Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.02.2016)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.02.2016)

Pirmdiena, 29. februāris (22:00) (Kamēr vēl nav publicēta jaunā nedēļa...)

Šodien virs Latvijas nostiprinājās anticiklona IVAN centrs, kas turpmāk pārsvietosies uz austrumiem un daļēji noteiks laikapstākļus Latvijā, ienesot vēsāku gaisu tuvākajās dienās, īpaši nakts laikā. Šodiena Latvijas lielākajā daļā bija daļēji mākoņaina, gaiss iesila līdz +1...+3 grādiem. Naktī uz 1. martu Latvijā mākoņu būs pavisam maz, taču uz rīta pusi no DDA puses mākoņu kļūs vairāk. Gaisa temperatūra līdz -2...-8, Vidzemes augstienē zem -10 grādiem. Rīt dienā ap 0...+3, vairāk mākoņu Latgalē un Zemgales austrumos.

 

Prognoze nedēļai (22.02.)

  Šonedēļ visu nedēļu laikapstākļus Latvijā lielākoties noteiks zema spiediena ieplaka ar centru virs Skandināvijas pussalas, un laikapstākļi mainīsies maz. Nedēļas nokrišņiem bagātākā diena būs pirmdiena, kad valsti šķērsos XIN ciklona oklūzijas fronte, atnesot intensīvu snigšanu. Dienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0...+4 grādiem.   Nakts uz otrdienu būs nedēļas siltākā nakts. Debesis būs mākoņainas, brīžiem skaidrosies, Kurzemē un Vidzemes ziemeļos brīžiem gaidāms slapjš sniegs un sniegs. Gaisa temperatūra -1...+2. Dienā 0...+3, daudzviet brīžiem gaidāms neliels slapjš sniegs. Vairāk nokrišņu Kurzemē un Vidzemes ziemeļos. Naktī uz trešdienu mākoņains, +1...-1 grāds, bet vietām, kur mākoņu būs mazāk, līdz -2...-3 grādiem. Dienā mākoņains, brīžiem uzspīdēs saule, būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Temperatūra +1...+3.  Arī ceturtdien un piektdien laikapstākļus Latvijā noteiks zema spiediena apgabals virs Skandināvijas vidienes, dienvidos atradīsies augsta spiediena apgabals, bet uz austrumiem - Melnās jūras ciklons. Debesis būs mākoņainas, skaidrosies vien vietām un brīžiem, lielākoties Kurzemē. Atsevišķās vietās iespējams neliels sniegs vai slapjš sniegs. Gaisa temperatūra naktīs ap +1...-3, dienā no 0...+1 austrumos līdz +2...+3 pārējā valsts daļā.  Brīvdienās atmosfēras spiediens virs Latvijas paaugstināsies un laikapstākļus noteiks anticiklona rietumu mala, tomēr gaisa temperatūra un mākoņu daudzums mainīsies maz. Debesis saglabāsies mākoņainas, un saule uzspīdēs reti, bet gaisa temperatūra pazemināsies tikai par aptuveni grādu - naktīs joprojām +1...-4, dienās -1...+2. Sniega sega līdz nedēļas beigām valsts rietumu un centrālajā daļā lielākoties būs nokususi, bet uz austrumiem no Rīgas tā saglabāsies un vietām valsts ziemeļaustrumos pat 10-20 cm biezumā. Vismaz Vidzemē un Latgalē sniega sega saglabāsies arī marta sākumā.  Nākošajā nedēļā varētu kļūt vēl nedaudz vēsāks un minimāls sals Latvijas lielākajā daļā varētu būt arī dienas laikā, naktīs iespējama temperatūras pazemināšanās lokāli pat līdz -10 grādiem, tomēr joprojām laikapstākļi nebūs stabili un tos vairāk noteiks ciklonu darbība, tāpēc brīžiem gaidāmi nokrišņi - pārsvarā slapjš sniegs un sniegs.

Atskats uz aizvadītajām dienām

Pirmdiena, 22. februāris

Latviju no RDR dienas gaitā šķērsoja XIN ciklona siltā oklūzijas fronte, sākot no Kurzemes no agra rīta līdz pēcpusdienai Latvijā nesa intensīvu snigšanu, Kurzemes piekrastē tikai lija. Aiz frontes temperatūra no +1...-1, paaugstinājās līdz 0...+4 grādiem, debesis brīžiem skaidrojās un bija novērojamas arī īslaicīgas aizfrontes nokrišņu brāzmas, kas nesa slapju sniegu un lietu. Sniega sega pēc kārtējās snigšanas lielākajā daļā valsts sasniedza 3 - 22 cm, tomēr jau dienas otrajā pusē tā daudzviet kusa.

Otrdiena, 23. februāris

Ciklona aizfrontē. Nakts gaitā daudzviet Latvijā bija novērojams īslaicīgs lietus, vietām arī slapjš sniegs. Diena lielākoties mākoņaina, brīžiem skaidrojās, vietām īslaicīgi sniga vai lija, vairāk Kurzemē un Vidzemē. Dienā ap +1...+4. Sniega sega dienas gaitā kusa daudzviet Latvijā. 

Trešdiena, 24. februāris

Uz dienvidiem no neliela ciklona virs Skandināvijas vidienes. Dienas gaitā vairāk saules uzspīdēja Kurzemē un Zemgales rietumos, mazāk Vidzemē un Latgalē. Valsts dienvidos bija novērojami nelieli nokrišņi - pārsvarā slapjš sniegs. temperatūra naktī -1...+2, dienā ap +1...+6. 

Ceturtdiena, 25. februāris

Uz dienvidiem no neliela ciklona. Dienas gaitā konvekcijas rezultātā vietām Kurzemē, Zemgalē un Vidzemes rietumos bija novērojami īslaicīgi slapja sniega nokrišņi no atsevišķiem mākoņiem. Valsts rietumu un centrālajā daļā brīžiem spīdēja saule, austrumos lielāka mākoņainība. Dienā ap +1...+5.

Piektdiena, 26. februāris

Neliels ciklons uz ziemeļrietumiem netālu no Latvijas. No rīta daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā neliels mākoņu daudzums, tomēr dienas gaitā mākoņu kļuva vairāk, daudzviet mākoņainas debesis. Nokrišņi bija lokāli un tikai vietām Kurzemē un Vidzemes ziemeļos. Vairāk nokrišņu sniega un slapja sniega veidā neliela ciklona ietekmē bija vakarā Vidzemes ziemeļu daļā, kas turpinājās arī naktī. Dienā Latvijā joprojām nelieli plusi - +1...+5.

Sestdiena, 27. februāris

Naktī neliela ciklona ietekmē Vidzemes lielākajā daļā sniga, sniega segai palielinoties par 1 - 4, lokāli pat par 10 cm. Dienas gaitā uz DA no Latvijas izveidojās neliels anticiklons HANS. Dienas gaitā Rietumlatvijā un valsts centrālajā daļā mākoņu bija maz, bet austrumos saglabājās vairāk mākoņu. Gaiss iesila līdz +2...+6.

Svētdiena, 28. februāris

Atradāmies starp diviem anticikloniem - austrumos un rietumos, kamēr netālu uz D, DA atradās neliels ciklons. Naktī daudzviet mazliet uzsala, dienā daudzviet Latvijā dūmakainas debesis, gaiss iesila līdz +1...+4. Valsts DA mākoņi bija biezāki un arī nedaudz sniga neliela ciklona ietekmē, kas atnesa sniega segas palielināšanos par 0-3 cm.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.02.2016 11:53

    Snieg un snieg...sniega segas biezums jau 18 cm, bet " maisam gala neredz". Sniegs ir ļoti!!! smags, smagākais šajā ziemā.

    Ielādē...
  2. 22.02.2016 13:04

    Rīgā snigšana mitējusies, klāt nākuši ap 3 cm svaiga slapja sniega. Saulkrastos šorīt kopējā sniega sega bija ap 10 cm bieza, blīva un smaga ar lielu ūdens saturu. Žēl, ka prognozēs neparādās normāli plusi, tikai dancis ap 0 šurpu turpu. Ja šis sniegs strauji nokustu tad mazajās upēs atkal paceltos braucami ūdenslīmeņi.

    Ielādē...
  3. 22.02.2016 19:30

    Turpinās slapjdraņķainā nejaucība. Dienas 1. pusē daudz sniga slapjš sniegs, bet, tā kā t* visu laiku plusos, uzreiz kusa nost. Uz ielām slapja sniega un ūdens putra, pūta mērens R puses vējš, gaiss mitruma pārsātināts. Pēcpusdienā snigšana mitējās, bet piesnigušais turpināja kust, temperatūra vidēji ap +1,5*C, epizodiski līdz +2*C. Dažas reizes mēģināja skaidroties, bet nekas vairāk par gaišākiem brīžiem mēģinājumu laikā nesanāca.
    Viens no šādiem mēģinājumiem norit šobrīd, kad tikko A pusē mākoņspraugās pavīdēja mēnessgaisma, bet nu atkal debesīs viss tumšs. Nokrišņu pēdējās stundās vismaz nav bijis, vējš mainīgs - te pierimst, te stiprāk uzpūš. Sniegs turpina kust, t* šobrīd +1,3*C.
    P.S. Kamēr rakstīju - debesīs pavēries logs, un nu spožs Mēness caur vieglu dūmaku gaismu lej! :)

    Ielādē...
  4. 22.02.2016 19:55

    Šodien sniga kārtīgi, brīžiem smukām pārslām, brīžiem slapja ķēpa. Tiesa, kusa arī, tāpēc sniega biezums stipri nepieauga. Uz vakaru sniegs pārgāja smidzeklī, tagad pārstājis pavisam.

    Ielādē...
  5. 22.02.2016 21:06

    Rīgā pēcpusdienā ir uzspīdējusi saule. Cerams, ka rīt būs atkal saulaini brīži.

    Ielādē...
  6. 22.02.2016 22:41

    Rīgā šodiena dinamiska. Sniga no 8 līdz 12, pie tam lielākoties lielām pārslām un skaisti pie aptuveni 0...+0,5. Sniega papildinājums gan tikai 3 cm. Pēc 12 apmācies un mākoņains, bet īsi pirms un ap trijiem Rīgas centrā pārsteidza spoža saule un dzidras debesis. Tiesa, tikai uz pārdesmit minūtēm. Sniegs izcēlās ainavā. Temperatūra ap +3, pamatīgi kusa un pilēja kā pavasarī, pa ielām tecēja mazi strautiņi. Uz ietvēm joprojām pabieza šļura, bet nebija nemaz tik traki. Tomēr, kā jau aizfrontē, pusčetros atnāca nokrišņu brāzmas - neliels lietus kopā ar slapja sniega pārslām, kas pārgāja tikai slapjā sniegā, - būtībā slapjums no debesīm. Vēlākā pēcpusdienā atkal vairs nokrišņu nebija, bet saule uzspīdēja tik uz īsu brīdi. Vakarā ap +1. Tikko atkal bija slapjš sniegs, bet nu pārstājis, ietves tādas pelēcīgas. Sniega segas biezums - 7 cm, kopš sestdienas lielu izmaiņu nav, jo kas pie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  7. 23.02.2016 01:37

    Vakarā nesniga, turējās ap +1,5*C. Bet pēdējās stundas laikā brīžiem atkal uzsnieg sīks slapjš snieģelis, temp. grozās mazliet zem +1*C, šobrīd +0,7*C.

    Ielādē...
  8. 23.02.2016 08:06

    Viss kūst,te sniegs,brīžiem lietus.

    Ielādē...
  9. 23.02.2016 12:43

    Beidzot beigušās drūmās dienas. Sniega segas biezums bija apm. 5 cm. Tagad mākoņains 7 balles. Mērens R-DR vējš. Brīžiem drusku uzpilina. Spiediens 750mm. Mans dators nobeidzies. Nezin, kad dabūšu jaunu.

    Ielādē...
  10. 23.02.2016 13:32

    Sniegs turpina kūst, bet ļoti lēni, kaut ārā ir +3 grādi, ik pa laikam uzspīd saule, ik pa laikam ļoti reti uzlīst.

    Ielādē...
  11. 23.02.2016 15:52

    Kurzemes vidienē šodien ļoti pavasarīgas sajūtas. Braucot Rīga - Stende - Kuldīga - Tukums - Rīga sniegs daudzviet nokusis pavisam, vietās kur vēl saglabājies tā biezums 1 - 3 cm un rīt gan jau nokusīs pilnībā. zaļi lauki, reizēm uzspīdēja saule un arī pa laikam kāda lietusbrāzma trāpijās no gubumākoņiem, kas atgādināja līča efektu.

    Ielādē...
  12. 23.02.2016 16:50

    Lauku ceļi pašlaik šausmīgi "caurkrītoši"- pa virsu slapja sniega putra, apakšā dubļu jūra. Lielākie ceļi ar asfalta segumu atkusuši, bet vakar, neskatoties uz to, ka tīrīja, intensīvās snigšanas laikā bija pilnas grāvmalas ar mašinām.

    Ielādē...
  13. 23.02.2016 16:51

    Rīta pusē nomācies, palaikam no debesīm slapjš sniegs un lietus, +1,5...+2*C, rīta min. +1,1*C. Pēc pusdienlaika nokrišņi mitējās, drīz debesis pamazām skaidrojās, un pēdējās stundas jau MMD, arī Saule bieži uzspīd. Vējš no R-DR puses, diezgan stiprs, vien pēdējās stundās mazliet rāmāks. Sniegs kūst gandrīz vai acīmredzami, asfalts jau pasen nokusis, bet kopš rīta daudzviet pat uz zemes jau sniega sega nost. Nav brīnums - pēdējās stundās t* turas ap +3*C (piesaulē daudz vairāk), max +3,2*C, tagad mazliet sāk atdzist, šobrīd +2,7*C. Pēcpusdiena ļoti pavasarīga! :)

    Ielādē...
  14. 23.02.2016 18:42

    Slapjdraņķis mijās ar lietu. Temperatūra dienā pāris grādu virs nulles. Ceļi, kas iepriekš slikti tīrīti, tagad krīt cauri, braukšana draņķīga.

    Ielādē...
  15. 23.02.2016 19:09

    Labāk nekā vakar: siltāks, sniegs pakusis un saulīte mazliet paspīdējusi.

    Ielādē...
  16. 23.02.2016 22:20

    Nakts otrajā pusē un no rīta brīžiem lija pie +1. No rīta nācās konstatēt, ka no zemes nākušais aukstums kaut kad naktī slapjo pļurzu vietām bija padarījis cietu un slidenu, bet dienā nekas tāds vairs īsti nemanījās. Diena mākoņaina, saulainu brīžu bija maz, pa retam varēja sajust nelielu smidzeklīti. Sniegs negribīgi kusa, nu jau sniega sega ap 4-5 cm, zem kokiem daudzviet tādas nav, vietām ir raiba zeme. Dienā pat ap +3...+4, tagad +1,5, debesīs caurumaina mākoņu sega. Pēc prognozēm rādās, ka rīt būs saulaina diena.

    Ielādē...
  17. 23.02.2016 19:00

    Pēdējo dienu slapj... fuj, pē, nemaz nezinu, kā lai nosauc. Bet sniegs uz vakarvakaru bija sanācis savi 20 cm. It kā pat nekūst, bet tikai tāds slapjš un saplok; tā jau bija blīvs, bet tagad līdz kādiem 10 cm ir sašļucis, svina smagumā. Zem sniega vietām slapjš, vietām mazliet piesasalis. Sniegavīri gan sanāk lieliski, vienu galerijā iemetīšu :) IMHO svaigi celts sniegavīrs ir ļoti laba informācija par sniega temperatūru, blīvumu, mitrumu u.c., tātad tieši par dabas apstākļiem, lai kā arī tas vienam otram nepatiktu :p
    Var manīt, ka pavasaris tuvojas un saules radiācija pieaug - pat mākoņainā laikā katrs melns plankumiņš sniegā vai pie zemes tūdaļ paplašinās ar kūstošu "alu" (caurumu, ne šķidrumu).

    Ielādē...
  18. 24.02.2016 08:50

    Rīts atšķiras tikai ar nelielu apledojumu un sērsnu uz sniega /kur tas ir/

    Ielādē...
    1. 24.02.2016 15:52

      Pēc vakarvakara snigšanas mums vēl joprojām kādi 10-12 cm blīvas, slapjas masas. Neraugoties pat uz konstantajiem +2 visu dienu.

      Ielādē...
  19. 24.02.2016 18:14

    Šodien ļoti dinamiskas debesis, skaisti mākoņu krāvumi virzījās gar pamalēm. Bet virs galvas - bez nokrišņiem. Saule, lai, kādu reizi uzspīdēja. Grādi biku virs nulles.

    Ielādē...
  20. 24.02.2016 23:12

    Naktī brīžiem pasniga slapjš snieģelis, dienā pārsvarā apmācies, dažas reizes nelieli nokrišņi - dienā mazliet uzlija, vakarā nedaudz slapja sniega. Pēcpusdienā skaidrojās, pāris stundas pirms saulrieta brīžiem saule uzspīdēja. Sniegs gan kūst strauji, daudzviet zeme jau plika, citur vēl caurumaina netīri balta sega zemi klāj. Ziemas baltums nedaudz manāms vien vietās, kur saule neiespīd, vismaz pilsētā. Temperatūra šodien pārsvarā +2...+3ºC robežās, bet pēcpusdienā kādu brīdi pagrozījās arī ap +4 grādiem (max +4.4ºC).
    Vakarā nedaudz uzsniga, neliels baltums parādījās arī tur, kur pirms tam bija pazudis, bet simbolisks. Tagad jau labu brīdi bez nokrišņiem, šobrīd mākoņos manāma mēnessgaismas atblāzma, temperatūra vairākas stundas nostabilizējusies mazliet virs +1, šobrīd +1.3*C.

    Ielādē...
  21. 25.02.2016 08:30

    Atkal apsalis un kluss rīts,zīlītes pieklusušas.

    Ielādē...
  22. 25.02.2016 09:40

    Sešos no rīta pie loga -1, vakardienas slapjā sniega " putra" sasalusi ledus klučos. Sniega segas biezums no 12-14 cm, neizskatās, ka tas tikpat ātri nokusīs kā pūkainais janvāra sniedziņš, jo šis ir sablīvējies un vietām pārvērties ledū.

    Ielādē...
  23. 25.02.2016 18:11

    Smuka diena šodien bijusi, no rietumiem nāca smuki gubu mākoņi, starpcitu pirmie šajā gadā, nokrišņu nebija, visu laiku spīdēja spoža saule, saulē temperatūra bija izteikti augstāka, tāda pavasarīga diena izdevusies.

    Ielādē...
  24. 25.02.2016 19:27

    Šodien RietumKrastā bija jauka saulaina diena, =3.2*, DR neliels vējelis ar vakarpusē smukiem izteiktiem cb koncencijas mākoņiem, kas atnesa nelielu īslaicīgu sniega veida lietutiņu... pamaniju divas dienas atpakaļ pie Pērkonas kanāla iebraucot Liepājā no Nīcas puses ziedošas lazdas, kā arī ceriņiem pumpuri jau pamazām briest.. cik zinu, tad bērzu sulas arī sāk pamazām tencināt, jau sāku dzert pirmās.. Interesanti, ka nākošnedēl varētu uznākt "aukstuma vilnim"', kas var Kurzemes DR daļā apstādināt bioloģisko augšanas procesu augu un putni ieceļotāji nāksies lidot vairāk uz dienvidu pusi, kā piemēram "'lauku cīruls"' un "ķīvīte""...

    Ielādē...
  25. 25.02.2016 20:16

    Īsti pavasarīga diena.Lai cik arī silta un saulaina nebūtu janvāra diena,to nevar pielīdzināt šim laikam.Saulei jau cits augstums,un līdz ar to arī krāsas citas.Dažas dienas atpakaļ bija dzirdamas pirmās dzērves.
    Pēdējais sniegs,kas uzkrita,ap kokiem nemaz nenoturējās - tūlīt nokusa.Tātad arī koki jau ir modušies.
    Ārā jau vienmēr ir ko darīt,un šodien bija tā,ka nemaz negribējās iet iekšā.

    Ielādē...