Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.2.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.2.14.)

Nedēļa aizgājusi. No pirmdienas līdz ceturtdienai vairāki cikloni nesa frontes, kas ar lietus nokrišņiem nolēja mūsu novadus visā Latvijā. A pusē tika vērots arī sniegs, kas pāris reizes radīja īslaicīgas sniega kārtas uz zemes. No piektdienas pie mums - ir FRIEDHELM anticiklons, kas mums dod pirmās pavasara sajūtas. Caur siltumu, reizēm līdz +7+8 grādiem. Un caur aizvien saulainākajām debesīm. 

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinajums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 23.2.14.

  

Pie mums sāk uzdarboties FRIEDHELM anticiklons, kas atnācis no DR puses. Rītā vēl ir mākoņainiba, kas dienas laikā pamazām izklīst. Pie saules stariem dažviet gaiss uzsilst līdz +7+8 grādiem.

Sestdiena, 22.2.14.

  

Neliela lietus fronte aiziet uz ZA no Latvijas. Uzlija, bet dienas otrajā pusē no Kurzemes puses jau skaidrojās.

Piektdiena, 21.2.14.

  

No DR puses nāk tuvāk neliela fronte ar nokrišņiem, kas jau vakarā sākās Kurzemē. Pirms tam neliela anticiklona iespaidā ar D vējiem Latvijas R daļā ieplūst silts gaiss, DR rajonos ir siltums +7+8. Citviet gan drusku vēsāks.

Ceturtdiena, 20.2.14.

  

Neliels ciklons bija izveidojies uz Z no Latvijas, tā mākoņi nesa nokrišņus Latvijas lielākajā daļā. Pārsvarā lietus veidā, bet ZA-A rajonos vietām arī sniega pārslas. Un attiecīgi pierobežā vietām uz zemes izveidojās īslaicīga sniega kārta.

Trešdiena, 19.2.14.

  

VIOLETTA ciklons ir pie Latvijas DR robežām, tā siltā fronte (gan nenesot siltumu no Eiropas D rajoniem) ir ar nokrišņiem virs valsts lielākās daļas.

Otrdiena, 18.2.14.

  

Jauns ciklons ar nākošiem nokrišņiem dienas otrajā pusē nāk no DR puses. Aizvien tikai pārsvarā līst, vietām A pusē nedaudz uzsnieg.

Pirmdiena, 17.2.14.

  

Esam ULLA ciklona D daļā - pa reizei daudzviet uzlīst. Arīdzan spirgts DR vējš ir gandrīz visā Latvijā. Aizvien silts, sals neredzas ne tuvu.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.02.2014 11:30

    16.2.14., Rīgas Z daļa. Ciklona ULLA ietekme, tā centrs ir uz R no mums. Naktī frontālie nokrišņi, dienā vietām nedaudz uzlīst. Apmācies, pirms saulrieta uz brīdi skaidrojās. Naktī līdz 7:00 lija, pa reizei arī slapja sniega pārslas. Dienā bez sevišķiem nokrišņiem. Ir DDR vējs 1-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+3; 15:00+3; 21:00+2. Dažas bildes.

    Ielādē...
  2. 17.02.2014 15:32

    Šodien beidzot kaut kādas pārmaiņas! Mākoņains gan joprojām, bet vairs nav vienlaidu biezā pelēcība, mākoņi arī šķeļas un dalās, kopumā jūtami gaišāks, pēcpusdienā epizodiski arī skaidrojas un pat Saule pāris reizes neilgi uzspīdēja. :)
    Nokrišņu nav, vējš visai stiprs, vairs nav tik slapjš, vismaz pilsētā. Un silts - naktī pārsvarā mazliet virs +2*C, uz rīta pusi mazliet siltāks, 5.00 +3,1*C, rītā +3...+4*C, pēc 13.00 jau stabili virs +4, epizodiski pat virs +5 (max +5,5*C).
    Pašlaik neviendabīgi mākoņains, brīžiem tumšs, brīžiem gaišs, debesīs vietām zili pleķi, arī pa kādam Saules staram, pūš pastāvīgs mēreni stiprs vējš ar epizodiski vēl stiprākām brāzmām, ielas žūst arvien vairāk, +4,4*C. Varbūt nāk pavasaris, ja ziemai vairs nav vēlmes mūspusē nākt?! ;)

    Ielādē...
  3. 17.02.2014 18:11

    Daudzi jau aktīvi tecina kļavu sulas. Man gan tas nav aktuāli, pilsētā nebūtu prātīgi to darīt (un Jēkabpilī ir maz kļavu), un citur man nav iespēju.

    Arī Jēkabpilī šī diena bija gaišāka, lai gan dažbrīd nedaudz uzlija.

    Ņemot vērā prognozes, nekādu ziemu šosezon vairs negaidu, tagad gribētos arvien siltāku un saulaināku laiku jeb pavasari! Bet līdz īstam pavasarim jau vēl jāgaida viens vai divi mēneši, un, kaut vai tīri no statistikas pozīcijām raugoties, gan jau būs kāds aukstāks periods un sniegs. Vienīgā drošā lietā ir tā, ka dienas kļūst arvien garākas, aptuveni pēc mēneša diena jau būs vienādā garumā ar nakti.

    Ielādē...
  4. 17.02.2014 22:22

    Jā, Briča Panorāmā pagājušonedēļ solītā ziema šīs nedēļas otrajā pusē atcelta pavisam, šodien jau Toms runā citu meldiņu - zinām jau, kā ar tām ilglaicīgajām prognozēm, viņa modelis kļūdījies (citi pārsvarā jau tad neko tādu nesolīja). No vienas puses - it kā žēl, ka tā, no otras - it kā ne, jo vairāk jau gaidu pavasari. Tik varēja tādā gadījumā to grādu vairāk plusos būt, kā arī vairāk saules un mazāk slapjuma.
    Arī man šķiet, ka līdz īstam pavasarim vēl laika daudz, bet neviens jau neliedz pasapņot... Pagājušā nedēļa gan bija izcili tumša ar nejauku laiku, bet olimpiāde palīdzēja fokusēt skatus un izjūtas citā virzienā. :) Arī šī nedēļa laikapstākļu ziņā (prognozēto) šķiet gandrīz norakstāma (labi, ka dzīvoju pilsētā, veikali blakus, visi darbi pa mājām, nav nekur katru dienu tālu jābraukā!), ceru, ka mēneša beigās paliks siltāks - vismaz gismeteo mēnešu mija manā pusē sola jau +… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 18.02.2014 00:17

    Nekādi diži lietusmākoņi neveidojās. Līdz agrai pēcpusdienai drusku uzlija. Vēlāk bez nokrišņiem. Tomēr saule neparādījās. Pūta mērens R vējš. T. pēcpusdienā +3 grādi. Pašlaik t. +3 grādi, spiediens 756mm Hg. Mēness nav redzams, tomēr brīžiem tajā vietā manāmi gaiši plankumi.

    Ielādē...
  6. 18.02.2014 08:05

    Gaišs rīts,+2 grādi un ledus uz mašīnas.

    Ielādē...
  7. 17.02.2014 22:51

    Vel viena norakstāma laikapstakļu ziņā nedēļa pec jaunākam prognozem :( No solitas ziemas un sniega vairs neka, vismaz mūsu pusei nekas būtiski nemainisies, varbūt austrumu pusē un Vidzemē nedēļas otrā pusē kaut kas ziemigāks un sniegaināks... Tada vilšanas un nepiepildito ceribu sajūtas, ziemu šogad ta īsti ari nesagaidiju, bet garu un vienmuļu rudeni, kas lenam pāries pavasarī, vienigi tas dažas nedeļas janvari ar kailsalu bija... Un šis ruden pavasaris radas būs iscili garš un nepilnīgs, un neticu, ka tapēc īstais pavasaris vai vasara šogad sāksies būtiski agrāk vai būs siltāki un saulaināki, ka parasti... Tada ziņā pagajuša gada pavasaris bija man gandriz ideals- ziema līdz 10 aprilim, kam sekoja strauji pavasara procesi un ātra karsta vasara jau maijā....

    Ielādē...
    1. 18.02.2014 09:48

      Teorētiski šogad pavasaris varētu sākties ātrāk, jo sauszemē nav sniega un jūrā ledus krājumu, kuru kausēšanai jāpatērē liels siltuma daudzums un kuri arī lielu daļu saules enerģijas atstaro. Kad paliks saulaināks un saulei spīdot ilgāk melnā zeme uzreiz varēs iesilt un sildīt piezemes gaisa slāni.

      Ielādē...
  8. 18.02.2014 11:04

    Šodien pa mākoņu spraudziņām jau pāris reizes (pavisam īsu brīsniņu) ir iespīdējusies saule, +3,1. Uzreiz apkārtne palikusi jūtami gaišāka un garastāvoklis- labāks. Toties ziemāju lauki gan neizskatās labi, intensīvi zaļā krāsa, kāda bija pirms kailsala, nomainījusies ar dzeltenīgi brūngano. Neesmu speciālists, bet izskatās, ka sējumi tomēr ir cietuši salā.

    Ielādē...
  9. 18.02.2014 11:45

    Fuj, pē, uz sasalušās zemes dubļu slānis, nevar ar mašīnu pat pa līdzenu vietu uz priekšu tikt. Konstants +1 visu nedēļu, izņemot aizviņo nakti, kad mazmazliet piesala. Vakarrīt lija, vakarā pūta, tagad pat mazliet saule uzspīd, bet, vienalga, riebīgi. Šobrīd gan +3 un vējš, varbūt mazliet apžāvēs.
    Vismaz zarkukaiņiem terārijā bada laiki beigušies, jo aiz šķūņa piesaulītē jau paprāvas gāršu lapiņas sanākušas.

    Ielādē...
  10. 18.02.2014 11:55

    Pie manis saule - tikai daži mākonīši! :)

    Ielādē...
  11. 18.02.2014 12:35

    Pie mums +2,pūš nejauks vējš,bet tas vismaz sausē liekos slapjumus.Vispār mani šāds laiks pilnībā apmierina,lielus mīnusus noteikti negribu un plusiem arī tā kā par agru.Vienīgi slapjumu vairs nevajadzētu :) Gaismas nu jau gan pietiek arī bez saules.

    Ielādē...
  12. 18.02.2014 14:54

    Rīgā šodien ļoti jauka pavasarīga diena, pa mākoņu spraugām ik pa laikam uzspīd saule, +5 grādi un pūš silts D puses vējš. Labāks laiks februārī grūti iedomājams.

    Ielādē...
  13. 18.02.2014 15:34

    liidz 1400 saule saule saule,taga nomaacaas....

    Ielādē...
  14. 18.02.2014 19:15

    Vējaina diena, no rīta stiprākas brāzmas, uz pēcpusdienu mierīgākas. Nokrišņi izpalika. Temperatūra pāris grādu plusos, uz vakaru sāk kristies, tagad nulle, ceļš vietām mazliet slidens.

    Ielādē...
  15. 18.02.2014 18:02

    pirmdiena ierasti tumša, rīta puse ar līņāšanu. Pirmdienas rītā ceļš Viļaka - Kuprava - pamatīga bobslejtrase ar īsiem caurkusumiem (bet veiksmīgi, vien neliela saslīdēšanās uzgriežot no sānceļa), pēcpusdienā pusceļš jau bija nokusis, vienlaidus ledus vien uz Viļakas galu saglabājās. Mazais Klānu - Vēdeniešu ceļš - šķidru dubļu kārta ar ledu vietām.
    Šodiena apmākusies, vējš, uz pāris mirkļiem saule uzspīdēja pēc ilgāka laika. T gan vakar, gan šodien +2, +3.

    21:35 hm, gandrīz -2. Štrunts par laiku, Latvijai uzvara!!!

    Ielādē...
  16. 18.02.2014 22:02

    Šodien izbaudīju īstu pavasarīgu dienu. Ejot no fakultātes uz pieturu, gaidot 25.trolejbusu, patiešām uz saules bija diezgan silts, protams, mākoņi man netraucēja. Mājās termometrs uz saules man rādīja +10,6 grādus, bet oficiāli ārā bija +6,1 grādi. Tomēr pavasaris ir iestājies, uz ziemu vairs neprasās.

    Ielādē...
  17. 19.02.2014 03:38

    Nu, līdz īstam pavasarim, diemžēl, vēl tālu... Lai arī dažudien jau pavasarīgas gaisa plūsmas un smaržas nāk. Arī pie manis pēc apmākušās dienas 1. puses pēc pusdienlaika sāka skaidroties, un pēcpusdienā jau MMD un brīžiem diezgan saulains. Katrā ziņā diena jauka, pūta neliels līdz mērens vējš, palīdzēja žāvēt slapjumu, un silts jau kopš agra rīta, pārsvarā +3...+4*C robežās, bet dienas vidū/agrā pēcpusdienā uz dažām stundām ap +5, max +5,7*C.
    Tuvāk vakaram atkal apmācās, grādi līdz +3 nokritās, vēlāk jau +2, kaut kad vakarā sāka arī līņāt (kad tieši, nepiefiksēju (ap 21.00 jau asfalts nedaudz mitrs bija), arī mana uzmanība bija 100% TV - LATVIJA UZVAR!!!). :))
    Pakšķēja kādu laiku, bet tagad, skatos, ir vietām mazs baltumiņš uz zemes izveidojies, kaut gan no gaisa vairs nekas nekrīt. Asfalts gan slapjš, un arī tas baltums tik neliels, ka līdz rītam droši vien būs jau pazudis - lai arī nekādi lieli plusi nav, tomēr stabili virs nulles turas, šobrīd +1,5*C.

    Ielādē...
  18. 19.02.2014 08:35

    Līst...2 grādi siltuma,2,6 mm nokrišņu.

    Ielādē...
  19. 19.02.2014 06:46

    Labrīt. Ārā ap nulli, zeme nobārstīta ar baltu pūderi un no gaisa nāk sīkas, mitras sniegpārsliņas. Pēc sajūtas zemes virskārtiņa drusku uzsalusi.

    Ielādē...
    1. 19.02.2014 07:54

      Man šorīt +0,6, nakti kaut kas balts uz zemes ir biris, bet pašlaik gan no gaisa nākošie nokrišņi ir vairāk lietus, nekā sniegs (brīžiem tomēr nedaudz atgādina baltus mannas graudiņus, kas saskaroties ar asfaltu vai mašinas stiklu -izkūst). Migla, dūmaka, vai kaut kas pa vidu...

      Ielādē...
  20. 19.02.2014 12:47

    18.2.14., Tukums – Zante. ULLA ciklons aiziet, VIOLETTA ciklons progresē. Līdz pēcpusdienai pie debesīm pārsvarā bija plāni cu mākoņi, starp kuriem arī saule gariem brīžiem spīdēja. Pirms saulrieta no R puses pastiprinājās augsti ci+cc, kam vēlāk piebiedrojās as+ac, vēl vēlāk pazemi sc. Ap 19:00 sāka līt neliels lietus, kas ar pārtraukumiem turpinājās līdz diennakts beigām. Sniegs uz zemes nebija. Priekšpusdienā arī spirgts R vējš, dažā brāzmā līdz 7m/s, kas pēc tam norimās. Gaisa temperatūra: plkst 3:00-1; 9:00-1; 15:00+5; 21:00+3. Plus dažas bildes.

    Ielādē...
  21. 19.02.2014 18:08

    Šodien atkal viss tumši pelēks, plus teju nepārtraukti ūdens no debesīm - pārsvarā sīks smidzeklis. Nakts baltums bija pazudis jau ap 7.00. Gaiss silts, dienā ap +3...+4*C, max +4,3*C. Šobrīd joprojām līņā, vēja nav, +3,6*C.

    Ielādē...
  22. 19.02.2014 18:18

    Reālais pavasara šķīdonis, pagalma zāliens pārvērties dubļu jūrā... kad apžūs, būs jāsāk āra darbus ar krietnu grants kravu, bet vasarā jāsaliek bruģis vietās, kur ar mašīnu braucam. Visu dienu +2, tagad mazliet skaidrojas, izskatās, ka piesals.

    Ielādē...
  23. 19.02.2014 18:20

    Nu pamazām pielijis stiprāk-6,7mm

    Ielādē...
  24. 19.02.2014 21:25

    Jautājums-totalizators: Pēc cik dienām sāks zālīte zaļot un lapas plaukt?

    Ielādē...
    1. 19.02.2014 21:43

      Tad jānorāda konkrētāk, kurā Latvias malā - šodien fiksēju, ka pie manis atkususi tiešām tikai pati virsējā kārta, 10cm zem zemes ir milzīgs ledus blāķis... Zālīte varbūt, bet lapas vēl ilgi nebūs...

      Ielādē...
  25. 20.02.2014 00:13

    Visu diennakti nepārtraukts lietus, kaut arī neliels. Lēns D-DR vējš, vai bezvējš. T. dienā līdz +4 grādiem. Spiediens lēni krīt- 757mm Hg. Dūmaka vai migla. Pašlaik t. +2,2 grādi, spiediens 755,5mm Hg.
    13. gaisa spiediena minimums naktī no 16. uz 17. febr. Kritums no 760 līdz 753mm Hg. Lietus un mērens DR-R un R-ZR vējš.

    Ielādē...