Aktuālā situācija (nedēļa līdz 03.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 03.01.16.)

Nedēļas kopsavilkums


Kopumā nedēļas gaitā atradāmies anticiklona CHRISTINE ietekmē, tā DR malā, kas nodrošināja vēsākā gaisa ieplūšanu no Krievijas. Naktīs temperatūra pazeminājās zem -15, nedēļas beigās vietām arī zem -20 grādiem. Tomēr mitrais gaiss anticiklonā brīžiem radīja palielinātu mākoņainību, ļāva veidoties nelielam līča efektam un nelieliem sniega mākoņiem, vietām veidojās arī bieza sarma, kas saglabājās līdz nedēļas beigām. Nedēļas pēdējā dienā valsti no ZA sasniedza neliels ciklons, kas nesa sniega segas pieaugumu lielākajā valsts daļā par aptuveni 5 cm, bet vietās, kuras skāra līča un jūras efekts sniega sega pieauga pat par 10-25 cm.

Prognoze nedēļai (28.12.) (PAPILDINĀTA)

   Nedēļas gaitā laikapstākļi mainīsies maz, tomēr arvien pastiprināsies sals. Anticiklona centrs nedēļas sākumā atradīsies virs Somijas dienvidiem, līdz ar to gaidāms lēns Z, ZA vējš vai bezvējš. Šodien un rīt maksimālā gaisa temperatūra dienā no 0 grādiem piekrastē, kur vējš pūš no jūras, līdz -4 grādiem valsts austrumos. Debesis šodien būs skaidras visā valstī, bet sākot no nakts mākoņu kļūs vairāk un otrdiena būs mākoņaina, vietām minimāli uzsnigs. Temperatūra naktī no -1 piekrastē līdz -12 grādiem Kurzemē nakts otrajā pusē. Jau vakarā vietām Vidzemē gaidāmi -10 grādi. Nakts uz trešdienu jau būs aukstāka - -6....-15.     Nedēļas vidū - gadumijā - anticiklona centrs atradīsies virs Baltijas valstīm, līdz ar to vējš būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra turpinās pazemināties - dienās ap -2...-7 grādiem, naktīs -7...-12, skaidrākās vietās līdz pat -15 un vairāk grādiem (līdzīgas gaisa temperatūras arī Jaungada naktī). Debesis būs daļēji mākoņainas, brīžiem valsti šķērsos vairākas mākoņu zonas, iespējama migla un sarma, kā arī pavisam neliels sniegs    Nedēļas pēdējās un 2016. gada pirmajās dienās laikapstākļus Latvijā noteiks jauns anticiklons ar centru virs Krievijas ZA, kas ar austrumu vējiem atnesīs vēl aukstāku gaisu no Krievijas ziemeļu daļas. Gaisa temperatūra arī dienās nekļūs augstāka par -10...-13 grādiem, vien piekrastē mazliet siltāks, naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz -13...-20 grādiem, vietām līdz -22 grādiem. Mākoņu būs pavisam maz.    Jāatceras, ka lielā daļā Vidzemes un Latgales sniega nav nemaz, līdz ar to tur visu nedēļu valdīs stiprs kailsals, kas var radīt postījumus. Arī pārējā valstī sniega sega nav liela.    Izmaiņas laikapstākļos varētu notikt vien nākamās nedēļas vidū, kad, anticiklonam pārvietojoties vairāk uz austrumiem, Latviju atkal sasniegs cikloni, gaidāms sniegs un gaisa temperatūras paaugstināšanās. Iespējams arī atkusnis, tomēr tas ir atkarīgs no tā, cik auksts gaiss atradīsies Krievijā. Visticamākais scenārijs ir neliels atkusnis Kurzemē un neliels sals un sniegs pārējā valstī.

Papildinājums 29.12.

   Prognoze nedēļai jau mazliet mainījusies - visaukstākais laiks šonedēļ gaidāms tuvākajā laikā, atrodoties anticiklona centrā. Šonakt gaisa temperatūra var noslīdēt līdz -6...-17 grādiem, bet rīt dienas laikā ap -4...-8 grādiem. Vēl mazliet aukstāka varētu būt nakts uz 31. decembri, kad gaisa temperatūra lokāli var pietuvoties -20 grādiem, bet pārsvarā -9...-16. Nedaudz siltāks laiks gaidāms 31. dcembra otrajā pusē un 1. janvārī, anticiklona centram atkāpjoties uz ZA, kad atsevišķas mākoņu zonas neļaus gaisa temperatūrai atdzist zemāk par -13 grādiem naktīs, dienās -5...-7 grādi. Par pāris grādiem vēsāks laiks gaidāms 2. janvārī. Tomēr pašreizējās prognozes 3. janvārī uzrāda, ka Latvijā laikapstākļus noteiks neliela zema spiediena ieplaka, nesot nelielu sniegu visā valstī. Tāpat arī paaugstināsies gaisa temperatūra, tomēr atkusnis nav gaidāms. Vēl sekosim prognozēm nedēļas gaitā...

Papildinājums 1.01.

Pašreizējās prognozes liecina, ka, anticiklonam novājinoties, svētdien, 3. janvārī, Latviju no austrumiem sasniegs mazs ciklons, kas virs Latvijas nedaudz pastiprināsies visā valstī, sākot no austrumiem atnesot ap 2-4 cm sniega, līča efekta ietekmē iespējams lielāks sniega segas pieaugums. Par nokri''snu daudzumu prognozes ir diezgan neskaidras. Mazliet paaugstināsies gaisa temperatūra.

Atskats uz aizvadītajām dienām

Pirmdiena, 28.12.

Naktī neliela ciklona DANIEL oklūzijas fronte ar snega nokrišņiem, kas atnesa 1-10 cm sniega Daugavas kreisajā krastā un galējos Vidzemes DR. Dienā no Z pastiprinās jauns anticiklons CHRISTINE, kā ietekmē diena skaidra ar nelieliem mīnusiem, bet vakarā zem skaidrām debesīm bezvējā gaiss strauji atdziest līdz pat -12 grādiem.

 

Otrdiena, 29. decembris

Anticiklons CHRISTINE turpināja pastiprināties virs Somijas dienvidu daļas, tomēr tas netraucēja veidoties nelielam līča efektam Kurzemē Rīgas līča piekrastē un dažiem sniega mākoņiem valsts austrumos. Naktī gaisa temperatūra vietām noslīdēja līdz pat -9...-15, dažās piekrastēs rīta pusē ap 0. Dienā kopumā valdīja neliels sals.

Trešdiena, 30. decembris

Anticiklona centrs virs Lietuvas. Naktī gaiss atdziest līdz -9...-16, Zemgalē un Vidzemē daudzviet ir sarma, kas nekūst dienas garumā.

Ceturtdiena, 31. decembris

Anticiklona CHRISTINE centrs pārvietojies uz Krieviju, pie Baltās jūras. No rīta gaisa temperatūra Latvijā sasniedz -9...-17 (vēsākais Zemgales austrumos). Dienā debesis skaidras, temperatūra ap -6...-12. Vakarā vietām Latvijā redzama vāja ziemeļblāzma. Gaisa temperatūra turpina atdzist, bet no austrumiem tuvojas mākoņi, tāpēc gaisa temperatūras pazemināšanās apstājas.

Piektdiena, 1. janvāris

Anticiklona centrs pie Baltās jūras, tas sāk kļūt vājāks. Dienā daudzviet valstī mākoņains laiks un neliels sniegs. Gaisa temperatūra ap -7...-12 grādiem, bet tā krietni pazeminās vakarā, kad debesis no austrumiem sāk skaidroties.

Sestdiena, 2. janvāris

Anticiklona CHRISTINE centrs virs Somijas, dienas gaitā debesis pārsvarā skaidras. No rīta minimālā temperatūra caurmērā sasniedz -10...-20, dienas gaitā tā nepārsniedz -11...-17. Vakarā temperatūra atkal strauji krītas un vietām sasniedz -21 grādu, bet valsti no ziemeļaustrumiem atkal sasniedz mākoņi.

Svētdiena, 3. janvāris

Latviju no ziemeļaustrumiem sasniedz neliels ciklons ar silto un auksto fronti. Lielākajā Latvijas daļā sniega sega pieaug par 5 cm, tomēr masīvs līča efekts Rīgā, DR Vidzemē un vēlāk Kurzemes piekrastē nes 10-25 cm jauna sniega. Mazliet putina. Nakts sākumā gaisa temperatūra sasniedz -17...-21, vietām pat -23 grādus (LVC dati), dienā ap -5...-11 grādiem, piekarstē vakarā -1...-3.

Attēli no:

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.12.2015 16:07

    Pirms doties ''dzīvē''/izriecās/ gribu sveikt visus Jaunajā 216 gadā un lai katrs no tā saņem cerēto.

    Ielādē...
    1. 31.12.2015 17:04

      Nez vai Senā Roma ir atgriezusies, ka tikai 216. gads? Un taču komentārus VAR LABOT.
      Veronika it kā vieš cerības uz jauku vasaru.

      Ielādē...
  2. 31.12.2015 12:56

    Pie manis pirms saullēkta (pie loga) -12,5. Vakar biju ļoti nogurusi, agri aizgāju gulēt, pat krāsni neiekūrusi, šorīt pamodos no "moža" vēsuma istabā . Logus (kuri nav nomainīti pret pakešniekiem) klāj skaistas leduspuķes. Tā kā šodien jūtos jau puslidz labi,(arī t vairs nav), tad no rīta vēl pastaigāju ar fotoaparātu. Nevarētu teikt, ka bija silts, lai ar neliels, bet vilka ass vējelis un pat siltajos pirkstaiņos nedaudz sala rokas. Un lai ar nav sniega, sarma zemi un kokus ir nokrāsojusi baltus! Skaisti!

    Ielādē...
  3. 31.12.2015 17:18

    Jauka un saulaina un ziemīga šī gada pēdeja diena gandrīz aizvadīta, laiks gadumijas izpriecām :)

    LAIMĪGO UN JAUKO VISIEM JAUNO 2016 GADU!!! Lai veselība, lai cerības piepildās un lai ir interesants meteogads :)

    Ielādē...
  4. 31.12.2015 18:15

    Kā pēc pusnakts apmācās, tā vairs vaļā neatvērās... Naktī pēc 2.00 temperatūra nostabilizējās pie -8*C, palaikam uznāca neliela migla, kas gan ilgi īpaši jūtama nebija un ilgi uz vietas neuzkavējās. Tomēr sarmu tā ir radījusi - ne pārāk lielu, bet tomēr koki viegli balti no rīta bija. Un palika tādi arī visu dienu, kura gan, diemžēl, ļoti tumša sanāca, vien ap pusdienlaiku īsu brīdi mazliet gaišāks.
    Pārējā laikā vien elektroapgaismojums glāba, jo mākoņi nemaz nedomāja izklīst, pat epizodiski skaidroties netaisījās... Lielākā škrobe, ka mākoņu josla, kā skatījos dienā satelīta attēlā, visu laiku netālu uz R pusi grozījās, ne uz priekšu, ne atpakaļ, un manā pusē kārtējo reizi šī gada nogalē ne šis, ne tas - apmācies, bet ne Saules, ne sniega... Šajā ziņā mazliet bēdīgi, ka arī gada pēdējā dienā A novadiem jāpiedzīvo tāda netaisnība, bet nu ceru, ka Jaunais gads šajā ziņā būs labvē… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 31.12.2015 18:43

    Jauka un saulaina Vecgada diena ar salu, pašlaik jau -11 grādi. Uzzināju to, ka Latvijas Z daļā ir redzama ziemeļblāzma, kopumā tad redzēs.

    Visiem Laimīgu Jauno 2016.gadu ! =)

    Ielādē...
  6. 31.12.2015 18:56

    Brīnišķīgi! Arā redzama ziemeļblāzma, tikai jāsaģērbjas silti, lai to vērotu. Temp -12°C

    LAIMĪGU VISIEM 2016. GADU. LAI VISIEM LABAS FOTOGRĀFIJAS UN VEIKSME METEOLIETĀS!!! :)

    Ielādē...
  7. 31.12.2015 19:48

    Tikko biju ārā, aizgāju uz spilves lidlauku, pie horizonta redzēju ziemeļblāzmu, to knapi varēja saredzēt + no gaisa bir ļoti smalks sniegs.

    Ielādē...
  8. 31.12.2015 20:58

    Es arī galējā Latvijas RietumKrastā pirms 20 minūtēm patiesi neko neredzēju ļooti vāju Aurora Borealis. Spriežot pēc šis space weather live interneta saites Aurora Borealis ir beigusies patreizs G1 līmenis.. bet Bērnātos bija -9.2*C , pa tumsā lienot pa noskalotām kāpām pie paša jūras krasta ielūdzu līdz potītēm , bet labi apavi gerotex izglāba manas kājas :D Bet piena ceļš bija skaists un labi saskatāms ;)
    Vēlu visiem meteolapiešiem nākamgad katram piedzīvot lielisku dabas varenības izrādi meteorloģiskajām veidolā un saturā :)

    Ielādē...
  9. 31.12.2015 14:42

    O, Veronika no Elejas ierunājusies par janvāri un februāri, tāpat par pavasari un pat vasarai pieskārusies. Nez vai kundzei izdosies labāk par Bukšu Vili?

    Ielādē...
    1. 01.01.2016 00:20

      Diezgan reāla prognoze. Laimīgu Jauno gadu!

      Ielādē...
  10. 01.01.2016 00:23

    Siltu 2016. gadu! :)

    Ielādē...
  11. 01.01.2016 00:31

    apmākusies diena (skaidrošanās mēģinājumi bija nesekmīgi), bet kļūst arvien siltāk. Dienā -10, pirms brīža -8. Bārstās smalks sniedziņš. Tā ka no blāzmas nekā. Nupat beidza blīkšķināt 'mākslīgās blāzmas'. Kaķis ar pieglaustām ausīm nemierīgi dīdījās pa istabu. Nabaga pilsētas suņi, kam atkal bija pārdzīvojumi...

    Lai katrs sagaida savus ideālos laikapstākļus :)) Raibu Jauno meteogadu!

    Ielādē...
  12. 01.01.2016 01:00

    Pēdējā decembra diena auksta. No rīta -14*. Spiediens krīt. Visi koki klāti ar plānu sarmas kārtu un liekas skaisti sirmi. Lēns DA vējš. Diena saulaina ar nelielu dūmaku. T. -10*. Vakarā Saule norietēja skaidra, bet sarkana. ZR pusē slāņu mākoņu lauka mala. Pusnaktī lielā uguņošana, kas bija daudz vājāka kā 90 gadu beigās, kad par smiekla naudu raķetes varēja pirkt veselām kastēm. Jautri cilvēki un bērni smiedamies staigāja pa ielu un uzgavilēja raķešu sprādzieniem. Sniegs burvīgi vizēja ar lieliem sarmas kristāliem, kas radušies mitruma sublimācijas un sniega pārkristalizēšanās rezultātā. Salūtu sprādzieni pamazām beidzās un iestājās klusa 2016. gada pirmā nakts ar ko arī es visus Jūs apsveicu.

    Ielādē...
  13. 01.01.2016 08:06

    Pieņemu, ka gada pēdējā vakarā skatīt Ziemeļblāzmu - tas nozīmē veiksmi, prieku un skaistumu nākamā gadā ;) . Nebija ļoti spilgta, bet nepārprotami tā bija viņa.
    Šorīt mazliet siltāks, pie loga drusku zem -8* un ap sešiem sniga smalks sniedziņš. Pa logu nevar redzēt, vai snieg arī tagad, nebūtu jau slikti kādu milimetru pie esošās sniega kārtas pieaudzēt.

    Ielādē...
    1. 01.01.2016 08:34

      Labrīt Jaunajā - 2016. gadā! Pie manis turpina snigt, tiesa sniedziņš ļoti sīks, bet lejup krīt, darīdams apkārtni vēl baltāku.

      Ielādē...
  14. 01.01.2016 10:02

    Jaunais gads atnācis ar pūkainu sniegu un asu austreni, -9. t.co t.co

    Ielādē...
  15. 01.01.2016 10:42

    Jaungada naktī Rīgas lidostā temperatūra ir noslīdējusi līdz -15 grādiem.

    No 8. janvāra GFS prognozē atkusni visā Latvijā.

    Ielādē...
    1. 01.01.2016 10:47

      Tikai viens atsevišķs variants, kurš ir tik slikts, ka modeļa īpašnieks jau šogad plāno to nomainīt. Savukārt ansamblis nekādu atkusni A-LV nerāda. Stabila, maiga ziema ar nenosakāma daudzuma sniedziņu (varbūt 5..10 cm).

      Ielādē...
  16. 01.01.2016 09:51

    Labrīt Jaunaja Gadā !
    Paldies visiem rakstu, fotogrāfiju un komentāru autoriem par interesanto aizvadīto gadu. Vēlu Jaunajā, 2016. gadā daudz interesantu meteoparādību, saticību un mīlestību !

    Ielādē...
    1. 01.01.2016 10:51

      Njā... nekad neesmu sapratusi un šajos gados vēl mazāk saprotu, kāpēc cilvēki tik viegli bārstās ar šiem patiesībā tukšajiem vēlējumiem. Nevienu tak neinteresē otra līdzcilvēka labklājība, pašsajūta. A domas man panesās, jo Jūs esat uzrakstījusi 2015. gadu. Vot ja piedomātu, sirdi un dvēseli ieliktu, tad vismaz izlabotu pēc publicēšanas. A tā.. izmetu, sajutos labi un aizmirsu.

      Ielādē...
  17. 01.01.2016 10:59

    Kad tuvojās šis baisais AC, es klusībā pie sevis cerēju uz novembra scenāriju. Jo ūdeņi visapkārt atbilda novembra stāvoklim, a novembrī visbiežāk AC paiet zem zemajiem mākoņiem, kas mazina piezemes atdzišanu. Un jāsaka, ka tieši tas ir noticis. Ļoti vājš AC pat uz A no LV - pastāvīgi zemie mākoņi, mitrums, kas brīžiem izkrīt snieģeļa veidolā. Bet esmu pārliecināta, ka februārī tāds joks neizdotos. Un pat janvāra 2. pusē. Es, kā meteo vēsturniece, zinu, uz ko teorētiski bija spējīgs tāds AC. Taču ir noticis gadu mijas brīnums - realizējies teju vissaudzīgākais no iespējamajiem scenārijiem! Un kā brīnumainā augšāmcelšanās ir šis retām pārsliņām krītošais sniedziņš kailsala nomocītajā A-LV.

    Ielādē...
  18. 01.01.2016 12:08

    Skaistas lānas sniega pārslas.Gaišs visapkārt,vēju nemana.

    Ielādē...
  19. 01.01.2016 12:16

    Laimīgu visiem Jauno gadu! Pie mums uzsnidzis mikro sniedziņš. Saule. -9.

    Ielādē...
  20. 01.01.2016 12:42

    Laimīgu visiem Jauno gadu ! Ārā jau kopš trijiem naktī nedaudz snieg, gaisa temperatūra ap -7 grādiem. Gaidu svētdienas sniegu.

    Ielādē...
  21. 01.01.2016 14:10

    Dodos ekspedīcija uz Liepājas ezera ledus, ja kāds varētu maniem draugiem aizdot slidas būtu lieliski :) Patreiz -7*C, DA vējelis neliels Saulīte pa zemes virsū ripo ..

    Re kur šekur būs skaistās Aurora Borealis fotogrāfijas no Karostas Ziemeļu fortiem tātad viņa bija redzama arī Liepājas pusē. izvēlējos nepareizo vietu :( kur vērot..

    Ielādē...
  22. 01.01.2016 13:48

    Rīdzinieki, redzat, kā Rīgā snieg? Mmmm, cik fantastiskas pārsliņas! A radars neko nerāda.

    Ielādē...
    1. 01.01.2016 13:53

      Rāda, sīkus zilus punktiņus un tie nāk no DA, Lielvārdes puses.

      Ielādē...
      1. 01.01.2016 14:16

        Tādus punktiņus radars mēdz rādīt tāpat vien, arī skaidrā, sausā laikā. Vienā brīdī snigšanas intensitāte bija tāda, ka radaram vajadzēja ko vairāk parādīt. Bet nu ar Rīgu jau radaram vienmēr bijušas problēmas (pārāk tuvu tai atrodas).

        Ielādē...
  23. 01.01.2016 14:32

    Rīgā smuki snieg palielam pūkainam pārslam :) Anticiklonals sniegs, kas nekādu būtisku pienesumu sniega segai nedod, bet izskatās skaisti. Patreiz -8 grādi, naktī skaidrojoties zemāka temp. bija -13. Ziema turpinās.

    Ielādē...
  24. 01.01.2016 14:44

    Arī pie manis snieg ar pūkainām pārslām, kaut gan no rīta sniga nedaudz vairāk. Uz zemes ir izveidojusies neliela, balta un pūkaina sniega kārtiņa, kas, cerams, rītdien papildināsies ar vēl vairāk svaiga sniega. Patreiz -10°C. No rīta bija -11°C.

    Ielādē...
  25. 01.01.2016 17:23

    Priekšpusdien sniga retām pārslām, zeme tagad gandrīz balta. Diena auksta, debess pārsvarā skaidra, uz vakaru no R puses apmācās. Temperatūra -13, šī varētu būt stipri auksta nakts.

    Ielādē...