Aktuālā situācija (nedēļa līdz 03.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 03.01.16.)

Nedēļas kopsavilkums


Kopumā nedēļas gaitā atradāmies anticiklona CHRISTINE ietekmē, tā DR malā, kas nodrošināja vēsākā gaisa ieplūšanu no Krievijas. Naktīs temperatūra pazeminājās zem -15, nedēļas beigās vietām arī zem -20 grādiem. Tomēr mitrais gaiss anticiklonā brīžiem radīja palielinātu mākoņainību, ļāva veidoties nelielam līča efektam un nelieliem sniega mākoņiem, vietām veidojās arī bieza sarma, kas saglabājās līdz nedēļas beigām. Nedēļas pēdējā dienā valsti no ZA sasniedza neliels ciklons, kas nesa sniega segas pieaugumu lielākajā valsts daļā par aptuveni 5 cm, bet vietās, kuras skāra līča un jūras efekts sniega sega pieauga pat par 10-25 cm.

Prognoze nedēļai (28.12.) (PAPILDINĀTA)

   Nedēļas gaitā laikapstākļi mainīsies maz, tomēr arvien pastiprināsies sals. Anticiklona centrs nedēļas sākumā atradīsies virs Somijas dienvidiem, līdz ar to gaidāms lēns Z, ZA vējš vai bezvējš. Šodien un rīt maksimālā gaisa temperatūra dienā no 0 grādiem piekrastē, kur vējš pūš no jūras, līdz -4 grādiem valsts austrumos. Debesis šodien būs skaidras visā valstī, bet sākot no nakts mākoņu kļūs vairāk un otrdiena būs mākoņaina, vietām minimāli uzsnigs. Temperatūra naktī no -1 piekrastē līdz -12 grādiem Kurzemē nakts otrajā pusē. Jau vakarā vietām Vidzemē gaidāmi -10 grādi. Nakts uz trešdienu jau būs aukstāka - -6....-15.     Nedēļas vidū - gadumijā - anticiklona centrs atradīsies virs Baltijas valstīm, līdz ar to vējš būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra turpinās pazemināties - dienās ap -2...-7 grādiem, naktīs -7...-12, skaidrākās vietās līdz pat -15 un vairāk grādiem (līdzīgas gaisa temperatūras arī Jaungada naktī). Debesis būs daļēji mākoņainas, brīžiem valsti šķērsos vairākas mākoņu zonas, iespējama migla un sarma, kā arī pavisam neliels sniegs    Nedēļas pēdējās un 2016. gada pirmajās dienās laikapstākļus Latvijā noteiks jauns anticiklons ar centru virs Krievijas ZA, kas ar austrumu vējiem atnesīs vēl aukstāku gaisu no Krievijas ziemeļu daļas. Gaisa temperatūra arī dienās nekļūs augstāka par -10...-13 grādiem, vien piekrastē mazliet siltāks, naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz -13...-20 grādiem, vietām līdz -22 grādiem. Mākoņu būs pavisam maz.    Jāatceras, ka lielā daļā Vidzemes un Latgales sniega nav nemaz, līdz ar to tur visu nedēļu valdīs stiprs kailsals, kas var radīt postījumus. Arī pārējā valstī sniega sega nav liela.    Izmaiņas laikapstākļos varētu notikt vien nākamās nedēļas vidū, kad, anticiklonam pārvietojoties vairāk uz austrumiem, Latviju atkal sasniegs cikloni, gaidāms sniegs un gaisa temperatūras paaugstināšanās. Iespējams arī atkusnis, tomēr tas ir atkarīgs no tā, cik auksts gaiss atradīsies Krievijā. Visticamākais scenārijs ir neliels atkusnis Kurzemē un neliels sals un sniegs pārējā valstī.

Papildinājums 29.12.

   Prognoze nedēļai jau mazliet mainījusies - visaukstākais laiks šonedēļ gaidāms tuvākajā laikā, atrodoties anticiklona centrā. Šonakt gaisa temperatūra var noslīdēt līdz -6...-17 grādiem, bet rīt dienas laikā ap -4...-8 grādiem. Vēl mazliet aukstāka varētu būt nakts uz 31. decembri, kad gaisa temperatūra lokāli var pietuvoties -20 grādiem, bet pārsvarā -9...-16. Nedaudz siltāks laiks gaidāms 31. dcembra otrajā pusē un 1. janvārī, anticiklona centram atkāpjoties uz ZA, kad atsevišķas mākoņu zonas neļaus gaisa temperatūrai atdzist zemāk par -13 grādiem naktīs, dienās -5...-7 grādi. Par pāris grādiem vēsāks laiks gaidāms 2. janvārī. Tomēr pašreizējās prognozes 3. janvārī uzrāda, ka Latvijā laikapstākļus noteiks neliela zema spiediena ieplaka, nesot nelielu sniegu visā valstī. Tāpat arī paaugstināsies gaisa temperatūra, tomēr atkusnis nav gaidāms. Vēl sekosim prognozēm nedēļas gaitā...

Papildinājums 1.01.

Pašreizējās prognozes liecina, ka, anticiklonam novājinoties, svētdien, 3. janvārī, Latviju no austrumiem sasniegs mazs ciklons, kas virs Latvijas nedaudz pastiprināsies visā valstī, sākot no austrumiem atnesot ap 2-4 cm sniega, līča efekta ietekmē iespējams lielāks sniega segas pieaugums. Par nokri''snu daudzumu prognozes ir diezgan neskaidras. Mazliet paaugstināsies gaisa temperatūra.

Atskats uz aizvadītajām dienām

Pirmdiena, 28.12.

Naktī neliela ciklona DANIEL oklūzijas fronte ar snega nokrišņiem, kas atnesa 1-10 cm sniega Daugavas kreisajā krastā un galējos Vidzemes DR. Dienā no Z pastiprinās jauns anticiklons CHRISTINE, kā ietekmē diena skaidra ar nelieliem mīnusiem, bet vakarā zem skaidrām debesīm bezvējā gaiss strauji atdziest līdz pat -12 grādiem.

 

Otrdiena, 29. decembris

Anticiklons CHRISTINE turpināja pastiprināties virs Somijas dienvidu daļas, tomēr tas netraucēja veidoties nelielam līča efektam Kurzemē Rīgas līča piekrastē un dažiem sniega mākoņiem valsts austrumos. Naktī gaisa temperatūra vietām noslīdēja līdz pat -9...-15, dažās piekrastēs rīta pusē ap 0. Dienā kopumā valdīja neliels sals.

Trešdiena, 30. decembris

Anticiklona centrs virs Lietuvas. Naktī gaiss atdziest līdz -9...-16, Zemgalē un Vidzemē daudzviet ir sarma, kas nekūst dienas garumā.

Ceturtdiena, 31. decembris

Anticiklona CHRISTINE centrs pārvietojies uz Krieviju, pie Baltās jūras. No rīta gaisa temperatūra Latvijā sasniedz -9...-17 (vēsākais Zemgales austrumos). Dienā debesis skaidras, temperatūra ap -6...-12. Vakarā vietām Latvijā redzama vāja ziemeļblāzma. Gaisa temperatūra turpina atdzist, bet no austrumiem tuvojas mākoņi, tāpēc gaisa temperatūras pazemināšanās apstājas.

Piektdiena, 1. janvāris

Anticiklona centrs pie Baltās jūras, tas sāk kļūt vājāks. Dienā daudzviet valstī mākoņains laiks un neliels sniegs. Gaisa temperatūra ap -7...-12 grādiem, bet tā krietni pazeminās vakarā, kad debesis no austrumiem sāk skaidroties.

Sestdiena, 2. janvāris

Anticiklona CHRISTINE centrs virs Somijas, dienas gaitā debesis pārsvarā skaidras. No rīta minimālā temperatūra caurmērā sasniedz -10...-20, dienas gaitā tā nepārsniedz -11...-17. Vakarā temperatūra atkal strauji krītas un vietām sasniedz -21 grādu, bet valsti no ziemeļaustrumiem atkal sasniedz mākoņi.

Svētdiena, 3. janvāris

Latviju no ziemeļaustrumiem sasniedz neliels ciklons ar silto un auksto fronti. Lielākajā Latvijas daļā sniega sega pieaug par 5 cm, tomēr masīvs līča efekts Rīgā, DR Vidzemē un vēlāk Kurzemes piekrastē nes 10-25 cm jauna sniega. Mazliet putina. Nakts sākumā gaisa temperatūra sasniedz -17...-21, vietām pat -23 grādus (LVC dati), dienā ap -5...-11 grādiem, piekarstē vakarā -1...-3.

Attēli no:

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.12.2015 15:10

    Vakar sniegs Rīgā sāka snigt tikai ap deviņiem vakarā, sākumā sīks sniegs, vēlāk jau ar lielām pārslām, bet vēlākā vakarā tikai brīžiem sīki sniga. Pēc radara spriežot, visvairāk Rīgā sniga naktī. No rīta debesis sākot no Z, noskaidrojās, un diena skaidra, attāli mākoņi vien deinvidu pusē. Sasnidzis ap 2 cm mīksta, pūkaina sniega, un ar to tagad nāksies kādu laiku iztikt, varbūt vēl šis tas piepārslos klāt (ja nu atkal būs Daugavas efekts). Šodien ap -1, saulē uz jumta sniegs kusa. Tagad jāgatavojas vairāk salam, nekā sniegam. Visticamāk ziema ir uz palikšanu. Uzsals dzidrs ledus, slēpošanas trasēs varēs slēpot.

    Ielādē...
  2. 28.12.2015 15:16

    Burvīga ziemas diena pēc nebeidzama rudens. Neliels sniegs, saule un sals, ara gaišs un beidzot balts, bet galvenais, ka tik drīz nost nekusīs, tātad ziemīgas sajūtas gadumijā un janvāra sākumā ir nodrošinātas. Derētu vairāk sniega, bet gan jau vēl būs. Ziema patreiz redzama līdz 8 janvārim.

    Ielādē...
    1. 28.12.2015 15:29

      Ziema būs arī pēc tam, vienkārši par janvāra vidu nav skaidrības - būs atkusnis vai tomēr arktiskais gaiss izcīnīsies ar Atlantiju, un būs sals. GFS pašlaik prognzē arī anticiklonu pie Britu salām ap 12. janvāri. Nav vēl zināms, ko tas mainīs.

      Ielādē...
      1. 28.12.2015 16:13

        Jā, par tālako skaidrības nav un ir iespējami ļoti dažadi scenariji :)

        Ielādē...
      2. 28.12.2015 16:58

        Par janvāri viss ir pilnīgi skaidrs un jo īpaši par tā vidu. ANOMĀLI auksts mēnesis, kas atpaliks vien no 1942., 1987. un 2010.

        Ielādē...
        1. 28.12.2015 17:12

          No kurienes tāda pārlieciba par janvāri? Pagaidām jau 1 dekades otrā pusē daudzas prognozes sola ciklonus, daudz nokrišņu un diemžel atkušņus..., bet nu ceru, ka ziema turpināsies.

          Ielādē...
          1. 28.12.2015 17:30

            Es taču nevaru iedēstīt otrā cilvēkā prasmi skatīties prognozes. Nekāda siltuma, tāpat kā sniega nav un nebūs, ja nu vienīgi kāds dienvidu ciklons no Melnās jūras... bet daudz lielāka iespējamība, ka līs lietus mīnusos, nevis snigs. Atbaidoša ziema! Un man nevajag tādus decembrus, lai pēc tam sekotu kas tāds. Pilnīgi pietiktu ar 2008. decembri. Tā ka atkal jau mēs abi nebūsim apmierināti, lai gan vēlmes mums diametrāli pretējas.

            Ielādē...
    2. 28.12.2015 16:56

      Ja jau tik burvīga, tad kāpēc es nemanīju sajūsmas spiedzienus 2014. janvāra beigās? Toreiz bija tikpat maz sniega... šis jau vēl paspēs pilnībā iztvaikot, sublimēties. Nekāda sniega nebūs. Mūžīgs kailsals, kas lēnām pāries pavasarī. Toties Tev prieks par mīnusiem un bezgalīgo AC.

      Ielādē...
      1. 28.12.2015 17:19

        Pēc tik nomācoša man un neziemīga decembra arī šis mazumiņš jau ir ka svētki, bet ir jau arī perspektivas, ka šī ziema turpināsies un tik drīz nebeigsies. Ziema bez sniega protams ir pusziema un nepilnvertiga, bet jebkura varianta nebeidzams rudens ir vel krietni sliktāks variants. Pagaidām neliels baltums Rīgas apkārtne ir, gan jau kādu reizi papildinasies. Bet 2010 gada ziema un ari janvāris bija superīgi :)

        Ielādē...
  3. 28.12.2015 16:12

    Tikko mazliet parēķināju - šī decembra pirmo 27 dienu vidējā temperatūra ir tāda pati kā rekordistam 2006.! Ja anticiklons būtu uznācis 4 dienas vēlāk, vidējā būtu ļoti tuva rekordam. Bet tāpat decembrim 2. vieta nelielajā Lvģmc novērojumu ailē. Sanāk, ka vidējā varētu būt ap +3 kopā ar visu tuvāko dienu salu. Tāpat atrāviens par nepilnu grādu no 2011. un 2013. gada decembriem. Bet janvāris, šķiet, pilnībā iekļausies normas robežās.

    Ielādē...
    1. 28.12.2015 16:54

      "rekordistam 2007" Nav izturama šī nebeidzamā dezinformēšana. Rekordists taču ir 2006. Starp citu, Rīgas lidostā šis decembris pagaidām pārspēj to decembri, taču šausminošais sals aprīs visu pozitīvo.

      Ielādē...
      1. 28.12.2015 18:05

        Šoreiz es patiešām sajaucu.

        Ielādē...
  4. 28.12.2015 20:05

    Patīkama gaiša diena. Sniega kārta plāna, bet tā baltums uzreiz padara dzīvi gaišāku un svinīgāku. Saprotu, ka lielpilsētu iedzīvotājiem , it sevišķi centrā, sniegs ir galīgi nevajadzīga lieta, kas tik sarežģī dzīvi, bet ārpus pilsētas- tas ir forši.Bērni jau paspējuši(kamēr nav nokusis sniegs) izvilkt no mājām senčus ar ragavām:)Puikām rokās hokejnūjas, un tie dzenā ripu. Visi nogaidījušies ziemu.
    Šodien dienā saule un nelieli mīnusi grādrādī.Vējš arī pierimis.Man patīk........
    Ak, jā, aizmirsu:)- grādi slīd lejā, nakts varētu būs auksta.

    Ielādē...
  5. 28.12.2015 22:22

    Interesanti, vai būs atkal tie daugavas efekta nokrišņi kā pagājušajā gadā, it kā gaisa masas iet no austrumiem un vēja virziens arī ir no A puses, pēc idejas arī daugava vēl nav kārtīgi atdzisusi, plusā gaisa temperatūra ir krietni zemāka.

    Ielādē...
  6. 28.12.2015 23:26

    Saulkrastiem ziema dod pirmo triecienu, temperatūra šobrīd zem skaidrām debesīm un bezvējā nokritusies līdz -8. Sniega nav pilnīgi nemaz un izskatās, ka draud atkārtoties 2014. gada janvāris tikai šoreiz 1 vai 2 nedēļas ātrāk ar bargu kailsalu. Augiem pēc siltā decembra šāda pēkšņa laikapstākļu maiņa diez vai nāks par labu.

    Ielādē...
  7. 29.12.2015 00:38

    Vakarnakt sasniga. Skaisti sasniga, salīdzinot ar pārējo Latviju austrumpusē Daugavai. Zem sniega deķa "atlaidās" zeme, kurai vakar bija neliela garoziņa.
    Ap 10 cm kārta, tā vidēji. Dienā turējās -5*C.
    Ap 19:00, temperatūra pilsētā jau nokrita līdz -8*C, bet ārpus pilsētas pārsteidza ar visiem -12(auto)..13*C(spirtinieks, pie mājas sienas). Tobrīd digitālais term. vēl grozījās ap -10*C, bet..
    Pašreiz arī digitālais rāda -12.5*C, nebijušus šī rudens rekordus.

    P.S. vakar bija elektrības padeves pārrāvums tajā apvidū, kurā atrodas Latvijas ceļu meteostacija "Saldus". Tāpēc atkal faktiskajos apstākļos nekas neparādās par Saldu.

    Ielādē...
  8. 29.12.2015 01:23

    28. dec. naktī pēc snigšanas uzpūta mērens vējš, kas no rīta jau bija norimis. No rīta apmācies. Lēns vējš. T. -2*. Spiediens 772mm. Sniega segas biezums 3cm. Priekšpusdienā skaidrojās un ap pusdienas laiku bija pavisam noskaidrojies. Vienīgi tālu DR-D pusē bija redzami aizejošie slāņu mākoņi. Laiks siltāks nepalika. Pēcpusdienā un vakarā pilnīgi skaidrs. Spiediens strauji cēlās. Jau 777mm. Aukstums pastiprinājās. Pašlaik t. - 11,1*. Spiediens 782mm.
    Divas tuvākās zemestrīces notika Polijas vidienē un DR daļā, pie Vācijas un Čehijas robežas. Stiprums 4,5 balles. Dziļums 2 un 10 km. Notika 00:30 un 00:31.

    Ielādē...
  9. 29.12.2015 00:20

    Paldies, Rūdolf, par stafetes pārņemšanu! Lai veicas arī Tev savā posmā, varbūt kāds vēl komandai pievienosies? Gubumākonis, teiksim?... :)

    Bet laiks manā pusē šodien jauks, saulains, dienā ne mākoņa pie debesīm. Naktī uz rīta pusi, kā jau rakstīju iepriekš, dažas sniegpārsliņas nobira, bet vairāk arī nekā, jo rītā no sniega, diemžēl, nekādu pēdu... Cerēju uz baltumu, taču laikam nevar gribēt visu uzreiz - galvenais, ka beidzies slapjais un tumšais laiks! Tāpēc piekrītu Gubumākonim, ka pēc tik ieilguša tumšā slapjuma arī sals bez sniega ar Sauli debesīs ir daudz labāks risinājums!
    Pirmdienas rītā gan neko auksts vēl nebija (min. -2,4*C), jo debesis mākoņainas, noskaidrojās kaut kad vēlāk rītā. Dienā ap -2, max -1,5*C, bet jau pēcpusdienā pēc 15.00 pamazām arvien vēsāks. Debesis vakarā pārsvarā skaidras, vien brīžiem kaut kas līdzīgs knapi manāmai dūmakai Mēnesi ietina. Ap 21.00 … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 00:31

      Rīgā šoreiz sniegs pagaidām nedaudz ir, līdz ar to baltums...
      Jā, pa kādai reizei varētu mēginat piedalities.

      Ielādē...
      1. 29.12.2015 02:27

        Nu, bildēs redzams, ka tīri daudz sniega ir! Protams, ne kupenas, bet pie manis pat ne pūkas nav, un man jau tas šķiet daudz! :) Bildes foršas!

        Ielādē...
  10. 29.12.2015 03:35

    Šis ir tikai kārtējais gadījums, kas pierāda, cik vāji ir klimatiskie modeļi. Visi (gan britu, gan Eiropas, gan amerikāņu, gan ķīniešu). Vēl aizvakar Ķīnas modeļa ANSAMBLIS redzēja šādu janvāra 1. dekādi un šādu pašu janvāri. Daudz tuvāk realitātei spēj prognozēt laikapstākļu modeļi, jo to darbības princips ir tuvāks realitātei, savukārt klimatiskajos modeļos tiek izmantoti elementi, kam nav sakara ar aktuālo situāciju. Nu un kā var ticēt dramatiskajām prognozēm par GS, ja tos scenārijus ģenerē tie paši klimatiskie modeļi? Un cik atceros, tad šie modeļi tā arī nav spējuši parādīt sasilšanas sabremzēšanos mūsdienās. Jau šobrīd bija jābūt daudz siltākam, kā faktiski ir.

    Ielādē...
  11. 29.12.2015 08:23

    Ja vakarā bija -9,6 grādi ,tad šorīt tikai - 5,centrā rādīja jau 0.Žēl ,ka vairāk neuzsniga.

    Ielādē...
  12. 29.12.2015 10:08

    Vakar vakarā no privātmāju rajoniem cēlās dūmi, veidojot dūmaku. Kopumā vakars skaidrs, līdz -7, naktī līdz -8,5. Naktī kaut kad iepūta ziemeļvējš un no līča atnesa dažus sniega graudus. No rīta ap -3, daļēji saulains. Izskatās, ka Kurzemē no rīta bijis neliels līča efekts. Tādi melnāki mākoņi redzami R pamalē, varbūt tomēr uzsnigs? Šorīt jau daļa sniega iztvaikojusi un sablīvējusies, palicis knapi 1 cm. Nu ļoti atgādina 2014. gada janvāra otro pusi.

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 12:47

      Ko Tu Ruldof dezininformē cilvēkus ?! Ne kādi līča efekta nokrišņi līdz pat 6. janvārim nebūs Kurzemes DR un R pusē gaidāmi !! Paskaties taču SAT24 satelīta attēlā. lūdzu Starpcitu, Tralis ir ielicis diennakti vecu NASA meteorloģiskā satelīta attēlu, kas ir fotogrāfēt pēdējo 24 stundu laikā pēc Grničas laika!! Izskatās, ka Aivaram ir taisnība attiečibā, ka Kurzemes Baltijas jūras piekrasta un iekš Kurzeme atrodās aukstuma pola ieskāvienā jo Rucavas pusē patreiz -7*C.. bet Liepājā patreiz -3*C

      Ielādē...
      1. 29.12.2015 13:41

        Lasām uzmanīgāk! Rūdis ne ar vārdu neminēja DR-Kurzemi. Bet šorīt patiešām līcis deva nokrišņus no Rīgas lidostas (METAR dati apstiprina) uz Engures pusi.
        Par Aivara taisnību nezinu, taču Daugavpils arī neatpalika no Kurzemes ar saviem -12 grādiem, tāpat Jelgava ar -13. Tātad nebija nekāda aukstuma pola, vien sakritība, ka R-daļā bija skaidra debess. Drīz jau atgriezīsies ierastā kārtība, kad Kurzeme būs siltāka par austrumiem.

        Ielādē...
  13. 29.12.2015 15:20

    Virs galvas skaidras debesis, vien R pamale noklāta ar gubu mākoņiem. Cerēju, ka trāpīs mums, bet nekā- A vējš aizpūta uz Kolkas pusi. Sniegs stabili plāns:)Bet labāk tā nekā plika zeme.Pa dienu spīdēja saule, t* tūlītās zem 0*C. Jā, augiem tas noteikti nepatīk, dzīvajai radībai arī.....Zīlītes bariem laidelējas gar mizu spaini, kurā, ja pameklē, var atrast arī ko vairāk:)
    Bet atmosfēras spiediens......1044mb=783 mm Hg !!

    Ielādē...
  14. 29.12.2015 15:50

    beidzot mazliet izskatās pēc ziemas: agrā rītiņā nobira dažas pārsliņas visu apkārtni padarīdamas viegliu iesirmu. Tas protams nemazina pliksalu...
    T pirmdien rīta agrumā -7, ap 9-iem -9, vakarā ap -8, diena kopumā saulaina. Naktī, šķiet, nebija lielu mīnusu. Šorīt -5, samācies, kā jau teicu ap sešiem viegli sniga. Dienā -4, šobrīd mēģina skaidroties.

    p.s. Atkal te kāds ar savām laikapstākļu radītajām psiholoģiskajām traumām...

    Ielādē...
  15. 29.12.2015 02:46

    Naktī siltāks kļūst, vairs tikai -5*C. Arī LVC tikai par 1 grādu zemāk tuvumā rāda. Taču vēja nav, un vismaz A pusē joprojām zvaigznes spoži spīd - kaut kāda dīvainība, ja vidienē un Kurzemē -10 un zemāk, pēc tā paša LVC spriežot.
    Nu jā - kārtējo reizi pierādās, ka Latvija ir liela... :)

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 03:05

      Šoreiz vajadzēja skatīties LVĢMC stacijas, jo Kurzemes sirdī jau 2 naktī bija -14!!! Pat jūras krastā -9 (Rucavā, Pāvilostā), bet netālu no krasta Ventspilī -12!!! Un šis viss taču ir tikai pirmais solītis pretī bezdibenim. Starp citu, prasta fizika - virs sniegotiem laukiem gaiss spēcīgāk atdziest kā virs kailas zemes. Tāpēc nebrīnies par Kurzemes izsalšanu! Taču es nesaprotu, kāpēc meteolapieši pastāvīgi brīnās par Latvijas lielumu? Brīnīties varētu tikai tad, ja Latvija atrastos R-Sibīrijas līdzenumā ar absolūti līdzenu reljefu. Bet valstī, kuras viena mala pie jūras, vēl daļa pie līča, krasta līnija arī visai sarežģīta, tad vēl ļoti nelīdzens reljefs (pietiekošs grandiozām grādu atšķirībām), drīzāk būtu jābrīnās, kad atšķirību nav. A tuvējā Daugavpils neizbrīna? AC vēl ir jauns, gaisa masa tajā ir dinamiska (vējš pat naktī pūš), vietām ir mākoņi, no Igaunijas pat ieplaka tuvojas. Tikai nobriedušā AC ir samērā vienmērīgi grādi plašā teritorijā.

      Ielādē...
      1. 29.12.2015 15:58

        Daugavpils izbrīnīja gan, jau agrākā vakarā. Mani gan vairāk izbrīnīja fakts, ka debesis bija skaidras (vai gandrīz skaidras, cik nu naktī pēc Mēness un zvaigznēm var pateikt), un nebija kaut cik jūtama vēja - ja būtu apmācies un/vai pūstu vējš, šādu lielu temperatūras atšķirību starp dažādām vietām varētu labi saprast. Var jau būt, ka vēja nebija tikai piezemes slānī, bet tāpat dīvaini. Vismaz no malas raugoties.

        Ielādē...
  16. 29.12.2015 16:08

    Rīgā nakts sākumā -6-7 un skaidras debesis, tomēr uz rīta pusi temperatūra uzkāpa līdz 0 grādiem, jau nobijos, ka jau ta nabadzīga sniega sega sāks kust, tomēr noturējas, kaut dažviet līča piekraste jau rādija plusos.... Cerības uz kaut nelielu sniedziņu nepiepildījas, nobira vien daži sīki sniega graudi, mazliet sniga vien Jūrmalas un līča Kurzemes pusē... Diena saulaina ar nelielu salu -2-4, līča pusē paplāni gubumākoņi, kas gan virzās uz citu pusi un sniegu tapat nenes. Pirmo sniegu jaunajā 'šodienas izlaiduma prognozē 3 janvari ap 6 mm nokr., stabils sals visas 16 dienas. Ziema turpinās :)

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 16:40

      Nu mazums, ko tur rāda. Vai tad vienmēr ir lijis un snidzis, kad tur rādīti mm? Ansamblis neatbalsta.

      Ielādē...
  17. 29.12.2015 16:16

    Naktī uz rīta pusi arvien siltāks, vēlā vakara -6 arī palika kā zemākais punkts. Acīmredzot nakts gaitā apmācās, jo ap 7.00 vairs tikai -3,5*C, un arī rīts atausa apmācies. Priekšpusdienā ap 10.00 neilgi uzsniga (kaut gan par pilnvērtīgu sniegu to nevar nosaukt), un uz zemes izveidojās simbolisks baltumiņš. Nekas liels, bieži pat no sarmas efekts lielāks, tomēr zeme vairs nešķiet tik tumša kā iepriekš. :)
    Kopš pusdienlaika ap -2, aizvien apmācies ar bieziem, zemiem mākoņiem, ellīgi tumšs. No saules ne miņas, sniega papildu porcijas arī nav bijušas, vējš visu dienu minimāls, bieži bezvējš. Arī šobrīd nekādu izmaiņu, -1,8*C.

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 16:43

      "ellīgi tumšs"
      Un tas viss diezgan spēcīgā AC!

      Ielādē...
      1. 29.12.2015 17:11

        Bet fakts paliek fakts - tikpat tumšs dienā kā nesen "siltajos" laikos...

        Ielādē...
  18. 28.12.2015 18:20

    Ne nu tas sals būs tik šausminošs ,ne tā ziema tik bezgalīga,ne ari te kāds no tā visa nobīsies.Kas būs tas būs-un dienas jau paliek garākas.

    Ielādē...
    1. 28.12.2015 18:53

      Голословное утверждение. Jūs visi uzstājīgi aizstāvējāt bezgalīgās gaudas par visnotaļ nekaitīgiem laikapstākļiem (n-to gadu garumā), jo dažam labam vienkārši psihes īpatnības. Taču, kad notiek patiešām kas ārkārtējs, netipisks Latvijai, Jūs to visu nonivelējat, it kā tā būtu ikdiena. 2014. janvāra sekas bija fenomenālas. Vai arī Jums ir zināmi neskaitāmi gadi ar zemes sasalšanu Rīgā 1,4 m dziļumā? Taču tas janvāris bija bērna šļupsti, salīdzinot ar gaidāmo. Bet cik patiesi ļaunai jābūt sievietei, lai tīksminātos vai aukstasinīgi ignorētu simtu cilvēku nāves vai sakropļotus ķermeņus milzīga un ilgstoša sala dēļ?

      Ielādē...
      1. 28.12.2015 19:04

        Nu ja -sals jau nu patiešām ir tā lieta,ko es varu vai nu uzsūtīt vai ne Latvijai,Gubumākonis var piesaukt Un šogad tāds brīnums Latvijā pirmoreizi-pilnīgi netipiska un unikāla parādība mūsu garuma un platuma grādiem.Saprotu Jūsu sašutumu.

        Ielādē...
        1. 29.12.2015 00:34

          Nifomāniski uzskati Te plūst no Saulcerītes kundzes apcirķņiem tikmēr puse pasaules izsīkst saldūdens krājumi. Vo tos Latviešu, kas klaigā vai tieši pretēji utopiski "kaifo" par aukstām ziemām, bet paši nav dzīvē piegājuši klāt pie lielveikala un kādam trūcīgām dzīves pabērnam sniedzis atbalsta roku savā dzīvē tiešam nesaprotu , kādā pasaules uztverē dzīvojat :( Sprēgājiet ar savu pārgudrību ..
          Patreizs Liepājā pusē -4.5*C jo pilsētā atrodsās uz siltuma salas pirms pusotras pabijām kopā ar Daumantu Vidiņu Bērnātu meža mēnesnīcas apskāvienos pie Baltijas jūras mums digitālais rādija -7.6*C.. bet piena ceļš bija saskatāms un "mērglis" atradās aiz kokiem.. , skaista mierpilna nakts stundiņa. ... Baigi jau negribētos Aivara piesaukto "'salavata"' periodu Janvāra otrā pusē!! Dzirdējuk, ka Nīgrandes pusē tika izmērīti pat neoficiāli 12cm sniega kārta !!

          Ielādē...
          1. 29.12.2015 01:09

            Rīgā bieži esmu redzējusi guļošos cilvēkus arī lielā salā - visi iet garām, a guļošajam varbūt jau šūnas kristalizējas. Un cik daudz vientuļu sirmgalvju pakrīt mājās uz grīdas (nu tur insults visbiežāk) un tā arī nosalst. Vai kā Reģu pansionātā - lielajā salā vienkārši pārvērtās oglēs. Kad bija silti un acīmredzami komfortabli laikapstākļi, Meteolapa slīka gaudās, it kā Zemē triektos mega asteroīds. Kad iestājušies nepārprotami nāvējoši un visādi citādi apgrūtinoši laikapstākļi, sāk plūst sajūsmas odas. Kam? Nāvei visā tās krāšņumā un valdzinājumā. Tā ir sava veida nekrofilija - sajūsmināties par nāvi un postu nesošām situācijām, parādībām. Un visšausmīgāk, kad visā šajā galveno lomu ieņem veselības aprūpes darbinieks. Nu tas pats visiem zināmais...
            Es saprotu, ka LVĢMC ideoloģisku apsvērumu (mūžam pielūgt Latvijas pārkaršanas ideju) dēļ klusēs līdz pēdējam - par apgreidoto janvā… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
          2. 29.12.2015 20:59

            Paldies, labi izsmējos )) Žēl, ka nevar likt "laikus" komentāriem.

            Ielādē...
        2. 29.12.2015 00:55

          Vai tad Meteolapā dalībnieki tikai par faktisko šausminās (priecājas)? Šeit regulāri liels uzsvars tiek likts uz prognozēm. Un pagaidām viss liecina par drīziem -30 uz kailas zemes un ne jau 1 nakti, bet nu jau 2 diennaktis pagājušās kailsalā uz A no Daugavas. Pirms -30 būs -20, -25. Janvāris 2014., kas man kā meteo vēsturniecei likās unikāli bargs, vienkārši nobāl tuvojošos šausmu priekšā. Kā es te sēžu, caursals pagrabi un akas laukos, nosvils simtiem māju kā laukos, tā pilsētās, sals pārraus ūdensvadus, ezeros un dīķos zem biezā ledus zivis masveidā nosmaks. Nemaz nerunājot par simtiem dzīvību, ko aiznesīs sals vai tā izraisītā gangrēna. Tāda ir ekstremāla sala realitāte. Ko nu nekādi nevar salīdzināt ar neseno siltumu, kura vienīgais negatīvais aspekts bija Andreja un vēl dažu niķošanās.

          Ielādē...
      2. 28.12.2015 23:42

        Pagaidām jau neko ārkarteju un katastrofalu neredzu, vismaz Rīgai, nu ja beidzot stabili ziemīgas temperatūras -5...-15 grādu apmerā šobrīd līdz 13 janvārim, bet nokrišņi pedeja izlaidumā gan palika gaužam maz, bet vel iepriekšejos dažos izlaidumos rādija nebeidzamo atkusni kopš 6-7 janvara, citur pat līdz +6+8 grādiem, ari šeit pagaidam neko labu nesaskatu... 2014, janvarī sals bija lielāks, turklat beigās tas tapat ne ar ko labu nebeidzās- atnāca rudenigs lietains februaris...

        Ielādē...
      3. 29.12.2015 00:27

        Ieteiktu visupirms nemeklēt ļaunumu. Jo tas saucieniem atsaucas un uzkrājas piesaucējā. Līdz brīdim, kad tam liekas, ka viss visapkārt ir ļauns un pats kļūst par tā vergu.

        Ielādē...
  19. 29.12.2015 21:28

    Pēc GFS aprēķiniem izskatās, ka no svētdienas, 3. janvāra, laiku Latvijā noteiks cikloni.

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 21:35

      Nu uz siltumu tur var necerēt, bet tomēr būs siltāks kā iepriekš prognozēts.

      Ielādē...
      1. 29.12.2015 22:00

        Svētdien sniegu prognozē, var tikai kļūt par kādiem 5 grādiem siltāks, sasniedzot tikai -5 -7 grādus, bet nu tad tuvāk tai dienai būs skaidrāk zināms.

        Ielādē...
  20. 29.12.2015 22:18

    -15 zem spožām zvaigznēm un mēness. Brr...

    Ielādē...
  21. 29.12.2015 22:37

    Šobrīd ārā -10,1°C. Skaidras un zvaigžņotas debesis ar mēnesi. Atmosfēras spiediens šobrīd 1044,4 hPa

    Ielādē...
  22. 29.12.2015 23:49

    No rīta ap 10-tiem uznāca mākoņu slānis, un temperatūra no -13,5*C sāka strauji kāpt uz -9*C. Ap 14-tiem saule izspraucās pa kādu caurumu mākoņos un īslaicīgi mākoņi izklīda temperatūra pakāpās līdz-2*C.
    Bet tagad atkal ir pienācīgs sals, skaidras debesis, un 10,2*C.

    P.S. un kā beidz kurināt, tā istabā arī jau krīt temperatūra no +17*C uz +15*C, un no rīta būs ap +10*C(tāda ir realitāte pie temperatūrām, kas svārstās zem -10*C, ja kurina vienreiz diennaktī, bet... ja var 2x izkurināt , tad mazākas svārstības, un ir vidēji siltāks)

    Ielādē...
  23. 29.12.2015 19:18

    Es gan teiktu, ka ir krietni gaišāks. Šorīt kādu laiku sniga retām pārslām, bet nekādu sniega segu neizveidoja. -5 grādi, kailsals. Man labāk patika rudens :) Nepiekrītu, ka lauku cilvēkiem labāk patīk sniegs un sals. Tās ir problēmas ar kupenām, slideniem ceļiem un nepiekurināmu māju.

    Ielādē...
    1. 29.12.2015 22:02

      Pilnībā piekrītu.Esmu dzimis un lielāko mūža daļu nodzīvojis pašā Rīgas centrā,vienlaicīgi arī Rīgas privātajā sektorā Berģos.Nu jau vairāk kā 20 gadus esmu laukos,tātad par ziemas "priekšrocībām" trīs dažādās vidēs varu spriest visai objektīvi.Ne sniegs,ne sals nav sabiedrotais nevienā darbā,ne pilsētā,ne Pierīgā un vismazāk laukos.Protams,ja dienas tiek vadītas apnicīgā garlaicībā,tad katrs negaiss vai ekstrēms sals ienes zināmu pārmaiņu.
      Kādu laiku atpakļ GM rakstīja: "it kā pie -6* nebūtu jākurina".Vairumam lauku māju ir milzīga starpība vai arā ir -6,vai -16 par zemāku t*nemaz nerunājot.Bez tam Magones uzskaitījumu vēl varētu krietni papildināt.Kaut vai - gribētu redzēt cik ilgi tie sniegamīļi priecātos,ja būtu jāizšķūrē ar lāpstu braucams ceļš 300-400 m,un no rīta konstatēt,ka putenis uzpūtis vēl biezāku slāni,kā bija.Vismaz trīs reizes nedēļā tas ir jād… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 29.12.2015 22:18

        Vēl varu piebilst, ka lauku ceļi nekad netiek kaisīti, lai kāds ledus spogulis tur nebūtu. Ar radžotām riepām varbūt vēl var pabraukt, bet kājām iešana īsts murgs. Es kādreiz dzīvoju Jūrmalā piecstāvenē. Negaiss un vētra tur noteikti nelikās tik bīstamas.

        Ielādē...
      2. 30.12.2015 00:02

        "ja dienas tiek vadītas apnicīgā garlaicībā, tad katrs negaiss vai ekstrēms sals ienes zināmu pārmaiņu". ZELTA VĀRDI! Bērnībā laukos uz skolas autobusu nācās teju rāpus brist caur dziļu sniegu vismaz divreiz ilgāk kā bezsniega apstākļos. Biju laimīga, kad sniegs nokusa vai vismaz pakusa. Nemaz nerunājot par sniega tīrīšanu. Tomēr šobrīd sniegu uztveru kā glābēju no postošā sala. Lai kāds būtu bijis sals, līdz ar atkusni vai pavasari sniega nosargātā zeme uzreiz ir mīksta, taču pēc ilgstoša stipra kailsala zeme kūst nedēļām, ja ne mēnešiem ilgi. Nu jau šis kailsals liekas ne mazāk stiprs kā 2014. janvārī. Viss ir pamatīgi caursalis, pat pļavās zem leknas zāles, zem biezas lapu kārtas.

        Ielādē...
  24. 30.12.2015 01:26

    29. dec. naktī palika siltāks. Saradās mākoņi. Vējš lēns no Z-ZR. Līdz pusdienām mākoņins, bet Saule arī bieži spīdēja. Spiediens ļoti augsts. 784mm. Pēcpusdienā mākoņu palika mazāk. T. pakāpās līdz -3*. Vakarā strauji palika aukstāks, tomēr siltāks kā iepriekšējo vakaru. Pašlaik t. -8,7*. Spiediens 785,5mm. Mēness spoži spīd.
    Tuvākā zemestrīce Polijas D daļā, pie Čehijas robežas, netālu no Slovākijas. Stiprums 3 balles, dziļums 5 km. Notika 00:59.

    Ielādē...
  25. 30.12.2015 02:50

    Vakarpusē ilgi debesis sedza mākoņi, un līdz ar to sals minimāls - vēl pirms 20.00 ap -2, un tikai pēc tam grādi sāka lēnām slīdēt lejup. Vēlāk mākoņi izklīda pavisam, un pēc 21.00 temp. lejupslīde jau diezgan strauja - 23.30 -6*C, 2.15 -8*C, šobrīd tuvojas -9*C. Aizvien skaidrs, pilnīgs bezvējš, debesīs jau nu padilt sācis, taču joprojām visai spožs Mēness, un zvaigžņu miriādes, skaisti! Foršs laiciņš - ja vien vēl sniegs būtu... :)
    Kurinātāji gan cenšas maķenīt par daudz - no radiatoriem siltums tā vien plūst, iekšā jau tuvu +24*C - ja nepiegriezīs kloķus, būs jāvēdina. Neko nepadarīsi...

    Ielādē...
    1. 30.12.2015 03:54

      Ēkām ir sava veida siltuma inerce. Pēc ilgstoša sala pat atkusnī tik ātri nemaz nesasilst, nemainot kurināšanas stiprumu. Tāpat ēkas vēl nav noreaģējušas uz šī aukstuma sākšanos. Bet kas tur tik slikts - vēdināt ziemā? Jāvēdina ir visu laiku, arī -45 grādos. Starp citu, Jakutijas galvaspilsētā jau mēnesi valda migla un jaukie -40. Ne par kādu sauli pat runas nav. Tāda ir tā skarbā Sibīrija...

      Ielādē...