Aktuālā situācija (nedēļa līdz 03.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 03.01.16.)

Nedēļas kopsavilkums


Kopumā nedēļas gaitā atradāmies anticiklona CHRISTINE ietekmē, tā DR malā, kas nodrošināja vēsākā gaisa ieplūšanu no Krievijas. Naktīs temperatūra pazeminājās zem -15, nedēļas beigās vietām arī zem -20 grādiem. Tomēr mitrais gaiss anticiklonā brīžiem radīja palielinātu mākoņainību, ļāva veidoties nelielam līča efektam un nelieliem sniega mākoņiem, vietām veidojās arī bieza sarma, kas saglabājās līdz nedēļas beigām. Nedēļas pēdējā dienā valsti no ZA sasniedza neliels ciklons, kas nesa sniega segas pieaugumu lielākajā valsts daļā par aptuveni 5 cm, bet vietās, kuras skāra līča un jūras efekts sniega sega pieauga pat par 10-25 cm.

Prognoze nedēļai (28.12.) (PAPILDINĀTA)

   Nedēļas gaitā laikapstākļi mainīsies maz, tomēr arvien pastiprināsies sals. Anticiklona centrs nedēļas sākumā atradīsies virs Somijas dienvidiem, līdz ar to gaidāms lēns Z, ZA vējš vai bezvējš. Šodien un rīt maksimālā gaisa temperatūra dienā no 0 grādiem piekrastē, kur vējš pūš no jūras, līdz -4 grādiem valsts austrumos. Debesis šodien būs skaidras visā valstī, bet sākot no nakts mākoņu kļūs vairāk un otrdiena būs mākoņaina, vietām minimāli uzsnigs. Temperatūra naktī no -1 piekrastē līdz -12 grādiem Kurzemē nakts otrajā pusē. Jau vakarā vietām Vidzemē gaidāmi -10 grādi. Nakts uz trešdienu jau būs aukstāka - -6....-15.     Nedēļas vidū - gadumijā - anticiklona centrs atradīsies virs Baltijas valstīm, līdz ar to vējš būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra turpinās pazemināties - dienās ap -2...-7 grādiem, naktīs -7...-12, skaidrākās vietās līdz pat -15 un vairāk grādiem (līdzīgas gaisa temperatūras arī Jaungada naktī). Debesis būs daļēji mākoņainas, brīžiem valsti šķērsos vairākas mākoņu zonas, iespējama migla un sarma, kā arī pavisam neliels sniegs    Nedēļas pēdējās un 2016. gada pirmajās dienās laikapstākļus Latvijā noteiks jauns anticiklons ar centru virs Krievijas ZA, kas ar austrumu vējiem atnesīs vēl aukstāku gaisu no Krievijas ziemeļu daļas. Gaisa temperatūra arī dienās nekļūs augstāka par -10...-13 grādiem, vien piekrastē mazliet siltāks, naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz -13...-20 grādiem, vietām līdz -22 grādiem. Mākoņu būs pavisam maz.    Jāatceras, ka lielā daļā Vidzemes un Latgales sniega nav nemaz, līdz ar to tur visu nedēļu valdīs stiprs kailsals, kas var radīt postījumus. Arī pārējā valstī sniega sega nav liela.    Izmaiņas laikapstākļos varētu notikt vien nākamās nedēļas vidū, kad, anticiklonam pārvietojoties vairāk uz austrumiem, Latviju atkal sasniegs cikloni, gaidāms sniegs un gaisa temperatūras paaugstināšanās. Iespējams arī atkusnis, tomēr tas ir atkarīgs no tā, cik auksts gaiss atradīsies Krievijā. Visticamākais scenārijs ir neliels atkusnis Kurzemē un neliels sals un sniegs pārējā valstī.

Papildinājums 29.12.

   Prognoze nedēļai jau mazliet mainījusies - visaukstākais laiks šonedēļ gaidāms tuvākajā laikā, atrodoties anticiklona centrā. Šonakt gaisa temperatūra var noslīdēt līdz -6...-17 grādiem, bet rīt dienas laikā ap -4...-8 grādiem. Vēl mazliet aukstāka varētu būt nakts uz 31. decembri, kad gaisa temperatūra lokāli var pietuvoties -20 grādiem, bet pārsvarā -9...-16. Nedaudz siltāks laiks gaidāms 31. dcembra otrajā pusē un 1. janvārī, anticiklona centram atkāpjoties uz ZA, kad atsevišķas mākoņu zonas neļaus gaisa temperatūrai atdzist zemāk par -13 grādiem naktīs, dienās -5...-7 grādi. Par pāris grādiem vēsāks laiks gaidāms 2. janvārī. Tomēr pašreizējās prognozes 3. janvārī uzrāda, ka Latvijā laikapstākļus noteiks neliela zema spiediena ieplaka, nesot nelielu sniegu visā valstī. Tāpat arī paaugstināsies gaisa temperatūra, tomēr atkusnis nav gaidāms. Vēl sekosim prognozēm nedēļas gaitā...

Papildinājums 1.01.

Pašreizējās prognozes liecina, ka, anticiklonam novājinoties, svētdien, 3. janvārī, Latviju no austrumiem sasniegs mazs ciklons, kas virs Latvijas nedaudz pastiprināsies visā valstī, sākot no austrumiem atnesot ap 2-4 cm sniega, līča efekta ietekmē iespējams lielāks sniega segas pieaugums. Par nokri''snu daudzumu prognozes ir diezgan neskaidras. Mazliet paaugstināsies gaisa temperatūra.

Atskats uz aizvadītajām dienām

Pirmdiena, 28.12.

Naktī neliela ciklona DANIEL oklūzijas fronte ar snega nokrišņiem, kas atnesa 1-10 cm sniega Daugavas kreisajā krastā un galējos Vidzemes DR. Dienā no Z pastiprinās jauns anticiklons CHRISTINE, kā ietekmē diena skaidra ar nelieliem mīnusiem, bet vakarā zem skaidrām debesīm bezvējā gaiss strauji atdziest līdz pat -12 grādiem.

 

Otrdiena, 29. decembris

Anticiklons CHRISTINE turpināja pastiprināties virs Somijas dienvidu daļas, tomēr tas netraucēja veidoties nelielam līča efektam Kurzemē Rīgas līča piekrastē un dažiem sniega mākoņiem valsts austrumos. Naktī gaisa temperatūra vietām noslīdēja līdz pat -9...-15, dažās piekrastēs rīta pusē ap 0. Dienā kopumā valdīja neliels sals.

Trešdiena, 30. decembris

Anticiklona centrs virs Lietuvas. Naktī gaiss atdziest līdz -9...-16, Zemgalē un Vidzemē daudzviet ir sarma, kas nekūst dienas garumā.

Ceturtdiena, 31. decembris

Anticiklona CHRISTINE centrs pārvietojies uz Krieviju, pie Baltās jūras. No rīta gaisa temperatūra Latvijā sasniedz -9...-17 (vēsākais Zemgales austrumos). Dienā debesis skaidras, temperatūra ap -6...-12. Vakarā vietām Latvijā redzama vāja ziemeļblāzma. Gaisa temperatūra turpina atdzist, bet no austrumiem tuvojas mākoņi, tāpēc gaisa temperatūras pazemināšanās apstājas.

Piektdiena, 1. janvāris

Anticiklona centrs pie Baltās jūras, tas sāk kļūt vājāks. Dienā daudzviet valstī mākoņains laiks un neliels sniegs. Gaisa temperatūra ap -7...-12 grādiem, bet tā krietni pazeminās vakarā, kad debesis no austrumiem sāk skaidroties.

Sestdiena, 2. janvāris

Anticiklona CHRISTINE centrs virs Somijas, dienas gaitā debesis pārsvarā skaidras. No rīta minimālā temperatūra caurmērā sasniedz -10...-20, dienas gaitā tā nepārsniedz -11...-17. Vakarā temperatūra atkal strauji krītas un vietām sasniedz -21 grādu, bet valsti no ziemeļaustrumiem atkal sasniedz mākoņi.

Svētdiena, 3. janvāris

Latviju no ziemeļaustrumiem sasniedz neliels ciklons ar silto un auksto fronti. Lielākajā Latvijas daļā sniega sega pieaug par 5 cm, tomēr masīvs līča efekts Rīgā, DR Vidzemē un vēlāk Kurzemes piekrastē nes 10-25 cm jauna sniega. Mazliet putina. Nakts sākumā gaisa temperatūra sasniedz -17...-21, vietām pat -23 grādus (LVC dati), dienā ap -5...-11 grādiem, piekarstē vakarā -1...-3.

Attēli no:

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.12.2015 08:05

    Pie loga rāda mazliet zem -12, austrumi pamazām kļūst oranžīgi. Izkāru putniem cūku taukus, lai arī sniega nav daudz, apledojuma arī nav un visam tiek klāt, aukstumā gribas pacienāt ar kādu treknumiņu, lai dzīve rādās siltāka :) .

    Ielādē...
  2. 30.12.2015 08:18

    Pie manis -12 grādi un viegla sarma.

    Ielādē...
  3. 30.12.2015 11:38

    Visu nakti noņēmos ar Lausku - šis mani neganti atspārdīja, ka maz nelikās, taču es - karstasinīga, ugunīga sieviete ar dzīves rūdījumu - šņākdama pūtu Viņam virsū savu silto, miklo dvašu. Nezinu, kā viss būtu beidzies, taču uzlēca saule un palēnām nakts mošķi atkāpās. Brrr... jūtos kā pārcietusi apokalipsi. Pārradusies mājās, uzklupu "Laimes" konfektēm, tagad aizgūtnēm stumju iekšā baltmaizi ar ievārījumu un govsmāmuļas pienu. Esmu nopelnījusi gastronomiskus prieciņus.

    Ielādē...
  4. 30.12.2015 13:11

    rītā -17, auto stikli tā apsaluši, ka pagāja vai pusstunda, kamēr varēja sākt redzēt kaut vai pa nelielu spraudziņu. Ap desmitiem parādījās migla, kas sāka pazust ap divpadsmitiem, toties vietā - visai laba sarma. Šobrīd -11.

    Ielādē...
  5. 30.12.2015 14:40

    No rīta ap -11 un skaidras debesis, minimāla apsarme. Jau pirms rītausmas devos uz Ķemeriem, kur varēja baudīt fantastiskus skatus no purva laipas. Ķemeros ir vairāk sniega - vismaz 3 cm, meži apsniguši. Purvā no rīta bija vidēja biezuma sarma, bet arī dūmaka, kas pārvērtās par miglu, kas desmitos pārvērtās par miglu, kas nokrita zemē, apsedzot purvu. Pēc tam no miglas izkūņojās saule un jau 11os ļāva pilnā krāšņumā baudīt sarmu kokos vairāk kā 1 cm biezumā. Purva ezeriņa arī aizsaluši - skats no ziemas pasaku grāmatas, ja neskaita salstošas rokas, kājas un seju. Diena skaidra un dzestra - ap -7, bet saulē siltāk. Pusdienlaikā purvā strauji saradās daudz cilvēku. Citviet Jūrmalā sarma ir krietni mazāka, mežos pārsvarā tikai koku galos. Neatceros, kad pēdējo reizi bija tāda sarma... Arībildes vakarā sekos.

    Ielādē...
  6. 30.12.2015 15:11

    -6 grādi, sarma, kailsals. Nepatīkams laiks. Rīta pusē vārgulīga saule. Gribu atpakaļ rudeni :)

    Ielādē...
  7. 30.12.2015 13:22

    Piesalis un apsarmojis. Pierobežā, es arī skatījos uz mašīnām sētā un nodomāju, ārprāC, kā šoferīši tiks galā ar logu stikliem.......sarma biezā slānī...... Labi tiem, kuriem ir garāža, un kuri to izmanto ne tikai mantu glabāšanai:)
    9-os no rīta bija -10.*C. Bezvējš. Patīkami , ka spīd saule. Sniegs tik skaisti vizuļo:)Debesis tīras un zilas.Šodien virs jūras redzama vairs tikai dūmaka.

    Ielādē...
    1. 30.12.2015 16:58

      Jā, bet tur jau tas joks, ka tas slānis bija pavisam plāns, pat it kā nemanāms, bet nost negāja ne pa kam, kamēr jau pamatīgi iesila...

      Ielādē...
  8. 30.12.2015 16:25

    Stulbie piekrastes līča mākoņi , tas nozīmē, ka šovakar RietumKrastā Aurora Borealis nebūs redzama savā spožumā !! Vai kāds var padalīties ar linku, kur var sekot magnētiskās vētras aktivitātēm?

    Ielādē...
    1. 30.12.2015 17:07

      www.lral.lv Man izskatās ,ka būs no 20-23

      Ielādē...
  9. 30.12.2015 19:05

    Pie manis kā visur, sarma, no rīta -10, tagad -8,5. Kamēr nav vēja, sakurināt nav grūti.

    Ielādē...
  10. 30.12.2015 19:28

    Manā pusē no sarmas ne miņas, rīts dzestrs, skaidrs, bez vēja un ap -10 (min. -11*C). Pēc 10.00 Saules iespaidā pamazām siltāks, dienas vidū jau -7...-6, bet pēcpusdienā pakāpās līdz -4*C. Tiesa, ne uz ilgu, jo pēc 15.30 atkal uz leju - ap 17.00 jau -7*C, bet pašlaik -8,5*C. Pēdējās stundas laikā kritums lēnāks. Bezvējš, zvaigžņu pilnas debesis. Jauka ziemas diena un vakars! :)

    Ielādē...
  11. 30.12.2015 19:57

    Visas dienas garumā (30.12.2015.) Tukuma apkaimē (Tumē, Jaunsātos, Sātos, Irlavā, Vaskos) un Jaunpils novadā ir skaista un bieza sarma kopā ar sniegu. Vēl pat līdz vakara, sarma bieza turējās kokos

    20:28: Galerijā pievienoju bildes no skaistās sarmas Tukuma un Jaunpils novados. Ja pa nakti nebūs vējš, tad sarma saglabāsies arī rīt.

    www.meteolapa.lv

    Ielādē...
  12. 30.12.2015 21:03

    Šobrīd jau -10°C. Skaidras un zvaigžņotas debesis. Jācer, ka sarma rīt būs vēl biezāka un krāšņāka :)

    Ielādē...
  13. 30.12.2015 21:36

    Ļoti skaista un jauka ziemas diena. Rīgā saulains , no rīta dūmaka un neliela sarma, mērens sals, pilnai laimei pietrūkst vien kārtiga sniega sega... Bet diena ir pavadīta Ķemeru tīrelī, garajā pastaigā. Tur gan šodien bija skaisti, ka ziemas pasakā, liela sarma, tapat kā Tukumā, interesanta daba, sarma 1-1,5 cm, sniega divreiz vairāk, ka Rīgā, ari meži smuki apsniguši. Kaut nu ilgāk pieturētos tāds laiks, un ja vel uzsnigtu kārtigi....

    Ielādē...
  14. 30.12.2015 22:38

    -10, no ziemas tik vien kā aukstums. Debess apmākusies, z-blāzma nespīd, Ar labu nakti.

    Ielādē...
  15. 30.12.2015 22:48

    Uz nakti saliņš pieņemas spēkā, nu jau -10,9*C. Augšup kāpj padilis Mēness, no miglas/sarmas pagaidām nekādas vēsts. Ja paliks skaidrs, līdz rītam var būt trekni mīnusi, ja ne - tad pastāv cerības uz sarmas baltumu. Abi varianti labi. :) Kurš no tiem, jebšu kāds cits, piepildīsies - tad jau manīsim rīt... :)

    00:46: Pirms nepilnas pusstundas -12,1*C (šī vakara min.t.), bet tagad pamanīju, ka Mēness pazudis, visu tuvāko debesi klāj zemo mākoņu sega, kurā atspīd pilsētas gaismas, un vairs tikai -10 grādi. Tuvāko laternu fonā kaut kas līdzīgs tikko manāmai migliņai virmo, bet nevar īsti saprast, īsta migla tā vismaz pagaidām nav.
    Laikam laiks beigt pa logu un datorā skatīties, laiks TV palūrēt, nav tālu arī NHL mačs... :))

    Ielādē...
  16. 31.12.2015 01:17

    30. dec. no rīta t. -12*. Spiediens 786mm. Lēns, grozīgs vējš. Neliela sarma koku galotnēs. Dienā bez mākoņiem. T. nepacēlās augstāk par -7*. Vējš lēns, bet stabils no A-DA. Zeme zem sniega segas tikai vietām uzsalusi. Saule norietēja skaidra. T. pazeminājās. Pašlaik spīd spožs, dzeltenīgs Mēness. T. -13,2*. Spiediens 783mm, strauji krīt. Pēdējo reizi tik augsts spiediens bija 2015. g. marta vidū.
    Tuvākā zemestrīce Horvatijā, pie Bosnijas robežas, netālu no jūras. Stiprums 2,9 balles, 2 km dziļumā. Notika 04:59.

    Ielādē...
  17. 30.12.2015 07:05

    Pusseptiņos pie loga -11,1, kailsals pieņemas spēkā. Diemžēl arī man decembris nav tas labākais mēnesis veselības ziņā - mēneša pirmajā pusē saķēru elpošanas ceļu vīrusu, bet nu jau trešo dienu mocos ar vēdera vīusu. Jācer, ka Biruta to veiksmīgi pievarējusi, žēl, ka man nav viņas privātā e-pasta, labrāt uzdotu pāris jautājumu par atveseļošanaš perioda ilgumu un pasākumiem tā pārvarēšanai.

    Ielādē...
    1. 30.12.2015 08:22

      Daudz šķidruma,ēd Lacto /labās baktērijas/ vai aptiekā var dabūt Linex.Vēdergraizes parasti ir pāris deienas-tādēl citu neko nevar ēst.

      Ielādē...
      1. 30.12.2015 13:08

        Migla, jāguļ, jādzer daudz zāļu tējas (piparmētru, kumelīti u.c., kas garšo) pa drusciņai visu laiku, ja slikta dūša- palīdz ingvera tēja , ja caureja- stipra kumelīšu tēja. 3 dienas vismaz.Mums te ar recidīviem.......Patlaban kalst lūpas, iekaisušas, sūrst(:Citiem sāp galva.....Eh, variācijas par tēmu: vēdergripa.
        Es nelietoju zāles (farmaceits izbijis- te derētu ļauns smīniņš), ārsti ieteiktu rehidronu pie vemšanas un caurejas, es lietoju to pašu, tikai dabīgas izcelsmes: medu+ jūras sāli (vienkārši sūkāju graudiņus)+ daudz šķidruma (tējas labāk).Ja ir T* līdz +38.5*C, lai paliek, nevajag nodzīt, vīrusam augsta t* ļoooti nepatiks. Nu vemšanai jau nekas nelīdz.......tik nevajag uzreiz dzert šķidrumu, pēc stundas vai divām, lai neizsauc pa jaunam to nepatīkamo procesu. Un vēlreiz- gulēt, diēta, dzert, dzert,dzert:)

        Ielādē...
        1. 30.12.2015 14:00

          Paldies, meitenes! Šodien jau jūtos krietni labāk!

          Ielādē...
  18. 31.12.2015 08:37

    Rīgā šorīt -13,5, skaidrs, pillnīgs bezvējš. Sarma kļuvusi mazliet biezāka, bet tā joprojām ir neliela.

    Ielādē...
  19. 31.12.2015 09:27

    Pie manis ir pilnīgi skaidrs, var jau būt, ka vēlāk apmāksies. Sarma lielāka kā vakar, pie loga -13.
    Žēl, ka vakar Ziemeļblāzma visus piečakarēja, bija ļoti dzidras debesis, būtu bijusi lieliska redzamība. Vēl jau laikam ir maza cerība uz šodienu. Novēlu mums nākamgad atkal baudīt vismaz tādu, kā bija martā :) . Priecīgi visiem pavadīt veco un sagaidīt jauno gadu!

    Ielādē...
  20. 31.12.2015 10:47

    Auksssssssti....Astoņos no rīta sarmas tikpat kā nebija, bet, saulei lecot, zariņi palika arvien baltāki.Taču nekāda lielā sarma nav.Patlaban -11*C, saule spīd, zeme liekas kā dimantiem nokaisīta:)
    Šodien stiprāks vējš, laikam no D puses.Tāds grozīgs......Virs līča rīta agrumā bija paliela mākoņu sega, bet nu jau aiziet prom, iespējams, vairāk uz jūras vidu.
    Lai veiksmīgs un veselīgs nākamais gads!Un piepildās visas ieceres!

    Ielādē...
  21. 31.12.2015 11:04

    Šorīt vēl aukstāks nekā vakardien -15°C. Sniega nav, bet sarma kokos vēl turas :)

    Ielādē...
  22. 31.12.2015 08:31

    31.dec. 8:00, Mazsalaca, Debesis bez mākoņiem, -15*C

    Ielādē...
    1. 31.12.2015 10:36

      Sveiki! Kā jums ar sniegu? Un sarmu?

      Ielādē...
      1. 31.12.2015 11:06

        Mazsalacas pusē sniega noteikti nav, bet par sarmu nezinu vai tā tur ir.

        Ielādē...
  23. 31.12.2015 11:43

    šorīt siltāk, -12, sarma maķenīt baltāka. Debess piemākusies, brīžam parādās pa kādam 'caurumam'.

    Ielādē...
  24. 31.12.2015 13:25

    -14.9*C agrā rītā ap 5:00, un ap -10*C vēl joprojām pusdienlaikā. Līdzīgi bija arī vakar -11 pa dienu ēnā. Saules pusē arī siltāks ap -7*C.

    LAIMĪGU VISIEM JAUNO 2016.GADU!

    Ielādē...
  25. 31.12.2015 14:04

    No rīta -13, spēcīga sarma. Tagad saule spīd, bet neko daudz nespēj sasildīt, termometrs, kuram saule spīd taisni virsū, rāda -4,5.

    Ielādē...