Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.03.2016)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.03.2016)

Aizvadītas nedēļas nogalē laiku pie mums noteica anticiklona austrumu mala, līdz ar to debesis brīžiem skaidrojās un daudzviet pēc ilgiem laikiem uzspīdeja saule nesot pavasarīgakas sajūtas. Debesim skaidrojoties ari sals naktīs pieņemas spēkā svētdienas rītā vietam sasniedzot -6 -8 grādus, bet dienā saulē gaiss vietām iesila lidz +6 +8 grādiem

Šīs nedēļas gaitā būtisku izmaiņu laikapstākļos vēl nebūs, bet nedēļas nogalē prognozē aukstuma vilni. Debesis būs bieži apmākušas, tomēr reizem arī skaidrosies un parādisies saule, nokrišņi kopumā bus maz, bet gaisa temperatūra ievērojami nemainīsies. Naktīs joprojām daudzviet piesals, bet dienās gaisa temperatūra būs nelielos plusos. Nedēļas vidū vējš iegriezīsies no rietumiem un pastiprināsies. Ar rietumu vējiem ieplūdīs siltākas gaisa masas, dienās gaiss iesils līdz +2...+7 grādiem, siltāka nedēļas diena būs ceturtdiena, kad valsts centrālos rajonos un Zemgalē gaiss var iesilt līdz +9 grādiem. Bet nedēļas nogalē no jauna iegriežoties ziemeļu puses vējiem gaisa temperatūra atkal pazemināsies un daudviet piesals. Piektdien Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, aiz kuras Baltijā ieplūdīs aukstas arktiskas gaisa masas. Sagaidāms neliels sniegs, slapjš sniegs, bet gaisa temperatūra brīvdienās naktīs pazemināsies līdz -3...-8 grādiem, arī dienā tā būs -2...+3 grādu robežās. Sekošim izmaiņam. 

20 marts, svētdiena.  Šorīt plkst. 6.30 pēc Latvijas laika bija ekvinokcija - Saules diska centrs šķērsoja debess ekvatoru un nonāca debess ziemeļu puslodē, liecina astronomu sniegtā informācija. Līdz ar to ir sācies astronomiskais pavasaris. Laikapstākļi gan aizvadītaja naktī un no rīta bija visai ziemīgi, īpaši Vidzemē. Svētdienas rītā gaisa temperatūra Amatas novada Melturos sasniegusi -17,7 grādus, sals arī citviet Vidzemē un Latgalē - Pārgaujas novada Stalbē -16 grādi, Jaunpiebalgas novada Zosēnos -15 grādi, Rēzeknē un Krimuldas novada Inciemā -13 grādi. Pārējā valstī gaisa temperatūra pazeminājusies pārsvarā līdz -6..-11 grādiem, bet jūras piekrastē Kurzemē līdz -1..-2 grādiem. Vietām lokāli Vidzemē bija vēl aukstāks , piemēram Vecpiebalgā laika vērotajs ir fiksejis -21 grādu salu!  Svētdienas rītā biezākā sniega sega bija Dobelē, ap 10 cm, Alūksnē un Zosēnos sniega biezums sasniedz 7cm, Saldū - 6cm, Cēsu apkaimē - ap 5 cm, Ventspilī - 3 cm, Ainažos - 2 cm, bet Rīgā -1-2 cm.

19. marts, sestdiena. Piektdienas pēcpusdienā Latvijā ziemeļrietumu vēja brāzmās sasniedza 14-19 m/s, Daugavgrīvā pat 21 m/s. Daudzviet īslaicigi sniga,putināja. Sestdienas naktī debesis skaidrosies, bet daudzviet īslaicīgi snigs. Minimālā gaisa temperatūra -1..-6 grādi, Vidzemē līdz -10 grādiem. Pūtīs ziemeļrietumu vējš, brāzmās 10-15 m/s, nakts sākumā Kurzemē 16-21m/s. Arī dienā būs daudz mākoņu, bet brīžiem, īpaši Vidzemē un Latgalē, debesis skaidrosies un uzspīdēs saule. Īslaicīgi snigs, vietām valsts centrālajā daļā iespējama stipra snigšana. Ziemeļrietumu, rietumu vējš brāzmās līdz 10-15 m/s. Maksimālā gaisa temperatūra +2..-3 grādi. Līdzigi laikapstākļi būs arī svētdien, kad Vidzemē un Latgalē būs vairāk saules, bet Kurzemē un Zemgalē būs vairāk mākoņu un brīžiem snigs. Gaisa temperatūra no 0 grādiem jūras piekrastē līdz -7.. -15 grādiem naktī vietām Vidzemē, Latgalē...

 

18. marts, piektdiena. Ceturtdien dienā gaisa temperatūra Latvijas daļā sasniegusi +5..+10 grādus, Rīgā - +9 grādus. Diena bija pārsvara saulaina. Turpmāka diennakti visai dinamiski un interesanti laikapstākļi. Latviju šķērsos plaša auksta fronte, kas nesīs būtiskas laikapstākļu izmaiņas un krietni vēsāku laiku. Debesis apmāksies, un sākot no ziemeļu rajoniem naktī gaidāmi nokrišņi- slapjš sniegs un lietus. Diena lietus un slapjš sniegs pāries sniegā, brīžiem putinās. Pūtīs brāzmains ziemeļrietumu vējš, kas uz rītu pastiprināsies, brāzmās sasniedzot 10-15 metrus sekundē, bet dienā turpinot pastiprināties brāzmas sasniegs 14-19 m/s vietām piekrastē, arī Rīgā līdz 20-22 m/s. Gaisa temperatūra naktī un dienas pirmaja pusē būs -1.. +4 grādu robežās, dienas gaitā gaisa temperatūra par 3- 5 grādiem pazeminasies. Piektdienas vakarā lielākajā Latvijas daļā zemi klās sniegs. Ceļi daudzviet apledos.

   

17. marts, ceturtdiena. Šīs nedēļas siltāka diena un arī pēdeja samērā silta diena pirms aukstuma viļņa. Joprojām mainīgs mākoņu daudzums, tomēr skaidrosies vairāk, ka iepriekšejās dienās, brīžiem arī uzspīdes saule. Naktī pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu vējš, dienā tas pastiprināsies, brāzmās 11-16 metri sekundē. Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz -1..+3 grādiem bet dienā gaiss iesils līdz +3.. +8, Zemgalē un Latgales dienvidos līdz +10 grādiem.  Piektdien Latviju šķērsos plaša aukstā atmosfēras fronte, aiz kuras pie mums vismaz nedēļu ieplūdīs arktiskas gaisa masas un daudzviet Latvijā atgriezīsies visai ziemīgi laikapstākļi.

 

16. marts, trešdiena. Laikapstākļi būtiski nemainīsies, joprojām pārsvara apmācies laiks, kas vietām var īslaicīgi skaidroties, būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Naktī pūtīs lēns mainīga virziena vējš, tādēļ vietām veidosies migla. Dienā pastiprināsies ziemeļrietumu vējš, brāzmās 8-13 metri sekundē. Gaisa temperatūra naktī -2..+3 grādi, dienā +2..+6 grādi. Siltāks būs ceturtdien, kad valsts dienvidu rajonos gaiss var iesilt līdz +8..+10 grādiem.

 

15. marts, otrdiena. Laika apstākļus noteiks anticiklons, tāpēc debesis brīžiem skaidrosies un ievērojami nokrišņi nav gaidāmi, dienas laikā arī īslaicīgi uzspīdēs saule. Naktī vietām iespējami sīki nokrišņi - lietus un slapjš sniegs. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš. Gaisa temperatūra naktī -1..+3 grādi, dienā gaiss iesils līdz +2..+7 grādiem. 



14. marts, pirmdiena. Naktī uz pirmdienu Latvijai pietuvojas neliela zema spiediena ieplaka. Tas ietekmē mākoņu daudzums palielinājies un gaidāmi nelieli nokrišņi galvenokārt slapjš sniegs, bet pirmdienas dienā arī lietus. Nokŗišņu zona virzīsies no ziemeļu puses pamazam šķērsojot Lv teritoriju un vietām nesīs arī nelielu slapjdranķi. Naktī vel piesals +1..-4 grādi, pret rītu kļūs par dažiem grādiem siltāks, dienā gaiss iesils līdz +1...+6 grādiem. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš. Rīgu nokrišņi skars no rīta un dienas pirmā pusē.

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.03.2016 14:21

    Šodien saule, sniegputenis, saule, sniegputenis utt., brāzmains ziemeļrietenis, temp. svārstās ap -2. t.co

    Ielādē...
  2. 18.03.2016 14:40

    Nekas nesnieg, vienkārši spīd saule, mākoņi visur un pūš brāzmains vējš, laikam nekāda sniega tā arī nebūs.

    Ielādē...
  3. 18.03.2016 15:00

    Naktī bij mazdrusciņ sasnidzis, bet zeme joprojām slapja. Septiņos no rīta vēl bija +3, bet vairs neiesila; ap divpadsmitiem - +2. Pēc pusstundas gāju ārā uz veikalu aizbraukt - piesaulītē jūtami kusa, mašīna bij slapja un no sniega tīra. Gruntene dubļos, asfalts peļķēs. Pēc 20 minūtēm, atpakaļ braucot, auto termometrs jau rādīja -5, kaut gan ceļš vēl bija slapjš. bet vēl pēc 5 minūtem, kad biju mājās, zem kājām jau kraukšķēja. Vēl pēc brīža sākās TĀDS putenis - pamatīgs, brāzmains vējš, redzamība 50 - 80 metri. Uz ceļa tas būtu bijis ļoti nepatīkami... Norima šis jau pēc minūtēm 15, tagad saule, pa brīžam gan satumst un temperatūra tā arī pie tiem -5 turas.

    Ielādē...
  4. 18.03.2016 16:07

    Šodien laikapstākļi diezgan interesanti, stiprs vējš, dažādi mākoņi, pa laikam arī saule un braucot atpakaļ no Pļaviņām trāpijās pat īslaicīgs dažu minūšu sniegputenis pirms Tīnūžiem. Rīgā šobrīd pārsvarā saulains, snidzis vēl nav un Z puses vējš brāzmās pūš līdz 15 m/s dzenājot pa ielām smilšu mākoņus, atkritumus un pērnās lapas.

    Ielādē...
  5. 18.03.2016 16:31

    Beidzot īss putenis ir Rīgas Z daļā.

    Ielādē...
  6. 18.03.2016 17:31

    Braucu no Rīga, nenormāli skaisti mākoņi, īpaši koši, kad saule uzspīd. Ik pa brīdim varēja redzēt, ka birusi krusa, Līčos braucu pa maziem skritulīšiem, tie vējā skraidīja pa ceļu, izskatījās visai amizanti. Pie loga šobrīd rāda -1, bet tas jau laikam tikai iesākums. Elektrība par laimi vēl turas, bet zari gan zem vecajiem kokiem daudzi. Laiks tik mainīgs kā drīzāk rudenī, ne pavasarī.

    Ielādē...
  7. 18.03.2016 17:47

    No rīta 6-os +2, 7-os jau -0,5 un pirmais putenis. Vēlāk dienā gan sniega, gan krusas putenis, diezgan stipras vēja brāzmas, arī saule ik pa brīdim. Starp citu, liekas, šoziem tāds putenis vēl nebija bijis. Pašlaik saule, mēreni brāzmains vējš, nokrišņu nav, -3 grādi.

    Ielādē...
  8. 18.03.2016 19:25

    Tik vienu reizi sabira drīzāk krusa, nevis sniegs. Auksts. Lai gan vējš , liekas, nedaudz pierimis.

    Ielādē...
  9. 18.03.2016 20:31

    Nu tad beidzot RietumKrastā ir iestājusies ziema.. pirms 18:00 bija pamatīgs putenis ar stiprām ZR puses vēja brāzmās, neliela sniega sega ir izveidojusies, ko papildina "'wind chill"' vēja aukstuma sajūta... patreiz -2.6*C...

    Ielādē...
  10. 18.03.2016 21:26

    šodien jautrības bija daudz - ziema tiešām atgriezusies, ļoti normāla. Rīts sākās ar labu snigšanu un putināšanu. Kaut arī t-metrs rādīja -2, atkususī zeme nebija salusi, svaigais sniedziņš - mīksts. Dienā gana daudz saules, ik pēc laiciņa ieradās kāds mākonis ar sniegu un puteni (vairākas reizes, piecas vismaz). Sasniguši pāris cm. Dienas gaitā tapa arvien vēsāk, šobrīd -7, ļoti spožas zvaigznes un mēness, vējš piestājis.

    Ielādē...
  11. 18.03.2016 21:38

    Šodien Skultē, Saulkrastu tuvumā, pavasarīga un visnotaļ dinamiska diena. Braucot turp priekšpusdienā, varēja redzēt tumšākus mākoņus A malā. Gandrīz visu priekšpusdienu gar A malu turpināja nākt krusas vai sniega mākoņi, bet virs galvas saulains, brīžiem pat teju pilnīgi skaidras debesis. Temperatūra tuvu 0 un virs, saulītē pat silti, ja trāpās aizvējš. Pret pēcpusdienu mākoņu bija vairāk, bet visi nokrišņu mākoņi pārsvarā aizgāja garām pa DR malu. Pa īstam trāpīja tikai viens krusas putenis. Uz 5 minūtēm smiltis sagriezās kopā ar krusu un putinājās. Vēlāk saulē krusa izkusa, ēnā saglabājās. Vēlāk varēja turpinat vērot krusas mākoņus no jūras, kas visi smuki aizgāja garām, bet skati fotogēniski. Arī vējš pamatīgs - vēja brāzmas noteikti ap 20 m/s un jūrā lieli viļņi, kas pamatīgi šlakstījās uz mola. No garam ejošiem mākoņiem tika vēl bišķiņ krusas. Varēja manīt, ka jau salst, … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  12. 18.03.2016 22:42

    Pa dienu kaut kas pabira, jūtamas sekas uz zemes neatstāja. Ap plkst.16iem biju Rīgā dažas stundas, tur tā pūta, oi,oi,oi, brāzmās apm. 12-16 m/s, brīžiem spīdēja saule, brīžam bira putraimi un šķeltie zirņi, kas gan pēc brīza izkusa. Un tādi mākoņi oi,oi, tikai nebija ar ko fotografēt. Siguldā ap 19-30, nekāda vēja, nekāda sniega, pavēss, tagad T-4.7, spiediens vairāk nekrīt, pat mazliet ceļas.

    Ielādē...
  13. 19.03.2016 01:00

    18. martā no rīta dažādi mākoņi vairākās kārtās. Kopumā 8-9 balles. T. +2*. Spiediens 756mm. Mērens ZR vējš. Vēlāk saradās ātri skrejoši zemie gubmākoņi, bet vidējie slāņu un augšējie spalvu mākoņi izzuda. Kādu brīdi tie sabiezēja un palika vienmuļi pelēki. Nokrita dažas sniegpārslas un viss. Spiediens nokritis līdz 755mm. Vējš pastiprinājās un pagriezās no Z. Priekšpusdienā zemo gubmākoņu palika mazāk. T. pakāpās līdz +3*. Tālu, Z-ZR pusē vispār bija skaidras debesis. Jau likās, ka nekas nebūs. Stiprais vējš izdzenās mākoņus. Tomēr, nē! Atsevišķi gubmākoņi palika tumši un no tiem sāka birt sniega graudi. Tomēr īstais pūtiens un putenis bija ap 16. Pēc tam ik pēc brītiņa uznāca sniega brāzmas. Zeme lēni pārklājās ar sniega kārtu. Pašlaik t. -4,3*. Spiediens 760mm. Aiz loga virpuļo kārtējā sniega brāzma. (pl. 0:55)
    Eiropas stiprākā zemestrīce Rumānijas A daļā, uz Z no Bukarestes. Stiprums 3,9 balles. Dziļums 115km. Notika 07:47.

    Ielādē...
  14. 19.03.2016 03:36

    Piektdiena izvērtās interesanta, pasaule ir pamodusies! :) Nakts gaitā un agrā rītā pamazām kļuva siltāks, pēc 8.00 jau gandrīz +4*C. Agrā rītā debesis vēl mākoņiem klātas, bet drīz skaidrojās, un pēc tam MMD. Kādu laiku salīdzinoši mierīgs, bet ap 9.00 uznāca mākoņi, sagriezās pamatīgs slapja sniega putenis, zeme ar debesīm kādu brīdi kopā griezās. Grādi strauji nokrita līdz 0*C, spiediens - līdz 748 mm. Bet tas ne uz ilgu - lielie mākoņi aizgāja, tad atkal MMD un ik pa laikam saule uzspīdēja. Arī sasnigt nekas nesasniga - kas bija, tas ātri nokusa, un pusdienlaikā vairs nekādu pēdu nebija.
    Grādi atkal pamazām rāpās augšup, un, lai arī nekur tālu netika, tāpat mazos plusos turējās, ap +1,5...+3*C. Arī spiediens pamazām sāka kāpt. Un tā līdz nākamajam putenim, kas lēma ierasties neilgi pirms 15.00. Tad vējš sacēlās vareni stiprs, gluži kā frontālā negaisa laikā vasarā kokus loc… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  15. 19.03.2016 06:18

    Šorīt -8,6, drīz lēks saule.

    Ielādē...
  16. 19.03.2016 07:13

    Labrīt! Skaists rīts, pēc vakardienas iztrakošanās, lēns ZR vējš. Ap -8. Šogad 1. reizi - saulīte lec ZA (89*), riet ZR (271*). Dienas garums 12 h 08 min. t.co

    Ielādē...
  17. 19.03.2016 14:43

    Nopietni snieg un puteņo jau pusstundu bet laikam driz beigsies (skatoties radarā), T-2.1, spiediens 756 mm/Hg

    Ielādē...
  18. 19.03.2016 14:55

    Patreiz Rīgas Z daļā- ir masīvs sniega gāziens, redzamība 300m.

    15:08: Mana meteodiena- 19.3.16. ir šeit.

    15:34: Un ir neliels video- no pusdienas masīvā sniega biruma.

    Ielādē...
  19. 19.03.2016 15:44

    Lēni, bez vēja snieg, stundas laikā vairāk kā 5 cm pūkas. -4. t.co

    Ielādē...
  20. 19.03.2016 17:08

    Dienā daudz saules, neliels vējš. Pēcpusdien sasniga kādi 3 cm sniega. Pašlaik -1, apmācies, bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  21. 19.03.2016 17:09

    Naktī Rīgā brīžiem skaidrojās, bet sniga vai nu maz, vai nemaz. Minimālā temperatūra -4. Rīts uzausa apmācies un ar raibu sniega kārtiņu uz zemes. Priekšpusdienā mazliet sniga sīkām pārslām, tikai vienu brīdi stiprāk un nedaudz putināja. Tomēr sniegs uz virsmām kusa, neskatoties uz to, ka temperatūra bija ap -1, -2. Laikam zeme iepriekš bija sasilusi un vēl nav paspējusi atdzist. Dienas gaitā debesis tādas viegli piemākušās, līdz ar to bieži varēja ieraudzīt dūmakainu sauli. Vienu brīdi ap diviem temperatūra pakāpās līdz nullei, bet trijos uznāca sniegs, kas gan ātri pārstāja. Pašlaik -2, saules vieta nav redzama, bet R pamale diezgan patumša. Uz zemes sniega paliekas saglabājušās vien atsevišķās vietās. Raugoties radarā, var izteikti redzēt, ka sniegs lielākoties skar Kurzemes Z, ZA, A, DA un Zemgales rietumus, bet līdz Rīgai praktiski nekas netiek.

    Ielādē...
  22. 19.03.2016 20:37

    Šodien biju Rīgā, tur ap nulli, drēgns, vējains, riebīgs. Mūsgalā rīta -5 likās siltāki. Pa dienu sasnidzis - kādi 4 - 5 cm. Toties aukstums nevāji piekodies - izbraucot no Valmieras, bija -10, bet mūsgalā stabili -14 - 15 un vietām pamatīga radiācijas migla. Nevienas laika ziņas zem -10 nesolīja un LVĢMC mājaslapā arī rāda, ka Rūjienā patlaban -5. Smieklīgi kaut kā. Laiks gandrīz pilnīgi skaidrs un rāms; interesanti, kas būs no rīta.

    Ielādē...
  23. 19.03.2016 22:02

    visai saulaina un auksta diena. Rītā -6, bet naktī un agrākā rītā noteikti bija vairāk. Dienā -2, vējš - nestiprs, bez nokrišņiem. Šobrīd spožs mēness, -8.

    Ielādē...
  24. 19.03.2016 22:47

    Dienvidū sasniga 3-5 cm irdena sniega, pēc tam līdz vakaram pārsvarā saulains. Tagad mēness un T-6

    Ielādē...
  25. 19.03.2016 23:52

    Nu laikapstākļi ir interesantāki un dinamiski, Vakardien gan visi potencialie sniegu nesoši mākoņi gāja Rīgai garām, sniga pavisam maz, toties pa dienu pamatīgs brāzmains vējš, daudzi sīki zari lūzuši, pa gaisu gāja smiltis, putekļi, pērnas lapas un drazas... Šodien ik pa laikam sniga, reizēm arī stiprāk, un kaut arī temperatūra it ka bija nelielos mīnusos, tomēr kusa un neko daudz nekrājās. Bet vakarā arī mūsu pusē uznāca ilgāks un stiprāks sniegputenis un nu zeme un ietves ir baltas, zemi klāj 2-3 cm bieza sniega sega. Beidzot pa ilgiem laikiem lielisks laiks, un sniega sega, forši :) Vakars skaidrojas, nesnieg, piesalst -4, meness , jauka vakara pastaiga...

    Ielādē...