"Janvārīgā" novembra 2. nedēļa.

"Janvārīgā" novembra 2. nedēļa.

Patiesībā, šī nedēļa varētu būt pat interesantāka par aizvadīto. Interesanta ar to, ka tā izšķirs sākušās ziemas likteni. Vai tā saglabāsies un pat nostiprināsies, vai tomēr atgriezīsies rudens.

kluda?w=150&h=0

Tātad šodien tuvākais ciklons no Baltkrievijas dosies dziļāk Krievijā, vispār neskarot pat Latgali, tomēr tāpat ietekmēs mūs, jo ļauj ieplūst aukstākam gaisam savā aizmugurē. Un laikam tāpēc rītvakar virs Latvijas izveidosies un Vidzemē drīz aizpildīsies maziņš cikloniņš (vai tiešām mezociklons?) Bet ja šodien vēl būs ieilgusī savienība starp Azoru un Krievijas AC pāri Skandināvijai, tad turpmāk tā izirs uz Eiropā iekšā gāzīsies neskaitāmi cikloni, kas arī uz vietas dzims un aizpildīsies. Tomēr Skandināvijas AC (tā es saucu to, kas drīzāk ir Krievijas AC atzars) diriģēs laikapstākļus visu nedēļu, nodrošinot anomāli aukstu laiku, kas atbilstu drīzāk janvāra beigām, nevis novembra pirmajai pusei. Nedēļas gaitā AC izplūdīs miesās jeb plašumā. Nedēļas otrajā pusē no Ukrainas vai drīzāk Grieķijas puses uz mums tuvējiem Krievijas apgabaliem trauksies laikam jau dienvidu ciklons (šīs rases cikloni ir ļoti temperamentīgi un principā nav prognozējami, tāpēc patiesībā scenārijs nav stabili drošs). Un tomēr ir interesanti, ka ciklons nedēļas nogalē iestrēgtu starp Sankt-Pēterburgu un Maskavu, lai svētdien turpat aizpildītos. Bet pa pēdām sekotu nākamais "dienvidnieks". Tikpat labi, tas viss var notikt ātrāk un mēs izbaudīsim abu "dienvidnieku" dāsnumu, kas to aizmugurē izpaustos kā bagātīga snigšana. Ja reiz ziema ir pieteikusies, sniegs ir vajadzīgs, jo pagaidām Latvija tāda paplika sala priekšā. Kā redzams svētdienas kartē (kas ir labā malējā), tad Azoru AC izskatās riktīgi uzblīdis. Tā jau tas atrodas pareizajā vietā, tomēr spiediens ir par lielu un ne velti tiecas savienoties ar AC virs Krievijas Arktikas, bet tās tālās Arktikas, nevis tuvējās Kolas pussalas. Lūk tā savienība var iezīmēt ziemas beigas un ļoti spēcīgu rudens atgriešanos kā 2006. novembrī. Kāpēc? Jo nedēļas beigās virs Grenlandes nebūs turienes dabiskā AC. Vieni nebeidzami cikloni, kuri spiestu uz minēto AC savienību, atjaunojot spēcīgu gaisa masu plūsmu no R uz A. Jo ciklonu priekša (arī apakša) un AC pēcpuse (arī augša) ir siltas.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Ar nokrišņiem šonedēļ pavāji. Pirmdien kaut kas simbolisks un vairāk Kurzemē, Zemgalē.  Naktī uz otrdienu Rīgas reģionā iespējams sniegs no līča. Otrdien no tā mezociklona kaut kas varētu izkrist un atkal Rīgā visvairāk, jo tur pievienosies līča efekts (atceramies, ka virs jūras un līčiem būs pietiekoši auksta gaisa masa!). Bet arī Vidzemei vajadzētu kaut kam trāpīt. Bet nedēļas būtiskākie nokrišņi ir saistīti ar "dienvidnieku". Jo tuvāk Latvijas un Krievijas robežai pietuvosies, jo vairāk snigs. Bet jo tālāk - jo sausāks mums.

Vēji šonedēļ būs pārsvarā no A (gan to aizejošo ciklonu dēļ, gan AC ziemeļos dēļ) ar mainīgumu D un Z virzienā. Tomēr, ja "dienvidnieks" nedēļas nogalē ies kā es aprakstīju, parādīsies Z, ZR vējš. Vēja ātrums ciparos nekāds lielais, tomēr salā palielinās aukstuma sajūtu, jo katrs metrs vēja pazemina efektīvo temperatūru.

Grādi būs izšķiroši atkarīgi no mākoņu esamības virs konkrētās vietas. Savukārt mākoņi saistīti ar cikloniem uz A no mums, tātad skaidrāks laiks būs Kurzemē, bet Latgalē pārsvarā apmācies. -11..-15 iespējami visā Kurzemē, vēl jo vairāk, ka pie A vēja jūra nesilda, ja nu vienīgi Kurzemes piekrasti pie Rīgas līča. Dienās būs neliels sals, jo tomēr ir tikai novembra sākums, kas atbilst februāra beigām, kad dienas ir krietni siltākas par naktīm, atrodoties AC ietekmē. Tātad, spīdot saulei, Kurzemē dienās varētu būt pat atkusnis un līdz nākamajai snigšanai viss sniegs mierīgi var nokust.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.11.2016 08:01

    Sešos no rīta -7, putenis, tagad -5.8. Tomēr sniega nav sanācis daudz, taciņas līdz malkās šķūnim, mašīnām un darbistabai šķūnī dažās minūtēs izšķūrēju. Vējš uz saullēkta pusi pat tā kā pierimies izskatās.

    Ielādē...
  2. 07.11.2016 08:48

    Norīta ap -2 un no gaisa tā kā smalks lietus vai migla.taciņas momentāli kļuva slidenas.

    Ielādē...
  3. 07.11.2016 10:50

    Šorīt no rīta -3. Pateicos salīdzinoši smalkajam sniedziņam, pa nakti sasnidzis pavisam niecīga kārtiņa. Tomēr piedzīvoju pārsteigumu, kad šorīt mērīju kopējo sniega segas biezumu; izrādījās, ka ir tikpat bieza (vai plāna), cik vakardienas lielās snigšanas sākuma pusē, resp., ~9cm.
    Patlaban atkal mēreni snieg.

    Ielādē...
  4. 07.11.2016 11:11

    Trollis vai ne - tam nav nozīmes, nav jau iepazīšanās portāls:)
    Kas attiecas uz rakstīšanas manieri, man tā patīk! Viss ir saprotams un forši pasniegts! Tā turpināt!
    Laikam nav ne vainas, -3, ar nelielu vēju. Viss tāds gaišs, nav tās neciešamās pelēcības un drūmuma. Žagatas vārnas un citi mūdži, kuriem siltās ziemas ļāvušas savairoties bezjēgā, nu jūtas visai badainas, rij nost zīlītēm izkārto speķi.

    Ielādē...
  5. 07.11.2016 13:15

    Nelieli mīnusi, un šodien- bez nokrišņiem. Apmācies, R pamale izteikti zila. Šķiet, līcis lēnām "ražo":)Patlaban bezvējš, bet iepriekšējo vēju brāzmiņas ir kārtīgi aplauzušas smagos, sniega pilnos priežu zarus. Priedes mežā , vispār, neizskatās pēc priedēm.....drīzāk pēc eglēm, jo sniega zaros daudz, zari nolīkuši, sniegs noslīdējis uz zaru galiem...

    Ielādē...
  6. 07.11.2016 14:16

    Pelēcīga, nemīlīga diena. -4 grādi, sniegs kādi 8cm, kā kurā vietā, citur vairāk. No manām priedēm vakardienas ņiprais vējš visu sniegu nopūtis. Ārā pavisam nepatīkami, ne salīdzināt ar rudeni.

    Ielādē...
  7. 07.11.2016 15:12

    *6.11.2016., svētdiena, Rīga (vērojumu 40. gads, 241. diena). Ciklons aiziet ZA virzienā. Apmācies visas dienas garumā. Snieg no 7:00 līdz 17:00, reizēm mēreni stipri ar redzamību zem 1km. Sniega sega dienas laikā pieaug līdz 15-17cm, pievakarē ar ZA vējiem ir arī putenis, kas vietām veido sanesumus. Priekšpusdienā mainīgs vējš 1-2m/s, Pievakarē vējš līdz 5-6m/s brāzmās. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-4; 9:00-3; 15:00-2; 21:00-3.

    Ielādē...
  8. 07.11.2016 17:02

    Paldies par rakstu! Šodien visu dienu piemācies, ap -3, tāds maigs sals, pietiekama temperatūra, lai uz lielāko daļu ietvēm un mazākām ieliņām sniegs saglabātos paciets. Pagaidām joprojām mazliet virs 20 cm sniega, krīt retas sniegpārslas. Varbūt rīt vēl varēs sagaidīt kādu sniega segas pienesumu, bet kopumā daudz vairāk sniega jau laikam nebūs.
    GFS pagaidām patiešām prognozē ciklonus no Skandināvijas puses vismaz nākamās nedēļas vidū, kas varētu ienest atkusni (ziemas beigas). Vēlāk situācija nekonkrētāka un neliels sals tomēr var atgriezties. Pagaidām grūti spriest, pat grūti iztēloties, kāds varētu būt turpinājums novembra ziemai.

    Ielādē...
  9. 07.11.2016 17:15

    Nemainīgi nomācies, bet bez ievērības cienīga sniega no gaisa. Grādi mazos mīnusos - naktī mazliet zem -3 (min. -3,3°C), dienas vidū un pēcpusdienā ap -2 (max. -1,7°C). Vējš minimāls. Šobrīd nekas būtiski nemainās, vien mazliet vēsāks kļūst, -2,8°C. Spiediens arī stabils, minimāli svārstās ap 750 mm. Kopumā labs laiciņš, vien saulītes trūkst, tumšs. Labi, ka zeme balta, vismaz gaišāka pasaule. Daudz labāk nekā slapjā un vējainā rudenī. :)

    Ielādē...
  10. 07.11.2016 17:52

    Šodien Botnijas līča Z daļā parādījies ledus. Agri. Laikam Parīzes vienošanās cīņā par Zemes apledošanu nes augļus.

    Ielādē...
  11. 07.11.2016 12:02

    Raksts ir pārliecinošs, vienīgais kas man interesē vai šovakar un naktī uz rītdienu un rīt būs līča efekta nokrišņi, jo vairākas nokrišņu kartes rāda, ka kaut kas būs un pie tam pie ziemeļaustrumu vēja kaut kam šādam arī jānotiek.

    Ielādē...
    1. 07.11.2016 12:54

      Bet rakstā taču skaidri minēts, ka Rīgas reģionā būs līča sniegs (kur tieši trāpīs, nereāli pateikt, kamēr Igaunijas radarā nebūs redzama kustība). Taču naktī vējš mākoņu līmenī būs pārliecinoši no ZZR, nevis ZA.

      Ielādē...
    2. 07.11.2016 20:02

      Nu lūk, pienācis vakars un kļuvis skaidrs, ka nekāda līča efekta tuvākajā laikā nebūs. Tuvākā iespēja tikai piektdien. Bet maz sniega ir tipiski tik aukstam novembrim. Arī 1993. un 1998. ilgstoši bija kailsals.

      Ielādē...
  12. 07.11.2016 20:35

    Šodien pārsvarā apmācies laiks, ik pa laikam nokrita pa kādai sniega pārslai. Pūta diezgan ass A vējš. Tas radīja sajūtu, ka ir krietni aukstāks nekā patiesībā. Dienas laikā temperatūra stabili turējās -4 grādu robežās. Šobrīd arī apmācies laiks ar nelielu A-ZA puses vēju. Temp -5,5. Spiediens 999,5 hPa. Raksta attēloto anomāliju karti un prognoze ilgtermiņam var aplūkot šeit. Datus par ledus stāvokli un citiem parametriem Baltijas jūrā var aplūkot šeit apakšsadaļā "SEA SURFACE TEMPERATURE CHARTS"

    Ielādē...
  13. 07.11.2016 20:44

    No rīta nedaudz bija jāpavicina lāpsta, vietām vējš bija savilcis pārdesmit cm, citur zeme plika. Dienā mērens vējš turpināja dzenāt sniegu un putināt no jumtiem. Dažbrīd nokrita arī kāda reta sniegpārsla no mākoņiem.

    Ielādē...
  14. 07.11.2016 21:40

    Tagad rāda -5, bet vien nepilnu stundu atpakaļ vēl bija -6.
    Kādi pāris cm svaiga, mīksta sniedziņa galu galā pa dienu sabirdinājās.

    Ielādē...
  15. 07.11.2016 20:55

    laikam nav ne vainas (ja būtu janvāris). Diena apmākusies, t turējās ap -5, vējiņš ļoti minimāls. Snigšana bija mitējusies kaut kad naktī (tā ka no vakarvakara lāpstošanas bija labums - rītā varēja ļoti ātri ar lāpstu pārbraukāt), kopš vakara bija kādi pāris cm nākuši klāt, kopā ~ 15 cm. Dienā nesniga. Vakarā pēc 5-iem kādas pāris stundas birdinājās.

    Ielādē...
    1. 07.11.2016 21:41

      ''... (ja būtu janvāris)'' ........ Es arī tāpat domāju .

      Ielādē...
  16. 07.11.2016 21:15

    meteowebs vēl 2 nedēļas paredz aukstu laiku, tikai uz mēneša beigām tas paredz niecīgu siltumu, Novembra pašās beigās atgriezīsies auksts laiks. Starpcitu arī Decembris un Janvāris radās aukstāki nekā parasti. Beidzot pa šiem 3 neveiksmju gadiem būs stabila ziema.

    Ielādē...
    1. 07.11.2016 22:21

      Ko nozīmē "kā parasti"? Daudzi izmanto šo apzīmējumu klaji demagoģiskos nolūkos. Auksti decembri ir bijuši 2010. un 2012. gados. Tātad nesenā pagātnē. Auksti janvāri: 2006., 2010., 2013.., 2014., 2016. Kur vēl parastāk? Turklāt 2010. janvāris bija ļoti tuvu rekordaukstam. Nu kur vēl aukstāk?
      Silto ziemu periodā 80-jos un 90-jos gados novembri arī bija auksti, arī decembri, tomēr tālāk viss bija pavasarīgs. Tevis minētais resurss pērn līdz pēdējam nerādīja šausminošo janvāri. Tāpēc ticības nav, jo īpaši, ka ilgi rādīja rekordsiltu aprīli, maiju, jūniju, jūliju, augustu un septembri. Vispār nekas nepiepildās!

      Ielādē...
      1. 07.11.2016 22:23

        Zato viņš rādīja jau oktobra sākumā, ka novembris būs auksts. A tev jau kā parasti gribas šļurgaino un tumšo rudensziemu.

        Ielādē...
        1. 07.11.2016 23:17

          Man neko negribas. Es nejūtu nekādu baudu no laikapstākļiem, vienkārši, vēroju tos. Sals apgrūtina. Lietus jebkurā gadalaikā arī apgrūtina. Šobrīd Rīgā sniega blāķi gāžas zemē, tricinot ēkas kā zemestrīcē. Neteiktu, ka ir patīkami, kad tāds blāķis uzkrīt uz mugurkaula trauslās kakla daļas. Un arī iet ar atgāztu galvu uz augšu nav patīkami. Patīkamāk būtu nelieli plusi un sausums visu ziemu, bet tas jau neatbilst LV klimatam, tāpēc bezjēdzīgi par to domāt. Kā ir, tā ir, tomēr tracina tā šausmīgā cīņa par Zemes apledošanu, jo tieši tāds ir Parīzes vienošanās mērķis, par atskaites punktu izvēloties Ļeņina bērnību, kad bija aukstāks kā visā 19. gs. Latvijā visvājākais gadalaiks ir vasara un mazākā atdzišana brutāli atņem jau tā vājo vasaru. Starp citu, kā oktobrī minēju, Rīgā laikam ir rekord īss meteoroloģiskais rudens. Pēc nesenā rekord īsā pavasara. Tendence? Sarukt visiem gadalaikiem, lai ziema kļūtu garāka. Nesenās īsās ziemas bija sekas fenomenāli garajai ziemai 2012./13.

          Ielādē...
  17. 07.11.2016 23:23

    Vakarā sācis sīks sniedziņš no debesīm birt. Taču pagaidām nekas klāt piekrājies nav. Pašlaik bezvējš, joprojām sīks sniedziņš lēni lidinās lejup, t. -3,2°C, spiediens 751 mm.

    Ielādē...
  18. 08.11.2016 01:32

    7. nov. kaut kad naktī bija neliels sniegs. Uz ceļa kāds cm svaiga sniegs. No rīta apmācies. T. -2*. Lēns vējš. Spiediens 753 mm. Dienā apmācies. T. -1*. Mierīgs. Lēns vējš. Pašlaik t. -2,4*. Spiediens 754,5 mm.

    Ielādē...
  19. 08.11.2016 02:49

    Sācis mazliet vairāk snigt lielākām pārslām, pamazām sniegs arī sāk krāties, kāds 1 cm jauna sniega varētu būt. Notīrītās ietves atkal baltākas top. Vēja joprojām praktiski nav, vien brīžiem kāda neliela pūsmiņa nojaušama, veroties uz lēnām krītošajām sniegpārslām. Skaists ziemas skats pa logu paveras... :) T. -3,7°C, spiediens 751,5 mm.

    Ielādē...
  20. 08.11.2016 08:29

    Man patīk šāds nostabilizējies laiks,jāsāk jau kaisīt celiņus,paliek slideni.

    Ielādē...
  21. 08.11.2016 11:36

    Skaista ziema Rīgas apkārtnē turpinās, nakti nedaudz uzsniga, kadu 1 cm, diena apmākusies , -3 grādi, bet tāds dīvains smidzeklis, ka migla , veidojās ari minimāla atkala.

    Ielādē...
  22. 08.11.2016 14:43

    Šodien Jēkabpils apkaimē -2, nomācies un bezvējš, lauki piesniguši ar apmēram 15 cm sniega

    Ielādē...
  23. 08.11.2016 16:28

    No rīta mazlietiņ piesnidzis klāt, dienā arī mazas pārsliņas lidinās, bet tās vairāk tik simboliskas. Nemainīgi nomācies, vējš minimāls vai bezvējš. Spiediens kāpj, pašlaik 757 mm, temperatūra naktī zemāk par -4 nenolaidās, bet dienā pakāpās līdz -2*C, pēcpusdienā vēl mazliet uz augšu, šobrīd -1,4*C. Joprojām krīt smalkas sniegpārsliņas.

    Ielādē...
  24. 08.11.2016 18:40

    Naktī brīžiem bija - 4*. No rīta apmācies. Spiediens 756 mm. Lēns R vējš. Dienā apmācies, bet silts. T. -0,5*. Vakarā saulrietā starp mākoņiem parādījās Saules gaisma. Pašlaik t. -1,3*. Spiediens 759 mm.

    Ielādē...
  25. 08.11.2016 19:44

    No rīta -5. Bija sasniguši kādi 4cm pūkaina sniega. Diena bez nokrišņiem, apmākusies. Vakarpusē atkal sijājas rets sniedziņš. Termometrs rāda -4,5.

    Ielādē...