Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.12.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.12.13.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz trešdienai - mums ir siltā fronte ar apmākušos laiku un nelieliem lietus nokrišņiem. Ceturtdien neliels augsta spiediena atzars ar samērā saulainu laiku. Bet piektdien XAVER ciklons ar centru virs Latvijas atnes ziemu. Sestdien un svētdien šā ciklona aizmugurē turpinās sniega nokrišņi, reizēm ar dažiem pērkoniem. Gandrīz visā valstī (izņemot piekrastes) izveidojas sniega sega. Vietām 20 un pat nedaudz vairāk cm biezumā.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.12.13.

  

Nelielas "līča" sniega brāzmas XAVER ciklona tālā R aizmugurē. Reizē ar ZR vējiem visā Latvijā (izņemot pašas piekrastes) iestājas neliels sals.

Sestdiena, 7.12.13.

  

XAVER ciklona ZR malā- pie mums daudzviet ir masīvas sniega un krusas brāzmas. Tostarp pēcpusdienā un vakarā ap Rīgu ir pērkons. Visā Latvijā pieaug sniega sega, dažviet sasniedzot arī 20cm biezumu. Bez sniega pagaidām ir paši Latvijas rietumi.

Piektdiena, 6.12.13.


  

XAVER ciklons ar centru iet pāri Latvijai DA virzienā. Ir daudz sniega nokrišņi, naktī arī brāzmaini vēji- tostarp vētra DR novados. Dienas beigās gandrīz visur uz zemes ir sniega sega, dažviet vairāk par 10cm.

Ceturtdiena, 5.12.13.


  

Esam pirms XAVER ciklona- laiks salīdzinoši vēl mierīgs. Cikloniskā mākoņainība, sākot ar Kurzemi, progresē no vakara. Sākas ciklona nokrišņi, bet DR rajonos vērojams brāzmains vējš līdz nelielai vētrai.

Trešdiena, 4.12.13.


  

Izsīkstoša fronte virs Latvijas, priekšpusdienā nokrišņi- kas mitējās visā Latvijā pēcpusdienā. Vien A pusē līdz nākamajai naktij saglabājās īslaicīgas slapja sniega brāz,as.

Otrdiena, 3.12.13.


  

Esam siltajā frontē, kas stiepjas pāri Latvijai no DR puses ZA-A virzienā un kustas paralēli pati sev. Mums palielinās mākoņainība un sākas smidzinoši nokrišņi. Arīdzan laiks kļūst siltāks...

Pirmdiena, 2.12.13.

  

Aiz ciklona - mums ir neliels augsta spiediena atzars. Laiks ir parsvarā bez nokrišņiem. No rīta vēl ir brāzmains ZR-Z vējš. Bet dienā daudzviet saulains. Taču vakarā pirms jaunas siltās frontes pakāpeniski apmācās.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.12.2013 10:13

    Salaspilī, Dienvidu ielā, jau daudzas stundas nav elektrības, ledusskapji tek, diez kas notiek veikalos. Atceros, ka vienā rudenī, kad sniegs uzsniga uz lapotiem kokiem, elektrība Salaspilī nebija kādas trīs dienas, arī ūdens nebija, tad mēs vācām sniegu un kausējām to uz gāzes plīts, lai dabūtu ūdeni.

    Ielādē...
    1. 08.12.2013 10:40

      Pēc Latvenergo avārijas atslēgumu kartes uz 10.30 Salaspilī ir reģistrēti 25 atslēgumi. Tik labi nepārzinu šīs tehniskās lietas, bet domāju, ka tie varētu būt transformatori, kas atslēgušies. Ja kāds no šī saprot ko vairāk, varētu mani palabot.
      P.s. Nu redz, nevajag nekādas milzu katastrofas, lai mūsu dzīves kvalitāte krasi pasliktinātos! Mēs esam tik ļoti atkarīgi no elektoenerģijas...

      Ielādē...
  2. 08.12.2013 12:19

    Šorīt vēl mazliet piesniga, tagad balta, saulaina, brīnišķīga ziemas diena. Debesīs daudz mākoņu, vēja tikpat kā nav.

    Ielādē...
  3. 08.12.2013 12:32

    Pie manis termometrs rāda -0,5 grādus, debesis ir klātas ar no jūras ejošiem mākoņiem, snigšanas nav. Šodien pa nakti bija diegzan spēcīga snigšana, pat tālumā nevarēja neko redzēt, snigšanas laikā esmu redzējis ap 5 zibeņiem un dzirdēju vienu pērkona grāvienu, snigšana beidzās apmēram pēc 06:00. Šodien esmu izmērijis sniega segu un man sanāca vidēji 21cm, jo snigšana pa nakti Iļģuciemā bija ļoti stipra. Sniega galerija būs šodien vai nu rīt.

    Ielādē...
  4. 08.12.2013 12:32

    Šonakt 1.03 vēl viens spēriens - līdz grāvienam 1sekunde. Pēc 2 minūtēm atkal - tikai spēriens!

    Ielādē...
  5. 08.12.2013 12:36

    Rīts ar sauli un nelielu ,bet vēsu Z puses vēju, patlaban -1*C.Ilgi jau tā nespīdēs, jo no ZA puses nāk tumši mākoņi, kas laikam jau atkal atnesīs kādu jauna sniega porciju:)Iepriekšējais sniegs pa nakti no augstajiem kokiem ir nobiris, taču zeme balta jo balta.Pilna sēta ar bērniem, ragavām , visi mīcās pa sniegoto bērnu laukumu un šļūkā pa ratiņu nobrauktuvi pie 4-stāvu ēkām.Ziemas prieki....

    Ielādē...
  6. 08.12.2013 12:52

    Kā nu kurā vietā :)
    V-pilī sniega krājumi nedaudz papildinājušies, zāli vairs cauri var teikt, ka neredz, tātad līdz 5 cm varētu būt, neesmu mērījis. Vakar viss vienā slapjā putrā gan uz ietvēm, gan ceļiem, šodien jau nedaudz ziemīgāk.

    Ielādē...
  7. 08.12.2013 00:25

    Tā kā, mūsu pusē intensīvi snigt sāka jau aiz-aizvakar, tad vakar (07.12.2013) šie slapja sniega nokrišni jau pārvērtās par stihiju.
    Ko nepaveica 27m/s iepriekšējā vētrā, to klusi un mierīgi nodarīja 27-30 cm slapjais sniegs augļu koku zaros.
    Tik vien, kā ap 15:00 nopurināju biezāko sniegu no kokiem un kociņiem, paspārdīju resnākos ķiršus, tā aizbraucot un atgriežoties 20:00, atradu, ka daudz kas ir nolūzis, pārškēlies vai tikai nolīcis līdz pašai zemei. Tad nu, atkal ar atbilstošu LED apgaismojumu, un 5-6m garu kārti drebināju visu pārējo, kas vēl nebija nolūzis. Bet, darba gaitā līdzās lēni šķēlās un lūza citu ķiršu galotnes daļas. Zari apķepuši, smagi: būs atkal liela noņemšanās, kamēr to visu savāks.
    Un tā, kā turpina snigt, tad nezin, kas atklāsies no rīta!
    Arī elektrība, ik pa brīdim noraustās, nodziest / iedegas. Bija redzami zili īssavienojuma uzplaiksnījumi, šur un tur … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 08.12.2013 00:49

      "šie slapja sniega nokrišni jau pārvērtās par stihiju"

      Tūlīt sniega fani oponēs, ka nav nekā svarīgāka par viņu prieku - skatīties, kā viss aiziet postā. Tiesa, atzīšos, ka nekad neesmu cietusi no pārlieka sniega daudzuma un noteikti nekas nekad nav lūzis, lai gan zinu, ka gan slapjš sniegs, gan sasalstošs lietus mēdz nodarīt lielu skādi kokaugiem.

      Ielādē...
      1. 08.12.2013 02:23

        Toties, man jau ir vismaz 3 kārtēja pieredze, par to kā tas var notikt, jo ir noticis. Un secinājums ir: lai kā arī censtos, visu, jau nenosargāsi, no dabas untumiem, dažreiz spēja vēja brāzma; citreiz sals par stipru...
        Tas bija , škiet ka 1996.gadā, ja nē, tad 1998. bet pirms 2000. gada noteikti
        Uznāca, kaut kas līdzīgs, kā tagad, bet bija nedaudz aukstāks, kad uz zemes sniegs bija irdens. Bet līča efekta sniegs gandrīz vienmēr ir mitrāks, un tāds kas sasaistās kopā uz koku zariem.
        Es tik piecājos par foršajiem skatiem, tā kā uz Ziemassvētku kartiņām: koki nolīkuši, skaisti, u.t.t.
        Bet zem sniega zeme nebija sasalusi.
        Pēkšņi iestājas neliels atkusnis, un smidzinošs lietus. Pēc šitās konbinācijas, vairākas ābeles izgāzās ar saknēm.
        It kā vakarā: tik forši turās, un tik labi izskatās! Bet no rīta atrodas horizontāli ar izceltām saknēm.
        Citreiz arī vakarā lietus, atkusnis, bet no… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
      2. 08.12.2013 12:54

        Katram jau tās intereses ir savādākas, bet nedomāju, ka nu vajadzētu vilkt uz kašķi ar tiem, kas neatņem n-grādus no saviem termometriem pie loga, maldinot Jūs par reālo gaisa temperatūru, vai fano par skaistajiem ziemas skatiem un sniega segas papildinājumu vai citām parādībām.

        Ielādē...
  8. 08.12.2013 13:37

    RietumKrasta ir neliela sniega sega izveidojusies ap 7:00 no rīta, ceru, ka sniega sega saglabāsies. Vakar brauc ar mašinu Liepāja - Tukums - Kandava - Sabile - Kuldīga -Liepāja. novēroju, ka liel;akie sniega sanesumi bija ap Rendu, kur vakardien pēcpusdienā pamatīgi putināja ap 0*C !! ceru, ka pēc LMHT modeļa šovakar prognozē pamatigu snigšanu DR Kurzemes un norkišnu zona, kas sniegsies pāri Lietuvai un Kaļiņgradai....

    Ielādē...
  9. 08.12.2013 13:31

    Kad Gāju pēc malkas, ievēroju, ka sniegs ir biezs, smags un lipīgs. Tas nozīmē, ka uzsniga tikai tāpēc, lai būtu lielākas peļķes. Lielie gumijnieki un laiva jānoliek "pa ķērienam".
    P.S. Vakardienas pērkona negaiss TVNET un Delfos

    Ielādē...
  10. 08.12.2013 14:09

    Līvānos no snigšanas tikpat kā nekā, vien rītā dažas pūkas palidinājās, kas reāli sniega krājumus nepapildināja. Zeme balta, bet ne vairāk, zāle tāpat cauri spīd, labi ja 2-3 cm. Debesis mākoņainas kopš rīta, epizodiski gan arī paskaidrojās, nedaudz uzspīdēja Saule. Temperatūra dienas 1. pusē ilgi turējās ap -1 (min. -2*C), bet pēdējās stundas - pusotras laikā tuvojas nullei un mazliet kāpj virs tās, uz asfalta vietām veidojas mazas peļķītes.
    Tagad mākoņu sega kļūst plānāka, nesen mazliet uzspīdēja Saule, bet nu atkal paslēpusies, birst sīkas sniegpārsliņas, grādi mazliet lēkā ap nulli uz abām pusēm, šobrīd +0,3*C.

    Ielādē...
  11. 08.12.2013 16:01

    Skaista ziemas diena, vel tik dažus grādus mīnusā deretu, savadāk Rigā baiga putra uz ielām, uzsnigušais sniegs tomēr pakūst, temperatūra jau divas dienas sēž "uz poda" tas ir grozās ap 0. Kopš nakts pērkona sniega vismaz manā pusē vairs intensīvi nav snidzis, pa reizei gan kāds līča mākonis atnes smalkus sniega graudus, bet būtiskas izmaiņas tie nedod. Laba diena pastaigai pie jūras un līča efekta vērošanai. Jūrmalā gan sniega ir kādas 3-4 reizes mazāk, ka Rīgā, vismaz pie Lielupes, bet pie jūras tuvākas kāpas vispar ir bez sniega.
    Patreiz sāk mazliet piesalt, ir -1,5 pie loga.

    Ielādē...
  12. 08.12.2013 18:25

    Šodien no rīta -3*.Dienas pirmā puse vienkārši lieliska - skaidrs,vēja nav,arī snidzis pavisam minimāli.Pēcpusdienā apmācās,t* ap 0*.

    Redzot ceļmalās nolīkušus vai aizlauztus kokus dabiski,ka rodas žēluma sajūtas,bet mežs tomēr ir mežs.Taču,ja tas notiek dārzā,tad varu saprast Laika vērotāju,jo arī pašam visādi ir gadījies.Ieteicamākais ir aprast ar domu,ka,ja daba kaut ko paņem,tad arī kaut ko dod pretī.

    Gribu piekrist Ilgai123. Arī manā pieredzē nav bijis,ka mahonija apsaltu,Ir augi ēncieši un ēnmīļi,un tad minētais augs ir izteikts ēnmīlis,kam nopietns ienaidnieks ir saule.Tāpēc tas ideali aug un smaržo labā noēnojumā, piemēram,kombinācijā ar skujeņiem,jo iestādīts pat zem kuplas ābeles,tas pavasarī vienalga var postoši apdegt.

    Hei Raiti! Baigi aizdomīgi,vai tik neesi nolūkojis sev līgavu kaut kur Vecmilgrāvī,ko? Pa Rīgu vien...

    Ielādē...
    1. 08.12.2013 19:30

      Lai ko ari citi rakstītu es šodien ar sniegu esmu nokāvusies-atraku pagrabu-sadarīju kas darams un tad atkal aizraku no sala baidīdamās.tad vēl uz svaigi noraktiemceliņiem viss no juta nošļūca.....,un atkal rakšana.Bikses jau krīt nost no tādas aerobikas:)))))

      19:31: Atceros ka agrāk Raitias gan pa Rīgu dzīvojās,maan tik liekas ka pa Vienības gatves raj.

      Ielādē...
  13. 08.12.2013 20:37

    Pēcpusdienā izgāju pastaigā, taču laiks neko diži patīkams - nomācies, diezgan tumšs, grādi ap nulli, vietām piesalis, vietām slapjš, šur tur arī slidens. Pēc 16.00 grādi atkal noslīdēja mazliet zem nulles, debesis mākoņos, un vakarā viss tāpat - apmācies, -1*C, vairāk nekrīt, lai kā derētu. Pēdējā laikā brīžiem retas sniegpārsliņas birst, bet tas vien simbolisks sniegs.

    Ielādē...
  14. 08.12.2013 20:50

    Juhū, nu tad beidzot Liepājā smuki snieg sniedželis un zemi vienmērīgi noklāj sniega sega uz aci ap 2cm, -0.7*C rāda termometrs .., Bet domāju, ka Kurzemes dienvidu piekrastē šī sniega sega nepaliks ilgāk par 2 dienām !! ;( Jāiet baudīt ziemas priekus, bet vēl ir jāgaida stabils sals, lai var pa Liepājas ezera plāvām slēpot ;)

    Ielādē...
  15. 08.12.2013 21:54

    Šodien pārsvarā bez nokrišniem. Sākot ar 11:00 jau parādījās zilas debesis, un T: +0.5*C, bet tas neturpinājās ilgi, jo temperatūra lēnām sāka krist lejup.
    Toties saulīte mijās ar mākoņiem visu dienu, vienīgi vakarā apmācās ar augstajiem slāņu mākoņiem, kuriem cauri spiedās blāva Mēness gaisma.
    -4*C pēc tumsas iestāšanās
    P.S. pa dienu atraku takus no sniega, papurināju to kas vēl nav nolūzis, un pamērīju sniegu- nekur atklātā vietā mazāk par 27 cm nebija. Bet, zem lielām eglēm apakšā ir melna zeme un tas ir normāli, jo sniegvilkšņa nebija.

    Ielādē...
  16. 08.12.2013 22:02

    Tik skaists Ziemas vakars un beizdzot piesalst, debesīs daudz mākoņu, bet no gaisa nekas nenāk. Temperatūra ap -3 grādiem pie loga un lēnām slīd uz leju. Beidzot snieg arī Liepajas pusē, savukārt līča nokrišņu josla pārvietojās vairāk uz Vidzemes piekrastes pusi...
    Vienīgi apskrienās dūša skatoties nākamas nedēļas prognozi un tos +6 grādus ar lietu, ko sola Rīgai jau trešdien... Loti ceru, kā nebūs tik traki un nebūs uz ilgu laiku.

    Ielādē...
  17. 08.12.2013 22:16

    Diena gandrīz skaidra. Vienīgi A un R pamalēs plētās mākoņu lauki. -1 grāds. Lēns līdz mērens ZR vējš. Pēcpusdienā pamazām apmācās. Pašlaik t. -3,3 grādi. Spiediens 759mm, drusku krīt. Bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  18. 08.12.2013 17:17

    - 1,9, pašlaik no mākoņiem lēnām krīt pa kādai sniega pūkai, bet nopietna snigšana šodien tā arī nav bijusi. Pa šodienu sniegs vēl vairāk sablietējies un nu jau tai pašā vietā, kur mērīju visu laiku vairs rāda tikai 8 cm. Kamēr pati nemērīju, nebiju iedomājusies, ka sniegs tik ātri "var sarukt".

    Ielādē...
    1. 08.12.2013 17:59

      Dīvaini, ka Allažos tik maz sniega, es arī vēlreiz pārmērīju un man pagalmā tikai zem kokiem ir mazāk par 20cm. Drīzāk mazliet vairāk. Šodien nopietni snidzis nav, ik pa brīdim sijājas retas sudrabainas pūkas, rīt no rīta jāmēģina kaut ko nobildēt. Pie loga -2.

      Ielādē...
      1. 08.12.2013 18:28

        Vasarā "gar degunu" aizgāja lietus mākoņi, tagad - sniega. DR pusē mākoņi drūzmējas visu laiku, bet laikam jau mēs neesam "līča efekta apkalpošanas zonā". Lēnām pazeminās t, pašlaik -3,4.

        Ielādē...
        1. 08.12.2013 18:31

          Man jau rudenī bija nelabas aizdomas, ka šoziem Allažos turpināsies vasarā iesāktā tendence. Nu skumji.

          Ielādē...
          1. 08.12.2013 18:59

            Vienīgais, ka vasarā arī pie manis nelija, bet tagad tomēr snieg. Esmu, protams, priecīga :) .

            Ielādē...
            1. 08.12.2013 22:51

              Diemžēl sniega trūkums ir arī uz A no Mālpils - vasarā tur bija vēl lielāks sausums kā Allažos, jo slapjums atnāca vien septembrī.

              Ielādē...
  19. 08.12.2013 23:08

    Vakars skaists, mierīgs, vēja nav, grādi zem nulles, kā tam arī jābūt. Nekāds jūtams sals gan nav, ap -1,5...-2*C grozās.

    Ielādē...
  20. 09.12.2013 07:33

    Grādrādī -5,8, virs galva - spožas zvaigznes.

    Ielādē...
  21. 09.12.2013 08:07

    Šorīt paliek aukstāks - četros bija -3 grādi, pusseptiņos -4, tagad jau gandrīz 6 rāda. Nezinu, vai visu nakti, bet gan vēlā vakarā, gan četros no rīta, gan pusseptiņos sijājās mazs sniedziņš - uz mašīnas, kas vakar braukta, apmēram puscentimetrs sakrājies. Šobrīd mākoņu siena iet prom, būs brīnumaini skaists rīts :)

    Ielādē...
  22. 08.12.2013 05:05

    Ārā -2 un nekāds vējš nav bijis, kokos viss turās kā bijis. Snidzis arī kopš vakara vairs nav.

    Ielādē...
    1. 08.12.2013 06:55

      Grādrādī septiņos -2,4, nekas nopietns pa nakti klāt nav piesnidzis, laukā vēl tumšs, bet kaut kas mannas putraimu smalkumā no debesīm lēnām birdinās. Salīdzinot ar Taviem 22 cm sniega, man labi ja puse no tā...

      Ielādē...
      1. 08.12.2013 07:56

        Tagad atkal turpinās snigšanas josla starp Rīgu un Siguldu - tur gan jau sen pāri 20 cm. Būtu taču vairāk no R iegriezies vējš, kas dzen tos mākoņus. Tikmēr turpinu bažīties par sala stiprumu otrdien. Tāpat manu uzmanību piesaistījuši -padsmit D-Zviedrijā, lielā salna Maķedonijā un visā plašajā Spānijā.

        Ielādē...
        1. 08.12.2013 21:36

          Aukstums Spānijā, gan tieši nav saistīts ar
          aukstumu Ziemeļskandināvijā, tur šobrīd jau nokritusi T* līdz -39*C
          Bet mums no tās puses vējš pūš (Z;ZR), un ja ne šajās dienās, tad pēc nākamā "ziemeļu" ciklona, visādi var gadīties. Kamēr tur ir polārā nakts, tikmēr tas aukstums turpat vien grozīsies, un pie pirmās izdevības var atklīst līdz mums, kaut vai ap Jauno gadu, Janvāra 1. dekādē.

          Ielādē...
          1. 09.12.2013 08:47

            Es taču zinu, ka AC virs Francijas un Ibērijas ir vainīgs.
            Kas attiecas uz Fenoskandijas Z-daļu, tad aukstumu no turienes šonedēļ izstums milzīgais siltums 850 hPa augstumā, tomēr arī piezemes līmenī valdīs R puses vēji, kas pacels deltu un rezultātā visi aizmirsīs par šī brīža ledaino elpu tur. Kad ziemā 1998./99. tur plosījās sals pāri -50, LV vispār necieta no liela sala, tā ka tiešas korelācijas nav. Vienīgi 2002./03. ziemā sakrita aukstums tur un šeit.
            Nedomāju, ka šoziem būs liels sals Kurzemē.

            Ielādē...
  23. 09.12.2013 09:33

    Saldus meteostacijā deviņos rītā -9,4 grādi.

    Ielādē...
    1. 09.12.2013 09:38

      Esmu pārliecināta, ka apkārtnes zemākajās vietās bijuši pārliecinoši -10. Cik saprotu, pirmais divciparu mīnuss šosezon R-LV, nevis tradicionālajos A.

      Ielādē...
  24. 09.12.2013 09:57

    Tāds žiemīgs rīts ar - 4,6 grādiem.

    Ielādē...
  25. 06.12.2013 16:11

    -0,2, visu dienu vairāk vai mazāk, bet snieg. Sniega segas biezums uz četriem pēcpusdienā 7 cm. Uz koku zariem un vadiem sāk veidoties apledojums.

    Ielādē...
    1. 06.12.2013 17:07

      Eh... dikti par maz. Vajag vismaz 20 cm - pirms lielā sala. Vērojot snigšanu Siguldas webkamerās, man radies iespaids, ka tur sniega sega ir biezāka, jo nakts beigās jau bija 3..4 cm.

      Ielādē...
      1. 07.12.2013 00:05

        Mūsu pusē... un pēc šovakar dzirdētas informācijas aptuveni līdz Dobelei, ap 14-15:00 pa dienu uznāca pamatīgs slapja sniega "ķepētājs", un pa to brīdi auto noklājās ar 10cm sniega kārtu.
        Pa visu iepriekšējo nakti bija sasnidzis 5..7 cm, slapja sniega. Un šie 10 cm vēl plusā. Tomēr slapjas švammes smaguma sniegs ātri sasēžas, un arī pakūst no siltās zemes, tā ka es neapgalvoju ka kopējais slānis ir 17cm. Bet, iebrienot sniegā, tas bija, gandrīz līdz puslielam.(sprīdi dziļš)
        (Gāju un purināju tūjas un kadiķus dārzā, lai nenoliecas. No šāda aspekta derētu neliels īslaicīgs +2*C pa dienu, lai nokūst un attdalās no zariem)

        Ielādē...
        1. 07.12.2013 00:54

          Es tieši otrādi - esmu gandarīta par šo slapjo sniegu, kas aplipis ap zariem, stumbriem, zāli. Un ceru, ka ar šo pietiek, lai noliektu gar zemi to, kam nepatīk -20 grādi. Tūjas un kadiķi liekas pārāk pierasti.
          Šovakar gremdējos filosofiskās pārdomās un nespēju atcerēties, kāds ir absolūtais minimums Kurzemes aukstākajās vietās: Stendē, Saldū... Pāvilostā bijuši vismaz -35, tāpat pie Rīgas līča Kurzemes piekrastē bijuši -37. Es par to, vai kaut kur Kurzemē ir bijuši -40?

          Ielādē...
          1. 07.12.2013 11:13

            -40 nav bijis (vismaz fiksēto noverojumu vēsturē), -38 dažā ielejā (Kurzemē) gan... pats pie sevis vienu ziem' esu piedzīvojis -34 (laikam kādā 1969. gadā, kad vēl nepierakstīju verojumus.

            Ielādē...
            1. 07.12.2013 12:30

              Nu bet loģiski domājot, ja Baltijas jūras krastā bijuši -35, pie līča -37, tad kāpēc lai Stendē nebūtu -40? Kurzemē taču ir savi aukstuma poli, kas nereti sacenšas pat ar A-LV līderiem (Zosēni, Daugavpils, Dagda, Rūjiena). Man jau arī likās, ka neesmu redzējusi tos maģiskos "-40" Kurzemes kartēs, bet varbūt kādā ieplakā tomēr ļaudis samērījuši... Kad vēl LVĢMC lapelē bija bezmaksas arhīvs līdz 1980. gadam, kaut kas stindzinošs bija vērojams 1985. februārī un 1987. janvārī Kurzemē.

              Ielādē...
            2. 07.12.2013 18:56

              -40 arī Līvānos nav bijis (par senākiem laikiem nezinu), bet vismaz -38 gan (1978. gada nogalē). Vēlāk ir bijis -35...-33, bet arī reti.
              Latvijas minimums, cik zinu, ir -43,2*C Daugavpilī, bet tas bija sen, 20. gs, 40. gados.

              Ielādē...
              1. 07.12.2013 19:31

                Es nesaprotu, kāpēc Jūs visu laiku cenšaties исказить patiesību tikai SILTUMA virzienā? Daugavpilī -43 bija 1956. gada janvārī un februārī. Visticamāk, ka arī 1978. decembra beigās pāri -40 bija visā A-Latvijā. Protams, antropogēnā siltuma mocītā pilsētvide Līvānu "megapolē" varēja izsprukt sveikā. Lai gan Cēsīs bieži bijis pāri -40, tomēr Priekuļu stacijas absolūtais minimums ir tikai -39. Cēsu reljefs vainīgs, tāpēc tur tik auksts. Es par to, ka patieso aukstuma lielumu mēs nemaz nevaram uzzināt no oficiālajiem datiem - neviena m-st. neatrodas gluži ieplakā.

                Ielādē...
                1. 07.12.2013 20:18

                  Es netaisos neko izkropļot, atšķirībā no Jums. Turklāt, ja nemākat izteikties latviski un visur jābāž klāt krieviskais teksts.
                  Labi, kļūdījos, nenosaucot precīzu šī minimuma datumu (ja tā vispār ir kļūda, temperatūra taču pareiza, un daudziem vienalga, kurā konkrētā sena gada datumā tā bijusi). Bet tādēļ nevajag braukt no viena grāvja otrā, te saucot par vienīgo un galīgo atskaites punktu oficiālo meteostaciju rādījumus, te sākot murmulēt par reljefiem.
                  Gribēts dzirdēt kāda cēsinieka domas par šo komentāru - ka, lūk, "Cēsīs BIEŽI bijis pāri -40"... :D

                  Ielādē...
                  1. 07.12.2013 21:37

                    Jūs konsekventi visu parādāt siltākā gaismā, kā ir patiesībā. Tas ir, Jūs nevis taisāties, bet jau darāt aplami. Esmu krieviete un nereti nespēju atrast ekvivalentu vārdu latviešu valodā.
                    40-tie gadi ir gadsimta 1. puse, bet 50. - 2. puse. jūtat atšķirību? Turklāt esmu gandrīz pārliecināta, ka pirms 35 gadiem Daugavpilī bija -42! Un tas jau nepavisam vairs nav sen.
                    Es NEKAD neesmu turējusies pie oficiālo m-st. datiem, jo to tīkls ir pārāk nepilnīgs, tāpat tiek ignorētas ieplakas, ielejas. Tā ka murmulēšanu (ko tas vispār nozīmē?) nesaskatu savā tekstā.
                    Es pati esmu dzimusi un augusi cēsiniece (lielāko daļu mūža esmu pavadījusi Cēsīs), tāpēc lieliski zinu pilsētas īpatnības. Gandrīz visas daudzstāvenes atrodas pilsētas augstākajā daļā, tāpēc vairums cēsinieku nemaz nenojauš par -40, savukārt zemākajā daļā agrāk bija tikai pārsimts privātmājas, bet 80-jos gados tur sāka celt arī dau… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

                    Ielādē...
          2. 07.12.2013 13:46

            Manā bērnībā bija, pamatīgs aukstums, ap 1978 vai 1982. gadu, bet ar mērierīcēm, lokālai novērošanai, tad bija švaki.
            Bet škiet tas bija, 20... nē, apskatījos pierakstos:
            05.01.2003.- no rīta -29*C(ieraksts digitālajā); 13:30 -24*C;
            06.01.2003.- 1:00 -28*C (digitālajā, sensors no mājas sienas 3cm);
            7:30 -32*C; Saldū, darbavietā, vēl 11:00 spirta termometrs rādīja -33*C. Todien bija problēmas degvielas stacijās,"dīzeli pārdeva kā sviestu, pēc svara un gabalos" ;)
            Viens paziņa, vēlāk teica, ka kāda ieplakā pie Namiķiem,Lutriņos auto termometra rādījums esot nokrities līdz -40*C(tā var būt kā taisnība, tā arī elektronikas gļuks)
            Radio ziņoja, ka Skrīveros un Saldū esot reģistrēti -34*C;
            Lepājā-23*C;Gaviezē -31*C; Kauguros(Slokā) -32*C;
            Un vēl tajos pašos Zosēnos -37.8*C

            Bet, P.Graudiņam, Grobiņas privātajā botāniskajā dārziņā, tajā ziemā esot nosalusi
            Araucaria araucana
            … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
            1. 07.12.2013 14:14

              Nu ja reiz tādi grādi bijuši pat mūsdienās, tad man zudušas visas šaubas par -40 senākā pagātnē.
              Tā salcietīgā araukārija ne tikai Grobiņā nosalst, bet pat citviet pie jūras un ikvienā ziemā, izņemot 2007./08. un 2008./09. Absolūti nepiemērots augs pat DR-LV.
              Nav tādas parastās mahonijas, jo konkrētā suga ir īleksa lapu mahonija no tālajiem Kordiljeriem ASV. Absolūts eksots, kas mēdz nosalt līdz zemei, ja kailsals ap -30. Nu un vēl pavasara saulē smagi apdeg pat Rīgā. 2010. februārī un martā Siguldā aplūza zem 1 m biezās sniega segas. Vispār, augstumā neceļas, vairāk pie zemes. Pēdējos gados ogu nav un arī zied švakāk. 2002./03. ziemā nosala līdz zemei un tad atauga. Eksemplāram jau 15 gadi. Šogad vispār neziedēja liela krūmcidonija, bet Allažos augļu aizmetņi nokrita lielajā sausumā.

              Ielādē...
              1. 07.12.2013 23:45

                Paldies, par izsmeļošu atbildi!
                Negribu apstrīdēt Jūsu labojumu, par "parasto" mahoniju, bet kā pasniedzēji tehnikumā iemācija, tā arī rakstu. Bet, amerikāņi, to sauc arī par "Virginia grape", kaut arī tās ogas nevien nav ēdamas, bet ir pat indīgas. Toties man pat izdevās izaudzēt 2. ataudzējumu, no ši auga sēklām.
                Manējai mahonijai uz stumbra jau ir izveidojusies korķaina miza, kas to arī pasargā, bet tam zaram kas ir gaisā vertikāli, pie -25*C nobrūnē lapas, bet pārējais ir ok. Arī vecums aptuveni 15-18 gadi, pirku Baltezera kokaudzētavā.

                Bet, kas attiecas uz Araukāriju, tad meklēju pa internetu reģistrētos temperatūru minimumus Čīlē, Valdīvijas augstienē, kur šīs dabā aug. Dati skopi, parastais minimums ir -23*C, ko tad arī visur min, ka to araukārija iztur. Un vēl viens ieraksts par -40*C, Ugunszemes tuvumā, bet neskaitās oficiāls.
                Tā, ka salcietību izški… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

                Ielādē...
                1. 08.12.2013 18:51

                  Dati Internetā ir ne tikai skopi, bet maldinoši. Visas šīs ziemcietības, salcietības tiek rēķinātas pēc šāda principa. Tā kā dažādu eksotisku augu dzimtenē meteo novērojumi ir visai minimāli, tad tiek ņemti dati no tuvākās m-st., kas tikpat labi ir vairāk kā 200 km attālumā, vai arī tā vispār neraksturo auga augšanas apstākļus reljefa un citu īpatnību dēļ.
                  Par araukāriju viss ir skaidrs tepat Eiropā. Un arī LV pieredze ir pietiekoša, lai aizmirstu par šo augu. Pačukstu - viena nakts ar ilgstošiem -18 ir nāvējoša araukārijām. Vispār, minimālā temperatūra pilnīgi noteikti nav izšķiroša, bet daudz nozīmīgāka ir diennakts vidējā, īpaši, ja mērījumi tiek veikti 24 reizes diennaktī. Bet 1 stundu, kuras laikā no -18 nokrīt līdz -24 un paceļas atpakaļ līdz -20, liela araukārija izturētu gan.

                  Ielādē...
              2. 08.12.2013 02:32

                Nestrīdēšos par laika apstākļiem, izmantoju jebkuru iespēju uzzināt, par mani gudrāku cilvēku laika prognozes, lai daudz maz varētu sagatavot savus augus ziemai,bet šis teikums ''Nav tādas parastās mahonijas'' mani aplēja kā ar aukstu ūdeni, latviešu valodā (Mahonia aquifolium, Магония падуболистная) sauc parastā mahonija te saprotamāk . Īlekss ir pavisam cits augs, saukts par akmens ozolu un arī par Ziemassvētku zvaigzni. Kaut gan abi ir līdzīgi. Kā šos augus apvienot vienā... man nav gluži skaidrs... Jau 30.gadus audzēju šos augus un vēl ne reizi nav gadījies ka mahonija nosaltu!

                Ielādē...
                1. 08.12.2013 18:43

                  "mani aplēja kā ar aukstu ūdeni, latviešu valodā (Mahonia aquifolium, Магония падуболистная) sauc parastā mahonija te saprotamāk . Īlekss ir pavisam cits augs"

                  Jūs taču pati nupat uzrakstījāt "падуболистная" jeb mahonija ar lapām, kas līdzīgas īleksam (izplatītākajai sugai - Aslapu īleksam).

                  Ielādē...
                  1. 08.12.2013 22:05

                    Dūmakai.
                    Tad, jau esat mēģinājusi pārziemināt, to araukāriju dārzā?
                    Pačukstēšu pretim, kamēr tās ziemo zem sniega, tikmēr ir viss OK, arī ja virs sniega ir -27, bet kas būs tālāk...
                    Arī 'Boulevard' paciprese, izsala pliksalā, pie -22*C, ar A vēju 15m/s. Toreiz zeme sasala ap 60 cm, telefonisti pilsētā raka kabeļus un deva ziņu par faktisko saslumu.

                    Ielādē...
                    1. 08.12.2013 22:49

                      Nē, man taču pietiek prāta nenodarboties ar bezjēdzību. Esmu lasījusi draugiem.lv un vēl kaut kur, kā prātā naivajiem tās araukārijas nosalušas pat šķietami maigās ziemās. Ziemošana zem sniega nav nekāda ziemošana kokam, kas normāli ir vairākus m augsts. Esmu pat lasījusi, ka Ukrainā un kur tur vēl kā alternatīvu cenšoties mocīt Cunninghamia lanceolata. Salcietība jau tāda pati, ja ne vēl mazāka.
                      Kurzemnieki vēl LPSR mēģinājuši Sequoia sempervirens audzēt ar visādām nosiltināšanām, bet tāpat neveiksmīgi, lai gan salcietība arī tāda pati.
                      Tāpat ar kriptomēriju niekojas ar vājiem panākumiem. Nu tas koks pie Engures (Lāčupes dendrokapsētā) izskatījās visai nomācoši.
                      Un cik zināms, tad pat ar formāli daudz izturīgāko sekvojdendronu lāgā neveicas.
                      Starp citu, aslapu mahonijas odziņas esmu ēdusi un tās noteikti nav indīgākas kā vietējai irbenei. Vai tiešām tehnikumi tik ļoti maldina audzēkņus?

                      Ielādē...
                      1. 08.12.2013 23:05

                        Nu, laikam tas ir "cilvēka faltors".

                        Man par lielu pārsteigumu, šoruden, redzēju aptuveni 20 g vecu kriptomēriju, DR rajonos Aizvīķu parkā!!! Bija kādus 3-4 m augsta
                        Protams, neviens cits ekskursants to nepazina, un neizrādīja interesi, bet gids mācēja teikt, ka tas kociņš tur augot Nacionālā Botāniskā dārza ziņu.
                        Bet pašā Salaspilī, tas nosprāga pirmajā ziemā ap 1990. gadu.
                        Lasīju, ka araukārijai ziemcietība līdz ar vecumu, it kā uzlabojoties.
                        Bet mūsu mainīgo ziemu dēļ, tai, laikam līdz tādam vecumam, netikt. :(
                        Toties es saviebjoties arī irbeni esmu uzēdis, un nesen arī goltjēru Gaulteria, pagaršoju, un pirms nedēļas žurnālā "Māja" bija raksts, "Indīgā goltjēra", izlasot to varēja secināt, ka nav indīga. :)

                        Ielādē...
                        1. 09.12.2013 08:40

                          Esmu pārliecināta, ka araukārijām salcietību palielina pienācīgi silta un saulaina vasara. Tas, ka Norvēģijā un Britu salās pietiek ar mēslīgām vasarām, saistīts ar maigu ziemu esamību.
                          Starp citu, ir tik daudz kadiķu sugu, hibrīdu un šķirņu, ka pat man nereti grūti tos atšķirt no sekvojdendrona, kādas īstas cipreses un pat kriptomērijas.
                          Interesanti par to parku, jo tas nebūt neatrodas Liepājas bijušā rajona maigajā daļā. Manuprāt, vislielākās izredzes ir uz D no Liepājas - gar pašu jūru. Nīcas un Rucavas novados. Visādās Aizputēs (atceramies leģendāro Māri Lindi) un Grobiņās klimats tomēr ir skarbāks.
                          Cik saprotu, tad Aizvīķu parkā esot arī Carya cordiformis?
                          Vispār, man ir nelaba aizdoma, ka mūs tūlīt sāks strostēt par offtopa rakstīšanu. Un man principā nepatīk par šo visu publiski rakstīt. Nealkstu atpazīstamības. Ar savu ekscentrisko dabu es jau tā pievēršu pārāk daudz uzmanības. :)

                          Ielādē...
                          1. 09.12.2013 11:20

                            Jā, tajā parkā bija ražojoša:
                            es tik lauzīju galvu, un škirstīju internetu, vai C.cordiformis, vai tomēr
                            Caria ovata,
                            jo tai lapas pavirši apskatot atgādināja sārtās zirgkastaņas lapas, vārdu sakot nebija kā osim vai riekstkokam.
                            Man arī par to offtopiku ir nelaba aizdoma.
                            Varbūt, kādai diskusijai varat man rakstīt uz:
                            [email protected]

                            Ielādē...