"Janvārīgā" novembra 2. nedēļa.

"Janvārīgā" novembra 2. nedēļa.

Patiesībā, šī nedēļa varētu būt pat interesantāka par aizvadīto. Interesanta ar to, ka tā izšķirs sākušās ziemas likteni. Vai tā saglabāsies un pat nostiprināsies, vai tomēr atgriezīsies rudens.

kluda?w=150&h=0

Tātad šodien tuvākais ciklons no Baltkrievijas dosies dziļāk Krievijā, vispār neskarot pat Latgali, tomēr tāpat ietekmēs mūs, jo ļauj ieplūst aukstākam gaisam savā aizmugurē. Un laikam tāpēc rītvakar virs Latvijas izveidosies un Vidzemē drīz aizpildīsies maziņš cikloniņš (vai tiešām mezociklons?) Bet ja šodien vēl būs ieilgusī savienība starp Azoru un Krievijas AC pāri Skandināvijai, tad turpmāk tā izirs uz Eiropā iekšā gāzīsies neskaitāmi cikloni, kas arī uz vietas dzims un aizpildīsies. Tomēr Skandināvijas AC (tā es saucu to, kas drīzāk ir Krievijas AC atzars) diriģēs laikapstākļus visu nedēļu, nodrošinot anomāli aukstu laiku, kas atbilstu drīzāk janvāra beigām, nevis novembra pirmajai pusei. Nedēļas gaitā AC izplūdīs miesās jeb plašumā. Nedēļas otrajā pusē no Ukrainas vai drīzāk Grieķijas puses uz mums tuvējiem Krievijas apgabaliem trauksies laikam jau dienvidu ciklons (šīs rases cikloni ir ļoti temperamentīgi un principā nav prognozējami, tāpēc patiesībā scenārijs nav stabili drošs). Un tomēr ir interesanti, ka ciklons nedēļas nogalē iestrēgtu starp Sankt-Pēterburgu un Maskavu, lai svētdien turpat aizpildītos. Bet pa pēdām sekotu nākamais "dienvidnieks". Tikpat labi, tas viss var notikt ātrāk un mēs izbaudīsim abu "dienvidnieku" dāsnumu, kas to aizmugurē izpaustos kā bagātīga snigšana. Ja reiz ziema ir pieteikusies, sniegs ir vajadzīgs, jo pagaidām Latvija tāda paplika sala priekšā. Kā redzams svētdienas kartē (kas ir labā malējā), tad Azoru AC izskatās riktīgi uzblīdis. Tā jau tas atrodas pareizajā vietā, tomēr spiediens ir par lielu un ne velti tiecas savienoties ar AC virs Krievijas Arktikas, bet tās tālās Arktikas, nevis tuvējās Kolas pussalas. Lūk tā savienība var iezīmēt ziemas beigas un ļoti spēcīgu rudens atgriešanos kā 2006. novembrī. Kāpēc? Jo nedēļas beigās virs Grenlandes nebūs turienes dabiskā AC. Vieni nebeidzami cikloni, kuri spiestu uz minēto AC savienību, atjaunojot spēcīgu gaisa masu plūsmu no R uz A. Jo ciklonu priekša (arī apakša) un AC pēcpuse (arī augša) ir siltas.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Ar nokrišņiem šonedēļ pavāji. Pirmdien kaut kas simbolisks un vairāk Kurzemē, Zemgalē.  Naktī uz otrdienu Rīgas reģionā iespējams sniegs no līča. Otrdien no tā mezociklona kaut kas varētu izkrist un atkal Rīgā visvairāk, jo tur pievienosies līča efekts (atceramies, ka virs jūras un līčiem būs pietiekoši auksta gaisa masa!). Bet arī Vidzemei vajadzētu kaut kam trāpīt. Bet nedēļas būtiskākie nokrišņi ir saistīti ar "dienvidnieku". Jo tuvāk Latvijas un Krievijas robežai pietuvosies, jo vairāk snigs. Bet jo tālāk - jo sausāks mums.

Vēji šonedēļ būs pārsvarā no A (gan to aizejošo ciklonu dēļ, gan AC ziemeļos dēļ) ar mainīgumu D un Z virzienā. Tomēr, ja "dienvidnieks" nedēļas nogalē ies kā es aprakstīju, parādīsies Z, ZR vējš. Vēja ātrums ciparos nekāds lielais, tomēr salā palielinās aukstuma sajūtu, jo katrs metrs vēja pazemina efektīvo temperatūru.

Grādi būs izšķiroši atkarīgi no mākoņu esamības virs konkrētās vietas. Savukārt mākoņi saistīti ar cikloniem uz A no mums, tātad skaidrāks laiks būs Kurzemē, bet Latgalē pārsvarā apmācies. -11..-15 iespējami visā Kurzemē, vēl jo vairāk, ka pie A vēja jūra nesilda, ja nu vienīgi Kurzemes piekrasti pie Rīgas līča. Dienās būs neliels sals, jo tomēr ir tikai novembra sākums, kas atbilst februāra beigām, kad dienas ir krietni siltākas par naktīm, atrodoties AC ietekmē. Tātad, spīdot saulei, Kurzemē dienās varētu būt pat atkusnis un līdz nākamajai snigšanai viss sniegs mierīgi var nokust.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.11.2016 22:35

    rītā un vakarā -6, pa dienas vidu -4. Apmākusies diena. Ap pusdienlaiku gaišojās, aiz mākoņiem parādījās saules disks uz īsu brīdi. Visu dienu ik pa brīdim bārstījās sniegs, pāris cm sabira. No virsas sniegs ir sauss un viegls, bet pie zemes mitrs.

    Ielādē...
  2. 08.11.2016 18:58

    GFS pēdējā laikā pagalam neveiksmīgi prognozē temperatūru 2 metru augstumā, īpaši Rīgai. Svētdien sola 5 grādus virs nulles. Pat 0 nebūs, būs stabils mīnuss.

    Ielādē...
    1. 08.11.2016 19:49

      GFS modelis ir viss ansamblis. Jebkuram modelim ir ansamblis, lai Saksija varētu vispirms pārbaudīt, cik reālistisks ir tas, ko viņa redz un tikai pēc tam rakstītu Meteolapā. Šobrīd ir -1. Kāpēc lai vīkendā nebūtu 0? Nīcā šodien vispār bija +3. Rīga jau nav Viļaka, kur sals var ilgt mēnešiem. Novembris ir rudens mēnesis un pat nedēļa bez plusiem ir retums.

      Ielādē...
      1. 08.11.2016 20:00

        Neskatos ansambli, jo mani pirmām kārtām interesē temperatūra 2m augstumā nākamajās dienās. Tāpēc skatos pēdējā izlaiduma tmin un tmax, kas parasti ir ļoti precīzs. Bet jau nedēļu GFS to prognozē galīgi greizi. Pēdējās dienās stabili tika prognozēti nelieli plusi, bet rezultātā jau daudzas diennaktis zem nulles.

        Ielādē...
        1. 08.11.2016 23:02

          Tu vispār papūlējies atvērt saiti, vai tikai žēloties proti? Tu taču atrodies meteovietnē nevis blondīņu saietā. Es Tev iedevu saiti uz temperatūru 2 m augstumā, kurā redzams, ka Tu APMELO visspēcīgāko modeli pasaulē. Ansamblis (tā vidējā līkne) visu rāda pareizi. Vispār, Rīgai šim modelim ir grūti prognozēt, jo tā algoritmā šai vietai ir lielāka jūras ietekme, nekā patiesībā. Tāpēc es Rīgai neskatos prognozes - vispār nekad un ne no viena modeļa. Un mani tas apmierina. Dzīvē pati koriģēju to, kas redzam apkārt Rīgai. Juglā, Pļavniekos, Purvciemā ir aukstāks, centrā pavisam silts, bet Pārdaugavā pa vidu, lai gan pie A vēja tur ir tikpat silts kā centrā. Problēmas modeļiem ir ar mākoņu un nokrišņu prognozēšanu.

          Ielādē...
  3. 09.11.2016 00:40

    Vakarā sniegs vairs nebirst, taču kļuvis vēl mazliet siltāks. Mīnusos vēl turas, bet vairs tikai -0,9*C. Uz lielās ielas neliels slapjums, šur tur pa kādai mazai peļķītei (tas gan var būt no kaisīšanas), citur, par laimi, pagaidām nekūst. Parādījies neliels vējelis, bet spiediens pakāpies līdz 760 mm.

    Ielādē...
  4. 09.11.2016 08:18

    Pie manis šorīt -11,3.Skaists gaišs rīts,tumsā izbraucot no mājām klusi bērzos jau sačirkstējās strazdi.

    Ielādē...
  5. 09.11.2016 07:46

    Tā kā pa debesīm peld mākoņu slāņi, temperatūra arī svārstīga - pēc pieciem pie loga -8, ap pusseptiņiem -10, tagad rāda -9. Riktīga ziema, brīžam tiešām aizmirstas, ka tikai novembra pirmā puse. Esmu no tiem, kas gribētu, lai tāds tagad ir līdz martam...

    Ielādē...
    1. 09.11.2016 08:00

      Par maz sniega tādā salā. Vajag vismaz 20 cm, kas tāpat līdz martam saruktu zem 10 cm. Tātad novembrī vajadzētu izkrist vismaz 40 cm un tad šāds laiks nudien būtu visnotaļ maiga ziema. Bet kur nu! Gan jau būs atkusnis, kas visu nokausēs, pēc tam vēl pamatīgi pielīs, lai pēc tam viss sasalstu pie -25..-30. Tad atkal atkusnis, pēc kura atkal -30. Lūk tāda ir LV īstenā ziema. Ja ir citādāk - tā ir vienkārši veiksme.

      Ielādē...
    2. 09.11.2016 08:18

      Es ar,es ar!!!!!!!!!!!!!

      Ielādē...
  6. 09.11.2016 13:46

    Uz rīta pusi temperatūra lēnām turpināja tuvoties nullei, un pēc 5.00 jau vairs tikai -0,2°C. Nekā no citvietu bargajiem saliem... Bet priekšpusdienā skaidrojās, un jau dažas desmitdaļas virs nulles. Tagad jau vairāk kā stundu spīd spoža saule, debesīs tik vien kā neliela dūmaka. No jumtiem tek kā pavasarī, arī uz ielām peļķes aug augumā. T. jau pacēlusies līdz +1,5°C, kārtīgs atkusnis... Piesaulē vispār kūst tā, ka maz neliekas, tur +4,8°C.

    Ielādē...
  7. 09.11.2016 11:28

    Ledus Alūksnes ezerā
    aluksne.lv

    Ielādē...
    1. 09.11.2016 14:13

      Kādas interesantas "takas".... Un "visi ceļi ved uz Romu":)
      Diez, vai jau pirmie bļitkotāji nav redzēti?

      Ielādē...
  8. 09.11.2016 14:19

    Temperatūra grozās ap +0*C. Neliels D puses vējš, apmācies, bet bez nokrišņiem. Norvēģi sola stiprāku vēju...Ja sniegs nepakusīs, tad vējš lauzīs kokus - tie joprojām apķepuši ar biezu sniegu.

    Ielādē...
  9. 09.11.2016 16:17

    Naktī Rīgā skaidrojās, spīdeja mēness un temperatūra līdz rītam pazeminājas līdz -6-8 grādiem, rīts izskatijas gandrīz skaidrs, bet tad strauji uznāca bieza migla, apmācās un kokiem diezgan strauji arī izveidojas sarma. Vēlāk tempetatūra strauji celās, bet migla pārvertas zemos mākoņos. t 0-1 grāds. Pagaidām smuka ziema turpinās, pēc iespejas baudam to garajās pastaigās pa Pārdaugavu un pierīgas mežiem. Manis pēc arī tāda maiga, bet sniegota ziema varēja turpināties līdz martam. Tomēr jaunākas prognozes arvien vairāk apbēdina, jo paredz tam visam beigas un drūma vela rudens atgriešanos... kaut nu tas neieilgtu, un ja jau tas lemts, tad labāk jau tagad, nekā decembrī/janvarī...

    Ielādē...
  10. 09.11.2016 17:14

    Pēcpusdienā vēl labu laiku debesis vismaz daļēji skaidras, kaut gan pamalēs arvien vairāk biezu mākoņu rādījās. Tomēr Saule diezgan ilgi spīdēja, vien tuvāk rietam DR mākoņu joslā paslēpās. T. līdz 15.00 vēl ap +1...+1,5*C, pēc tam diezgan strauji uz leju, pirms 16.00 jau zem nulles. Pamazām savācās biezāki mākoņi, tagad, cik var manīt, praktiski apmācies, vien ZR pusē gaišākas svītras spīd. Bet temperatūra šobrīd jau -1,5*C, atkal piesalst. Cerams, pārāk slidenas ietves nebūs - īsti slapjš pēcpusdienā bija tikai atsevišķās vietās, kopumā slapjuma tik ļoti daudz nebija. Tas priecē, tāpat kā Saules atgriešanās! :))

    Ielādē...
  11. 08.11.2016 22:14

    Ko tas yr.no tur kakā, ka nākamnedēļ būs +7 grādi Rīgā, bet Tallinā, Viļņā un Minskā pa - grādiem, vienkārši what a hell xd

    Ielādē...
    1. 08.11.2016 23:03

      Interesanti, vai administrācija mūždien tikai man draudēs ar banu, vai tomēr arī kādam citam aizrādīs? Kā var solīdā vietnē nosaukt to substanci?

      Ielādē...
      1. 09.11.2016 17:47

        Man tā liekas tu esi tā substance kurai šajā vietnē nav jābūt.

        Ielādē...
  12. 09.11.2016 19:53

    rītā 6-os -8 un skaidras debesis. 8-os gandrīz -11, saule, miglas slānis koku zaru līmenī, bet parādās mākoņi. Turpinājumā atkal apmākusies diena. T tuvojās nullei, oda pēc atkušņa. Šobrīd gandrīz -3.
    Viļakas ezers arī ar baltu ledus kārtiņu. Acīmredzot aizsalis jau vakar un paspējis maķenīt apsnigt.

    Ielādē...
  13. 09.11.2016 20:35

    No rīta -4. Bija kāds cm sniega piesnidzis. Diena bez sniega. Vakarā ap -3.

    Ielādē...
  14. 09.11.2016 22:06

    Vakarā t. turas ap -1,5*C, zemāk neslīd. Nekādu citu redzamu pārmaiņu pagaidām nav, vien spiediens sāk mazliet krist, pašlaik 760 mm. Bet tuvākajās stundās, spriežot pēc radara, būs klāt arī sniegs. :)
    Uztaisīju arī nelielu galeriju no pēcpusdienas pastaigas. Ir cerības, ka rīt sniega būs vēl par kādiem 5 cm vairāk. ;)

    Ielādē...
  15. 09.11.2016 22:11

    Šorīt (naktī), ap 3:00 temperatūra bija samazinājusies līdz -8.8*C, uz rīta pusi kļuva siltāks ap -2*C. Dienas vidū ap 0*...-1*C. Caur miglainām debesīm uzspīdēja saule, dienas otrā puse saulaina, t* atkal nokritās līdz -4*C.

    Ielādē...
  16. 09.11.2016 22:54

    Pa dienu bija apmācies, vēlāk uz vakara pusi parādījās arī saule, bija auksti ap -3 grādiem. Šobrīd ir -1 grāds, apmācies, pagaidām vēl nesnieg, bet radars rāda, ka no DA tuvojas nokrišņi, varbūt rīt būs izveidojusies neliela sniega kārtiņa, visticamāk, varētu 3-5cm piesnigt klāt. Nākamnedēļ jau gan uzrāda rudens atnākšanu, bet līdz tam laikam gaidāmi lieli mīnusi un vēl lielāka sniega sega, jā izskatās, ka sniegs kusīs aptuveni nedēļu, atkarībā cik tiešām būs silts.

    Ielādē...
  17. 09.11.2016 09:28

    HIRLAMs aizvadīto nakti prognozējis 100% precīzi, gan parādot aukstuma spēku, gan tā izplatību A virzienā un sasilšanu DR-LV līdz ar mākoņu uznākšanu.
    Tātad Ķemeru purvā bijuši vismaz -14, gan jau purvā uz sūnas pāri -15.
    Man bija interesanti vērot, kā atdzisa Ventspils (-11), Pāvilosta (-9), pat Kolka (-8 tomēr ir nopietni grādi ūdeņu ieskautam ragam), Stende (-12), Pūre (-12), Kalvene (-10), Durbe (-7), Saldus (-10), Dobele (-11), Bauska (-10), Jelgava (-10), Olaine (-11) un Rīgas lidosta (-12). Neviena vieta neizcēlās ar siltumu, izņemot izteiktu pilsētvidi pašā Ventspilī, Jelgavā un Rīgas centrā. Tātad Latvijā nav klimatiski maigu vietu. Tāds ir mans secinājums.

    Ielādē...
    1. 09.11.2016 20:46

      Ja runā par aizvadīto nakti un siltumu, tad izcēlās gan. Aizmirsi Latvijas A pusi (kur parasti ir aukstāks, bet šoreiz - otrādi). DA rajonos naktī bija vien nedaudz zem nulles (-3...-1, kā kur un kurā stundā), Līvānos pēc pusnakts un līdz 6.00 vien -1...0*C. Bet dienā dažas stundas pat plusos. Mans secinājums ir tāds - lielākā daļa vietu vienubrīd var būt klimatiski skarbas, bet pēc kāda laika - maigas, un otrādi. Ne velti sala rekordi šonakt fiksēti piejūrā... :)

      Ielādē...
      1. 09.11.2016 23:56

        Kā ir iespējams tā pārprast? Visi zina (vajadzētu zināt, jo tāds bija mans pirmais raksts šeit), ka es pētu un meklēju klimatiski vissiltākās vietas LV vairāku gadsimtu griezumā. Tātad vietas, kuras identiskos laikapstākļos regulāri ir siltākas par pārējo valsti. Skaidri zinu, ka visa jūras piekraste spēj izsalt līdz -35..-42 gaisā un par dažiem grādiem aukstāk uz zemes vai sniega segas. Nu nav diži liela atšķirība no iekšzemes. Par Latgali un Sēliju pat nav ko domāt - stabili izsalst līdz -45 gaisā un tālāk uz zemes. Pieļauju, ka Lubānas zemiene ir viena no skarbākajām vietām skaidrā bezvēja laikā zem liela atmosfēras spiediena. Bet arī reljefa ieplakas līdzās Daugavai neatpaliek.
        Šoreiz es pētīju tieši Kurzemi, jo teorētiski tā it kā esot maigākā vieta, bet vot nav. Lai gan izskatījās, ka Priekulē bija par +3 grādiem siltāks kā tuvāk jūrai. Rucava un Nīca šoreiz nebija aktuālas, jo atr… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
  18. 09.11.2016 23:59

    Interesanti, ka pat vējā un zem mākoņiem ir atšķirība starp gaisu un sniega virsmu. Gaisā ir -3, uz sniega -5. Tuvējās ceļu meteostacijas rāda siltāku, kas ir saprotams.

    Ielādē...
  19. 10.11.2016 01:18

    9. nov. naktī bija sals līdz -7* (pie loga). No rīta apmācies, migla, sarma. Bet strauji palika silts. Spiediens 763 mm. Priekšpusdienā apmācies, stipra dūmaka. Migla koku galotņu līmenī. Koku galotnēs veidojās bieza sarma. Pēcpusdienā plānie un zemie mākoņi pamazām izklīda. T. pakāpās līdz O*. Redzami augšējie mākoņi kas sedz debess D pusi. ZR pusē skaidrs līdz apvārsnim. Lēns D-DA vējš. Augšējie mākoņi nāca lēni no D puses. Vakarā jaunas mākoņu joslas sāka parādīties vairāk DR un R pusē. Sniegs redzami plok no siltuma, kas nāk no apakšas. Asfalts un ceļš sāk izskatīties pēc tāda, kāds ir februāra beigās. Ar apkusušām malām, nelielām peļķītēm un kraukšķošām ledus garoziņām. Pašlaik t. gandrīz nav pazeminājusies. Tie paši -0,5 grādi kā dienā. Spiediens gan krīt- 760 mm.

    Ielādē...
  20. 10.11.2016 02:42

    Jau kādu laiciņu snieg, arī mērens vējelis parādījies. Pamazām jaunais sniegs arī uz zemes krājas, vēl gan nekas daudz. Un arī mazliet vēsāks kļūst, šobrīd -2,3*C, bet spiediens nokrities līdz 757 mm.

    Ielādē...
  21. 10.11.2016 08:14

    -1,7 un neliela snigšana.

    Ielādē...
  22. 10.11.2016 13:05

    *9.11.2016., trešdiena, Rīga (vērojumu 40. gads, 244. diena). Esam anticiklona D malā, neliels ciklons no DA puses. Dienā daļēji skaidrs, vien paplāni st padebeši, pēcpusdienā atkal samācās līdz vakaram. Ap nākamo pusnakti - nelielas sniega pārslas no debesīm. DA vējš 1m/s. Uz zemes 15-17cm sniega. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00-4; 9:00-4; 15:00-1; 21:00-2.

    Ielādē...
  23. 10.11.2016 13:37

    Šodien viens "drosminieks" atklāja bļitkošanas sezonu Alūksnes ezerā...

    Ielādē...
  24. 10.11.2016 18:49

    Aizvadītajā naktī nekas liels tomēr nepiesniga - labi ja pāris cm svaiga sniega nāca klāt. Rītā vēl krietns vējš pūta, tomēr dienas laikā tas norima. Debesis visu dienu nemainīgi nomākušās, tumša diena - pretstatā vakardienai. Taču grādi stabili mīnusos, vidēji ap -2, siltākajās stundās - agrā pēcpusdienā - līdz -1,5°C. Uz vakaru atkal mazliet vēsāks, pašlaik -2,8°C. Spiediens 759 mm. Mierīgs, apmācies vakars bez nokrišņiem. Praktiski bezvējš.

    Ielādē...
  25. 10.11.2016 21:47

    Šodien sabiju pašos Vidzemes ziemeļos. Saklaura un Kodajpurvā Pamatīga ziema, sniegs 15 - 20 cm, mežos sajūtas kā janvārī. Rīta pusē nedaudz sniga smalki sniega putekļi no paplāniem slānmākoņiem. Dienā nebija siltāks par -2, zeme zem sniega nesasalusi, grāvji un peļķes lielākoties aizsalušas ar plānu ledu, kas cilvēka svaru netur. Arī Ramatas Lielezers un Kodajazers aizsaluši.
    Uz vakara pusi debesis noskaidrojās un parādījās mēness, temperatūra nokritās par dažiem grādiem.
    Saulkrastos šovakar arī skaidrs, -5 grādi un izskatās, ka būs aukstākā nakts šajā ziemā.

    Ielādē...