Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Izņēmot svētdienu, kad no Z puses sāk uzdarboties anticiklons FRANK - mēs bijām ZELDA ciklona ietekmē. Tas izrādījās garš un ar vairākām frontēm. Visas šīs sešas dienas pāri mums virzījās īslaicīgu nokrišņu brāzmas, ar dažiem pērkoniem tostarp. Nedēļas vidū pastiprinājās DR-R-ZR vēji, kas reizēm dažā piekrastē sasniedza un pārsniedza 20m/s. Virs jūras bija vērojami daži ūdensstabi, bet piektdien un sestdien darbojās arī "līča efekts" ar papildus nokrišņiem, kas visvairāk trāpījās Siguldas apkārtnei (radot daudzviet lokālus plūdus, kad mazās upītes izgāja no krastiem). Svētdiena jau vairāk zem FRANK anticiklona ietekmes, tamdēļ laiks sāk nomierināties...

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 31. augusts

Pie mums no Z puses sāk pastiprināties FRANK anticiklons. laiks nomierinās. Lai gan dienas otrajā pusē vietām vel nedaudz uzlīst. Fronte, kas rītā bija pie D robežas- aizet prom DA virzienā, un anticiklonam ir vēl lielākas iespējas ieplesties virs mums.

Sestdiena, 30. augusts

ZELDA ciklons pavisam aiziet no Latvijas. No D-DR puses mums tuvojas ANGELIKA siltā fronte, kas gan tikai ar dažiem nelieliem lietus mākoņiem "atzīmējās" pie mūsu D robežām. No Z puses sākas FRANK anticiklona ietekme- debesis skaidrojas, vēji rimstas.

Piektdiena, 29. augusts

ZELDA ciklons pavisam lēni dodas no mums prom ZA virzienā. Tomēr tā DR aizmugurē virs Latvijas daudzviet līst, rītā arī "līča efekta" mākoņi dod lietusgāzes Rīgai. Pret vakaru debesis nedaudz norimstas, pieklust arī spirgtie R-ZR vēji.

Ceturtdiena, 28. augusts

ZELDA ciklons aizvien ir pie mums- šoreiz pie ZA robežas. Atkal ir īslaicīgas lietusbrāzmas no cb mākoņiem, ir labs "līča efekts", kas dod daudz nokrišņus Rīgai un Siguldas apkartnei. Kurzemē nedaudz sausāks laiks. Bet ir vērojama neliela vētra ar ZR vējiem līdz 17m/s brāzmās.

Trešdiena, 27. augusts

ZELDA ciklons nekur prom no mums nav aizgājis, tas virpuļo ar centru pavisam tuvu mūsu Z robežām. Tamdēļ Latvijas lielā daļā- galvenokārt Z un A novados- līst. Ap Rīgu reizē ar R-ZR vējiem darbojas arī "līča efekts", kas nes papildus nokrišņus galvaspilsētai un līča Vidzemes piekrastei.

Otrdiena, 26. augusts

ZELDA ciklons aizgājis uz Z pusi, mēs esam tā "astē" ar īslaicīgiem nokrišņiem dažu pērkonu pavadībā.

Pirmdiena, 25. augusts

ZELDA ciklons Latvijas lielākai daļai nesa ilglaicīgu un vietām spēcīgu lietu. Kurzemē lietus daudz mazāks - vietām no atsevišķiem mākoņiem.

===============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.08.2014 12:04

    Rigā pēdejas divas dienas gan kārtigu lietu vai lietusgāzi neesmu manijis :( Viss aiziet gar malām un te tik tads rudenīgs smidzeklis vai lietutiņš vien reizem uznāk... Daudz zemo mākoņu, kas pārsvara aizsedz fotogeniskus gubeniekus. Ta jau laiciņam nav ne vainas, bet gribētu gan lai tas lietusgāzes lītu ari Rīgā, bet ne tikai visur citur, kur manis nav...

    Ielādē...
    1. 28.08.2014 12:15

      Ar lielāko prieku atdotu visu, ja tik vien mācētu "pārsūtīt":)))

      Ielādē...
  2. 28.08.2014 13:07

    27.8.2014., Rīga. ZELDA ciklona centrs uz Z pusi. Apmācies gandrīz visu dienu, uzlīst laiku pa laikam visas diennakts garumā. Nedaudz uz stundiņu daļēji skaidrojas pēcpusdienā. Brāzmains RZR vējš, dažreiz līdz 17m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+10; 9:00+11; 15:00+15; 21:00+13.

    Ielādē...
  3. 28.08.2014 13:48

    Nakts bija vēsa un vējaina.No rīta nolija.Tagad saule uzsildījusi gaisu līdz +17*C.Joprojām pūš stiprs R/ZR puses vējš.No vienas puses pat labi, jo apžāvē zemi. Apkārt klīst lieli , tumši gubumākoņi, būs jau vēl:)

    Ielādē...
  4. 28.08.2014 15:05

    Biju Rīgā, tur saule ar mākoņiem mijās, bet atgriežoties, uzzināju, ka te tā arī visu laiku gāž. Pagalma vietā ir ezers un tagad ir pirmā garākā atelpa bez lietus. Kaut kādi grēku plūdi, labi, ka vismaz puslīdz silts - gandrīz +17 grādi. Kad pēc šitā uz lauka ar traktoru varēs tikt, kas to zin, varēs kartupeļus atstāt sapūšanai un atālu pavasara kūlai...

    Ielādē...
  5. 28.08.2014 17:28

    Naktī apmācies, bet puslīdz mierīgs, taču vismaz ap 2.45 arī mēreni stipri lija. Dienā MMD, kopumā diezgan saulains, lietus vien nedaudz rīta pusē parasināja. Dienas vidū un līdz pat šim brīdim laiks tīri labs, pārsvarā +18...+19, brīžiem līdz +20 pakāpās. Vienīgi pūta stiprs, nejauks, brāzmains ZR vējš, kas ieviesa savas korekcijas. Kad Saule un vējš pierima, piesaulē gandrīz vai karsti, taču, tiklīdz Saule aiz mākoņiem un vēja brāzmas, teju auksti. It īpaši šī temperatūru starpība un vēja ietekme netīkama kļuva, ja biju sasvīdis.
    Lietus līdz šim gāja ar līkumu, taču pirms 15-20 minūtēm uznāca liels, pelēks mākonis, kas atnesa līdz pamatīgu gāzienu. Vējš sacēlās vēl stiprāks, bet negaisa pazīmes nemana. Šobrīd izskatās, ka lielākais jau būs pāri, kļūst gaišāks, bet aizvien mēreni stipri līst un brāzmains vējš pūš. Temperatūra pārdesmit minūšu laikā nogāzās no +19,1 uz +14,2*C. T… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 28.08.2014 19:48

    Visu priekšpusdienu ik pa brīdim uzlija, ap pusdienlaiku diezgan spēcīgi. Pēcpusdien noturējās bez lietus līdz pat septiņiem, toties tad nogāza visu pēcpusdienas normu piecās minūtēs. Tagad turpina mierīgi līt.

    Ielādē...
  7. 28.08.2014 22:06

    Šodien Tukumā diena saulaina,kaut arī mākoņu ir daudz.Vairāk uz ziemeļiem (Rideļos,Engurē)pēdējās dienās lietus nāca joslām,bet neskatoties uz to zeme nav izmirkusi.
    Pa ceļam uz mājām iebraucām tādā mežā,kādā parasti netiek sēņots.Uz pāris stundām iekritām azartā,un tikai mājās visu izkrāmējot,apjēdzām,ka ir pāršauts pār strīpu - ko ar to visu lai iesāk.Šovakar pat nebija vairs prieka tās baravikas saskaitīt.
    Savos tradicionālajos mežos es varu staigāt čībās vai balles kurpēs,bet šodienas mežs nekādu baudu nesniedz - mitrs,tumšs,kalnains.Bet tikai sēnes,kā ironija - elitāras.

    Ielādē...
  8. 28.08.2014 22:19

    Vēlreiz biju Rīgā - Ķengaragā. Kad braucu no mājas laukā, te lija, kā jau gandrīz vislaik. Lai tiktu līdz mašīnai, godīgi uzvilku gumijniekus, vārti peļķē utt. Aizbraucu, izkāpu pie Zoom tirdzniecības centra un sajutos kā pilnīgis idiots - tur vispār šodien nebija lijis... Pēc tam bija pāris vērā neņemami lieteļi, pusdesmitos braucu mājā - ar katru km arvien slapjāks un slapjāks, netālu no mājas sāk gāzt, pie vārtiem uzvilku gumijniekus un pa šausmīgu gāzienu no mašīnas bridu uz māju. Nebūtu Rīgā pati divreiz šodien bijusi, laikam īsti neticētu, ka tur var būt salīdzinoši TIK sauss. Mums te kaut kāds ezers laikam nevar sagaidīt, kad kāds viņa vārdu nosauks :D . Vismaz nav ļoti auksts - Rīgā +14, te +13*

    Ielādē...
  9. 28.08.2014 22:28

    Pilnīgs pzc, līst un gāž jau otro dienu, pirms tam arī lija nedēlu vismaz reizi diennaktī. Zeme neņem pretī vairāk, pēc mana vērojuma pēdējās divās dienas ir pie 120 mm nokrišņu, interesanti, ko rāda oficiālie dati. Pašlaik, līst, protams, t+13.4

    Ielādē...
  10. 28.08.2014 23:25

    laikam jāpriecājas, ka nav tādu grēku plūdu, bet tāpat slapjuma pietiek līdz ausīm. Rīts apmācies, tad brīžam saule papsīdēja, parādījās melli padebeši. Kopš divpadsmitiem vairāki uzgāzieni, bet ne tik traģiski. Diena pilnīgi nepieklājīgi silta - līdz pat +18, diemžēl jāpavada bija istabā, jāraksta projekta pārskats, kas jau sen varēja būt bijis sagatavots, bet kā vienmēr - pēdējā mirklī..., netiek pat uz mežu :(
    Šobrīd Žīguros +12, šķiet zvaigznes spīd, cik jau nu var saskatīt ar acīm, kas jau sāk rādīt galīgi šķērsām pēc dienas pie datora...

    Ielādē...
  11. 29.08.2014 00:38

    28. aug. no rīta bija silts; +12 grādi. Mākoņains 8 balles. Vidējie gubslāņu mākoņi. Mērens ZR vējš. Spiediens pacēlies līdz 755 mm. Priekšpusdienā nomācies 9 balles. Daudz zemo gubmākoņu, arī lielie lietusmākoņi. Brīžiem nedaudz lija. Ap 14.30 no Z puses tuvojās rinda tumšu lietusmākoņu. Reizē ar stipru vēju uznāca mērens lietus. Pirms lietus t. +18 grādi. Pēc lietus gar Z un ZR pusi bija redzami skaisti cb mākoņi ar žilbinoši baltām virsotnēm spalvu mākoņu joslā. Vējš norima līdz lēnam un mērenam. Vēlāk vairs stiprs lietus neuznāca. Pāris reizes bija neliela smidzināšana. Mākoņainība saglabājās ievērojama. Pašlaik t. +12,3 grādi. Spiediens 759mm.
    Darbības Bardarbunga vulkānā: magmas virzība Z virzienā samazinājusies. Zemestrīces turpinās Bardarbunga krāterī un magmas plūsmas Z galā. Uz DA no krātera ledājā rindā izkusuši 3 ezeri ar kopējo garumu 5-6km un platumu līdz 1km. Apkārt tiem ledājā izveidojušies lūzumi.

    Ielādē...
  12. 29.08.2014 06:57

    +14 un ļoti bieza migla, ielejas otru pusi nemaz neredz.

    Ielādē...
    1. 29.08.2014 08:15

      Interesanti, pie manis no miglas ne miņas. Viss pielijis, grāvji pilni, lauki ar ezeriem pa vidu. Pēc sešiem +10, ap septiņiem jau +13. Bija mazu brīsniņu saule, bet nupat atkal tā nomācies, ka, šķiet, tūlīt turpināsies "grēku plūdi".

      Ielādē...
  13. 29.08.2014 08:25

    Ļoti lietains rīts-labi ka šodien uz dar bu ar mašīnu.

    Ielādē...
  14. 28.08.2014 22:45

    Pilnīgi škrobe un skaudiba... ka te palasu- visur tik līst un līst, līst un līst, bet Rīgā nekā, šodiena varetu teiks sausā, tas nelielas lietus driskas, kas mazliet saslapeja asfaltu no rīta un pievakarē par vera nemamu lietu neuzskatu. Ta ka visiem, kam lietus apnicis vardoties uz Rigu zaveties, bet es gan labpratak dzivotos lietainos LV regioinos... Laiks gan arī Rīga tāds rudenīgs, tadu to padara liels zemo peleko slaņu un gubumākoņu daudzums un pastiprs vējš, tomēr visi potencialie lietus gubenieki bija redzami vien pa malām :(
    Pēdejais īslaicigs gāziens bija otrdien pusdienlaikā, arī ar pērkonu, pēc tam vairs nekā būtiska, tada pilināšana reizēm...

    Bolderajas pludmalē gandrīz neliela vētra, pūš spirgts vējš, jūra pamatigi viļnojas , viļņi pāri pusliedagam, šļakatas uz mola...

    Ielādē...
    1. 29.08.2014 08:14

      Neskaud, neaizmirsti, ka laukos cilvēki ir atkarīgi no laikapstākļiem un tas, kas notiek šobrīd, ir totāla nelaime. Kartupeļi, kas sapūs uz lauka zem dubļiem, labība, ko nevar nokult un lauki, kurus nevar sakārtot uz ziemu. Laikapstākļi ir izklaide tikai pilsētā :( .

      Ielādē...
      1. 29.08.2014 08:31

        Pati no laukiem-laukos laika apstākļi nav katastrofa ,bet realitāte ar ko jārēķinās.Ko teikt-lauki jāapdrošina,paši tagad no ūdens lēnām rokam kartupeļus pa vakariem un beram žāvēties,kaimiņs nopircis jau pļāvēju ar kāpurķēdēm un pļauj pa retajiem sausajiem momentiem.Tāpēc laikaapstākļus es nekad neuztveru kā katastrofu,bet kā realitāti-esmu oktobrī pa sniegu vākusi kāpostus un tos pašus kāpostu tūkstošus ar lejkannu stādus laistījusi sausumā-kas ir tas ir-atliek tikai to pieņemt un darīt.

        Ielādē...
  15. 29.08.2014 09:31

    Brīnišķīgs,mierpilns rīts.Migla,vēja nav +15.Viss pielijis,bet priecē prognozes par ilgāku atvasaru,galvenais sausu :)

    Ielādē...
  16. 29.08.2014 09:59

    Labrīt, šorīt ir tipiski "līča efekta" fotogeniski mākoņi- kas man Rīgas Z daļā redzami tuvumā R pusē.

    10:21: Ir galerija- "ZELDA ciklona cb brāzmas".

    Ielādē...
  17. 29.08.2014 12:04

    Kamēr citviet līst un līst, Rīgas apkārtnē atļaušos teikt, ka lijis ir nedaudz. Katru dienu dažas reizes ļoti īslaicīgi, vienīgi aizvadītajā naktī un šodien vairāk. Tomēr, iespējams, labāk, kā skaidras debesis ar +5 naktī un +20 dienā (lai gan katriem apstākļiem jau savs labums).

    Ielādē...
  18. 29.08.2014 13:14

    28.8.2014., Rīga. ZELDA ciklons uz ZA no mums. Ir spirgti un brāzmaini (pēcpusdienā līdz 17m/s) RZR vēji, kas visas dienas garumā dzenā cu mākoņus, kam pa vidu ir cb brāzmas. Ir arī "līča efekts", kas Rīgai nes papildus lietusbrāzmas (pie vakara). Nokrišņi ar vējiem (reizēm līdz 12m/s) saglabājas līdz pusnaktij. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+11; 9:00+12; 15:00+16; 21:00+13.

    Ielādē...
  19. 29.08.2014 13:25

    Mums pārgāja pāri mākoņu josla ar lietu un pērkoniem gar malām,ko gan zibens izlāžu karte neuzrāda.

    Ielādē...
  20. 29.08.2014 11:44

    Rīta puse pārspējusi visas manas cerības - tumšie mākoņi aizslīdēja gar ZR pusi, migla nokrita, spīd spoža saulīte, +17,5. Vēl gan viss ir nenormāli slajš un uz tīruma uzkāpt nevar, bet prognozes vieš cerības, ka tūdaļ sāksies atvasara!
    P.S. Atlika uzrakstīt, ka spīd saulīte, tā lietus atkal ir klāt :(.

    Ielādē...
    1. 29.08.2014 13:33

      Jā, nogāza atkal, bet nu jau izskatās, ka varbūt vairāk nebūs

      Ielādē...
  21. 29.08.2014 18:33

    Šodien pastaigāju gar Tumšupīti, tā vairākās vietās izkāpusi no krastiem, neatceros, kad pēdējo reizi vasarā ir bijis tik augsts ūdens līmenis. Vakarpusē apkārt klejo tumši mākoņi, ceru, ka no tiem nekas slapjš vairs zemē netecēs. Pēc pusdienas vēl aizdevos uz mežu, nu jau baraviku raža iet mazumā, spaini gan savācu, bet pārsvarā lielas, maziņās un jaunās patrāpījās tikai pa kādai, 25. augusts, kad mainījās mēness fāzes, šīm bija kulminācija. +15,4.
    P.s. Kā vilku piemin, vilks klāt- līst atkal!

    Ielādē...
  22. 29.08.2014 20:15

    Sodien esmu Saulkrastos, te viss pa aizvadītajām dienām totāli pielijis, jo līča efekta nokrišņu joslas gāja pāri tieši Saulkrastiem un to apkārtnei. Saulkrastu mazās upītes pārplūdušas kā pavasara palos. Laukos Sējas apkārtnē daudzviet stāv peļķes un grāvji pilni līdz malām.

    Šodien lietus tikai nedaudz uzlija no rīta no viena mākoņa kurš arī dažas reizes norūca, pa dienu pārsvarā saule mijās ar mākoņiem, bet lietus vairāk nelija. Siltums gan pašvaks, max +17, tagad vairs tikai +14, iepriekšējo dienu stiprais vējš arī pierimis.

    Cermas, ka prognozes par nākošās nedēļas atvasaru nepievils, jo rudenim vēl daudz par agru un vēl jābūt kādām dienām ar vismaz +25 grādiem.

    Ielādē...
  23. 29.08.2014 20:36

    Beidzot jauka diena bez lietus. No rīta bija tikai +9 grādi un migla, dienā daudz saules, vējš. Pašlaik +13, skaidrojas, varētu būt pavēsa nakts.

    Ielādē...
  24. 29.08.2014 21:01

    Pagajusa nakts pie manis pagaja ar MMD un uz rita pusi ari nedaudz uzlija un t bija min +10,4 gradi. Bet diena lielaka dala pagaja ar patikamu laiku ar vairak saules un maz makoniem un nelielu vejinu,bet vakara no Z puses uz radas lietus makonis un diezgan stipri nolija un tas bija ap 18:30 un lija 10 minutes un ari viens perkona speriens,bet ja pa tem tad dienas max +20,1 bet tas pa dienas vidu,bet vakara pec lietus tem nokritas lidz +15,+16 gradiem. Bet paslaik daleji apmacies un +15,5 gradi un ir tiri forss vakars tapat ka diena.

    Ielādē...
  25. 29.08.2014 21:21

    Šodien laiks patīkamāks, jo nebija tas negantais vējš. Lai gan lietus uzlija, tas bija ļoti neliels. T. pēcpusdienā pacēlās līdz +21 grādam. Spiediens pacēlies vienu iedaļu virs vidējā (761mm).
    Bardarbungas vulkānā tomēr noticis izvirdums. Tas bija plaisu izvirdums, kas bija, salīdzinot ar milzīgo ažiotāžu, ļoti neliels. Tomēr liekas, ka tas vēl nav vulkāna pēdējais vārds.

    Ielādē...