Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.02.2016)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.02.2016)

Pirmdiena, 29. februāris (22:00) (Kamēr vēl nav publicēta jaunā nedēļa...)

Šodien virs Latvijas nostiprinājās anticiklona IVAN centrs, kas turpmāk pārsvietosies uz austrumiem un daļēji noteiks laikapstākļus Latvijā, ienesot vēsāku gaisu tuvākajās dienās, īpaši nakts laikā. Šodiena Latvijas lielākajā daļā bija daļēji mākoņaina, gaiss iesila līdz +1...+3 grādiem. Naktī uz 1. martu Latvijā mākoņu būs pavisam maz, taču uz rīta pusi no DDA puses mākoņu kļūs vairāk. Gaisa temperatūra līdz -2...-8, Vidzemes augstienē zem -10 grādiem. Rīt dienā ap 0...+3, vairāk mākoņu Latgalē un Zemgales austrumos.

 

Prognoze nedēļai (22.02.)

  Šonedēļ visu nedēļu laikapstākļus Latvijā lielākoties noteiks zema spiediena ieplaka ar centru virs Skandināvijas pussalas, un laikapstākļi mainīsies maz. Nedēļas nokrišņiem bagātākā diena būs pirmdiena, kad valsti šķērsos XIN ciklona oklūzijas fronte, atnesot intensīvu snigšanu. Dienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0...+4 grādiem.   Nakts uz otrdienu būs nedēļas siltākā nakts. Debesis būs mākoņainas, brīžiem skaidrosies, Kurzemē un Vidzemes ziemeļos brīžiem gaidāms slapjš sniegs un sniegs. Gaisa temperatūra -1...+2. Dienā 0...+3, daudzviet brīžiem gaidāms neliels slapjš sniegs. Vairāk nokrišņu Kurzemē un Vidzemes ziemeļos. Naktī uz trešdienu mākoņains, +1...-1 grāds, bet vietām, kur mākoņu būs mazāk, līdz -2...-3 grādiem. Dienā mākoņains, brīžiem uzspīdēs saule, būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Temperatūra +1...+3.  Arī ceturtdien un piektdien laikapstākļus Latvijā noteiks zema spiediena apgabals virs Skandināvijas vidienes, dienvidos atradīsies augsta spiediena apgabals, bet uz austrumiem - Melnās jūras ciklons. Debesis būs mākoņainas, skaidrosies vien vietām un brīžiem, lielākoties Kurzemē. Atsevišķās vietās iespējams neliels sniegs vai slapjš sniegs. Gaisa temperatūra naktīs ap +1...-3, dienā no 0...+1 austrumos līdz +2...+3 pārējā valsts daļā.  Brīvdienās atmosfēras spiediens virs Latvijas paaugstināsies un laikapstākļus noteiks anticiklona rietumu mala, tomēr gaisa temperatūra un mākoņu daudzums mainīsies maz. Debesis saglabāsies mākoņainas, un saule uzspīdēs reti, bet gaisa temperatūra pazemināsies tikai par aptuveni grādu - naktīs joprojām +1...-4, dienās -1...+2. Sniega sega līdz nedēļas beigām valsts rietumu un centrālajā daļā lielākoties būs nokususi, bet uz austrumiem no Rīgas tā saglabāsies un vietām valsts ziemeļaustrumos pat 10-20 cm biezumā. Vismaz Vidzemē un Latgalē sniega sega saglabāsies arī marta sākumā.  Nākošajā nedēļā varētu kļūt vēl nedaudz vēsāks un minimāls sals Latvijas lielākajā daļā varētu būt arī dienas laikā, naktīs iespējama temperatūras pazemināšanās lokāli pat līdz -10 grādiem, tomēr joprojām laikapstākļi nebūs stabili un tos vairāk noteiks ciklonu darbība, tāpēc brīžiem gaidāmi nokrišņi - pārsvarā slapjš sniegs un sniegs.

Atskats uz aizvadītajām dienām

Pirmdiena, 22. februāris

Latviju no RDR dienas gaitā šķērsoja XIN ciklona siltā oklūzijas fronte, sākot no Kurzemes no agra rīta līdz pēcpusdienai Latvijā nesa intensīvu snigšanu, Kurzemes piekrastē tikai lija. Aiz frontes temperatūra no +1...-1, paaugstinājās līdz 0...+4 grādiem, debesis brīžiem skaidrojās un bija novērojamas arī īslaicīgas aizfrontes nokrišņu brāzmas, kas nesa slapju sniegu un lietu. Sniega sega pēc kārtējās snigšanas lielākajā daļā valsts sasniedza 3 - 22 cm, tomēr jau dienas otrajā pusē tā daudzviet kusa.

Otrdiena, 23. februāris

Ciklona aizfrontē. Nakts gaitā daudzviet Latvijā bija novērojams īslaicīgs lietus, vietām arī slapjš sniegs. Diena lielākoties mākoņaina, brīžiem skaidrojās, vietām īslaicīgi sniga vai lija, vairāk Kurzemē un Vidzemē. Dienā ap +1...+4. Sniega sega dienas gaitā kusa daudzviet Latvijā. 

Trešdiena, 24. februāris

Uz dienvidiem no neliela ciklona virs Skandināvijas vidienes. Dienas gaitā vairāk saules uzspīdēja Kurzemē un Zemgales rietumos, mazāk Vidzemē un Latgalē. Valsts dienvidos bija novērojami nelieli nokrišņi - pārsvarā slapjš sniegs. temperatūra naktī -1...+2, dienā ap +1...+6. 

Ceturtdiena, 25. februāris

Uz dienvidiem no neliela ciklona. Dienas gaitā konvekcijas rezultātā vietām Kurzemē, Zemgalē un Vidzemes rietumos bija novērojami īslaicīgi slapja sniega nokrišņi no atsevišķiem mākoņiem. Valsts rietumu un centrālajā daļā brīžiem spīdēja saule, austrumos lielāka mākoņainība. Dienā ap +1...+5.

Piektdiena, 26. februāris

Neliels ciklons uz ziemeļrietumiem netālu no Latvijas. No rīta daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā neliels mākoņu daudzums, tomēr dienas gaitā mākoņu kļuva vairāk, daudzviet mākoņainas debesis. Nokrišņi bija lokāli un tikai vietām Kurzemē un Vidzemes ziemeļos. Vairāk nokrišņu sniega un slapja sniega veidā neliela ciklona ietekmē bija vakarā Vidzemes ziemeļu daļā, kas turpinājās arī naktī. Dienā Latvijā joprojām nelieli plusi - +1...+5.

Sestdiena, 27. februāris

Naktī neliela ciklona ietekmē Vidzemes lielākajā daļā sniga, sniega segai palielinoties par 1 - 4, lokāli pat par 10 cm. Dienas gaitā uz DA no Latvijas izveidojās neliels anticiklons HANS. Dienas gaitā Rietumlatvijā un valsts centrālajā daļā mākoņu bija maz, bet austrumos saglabājās vairāk mākoņu. Gaiss iesila līdz +2...+6.

Svētdiena, 28. februāris

Atradāmies starp diviem anticikloniem - austrumos un rietumos, kamēr netālu uz D, DA atradās neliels ciklons. Naktī daudzviet mazliet uzsala, dienā daudzviet Latvijā dūmakainas debesis, gaiss iesila līdz +1...+4. Valsts DA mākoņi bija biezāki un arī nedaudz sniga neliela ciklona ietekmē, kas atnesa sniega segas palielināšanos par 0-3 cm.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.02.2016 21:22

    pirmdien (22.02) visu dienu intensīvi nāca lejā slapjš sniegs. Otrdien (23.02) un trešdien (24.02) tikpat intensīvi kusa, arī uzlija, uzsniga. Visur bija pamatīga šļura. T no +2 līdz -2. Naktīs piesalst. Šodien ne īsti kusa, nedz arī sniga (manījās pāris pārslas). Sniega sega vairs nav gluži vienlaidu, bet ir. Tā, kas iepriekš bija sasalusi. Uz lauku ceļiem joprojām šļura. Šodien prādījās viens saulesstars. Zīlītes dzied no rīta līdz vakaram.

    Ielādē...
  2. 25.02.2016 22:16

    No rīta vietām mazmazītiņ piesalis, viegla čirkstoņa zem kājām. Min.t. -0,1*C. Diena mākoņaina, ar nelielu, brīžiem mērenu vēju, dažas reizes īslaicīgi nokrišņi - gk. slapjš sniegs, reizi kaut kas krusai līdzīgs. Jūtami vēsāks kā dienu iepriekš - rītā un agrā priekšpusdienā knapi virs 0*C, vēlāk vidēji ap +1,5*C, epizodiski pakāpās līdz +2 (max +2,3*C). Pēcpusdienā brīžiem skaidrojās, arī Saule uzspīdēja. Vakarā kādu laiku turējās ap +1, vēlāk pamazām uz leju, pašlaik sīks sniedziņš krīt no gaisa, +0,4*C.

    Ielādē...
  3. 26.02.2016 00:19

    Kādu brīdi pasnidzinājās, tagad caur mākoņiem ik palaikam Mēness uzspīd. Grādi nupat sasnieguši apaļu nulli.

    Ielādē...
  4. 26.02.2016 08:20

    -1,2,pret rītu spožs mēness.

    Ielādē...
  5. 26.02.2016 08:24

    MMD, -2, sniega kārta vid. 15 cm. Ziema turpinās... t.co

    Ielādē...
  6. 26.02.2016 13:19

    Pāris plusi virs nulles. Saule caur mākoņiem, kuru , jo tālāk, jo paliek vairāk. R puses vējš. Sniegs dilst acīmredzami, saulei un vējam kooperējoties.

    Ielādē...
  7. 27.02.2016 00:45

    Naktī uz piektdienu mazos mīnusos, min. -0,9*C. Dienā nekā interesanta - rīta gaitā lēnām izrāpās virs nulles, debesis nemainīgi (gan ne vienlaidu - mākoņi mijās un mainījās, bet no skaidras debess ne pleķa) nomākušās, vienīgi vēlā pēcpusdienā, pirms 17.00, mazliet paskaidrojās, taču saulīte tāpat pie teikšanas netika. Vējš lēns līdz mērens, bez nokrišņiem, vien vakarā pirms 18.00 īsu brīdi neliels snieģelis, kas turpat izkusa. Temperatūra kopš priekšpusdienas nemainīgi +1...+2*C robežās, šobrīd +1,2*C. Arī citādi totāla pelēka stagnācija. Ne ziema, ne pavasaris...

    Ielādē...
  8. 27.02.2016 08:47

    Naktī uzbiris svaigs baltums, šorīt -1, neliels rietenis un MMD. t.co

    Ielādē...
  9. 27.02.2016 10:59

    Sniega segas biezums ~ 10 cm. Ir vietas, kur sniega mazāk (ap 8cm), kur kupena, tur ap 14 cm. Pļavā viens, otrs kurmju rakuma jumts jau atkusis, bet kopumā skats uz pasauli balts. Ap sešiem uzbirdināja mazs sniedziņš, pēc septiņiem skaisti uzlēca saule, bet nu atkal saradušies mākoņi. No rīta sērsna tik liela, ka brīžiem pat mani turēja, bet nu jau atkal zābaks krīt sniega kārtai cauri, grūti iet pa sniegainu lauku. Ap septiņiem ieurbām kļavā, ap desmitiem jau 3 l sulas satecējis.

    Ielādē...
  10. 27.02.2016 18:19

    Pelēcība neatkāpjas... Visu dienu nemainīgi nomācies, un, lai arī ne tik tumšs kā citām reizēm, saule tā arī neparādījās. Bet nu vismaz sauss, bez nokrišņiem. Temperatūra mazos plusos gan naktī (mazliet zem +1), gan dienā (vidēji ap +2,5ºC, max +2,9ºC). Taču visai nepatīkams, mērens līdz vidēji stiprs R vējelis pūta, no pavasarīgām sajūtām ne smakas. Savukārt lielie plikas zemes laukumi neļauj rasties arī stabili ziemīgām asociācijām. Gadalaiki iestrēguši starp sezonām...

    Ielādē...
  11. 27.02.2016 10:49

    Šodiena ir apmākusies, lai gan agri no rīta debesis bija ar nelieliem mākonīšiem. Pūš skaudrs R puses vējš. T* ir nedaudz zem nulles. Putni noteikti jūt pavasari:)Apmēram pusstundu esot laukā, šodien jau redzēju 5 gulbjus pārlaižamies un kaut kādu ļoooti trokšņainu mazputniņu bariņu.
    Man gan nerāda maikla norādītā adrese, ziemeļblāzmas sakarībā, tāpēc ielieku mātes googles atrastās.Nezinu, vai ir tās pašas, bet nu............nezinu , ko teikt.It kā skaisti, bet tai pašā laikā- biedējoši. Saprotu, kāpēc senāk cilvēki baidījušies no kāviem......

    Ielādē...
    1. 27.02.2016 18:23

      Nu šis fēnikss ir vienkārši izcils! Bailes vismaz man gan tas neiedveš, bet fascinē ar savu diženumu, atgādinot par Visuma varenajiem spēkiem... :)

      Ielādē...
  12. 27.02.2016 10:37

    Kārteja vienmuļa un meteogarlaicīga diena šajā nebeidzamajā rudenpavasarī, līdziga jau vairākam aizvadītam. Sniega mūsu pusē tikpat ka nav, pārsvara apmācies, tomēr nekādu nokrišni jau dažas dienas nav manīti, pāris grādi plusā , viss ka uzkāries. Laimigie Vidzemes/Latgales iedzivotaji pagaidām var vēl baudīt tikpat ka normālu ziemu un kārtigu sniega segu, tur pavisam citas noskaņas,un skati, ka šeit pelecibā...

    Ielādē...
    1. 27.02.2016 18:46

      Nezinu, kā ir dziļāk Latgalē un laukos, bet vismaz Līvānos no kārtīgas sniega segas nav ne miņas. Līdz ar to nekādu ziemu neizbaudīsi... Jā, vietām dažus cm biezs baltums ir, bet daudzviet pilnīgi pliks. Bet grādi tāpat vien dažas iedaļas virs nulles, un pēdējās dienās totāls saules trūkums (arī pirms tam uzspīdēja vien labākajā gadījumā pāris stundas pēcpusdienās). Tā kā vismaz laikapstākļi nekādu laimi arī manā pusē pusē nenes.

      Ielādē...
  13. 27.02.2016 19:30

    Naktī bija uzsniguši ap 10 cm sniega. Dienā saule mijās ar mākoņiem, temperatūra nelielos plusos.

    Ielādē...
  14. 27.02.2016 20:40

    naktī bija uzsnidzis 1 cm svaiga baltuma. Pirmā dienas puse ar spožu sauli un +5 grādiem. Uzsnigušais, protams, pazuda. Sasalušie daži cm sniega turas un tik viegli nepadodas saulei. Vakarpusē samācās. Bezgala pavasarīga noskaņa ...

    Ielādē...
  15. 27.02.2016 21:21

    No rīta ap 0 un mākoņains, no rīta brīžiem uzspīdēja saule, bet priekšpusdienā gan ne. Pēc vieniem caur gubumākoņiem atkal sāka spīdēt saule. Temperatūra sasniedza +5, diezgan pavasarīga diena un saulītē silti, bet diezgan nepatīkams vējš atgrieza realitātē. Pēc saulrieta noskaidrojās un uz zemes gandrīz uzreiz piesala. Gaisā gan vēl sīki plusi - +0,5. Sniegs pļavās un dārzos vēl daudzviet ir saglabājies, bet teorētiski var uzskatīt, ka nav vienlaidu sniega segas. Tuvākajās dienās rādās vēsāks laiks, bet ar nokrišņiem vien valsts austrumos, kur pastiprināsies ziema. Nekas interesants laikapstākļu ziņā arī nākamnedēļ valsts rietumiem un centrālajai daļai nav redzams. Prognozes pārējai marta daļai sola lielāku siltumu, bet tāpat nekāds lielais siltums līdz Latvijai netiks, īsts sals arī ne.

    Ielādē...
  16. 27.02.2016 21:53

    Agrs pavasaris Rīgā turpinās. Priecē, ka ārvien biežāk spīd saulīte.

    Ielādē...
  17. 27.02.2016 23:57

    [Ranka] Pagaidām biezākais sniegs šoziem un visnotaļ ideāls slēpošanai, bet, ne pateicīgs meža zvēriem. Sērsna traumē kājas.

    Šovakar atcerējos savulaik no vairākiem meteo-censoņiem pieminētu problēmu - nepilnīgs meteostaciju tīkls Latvijā. Skatos skaisti sagatavoto LVĢMC sniega sega biezuma karti Latvijā. Priekuļos kopā samērīti 12 cm. Vakar sanāca braukt no Cēsīm uz Smilteni. Tūliņ kā izbrauc no Priekuļiem un līdz pat pašai Raunai sniega segas praktiski nav. Karte šis šķietami mazais 20 km posms kartē neparādās. Tā vietā parādās ka sniega segas biezums ir no 12 līdz 17 cm.

    Ielādē...
  18. 28.02.2016 00:47

    Vakara gaitā ir noskaidrojies, tagad jau dilstošs un diezgan zems, bet tomēr vēl visai spožs Mēness spīd. Temperatūra jau agrākā vakarā nobrauca mazliet zem nulles, tagad lēnām turpina slīdēt uz leju. Vēl jau nekas daudz, vien -1ºC, tomēr, ja neapmāksies, līdz rītam vēl dažus grādus lejup var nobraukt.
    Cerams, ka šodien vismaz Saule uzspīdēs! Kāda jēga no skaidrošanās diennakts tumšajā laikā?... Būtu kārtīga ziema, vismaz saliņš būtu, bet šajā nesaprotamajā laikā... Ne zivs, ne gaļa.

    Ielādē...
  19. 28.02.2016 09:01

    Saulkrastos šorīt piesalis, -2 grādi un caur zemajiem mākoņiem saule brīziem mēģina spīdēt. Vakar kopā ar Purvu Bridējiem biju jaukā pārgājienā pa Melnā ezera un Cenas purviem. Dienas otrajā pusē pat noskaidrojās un saule uzspīdēja radot ļoti pavasarīgas izjūtas.

    Ielādē...
  20. 28.02.2016 12:19

    No rīta 7-os visas mašīnas ar ledus kārtiņu, ēku jumti arī balti, bet jau 10-os viss atlaidās. No rīta bija pastiprs R puses vējš, tagad, skatos, tas ir pierimis un arī virziens mainījies........ Grādi joprojām ap +/- 0*C. Saule mēģina spīdēt, bet nu atkal kaut kādi mākoņi lien virsū.

    Ielādē...
  21. 28.02.2016 15:22

    Šodien diezgan daudz saules, termometrs rāda +3,5 grādus. Sniegam kājas cauri krīt tikai vietām, vietās, kur caurkusumi, ap koku stumbriem, pie sienām kūst diezgan cītīgi.

    Ielādē...
  22. 28.02.2016 13:20

    Vakar pēc saulrieta strauji palika auksts, pirms pusnakts lēca skaists "pusgrauzts mēness" ripulis :). Šorīt sērsnas kārta Tik stipra, ka vēl līdz pusdienai pa virsu varēja staigāt. Kļava arī "atkusa" tikai pēcpusdienā, vakar satecēja 7l, šodien būs mazāk.

    Ielādē...
  23. 28.02.2016 19:20

    Salīdzinot ar citām dienām, šodien beidzot pelēcība atkāpusies - lielāko dienas daļu caur mainīga biezuma dūmaku spīdēja Saule, diena gaiša un skaista. Vienīgi rīta pusē debesis bija apmākušās, un apmācās arī pievakarē. Arī temperatūras diapazons šodien krietni plašāks - naktī nelielos, bet stabilos mīnusos, min.t. -3.1ºC, bet dienā plusos, max.t. +4.2ºC. Siltākais ap 13.30-14.00, vēlākā pēcpusdienā palēnām vēsāks, diezgan ātri nokritās līdz +1ºC. Bet pēdējās stundas laikā sācis snigt, pieņēmies spēkā vējš. Grādi vēl dažas desmitdaļas virs nulles, ielas mitras, bet citur jau plāna balta sedziņa veidojas.

    Ielādē...
  24. 28.02.2016 20:57

    Kā nākamnedēļ ar iknedēļas laikapstākļu apskatu? Ir kāds, kas piesakās to veidot?

    Ielādē...
  25. 28.02.2016 21:50

    Sniedziņš kādu brīdi vairs nebirst, neliela migliņa parādījusies. Baltums vien simbolisks, pat 1 cm nebūs. Vējš arī pazudis. Temperatūra grozās ap nulli - ne kūst, ne salst.

    Ielādē...