa skandāls.
    Par to ir jāziņo pirmkārt tepat uz ES pārstāvniecību, valdību, ja kāds zina kurp, tad arī pa tiešo u… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 21:48

      36. pants no šiem trim šķiet kā spēcīgākais arguments.

      Zinot to, cik cilvēki likumu iestādēs ir pedantiski (žēl, ka citās iestādēs tā nenotiek), tad 11. pantu var turpināt tā: "Vārda un informācijas brīvība" ir pieejama, tikai par attiecīgu samaksu (diemžēl).

      Ielādē...
  19. 19.10.2011 13:44

    Lietuva ir atbloķējusi savu mājaslapu!!!!!!

    14:39: PARAKSTI PETĪCIJU par brīvu laikapstākļu informācijas pieeju (nepieciešams vārds, uzvārds un e pasta adrese)!

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 23:20

      Parakstiju no abiem saviem i-mailiem ")

      Ielādē...
  20. 19.10.2011 23:26

    Cik noprotu Lietuvas modelis un radars atkal oficiali ir ierindā un stradā! Paldies lietuviešiem par sapratni :) Deretu moš kādu pateicibas vēstuli viņiem aizsutit, bet nepārvaldu tik labi angļu valodu, varbūt kads te varetu, bet škiet saprāts ņema virsroku :)

    Ielādē...
    1. 20.10.2011 00:21

      Neslikta ideja :)

      Ielādē...
    2. 20.10.2011 11:43

      Bet visumā drusku pagaidīsim ar pateicības vēstulēm, ir runas - ka lietvieši taisoties savā modelī vairs neiekļaut Latvijas teritoriju. Tā teikt, pieveidos lapu...

      Ielādē...
  21. 20.10.2011 14:34

    Marazms turpinās. Vides ministrija liek labot BNS ziņu, kurā es viņu teikto, ka publiski izskanējusi informācija par LVGMC lūgumu liegt Latvijas iedzvotājiem pieeju Lietuvas un Igaunijas radariem ir nepatiesa, esmu interpretējis - VARAM igauņu izplatiito informāciju sauc par nepatiesu.

    Nez kapēc šo viņi liek precizēt, bet neprasa, lai Igaunijas meteodienests no savas mājaslapas izņem šo "LVGMC apmelojošo informāciju".

    Ielādē...
  22. 20.10.2011 15:08

    Jā, nu tagad visiem lielas savārītās ziepes jāizstrēbj... Bet VARAM pārstāvja teiktais LNT ziņās par radara sniegtās informācijas profesionalitāti, ko izmanto tikai profesionāļi, nerada neko vairāk kā līdzjūtīgu smaidu komplektā ar pilnīgu cieņas zudumu pret šādu vārdu teicēju... Radars taču attēlo reālo situāciju, kāda ir Latvijā, un katram cilvēkam uzskatāmi parāda, kas notiek šobrīd un vai gaidāmi nokrišņi tuvāko stundu laikā viņa pusē, viss īsi un kodolīgi un saprotams jebkuram, pat bērnam - par kādu "profesionalitāti" te var būt runa?!!! Vienkārši visiem Latvijas iedzīvotājiem tiek liegts svarīgs pakalpojums, bet to jau Leitass nedrīkst atzīt, tāpēc tagad lokās kā glums zutis, kas tikko izvilkts krastā...

    Ielādē...
  23. 20.10.2011 09:58

    Viedokļu apmaiņa turpinās - kā redzams, LVĢMC patiešām ir iespaidojis LHMT.

    Some update on the Latvian news information and responses from Lithuania.
    It's a shame, but most of the things told from the Lithuanian side are pure lies. Instead of admitting that a stupid mistake was made, a story of a technical failure or maintenance was made up.
    There was no failure in servers & no site re-organisation. Everything worked, local users hardly experienced any problems during that time. Access was simply blocked, and later was removed.

    Ielādē...
    1. 20.10.2011 16:15

      ko tie lietuvieši melo tak caur proxy vareja skatities to radaru :D

      Ielādē...
      1. 20.10.2011 16:23

        Stāsts jau ir par to, ka LNT ziņās LHMT pārstāve paziņoja, ka nekāda piekļuves liegšana nav notikusi. Turpretī mums atnāca šī atbilde, ka tā ir notikusi...

        Ielādē...
  24. 18.10.2011 22:39

    Lūdzu piedalieties savu WWW lapu bloķēšanā apmeklēšanai no LVĢMC tīkla!

    Apache .htaccess failā nepieciešams ievietot šādas rindiņas:
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^212.70.174.
    RewriteRule .* - [R=402,L]

    Ielādē...
  25. 20.10.2011 15:11

    Pirms kāda laika LVĢMC atbildīgā amatā strādājošs darbinieks pie alus glāzes ir stāstījis, ka kopš LVĢMA kļuva par LVĢMC valsts atbalsts ir ievērojami nogriezts, valsts prasot, lai centrs strādājot ar peļņu, lai nodrošinātu gan sevi, gan papildinātu arī valsts kasi. Valsts un tātad arī vides ministrija gaida peļņu no Centra un visticamāk arī ir iesaistīta šajā radaru projektā. Tātad ticams, ka Valsts/Vides ministrija būs tikai LVĢMC pusē, jo ir ieinteresēta, lai nauda ripo un visticamāk ir bijusi iesaistīta un informēta par radaru projektu pirms tā izveidošanas.

    Ielādē...
    1. 20.10.2011 22:54

      Nu kādu peļņu no tā radara var gribēt. Cik tad ir to lietotāju, kas būs ar mieru maksāt 2 ls diennaktī par to radara bildi, labi ja daži desmiti un arī nemaksās par radaru taču visu laiku, bet tikai kad valda nepastāvīgi laika apstākļi, reāli tās varētu būt kādas 3 - 6 dienas mēnesī. Ja ar radaru nopelnīs pāris tūkstošus gadā tas tas jau būs daudz.

      Ielādē...