Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

   Svētdiena, 31. janvāris


    Aizvadītajā naktī MARITA ciklona aukstā fronte nesa lietu daudzviet Latvijā (austrumos no rīta bija arī slapjš sniegs). Aiz frontes šodien dienas gaitā pamazām ieplūda vēsāks gaiss, dienas vidū gaisa temperatūra bija ap +1...+4 grādiem, sākot no Kurzemes bija novērojami nelieli īslaicīgi nokrišņi - lietus, bet pēcpusdienā un vakarā lielākoties slapjš sniegs. Pievakarē Kurzemē izveidojās otrreizējā aukstā fronte ar slapja sniega nokrišņiem, kas svētdienas vakarā virzās rietumu virzienā. Dažviet valsts rietumu un centrālajā daļā ir arī citi slapja sniega mākoņi. Nakts gaitā gaiss turpinās nedaudz atdzist. Vēlā vakarā no rietumiem pamazām sāks skaidroties, un nakts otrajā pusē īslaicīgi nokrišņi gaidāmi valsts austrumos. Naktī temperatūra pazemināsies līdz -2...+1 grādam, piekrastē ap +2. Daudzviet var apledot ceļi.

  

       

Prognoze nedēļai (25.01.)

   Visas nedēļas gaitā laikapstākļus virs Latvjas noteiks Atlantijas ciklonu darbība, līdz ar to izbeigsies gandrīz mēnesi ilgušais sala periods, sniega sega kusīs, gaidāmi brāzmaini DR puses vēji. Mitrajā gaisā veidosies dūmaka un migla.   Rīt, 26. janvārī, aiz JUDITH ciklona atmosfēras frontēm, kas atnesīs gan sniegu un piesalstošu slapju sniegu, kā arī slapju sniegu valsts austrumos, gan atkalu un lietu pārējā Latvijā, ieplūdīs vēl mazliet siltāks gaiss - maksimālā temperatūra no 0 galējos austrumos līdz +4 piekrastē. Naktī uz trešdienu pārsvarā apmācies, gaisa temperatūra svarstīsies ap +2...-1 grādu. Nakts otrajā pusē Latviju sasniegs nākamais ciklons ar slapju sniegu un lietu, aiz kura trešdien gaiss iesils līdz +1..+4 grādiem, piekrastē lidz +5.  Vēl siltāks gaiss Latvijā pēc jauna ciklona ieplūdīs naktī uz ceturtdienu. Atkal gaidāms neliels lietus, maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +3...+5, vietām Kurzemē un Zemgalē +6...+7 grādi. Ceturtdienas pēcpusdienā skaidrosies, un uzspīdēs saule, tomēr gaidāms arī brāzmains DR vējš, brāzmās piekrastē līdz pat 22 m/s. Naktī uz piektdienu skaidrosies, un gaisa temperatūra noslīdēs līdz 0...+2 grādiem, austrumos 0...-2. Piektdien Latviju sasniegs jauns ciklons, tāpēc atkal apmāksies, vietām nedaudz līs. Gaisa temperatūra +1...+4.    Siltāks gaiss Latviju atkal sasniegs sestdien, kad Latvija atradīsies aktīva ciklona siltajā sektorā. Gaisa temperatūra sasniegs +4...+7 grādus, tomēr naktī uz svētdienu ciklona aukstā fronte līdz ar lietu, kas pāries slapjā sniegā, nesīs vēsāku gaisu, un svētdien temperatūra jau būs ap +1...+3 grādiem, bet vakarā daudzviet Latvijā gaiss atdzisīs zem nulles.     Prognozes rāda, ka līdz nedēļas beigām sniegs jau būs izkusis Kurzemē un Zemgalē, bet saglabāsies, visticamāk tikai Vidzemes un Latgales augstienēs. Kusīs arī ledus upēs, bet nelieli pali gaidāmi tikai Kurzemē. Pirmajā februāra nedēļā pašlaik tiek prognozēts vēsāks laiks un neliela sala un sniega periodi, kas mīsies ar atkušņiem. Stabila sala iestāšanās varētu būt gaidāma februāra pirmās dekādes beigās, bet prognozes vēl ir neskaidras.

Atskats uz jau aizvadītajām dienām

   

Pirmdiena, 25. janvāris

Atradāmies starp IRIS ciklona silto oklūzijas fronti un nākamā ciklonu JUDITH silto fronti. Daudzviet Latvijā dienas gaitā dūmaka un smidzinošs lietus, apmākušās debesis. Temperatūra no +2...+3 grādiem piekrastē līdz +1...-1 valsts centrālajos rajonos un -2...-3 grādiem austrumos. Vakarā temperatūra nedaudz pazeminājās.

Otrdiena, 26. janvāris

Dienas pirmajā pusē JUDITH ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vietām bija stiprs. Austrumos sākumā arī sniga un lija sasalstošs lietus. Aiz ciklona frontēm visā valstī ienāca atkusnis, pilnībā izbeidzot mēnesi ilgo sala periodu lielā daļā Latvijas. Ja naktī vēl tempeartūra ap +2...-5, tad līdz vakaram tā sasniedza +1...+5 grādus.

Trešdiena 27. janvāris

Dienas pirmajā pusē KARIN ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vairāk bija Latvijas rietumos un centrālajā daļā. Tam uzreiz sekoja neizteikta LEONIE ciklona siltā fronte un jau vakarā atradāmies ciklona siltajā sektorā. Maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +2...+7 grādus. Sniega sega Latvijā turpināja strauji kust, līdz vakaram tur, kur iepriekš bija snidzis mazāk, sniega sega jau bija izkususi, radot lielas peļķes un ūdens līmeņa kāpumu Kurzemes upēs.

Ceturtdiena, 28. janvāris

Visa diennakts ciklona LEONIE ietekmē. Dienas pirmajā pusē tā siltais sektors, kura ietekmē gaisa temperatūra visā valstī sasniedza +5...+8, laboti daudzi diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Agrā rītā no Kurzemes sekoja aukstā fronte ar lietu. Vakarpusē no ZR valsti atkal sasniedza LEONIE ciklona oklūzijas fronte. R vēja brāzmas vietām piekrastē sasniedza 26 m/s. Vidzemē atkal lija, valsts ziemeļu rajonos vakarpusē sniga. Sniega sega saglabājas tikai valsts galējos austrumos un Vidzemes rietumos.

Piektdiena, 29. janvāris

Naktī vēl pierimst stiprais vējš no aizejošā LEONIE ciklona. Skaidrojas, temperatūra saniedz 0...+3. Dienas gaitā mākoņains, ap +2...+5 grādiem. Atelpa pirms nākamā ciklona - MARITA, kura siltā fronte ar nelielu lietu piektdienas vakarā sasniedz Latviju.

Sestdiena, 30. janvāris

Dienas lielāko daļu atradāmies MARITA ciklona siltajā sektorā, kas atkal atnesa siltu gaisu - gaiss iesila līdz +4...+7 grādiem. Pēcpusdienā, sākot no rietumiem, valsti lēnām sāka pārstaigāt ciklona aukstā fronte, atnesot ilgstošu lietu, tomēr tas nebija stiprs.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.01.2016 16:11

    Šī karte - rāda dažu zibeņošanu Lietuvas DRmos. Daža cita arī Latvijas DRmos.

    Ielādē...
  2. 31.01.2016 17:35

    No rīta krita reti sniega graudi, izskatījās, ka kāds minerālmēslus pabārstījis. Pēcāk diena bez nokrišņiem, mērens vējš, pāris grādi plusos, diezgan daudz saules.

    Ielādē...
  3. 31.01.2016 18:52

    Pēc pavasarīgas dienas ar +3, brīžiem saulīti un lietutiņu vakars atnācis ar nelielu pārsteigumu - temperatūra pazeminājusies līdz 0, snieg slapjš sniegs. Uzsnidzis jau puscentimetrs.

    Ielādē...
  4. 31.01.2016 14:56

    Snieg slapjš sniegs..

    Ielādē...
    1. 31.01.2016 18:52

      Arī Rīgā - nav liela bēda, lai snieg. ))

      Ielādē...
  5. 31.01.2016 19:33

    Arī Rīgas Z daļā tagad vakarā uzsnieg slapjš sniegs, vietām zeme "balta" pamazām kļūst...

    Ielādē...
  6. 31.01.2016 19:34

    Nakts gaitā arvien vēsāks, rītā vairs tikai +1 aiz loga. Un lietus ar mērenu vēju. Draņķīgs laiks. Dienā brīžiem skaidrojās, lietus mitējās, brīžiem caur mākoņiem arī blāva Saule izlauzās. T. pakāpās līdz +2,5ºC. Taču vakarpusē atkal apmācās, strauji vēsāks, drīz zem +1 un slapjš sniegs piedevām.
    Tagad kādu brīdi temperatūra apstājusies pie +0,5ºC atzīmes, joprojām snieg neliels slapjš sniegs, uz zemes neliels caurspīdīgs baltumiņš arī parādījies.

    Ielādē...
  7. 31.01.2016 20:08

    Vienubrīd Rīgā skaisti sniga lielām pārslam, izveidojas 1 cm karta... nu jau atkal viss kūst.

    Ielādē...
  8. 31.01.2016 20:11

    Skatos webkamerās, ka Sigulda atkal baltā ietērpusies. Nez vai Aglims paziņos, cik cm? Starp citu, no rīta Gaiziņā bija solīda sedziņa uzradusies. Kā jau es zināju - augstienes allaž niekojas ar sniedziņu, kamēr lieliskā Rīga lepni izrāda plikumus. Nu nav Rīgā seģenes - visās webkamerās tikai plikumi redzami.

    Ielādē...
  9. 31.01.2016 20:21

    Sniegs pamatīgi pieņēmies spēkā, jau minūtes 15 vismaz snieg intensīvi, lielām pārslām, viss balts, ielas ieskaitot. Putenis gluži nav, jo vējš nav pārāk stiprs, bet sen tik stipra snigšana nav manīta. Skaisti! :)
    Tikai māc bažas, ka tas ne uz ilgu un drīz pārvērtīsies slapjdraņķī, jo temperatūra pat šobrīd turas nedaudz virs nulles, un ielas slapjas, šobrīd +0,4ºC.

    Ielādē...
  10. 31.01.2016 22:21

    pagaidām pēc pavasara vēl nav 'odis', arī plusaini slapjajās dienās ne. Šodiena visai 'raiba'. Rīts nomācies un slapjš, naktī lijis (diemžēl bija piemirsies izlikt spaini), kādu brīdi sniga, zeme tapa raiba ar visiem +iem. Dienas vidū parādījās saule. Starp 3-jiem un 5-jem bija piesalis, mašīna apledojusi, -0,5. Laikā līdz 7-iem uzsnigusi plāna balta kārtiņa, kas nekūst, jo t -2. Šobrīd ziema atgriezusies, un ož pēc sniega.
    Par 30.01. - nekā interesanta, tumšs, slapjš, +4, +5, dienas vidū mazliet pagaišojās.

    Ielādē...
  11. 31.01.2016 22:19

    Pagājušo nakti intensīvi lija, pa dienu pat reizēm saule uzspīdēja, taču arī krusa uzbira, kas faktiski tā arī nenokusa. Tad bija kas slapjš, kas līdz ar tumsas iestāšanos slapjums sāka uzsalt. Dažas stundas vairāk vai mazāk intensīvi snieg. Pēc radara izskatās, ka drīz beigsies, tad arī izmērīšu, cik sabiris. Vai arī pirms gulētiešanas, ja nebeigs snigt. T+1.2
    Snigšana beidzās, sniega sega 2-3 cm, sīka vienība, T+1.3

    Ielādē...
    1. 31.01.2016 23:44

      Jā, manā uztverē tā nemaz nav sniega sega, lai gan webkamerās izskatās krietni bagātīgāk. Es jau intriģējos par Aizkraukli un Koknesi, bet ja reiz Siguldā tik maz, tad laikam nekur nav pat 5 cm. Ja pa rītdienu nenokusīs, tad pēc diennakts vajadzētu krietni pieaugt. Varbūt kaut kur 10 cm tiks sasniegti?

      Ielādē...
  12. 31.01.2016 23:56

    Visu vakaru, ar maziem pārtraukumiem, turpinās nokrišņi, pārsvarā slapja sniega veidā. Neliela kārtiņa sakrājusies, bet nekas daudz, pagaidām labi ja 2 cm. Temperatūra turas mazliet virs nulles, tādēļ viss vairāk vai mazāk kūst nost. Sacēlies diezgan stiprs vējš. Pašlaik nokrišņi pierimuši, vējš gan ne, +0,7*C. Piesalt netaisās, slapjdraņķis... :(

    Ielādē...
  13. 01.02.2016 01:23

    31. janv. naktī lietus. No rīta vēl viena lietus brāzma. Pēc tam skaidrojās. T.+2*. Spiediens 747mm. Lēns līdz mērens R-ZR vējš. Saulīte vēl ilgi nerādījās, jo, kad aizgāja vidējie slāņu mākoņi, zemie gubmākoņi jau bija klāt. Palika nedaudz vēsāks. Pa dienu brīžiem saulains, bet Saule nespoža, jo bija augšējie slāņu un spalvu mākoņi. T. pacēlās tikai līdz +3*. Vakarā dažādi mākoņi 7-8 balles. Pašlaik t. svārstīga, no +1 līdz +3 grādiem. Pašlaik +2,2*. Spiediens bez lielām izmaiņām 747mm.
    Eiropā stiprākā zemestrīce Vidusjūrā pie Gibraltāra šauruma, šoreiz pie Spānijas krasta. Stiprums 4,5 balles. Notika 16:25.

    Ielādē...
  14. 01.02.2016 07:26

    Pa nakti izveidojusies sniega sega, bet tā kā grādi ir plusos (viens termometrs rāda +0,7, otrs +1,2), tad vienlaicīgi notiek kušanas process. Uz zemes samērīju ~ 3 cm sniega, uz siltākām virsmām (koka soliņš) tikai 1,5 cm.
    P.s. Allažu centrā sniega segas biezums 4 cm, sniegs ļoti smags (mitrs), snigšana turpinās.

    Ielādē...
  15. 01.02.2016 08:26

    Lai ari temp.plusos,zemes virskārta piesalusi un mašīnas stikli skrāpējami.

    Ielādē...
  16. 01.02.2016 09:47

    Šodien braucot vilcienā no Saulkrastiem uz Rīgu redzēju, ka vietām pa nakti uzsnigusi 1 - 2 cm sniega kārta. Saulkrastos arī vakar vakarā mazliet sniga slapjš sniegs, bet uz zemes nekas šorīt nebija saglabājies lai arī no rīta uz asfalta bija neliels uzsalums.

    Ielādē...
  17. 01.02.2016 13:41

    Pusdienlaikā pie loga +2,7, bet zeme vēl balta (īpaši meža ceļi). (Uzskatāmais materiāls manas pēdējās galerijas 2 galējās bildes).

    Ielādē...
  18. 01.02.2016 13:57

    +2,5*C, mākoņains, sauss. Liekas, no vakardienas mitruma ir vēl vairāk pakusušas beidzamās sniega atliekas. Nu tās ir gandrīz jau jāmeklē.

    Ielādē...
  19. 31.01.2016 14:15

    Tad Lightning's nākamnedēļ veidos "Aktuālo" rakstu?

    14:34: 30.1.2016., Riga. Ciklons ar centru uz ZA no mums. Apmācies visu diennakti/ar cu+sc, ka arī ar neizteiktiem cb padebešiem- naktī vairāk lija, dienā un vakarā pa reizei uzsmidzina. Sniegs gandrīz nokusis, vien redzams tas atsevišķās vietā, kur iepriekš bija kupenas vai sabērts čupās. DR vējš naktī līdz 7-8m/s, dienā 4-5m/s, pēc saulrieta līdz 10m/s. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00+3; 9:00+6; 15:00+7; 21:00+6.

    15:45: Bet varētu arī "viszinošā" Pārsla varētu uz nedēļu veidot šādu "Aktuālo" rakstu. Tad man būš iemesls no iepriekšējā vārda noņemt pēdiņas.

    Ielādē...
    1. 31.01.2016 19:12

      Diemžēl nevarēšu - nākamnedēļ braucu uz Rīgu, uz pāris dienām, arī citādi liela aizņemtība plānojas...

      Ielādē...
      1. 31.01.2016 22:49

        Tad ir Adminam jānozīmē- kāds šim pienākumam.

        Ielādē...
        1. 01.02.2016 21:40

          Paldies par iniciatīvu. Vakaros pēc darba ne vienmēr ir iespēja izskriet cauri visiem komentāriem.

          Ielādē...
          1. 01.02.2016 22:03

            Šonedēļ uzņēmos "Aktuālo", bet par nākamo nedēļu jāizdomā...

            Ielādē...
  20. 01.02.2016 08:40

    Zosēnos 6 cm, bet cik skaists šorīt ir Gaiziņš! Vienmēr esmu par sniegotiem kalniem un zaļojošām zemienēm. Lūk, kāda bija šī nakts Bādenē-Virtembergā! Narcises jau ziedot... A turpat līdzās sniegoti kalni ar solīdiem mīnusiem. Lūk tas ir jauki. Dzīve miesiskā komfortā, bet pēc vēlēšanās ziemas cienītāji var pavisam ātri nokļūt viņu vēlamajā vidē. Šī iemesla dēļ zemes apkārt Alpiem vienmēr esmu apskaudusi.

    Ielādē...
    1. 02.02.2016 22:28

      O jā, par Alpiem pilnīgi piekrītu!

      Ielādē...
  21. 31.01.2016 11:58

    Jauka agrā pavasara diena. Pesimisti teiks, ka ziema vēl atgriezīsies. Protams, tomēr pulkstenis iet pret ziemu, ar katru dienu ziemas atgriešanās iespēja samazinās. Nu, atgriezīsies uz 2 dienām, nebūs vairs 4 nedēļas nepārtraukti zem nulles, nebūs, vismaz šogad.

    Ielādē...
    1. 31.01.2016 12:34

      Jā, tiešām daudz vairāk ir pavasarīgas sajūtas, nekā rudenīgas. Kaut arī tomēr liekas, ka ziema bija drusku tā kā par īsu... tad tomēr; gaisam pilnīgi cita - pavasara - smarža!
      Pašlaik +2 grādi. Pa brīdim uzspīd kāds saulstars.
      Īstenībā jau siltākos laikapstākļos ir vieglāk, jo sevišķi laukos - gan pašiem, gan arī lopiņiem.

      Ielādē...
      1. 31.01.2016 15:10

        Tā viņš ir. Jo siltāk, jo labāk visiem. ))

        Ielādē...
  22. 28.01.2016 10:10

    +4 un gandrīz pilnīgs nokusnis. Pagalmā vēl dažas čupiņas palikušas. Iela - spogulis. Gan jau līdz vakaram nokusīs arī tas, bet pagaidām pakaisīju pelnus, lai piekļūšana pastkastītei nerada briesmas pastniecei.
    Pirms laiciņa te kāds skaidroja, ka sniega pārāk daudz, zemes sasalusi, tā atkausēšanai tiks patērēts tik milzīgs siltuma daudzums, ka nekāds atkusnis (nerunājot par 'nokusni') nav iespējams principā. Tagad tiek skaidrots, ka sniega nokušana janvārī ir pilnīgi normāla parādība. Tūliņ sekos kārtējais loģiski un vēsturiski pamatots izskaidrojums. Veiksmi ...
    Viss normāli, priecājamies, ka mums vispār ir laikapstākļi :)

    Ielādē...