Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Izņēmot svētdienu, kad no Z puses sāk uzdarboties anticiklons FRANK - mēs bijām ZELDA ciklona ietekmē. Tas izrādījās garš un ar vairākām frontēm. Visas šīs sešas dienas pāri mums virzījās īslaicīgu nokrišņu brāzmas, ar dažiem pērkoniem tostarp. Nedēļas vidū pastiprinājās DR-R-ZR vēji, kas reizēm dažā piekrastē sasniedza un pārsniedza 20m/s. Virs jūras bija vērojami daži ūdensstabi, bet piektdien un sestdien darbojās arī "līča efekts" ar papildus nokrišņiem, kas visvairāk trāpījās Siguldas apkārtnei (radot daudzviet lokālus plūdus, kad mazās upītes izgāja no krastiem). Svētdiena jau vairāk zem FRANK anticiklona ietekmes, tamdēļ laiks sāk nomierināties...

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 31. augusts

Pie mums no Z puses sāk pastiprināties FRANK anticiklons. laiks nomierinās. Lai gan dienas otrajā pusē vietām vel nedaudz uzlīst. Fronte, kas rītā bija pie D robežas- aizet prom DA virzienā, un anticiklonam ir vēl lielākas iespējas ieplesties virs mums.

Sestdiena, 30. augusts

ZELDA ciklons pavisam aiziet no Latvijas. No D-DR puses mums tuvojas ANGELIKA siltā fronte, kas gan tikai ar dažiem nelieliem lietus mākoņiem "atzīmējās" pie mūsu D robežām. No Z puses sākas FRANK anticiklona ietekme- debesis skaidrojas, vēji rimstas.

Piektdiena, 29. augusts

ZELDA ciklons pavisam lēni dodas no mums prom ZA virzienā. Tomēr tā DR aizmugurē virs Latvijas daudzviet līst, rītā arī "līča efekta" mākoņi dod lietusgāzes Rīgai. Pret vakaru debesis nedaudz norimstas, pieklust arī spirgtie R-ZR vēji.

Ceturtdiena, 28. augusts

ZELDA ciklons aizvien ir pie mums- šoreiz pie ZA robežas. Atkal ir īslaicīgas lietusbrāzmas no cb mākoņiem, ir labs "līča efekts", kas dod daudz nokrišņus Rīgai un Siguldas apkartnei. Kurzemē nedaudz sausāks laiks. Bet ir vērojama neliela vētra ar ZR vējiem līdz 17m/s brāzmās.

Trešdiena, 27. augusts

ZELDA ciklons nekur prom no mums nav aizgājis, tas virpuļo ar centru pavisam tuvu mūsu Z robežām. Tamdēļ Latvijas lielā daļā- galvenokārt Z un A novados- līst. Ap Rīgu reizē ar R-ZR vējiem darbojas arī "līča efekts", kas nes papildus nokrišņus galvaspilsētai un līča Vidzemes piekrastei.

Otrdiena, 26. augusts

ZELDA ciklons aizgājis uz Z pusi, mēs esam tā "astē" ar īslaicīgiem nokrišņiem dažu pērkonu pavadībā.

Pirmdiena, 25. augusts

ZELDA ciklons Latvijas lielākai daļai nesa ilglaicīgu un vietām spēcīgu lietu. Kurzemē lietus daudz mazāks - vietām no atsevišķiem mākoņiem.

===============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 26.08.2014 15:10

    Naktī ap +10, vairs nelija, tikai vējš gan ik pa laikam sparīgi pūta. Nerimstas tas arī šodien dienā, pūš kopš agra rīta, brāzmās noteikti virs 10 m/s. Toties šodien vismaz Saules netrūkst - rīta pusē kādu brīdi gandrīz skaidrs, dienā MMD, pārsvarā saulains, brīžiem vairāk mākoņu. Pirms ~stundas-pusotras netālu pa ZR pusi aizgāja neliels pelēks lietus mākonis, bet pagaidām lietus nav bijis (tfu, tfu, tfu!). Grādi uz vakardienas fona jau tīri pieklājīgi, turas starp +18...+19, max t. nesen pat +20,2*C fiksēts.
    Bekas sākušas augt arī manā pusē - pats gan uz mežu netiku, jo darbi, taču mamma ziņo, ka kundziņi jeb apšu bekas esot, tāpat arī parastās beciņas. Taču mežs esot sauss, viss čaukst - lūk, kā, par spīti visiem lietiem! Turklāt tas nav pats sausākais no mūsu pusē esošajiem - citi vakar bijuši Steķu silā, tak vispār pat mērcei nepieticis...
    Pašlaik saulains, bet vējains, +18,7*C. Pa R-ZR pusi iet diezgan melns mākonis, lielākais melnums Jēkabpils pusē, taču mākoņa aste var trāpīt...

    Ielādē...
    1. 26.08.2014 19:27

      Es ar' uz 1 stundu izrāvos aizbraukt uz mežu....Pie mums tāpat- baraviku nav (1-neskaitās:)), bekveidīgo gandrīz nav, toties - cik daudz un skaisti podiņi un bērzlapes!!
      Lai gan mežs(sevišķi meža ceļi) ir slapjš.Un vēl lietus trāpīja!Baravikās jābrauc kaut kur uz citu pusi..........

      Ielādē...
      1. 26.08.2014 21:38

        Man gandrīz vai kauns atzīties (negribas "kacināt" tautu), bet šodien atkal sēņoju, bijām 3 cilvēki, un pēc 2 stundām iznācām katrs ar 2 spaiņiem baraviku, nupat tik beidzām gatavot. Marinējam, cepam, vārām zupas...sen tāds "baraviku trakums" nav bijis. Meži cilvēku pilni, bet pietiek visiem!

        Ielādē...
        1. 26.08.2014 22:12

          Nu ja aug, tad ir jālasa!Ko tad- tārpiem, vai, atstāt?Vēl var saldēt:))Man vēl pērnās saldētavā stāv.
          Klusībā tomēr ceru, ka baravikas arī mūsu pusē būs:)))), lai gan ēst man labāk garšo tās sēnes, kuras vārītā veidā nav glumas.Goda vietā ir saldūksnes.

          Ielādē...
          1. 27.08.2014 02:17

            Man pirmā sēņu mērce varen garda sanāca, tikai mammucim pateicoties, jo pašam šodien darbi, uz mežu netiku. It kā nebija daudz - puse spainīša apšu beku (ak, cik smuki mazie "kundziņi bija", un, kad ieraudzīju, bija baigā škrobe, ka pats uz mežu netiku!!!) un bērzubeku, taču nespējām pat divatā likvidēt. :D
            Un pozitīvs moments, ka visas tīras, ne mazāko tārpu grauzumu pat riktīgi lielām, "pieaugušām" bekām!
            Baraviku pagaidām mūsu vietās vēl nav, arī citu beku vēl stipri maz, jo mežs esot sauss, pat zemākajās vietās, tie paši bekulīši daudzi grāvjos bijuši, kur tā mitruma kaut cik vairāk.
            Bet mums jau gan tie lieti vēlāk nāca, gan parasti tās sēnes vēlāk nāca, tā kā es cerības zemē nemetu! Bet nu tādu vietu, lai katrs izietu ar 2 groziem baraviku, es vispār nezinu un nekad neesmu dzirdējis.
            Kaut gan... - atceroties viena drauga SMS šodien - kaut kas šodien līdzīgs bijis Baldones apkārtnē... :)

            Ielādē...
  2. 27.08.2014 02:39

    Pēcpusdienā pāris reizes tomēr nedaudz uzlija, bet pārsvarā MMD ar Sauli, uz vakaru noskaidrojās. Taču vējš, maita, ilgi negribēja rimties, pūta pat pēc 22.00, kad bija vairs knapi +11 un debesis jau bija skaidras. Pēc lietus vēl ap +15...+17 paturējās, bet tuvāk vakaram strauji uz leju, 21.00 +12, 22.52 +10,6*C, tagad vairs +9*C.
    P.S. Šodien nopirku meteostaciju ar bezvadu sensoru. Nekas ekstra (arī cenas ziņā), bet nu izskatās puslīdz pieklājīgi, un ceru, ka palīdzēs uzlabot vērojumus. Ja interesē, te var apskatīt. Un, ja kādam ir ko teikt par šādām stacijām un to izmantošanu, labprāt uzklausīšu... :)

    Ielādē...
  3. 27.08.2014 08:18

    Šorīt debesis atkal nomākušās, +11,8.

    Ielādē...
  4. 27.08.2014 08:22

    Kaut ari tikai 11 grādi no rītaliekas silts,no gaisa nāk migla.,Ielijuši 4 mm.

    Ielādē...
  5. 27.08.2014 10:02

    +13 grādi.Līst.Bez ekstrēmiem.

    Ielādē...
  6. 27.08.2014 10:30

    Pie manis vakar ari vakarpuse nedaudz uzlija tads neliels lietus un tas bija ap 18:05,bet pec tam vairs nebija un uz nakti makonu palika arvien mazak un nakts otra puse un vel rits bija diezgan saulains,bet tagad makonu diezgan daudz saradies un saule reti uzspid un pus nepatikams DR vejs. Nakts bija diezgan dzestra jo pie manis temperatura nokritas pirmo kops ilgaka laika lidz +7,2 gradiem,bet paslaik ir +12,5 gradi.

    Ielādē...
  7. 27.08.2014 11:12

    26.8.2014., Rīga. ZELDA ciklona aizmugurē. Priekšpusdienā un pusdienā dažs cb mākonis (dzirdēts arī 1 pērkons). Dienas vidū pāris reizes īslaicīgi uzlija. Pēcpusdienā saules vairāk, lai gan daglabājās 2-4 balles mākoņainība dažādos augstumos. DR vējš 1-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+10; 9:00+11; 15:00+15; 21:00+13.

    Ielādē...
  8. 27.08.2014 15:29

    Nakts bez īpašiem mākoņiem, bet auksta, min.t. +8,1*C. Taču pēc tam laiks mainījās - vien pats rīts puslīdz skaidrs, bet jau pēc 8.00 apmācās un sāka līt. Turpinājumā viena vienīga draņķība - pelēks vāks, palaikam lietus. Plus diezgan stiprs, brāzmains vējš, un auksts, +13...+14*C. Oktobra cienīgs laiks. Apriebušies šie cikloni līdz kliņķim, nevaru sagaidīt stabilu, saulainu laiku... :(

    Ielādē...
  9. 27.08.2014 16:00

    Pie manis ari sakot no 12:35 ir parsvara apmacies un ik pa laikam lina un pus nepatikams vejs,bet temperatura turas tada apmeram ka no rita ap +12,+13 gradiem.

    Ielādē...
  10. 27.08.2014 16:30

    Dienas vidū uzspīdēja saule,temperatūra uzkāpa uz +20.Tagad ik pa laikam uzlīst,+18. Arī man tie cikloni ar lietusgāzēm ir līdz kaklam.

    Ielādē...
  11. 27.08.2014 17:44

    Laightningam. Jau vairāk kā 2 gadus lietoju līdzīgu iekārtiņu, ārējais sensors ir ar raidītāju uz 30m attālumu. Man, par cik nav pagraba, tad kartupeļus ziemā turu šķūnītī izolētā, elektriski sildāmā kastē ar termoregulātoru. Temperatūras papildus kontrolei izmantoju šo distances ierīcīti, kuras pats sensors atrodas "kartupeļos", ar raidošo blociņu (tam arī ir mazs displejiņš) to savieno kādu metru garš kabelītis. Dažreiz ziemas apstākļos (sarma,sniegs) informācija nesasniedza māju. Situāciju uzlaboju, uztverošajai daļai - displejam sānos piemeistarojot nelielu teleskopisko anteniņu, pietinot ar izoleni, bez tieša savienojuma ar iekšējo shēmu (tā sakot kapacitatīvo savienojumu). Pietika. Izgatavotājfirmu nevaru pateikt, uz iekārtiņas šai ziņā nav nekādu uzrakstu, bet pirkta kādus gadus atpakaļ tepat Rīgā. Bet funkcijas līdzīgas kā Jūsējai.

    Ielādē...
  12. 27.08.2014 17:51

    Pēcpusdienā turpina ik pa laikam uzlīt, nesen bija pamatīgs mākonis, kļuva tumšs kā vakarā, drīz sekoja viena spēcīga lietusgāze, pērkonu gan nemanīju (tiesa, visi logi ciet, visapkārt troksnis, tālāku ducināšanu varēju nedzirdēt). Katrā ziņā vismaz tiešā tuvumā nekā negaisveidīga. Taču tas jau būtību nemaina - lietus tāpat piegāza, brāzmains vējš pūta, pērkons ir vai nav...
    Tagad gan vismaz kāda pārmaiņa - aiz lielā mākoņa skaidrojas, tagad jau zilas debess laukumi parādās, brīžiem arī Saule uzspīd. Gaisa mitrums visu dienu nemainīgi turas virs 90%, brīžiem tuvu vai pat 100%. Temp. pēcpusdienā konsekventi ap +15...+16, max +16,3*C, lietus laikā +13...+14. Šobrīd +15,5*C, beidzot uzspīd Saule, vējš nedaudz pierimis, bet tāpat visai stiprs. Bet nu arī viena laba ziņa, kura, ceru, piepildīsies - nākamnedēļ atgriezīsies vasara! :)

    Ielādē...
  13. 27.08.2014 18:22

    Dienā ik pa brīdim uzlīņāja, ap četriem uznāca pamatīgs gāziens vismaz pusstundas garumā. Pašlaik nelīst, ik pa brīdim uzspīd saule.

    Ielādē...
  14. 27.08.2014 19:25

    No rīta ap desmitiem izbraucu no Allažiem, lija lietus. Pie Rīgas sāka skaidroties un pilsētu praktiski izstaigāju bez lietussarga, toties vakapusē iebraucot Allažos- atkal gāziens. Kartupeļu vagās stāv ūdens - tātad rakšana jāatliek vismaz uz nedēlu.

    Ielādē...
  15. 27.08.2014 19:09

    Es arī biju aizbraucis sēņot uz Baldones puses mežiem - laiks sēņu lasīšanai pieteikami labs - nedaudz lietus, nedaudz saules, nedaudz vēja, nedaudz siltuma un arī ... nedaudz sēņu - pārsvarā grozā tikai bērzlapes, pa druskai arī govjubekas un sviesta beciņas, un tikai atsevišķas baravikas, gailenes, bērzubekas, 1 apšubeka, pie tam lielākā daļa sēnu tārpainas! Mašīnas termometrs braucot rādīja ap +16, vietām nez kāpēc pat visus +20, bet tas ir neobjektīvi. Pašlaik vēsāk - +14...+15, bet lai arī pārsvarā nomācies, lietus vietā bija tikai tāda migliņa (nenosauktu par lietu).

    Ielādē...
    1. 27.08.2014 19:27

      Man ar sviesta beciņām paveicās. Visas nelielas, vēl bez tārpiem. Bet sajūta, ka tikai pirms pāris dienām sākušas augt. Daudz gan nebija, vienām vakariņām varbūt sanāks.

      Ielādē...
  16. 27.08.2014 23:52

    Ar pauzēm spēcīgs lietus no plkst.16iem, dārzs pludo, lielākas peļķes kā pavasarī, trakāk vair nav kur, t+14.3

    Ielādē...
  17. 28.08.2014 00:40

    27. aug.no rīta+7 grādi, spiediens zems 752,5mm. Naktī bija nedaudz lijis. Mākoņains 8 balles. Zemie slāņu-gubu mākoņi. Ap 9 nedaudz uzlija. Vējš no DR-R mērens. 10 jau stiprāks lietus. Vēlāk bija vismaz 2 stipri gāzieni. Saule tikai retumis uzspīdēja. Nolija 13mm. Pēcpusdienā spiediens sāka celties. Pašlaik t. +11 grādi, spiediens 754,8mm.
    Bardarbunga vulkāna darbība paliek arvien satraucošāka. Zemestrīču skaiks nesamazinās. Notikušas dažas 5 balles stipras zemestrīces. Magmas straume pazemē sasniegusi 40 km garumu un sasniegusi Askja vulkānu, kas ir bēdīgi slavens ar savu katastrofālo izvirdumu senākos laikos.

    Ielādē...
  18. 28.08.2014 07:09

    vakar (27.08) visa diena slapja: t.i. tādas īstas līšanas nebija, nekas nav ielijis, bet slapināja visu dienu gandrīz bez pārtraukuma. T ļidz kādiem +14.
    Arī šobrīd pagaidām apmācies, slapjums tākā īsti nenāk; varbūt beidzot pietiks kādam laiciņam :)

    Ielādē...
  19. 28.08.2014 07:47

    Pēc sešiem gandrīz noskaidrojās, bet nu klāt ir kārtējais "slapinātājs". +13,7.

    Ielādē...
  20. 28.08.2014 07:58

    Naktī pret rītu bija divi milzu gāzieni, pielijis vienkārši baisi. Bija atelpa, bet tagad atkal līst. Pēc sešiem +13.

    Ielādē...
  21. 28.08.2014 08:18

    Rīta pusē lietu nemanīju,vējš brāzmains,dzenā mākoņu skarandas.+12 grādi.
    P.S. Liekas ka samazinās nākošnedēļas vasarīguma solījumi

    Ielādē...
  22. 28.08.2014 09:58

    Pie manis vakar vakara ap 18:05 ka saka lit,ta ari ik pa laikam lija un bija pat diezgan specigas lietussgazes un visa lisana pierima ap kadu pussnakti,lai ari pec tam makonu bija daudz tomer nelija,bet pateicoties ka bija daudz makonu tem nenokritas zemak par +10,4 gradiem. Rits sakas ar apmakusam debesim bet par laimi bez lietus un pus merens ZR vejs un ir samera silts +15 gradi,siltaks neka vakar bija pa dienu visu.

    Ielādē...
  23. 28.08.2014 11:29

    Līst un līst un līst! Manā ielejas pļavā veidojas milzu peļkes, kā sniegu kušanas laikā, kad virskārta kūst, bet dziļāk vēl sasalums. Meža ceļi, ja salīdzina ar stāvokli pirms pāris dienām, ir burtiski uzburbuši, neskatoties, ka mašinai ir 4x4 piedziņa, dažas vietās knapi varēja izbraukt. Uz slīkstšajiem kartupeļiem pat skatīties negribas.

    Ielādē...
  24. 28.08.2014 11:57

    Ķegumā gāž un līst, gāž un līst. utt. T = +13.9 C*

    Ielādē...
  25. 28.08.2014 12:01

    Nemaz nezināju- ka ir tik labs meteo blogs!

    Ielādē...