Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.03.2016)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.03.2016)

Aizvadītas nedēļas nogalē laiku pie mums noteica anticiklona austrumu mala, līdz ar to debesis brīžiem skaidrojās un daudzviet pēc ilgiem laikiem uzspīdeja saule nesot pavasarīgakas sajūtas. Debesim skaidrojoties ari sals naktīs pieņemas spēkā svētdienas rītā vietam sasniedzot -6 -8 grādus, bet dienā saulē gaiss vietām iesila lidz +6 +8 grādiem

Šīs nedēļas gaitā būtisku izmaiņu laikapstākļos vēl nebūs, bet nedēļas nogalē prognozē aukstuma vilni. Debesis būs bieži apmākušas, tomēr reizem arī skaidrosies un parādisies saule, nokrišņi kopumā bus maz, bet gaisa temperatūra ievērojami nemainīsies. Naktīs joprojām daudzviet piesals, bet dienās gaisa temperatūra būs nelielos plusos. Nedēļas vidū vējš iegriezīsies no rietumiem un pastiprināsies. Ar rietumu vējiem ieplūdīs siltākas gaisa masas, dienās gaiss iesils līdz +2...+7 grādiem, siltāka nedēļas diena būs ceturtdiena, kad valsts centrālos rajonos un Zemgalē gaiss var iesilt līdz +9 grādiem. Bet nedēļas nogalē no jauna iegriežoties ziemeļu puses vējiem gaisa temperatūra atkal pazemināsies un daudviet piesals. Piektdien Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, aiz kuras Baltijā ieplūdīs aukstas arktiskas gaisa masas. Sagaidāms neliels sniegs, slapjš sniegs, bet gaisa temperatūra brīvdienās naktīs pazemināsies līdz -3...-8 grādiem, arī dienā tā būs -2...+3 grādu robežās. Sekošim izmaiņam. 

20 marts, svētdiena.  Šorīt plkst. 6.30 pēc Latvijas laika bija ekvinokcija - Saules diska centrs šķērsoja debess ekvatoru un nonāca debess ziemeļu puslodē, liecina astronomu sniegtā informācija. Līdz ar to ir sācies astronomiskais pavasaris. Laikapstākļi gan aizvadītaja naktī un no rīta bija visai ziemīgi, īpaši Vidzemē. Svētdienas rītā gaisa temperatūra Amatas novada Melturos sasniegusi -17,7 grādus, sals arī citviet Vidzemē un Latgalē - Pārgaujas novada Stalbē -16 grādi, Jaunpiebalgas novada Zosēnos -15 grādi, Rēzeknē un Krimuldas novada Inciemā -13 grādi. Pārējā valstī gaisa temperatūra pazeminājusies pārsvarā līdz -6..-11 grādiem, bet jūras piekrastē Kurzemē līdz -1..-2 grādiem. Vietām lokāli Vidzemē bija vēl aukstāks , piemēram Vecpiebalgā laika vērotajs ir fiksejis -21 grādu salu!  Svētdienas rītā biezākā sniega sega bija Dobelē, ap 10 cm, Alūksnē un Zosēnos sniega biezums sasniedz 7cm, Saldū - 6cm, Cēsu apkaimē - ap 5 cm, Ventspilī - 3 cm, Ainažos - 2 cm, bet Rīgā -1-2 cm.

19. marts, sestdiena. Piektdienas pēcpusdienā Latvijā ziemeļrietumu vēja brāzmās sasniedza 14-19 m/s, Daugavgrīvā pat 21 m/s. Daudzviet īslaicigi sniga,putināja. Sestdienas naktī debesis skaidrosies, bet daudzviet īslaicīgi snigs. Minimālā gaisa temperatūra -1..-6 grādi, Vidzemē līdz -10 grādiem. Pūtīs ziemeļrietumu vējš, brāzmās 10-15 m/s, nakts sākumā Kurzemē 16-21m/s. Arī dienā būs daudz mākoņu, bet brīžiem, īpaši Vidzemē un Latgalē, debesis skaidrosies un uzspīdēs saule. Īslaicīgi snigs, vietām valsts centrālajā daļā iespējama stipra snigšana. Ziemeļrietumu, rietumu vējš brāzmās līdz 10-15 m/s. Maksimālā gaisa temperatūra +2..-3 grādi. Līdzigi laikapstākļi būs arī svētdien, kad Vidzemē un Latgalē būs vairāk saules, bet Kurzemē un Zemgalē būs vairāk mākoņu un brīžiem snigs. Gaisa temperatūra no 0 grādiem jūras piekrastē līdz -7.. -15 grādiem naktī vietām Vidzemē, Latgalē...

 

18. marts, piektdiena. Ceturtdien dienā gaisa temperatūra Latvijas daļā sasniegusi +5..+10 grādus, Rīgā - +9 grādus. Diena bija pārsvara saulaina. Turpmāka diennakti visai dinamiski un interesanti laikapstākļi. Latviju šķērsos plaša auksta fronte, kas nesīs būtiskas laikapstākļu izmaiņas un krietni vēsāku laiku. Debesis apmāksies, un sākot no ziemeļu rajoniem naktī gaidāmi nokrišņi- slapjš sniegs un lietus. Diena lietus un slapjš sniegs pāries sniegā, brīžiem putinās. Pūtīs brāzmains ziemeļrietumu vējš, kas uz rītu pastiprināsies, brāzmās sasniedzot 10-15 metrus sekundē, bet dienā turpinot pastiprināties brāzmas sasniegs 14-19 m/s vietām piekrastē, arī Rīgā līdz 20-22 m/s. Gaisa temperatūra naktī un dienas pirmaja pusē būs -1.. +4 grādu robežās, dienas gaitā gaisa temperatūra par 3- 5 grādiem pazeminasies. Piektdienas vakarā lielākajā Latvijas daļā zemi klās sniegs. Ceļi daudzviet apledos.

   

17. marts, ceturtdiena. Šīs nedēļas siltāka diena un arī pēdeja samērā silta diena pirms aukstuma viļņa. Joprojām mainīgs mākoņu daudzums, tomēr skaidrosies vairāk, ka iepriekšejās dienās, brīžiem arī uzspīdes saule. Naktī pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu vējš, dienā tas pastiprināsies, brāzmās 11-16 metri sekundē. Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz -1..+3 grādiem bet dienā gaiss iesils līdz +3.. +8, Zemgalē un Latgales dienvidos līdz +10 grādiem.  Piektdien Latviju šķērsos plaša aukstā atmosfēras fronte, aiz kuras pie mums vismaz nedēļu ieplūdīs arktiskas gaisa masas un daudzviet Latvijā atgriezīsies visai ziemīgi laikapstākļi.

 

16. marts, trešdiena. Laikapstākļi būtiski nemainīsies, joprojām pārsvara apmācies laiks, kas vietām var īslaicīgi skaidroties, būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Naktī pūtīs lēns mainīga virziena vējš, tādēļ vietām veidosies migla. Dienā pastiprināsies ziemeļrietumu vējš, brāzmās 8-13 metri sekundē. Gaisa temperatūra naktī -2..+3 grādi, dienā +2..+6 grādi. Siltāks būs ceturtdien, kad valsts dienvidu rajonos gaiss var iesilt līdz +8..+10 grādiem.

 

15. marts, otrdiena. Laika apstākļus noteiks anticiklons, tāpēc debesis brīžiem skaidrosies un ievērojami nokrišņi nav gaidāmi, dienas laikā arī īslaicīgi uzspīdēs saule. Naktī vietām iespējami sīki nokrišņi - lietus un slapjš sniegs. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš. Gaisa temperatūra naktī -1..+3 grādi, dienā gaiss iesils līdz +2..+7 grādiem. 



14. marts, pirmdiena. Naktī uz pirmdienu Latvijai pietuvojas neliela zema spiediena ieplaka. Tas ietekmē mākoņu daudzums palielinājies un gaidāmi nelieli nokrišņi galvenokārt slapjš sniegs, bet pirmdienas dienā arī lietus. Nokŗišņu zona virzīsies no ziemeļu puses pamazam šķērsojot Lv teritoriju un vietām nesīs arī nelielu slapjdranķi. Naktī vel piesals +1..-4 grādi, pret rītu kļūs par dažiem grādiem siltāks, dienā gaiss iesils līdz +1...+6 grādiem. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš. Rīgu nokrišņi skars no rīta un dienas pirmā pusē.

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.03.2016 22:32

    Saulaino rītu neredzēju, jo cēlos ap 9iem. Pārējā diena pelēka un mitra, dienvidū vispār smidzinošs lietus, T tagad +1.4, spiediens 770 mm/Hg

    Ielādē...
  2. 16.03.2016 23:57

    Pašā rītā vēl mākoņi, bet drīz skaidrojās, un dienas pirmā puse gaiša un saulaina. Sala nebija, min.t. +0.4*C. Priekšpusdienā ātri silts, +4...+5*C, pēc pusdienlaika pakāpās jau līdz +7*C. Taču sacēlās mēreni stiprs vējelis, bet agrā pēcpusdienā arī apmācās. Un dienas otrā puse pelēka, arvien tumšāks, lietus gan nebija. Spiediens pamazāmuz leju, vakarpusē apstājās. Palēnām vēsāks, vakarā kādu laiku apstājās pie +5, vēlāk vēl mazliet uz leju.
    Šobrīd joprojām apmācies, pūš neliels vējelis, +3.8*C, 766 mm.

    Ielādē...
  3. 17.03.2016 00:50

    16. martā no rīta mākoņains, bet mākoņu kārta plāna. T. +1*. Spiediens 775mm, krīt. Debesis drīz noskaidrojās. Pūta lēns līdz mērens ZR vējš. Līdz 12 bija saulains, pēc tam no Z-ZR puses strauji uznāca zemi slāņmākoņi. T. sasniedza +7*. Vējš mērens no Z-ZR. Apmācies līdz vakaram. Pašlaik t. +3,4*. Spiediens 770mm. krīt.
    Eiropas stiprākā zemestrīce Vidusjūrā pie Gibraltāra šauruma, pie Marokas krasta. Stiprums 4,5 balles. Dziļums 10km. Notika 16:27.

    Ielādē...
  4. 17.03.2016 09:13

    Saulkrastos šorīt saulains un +2 grādi. Vējš no R puses brāzmās 5 - 8 m/s, kas dienas gaitā pakāpeniski pastiprināsies. Ja Zemgalē šodien varbūt būs pat līdz +10 tad Saulkrastos un citviet Vidzemes piekrastē diez vai būs siltāks par +4

    Ielādē...
  5. 17.03.2016 09:34

    Mana šodiena - 17.3.2016.

    Ielādē...
    1. 17.03.2016 11:23

      Laba ideja ar ikdienas bildēm.

      Ielādē...
  6. 17.03.2016 15:50

    Agrā rītā vēl apmācies, min.t. +2,2*C. Vēlāk skaidrojās, uzspīdēja saule, priekšpusdienā strauji siltāks. Vismaz pēc grādiem raugoties, jo pirms 11.00 jau +6, taču mēreni stiprais vējš īstu siltumu sajust neļāva. Vēlāk dienā tas vēl spēcīgāks, ar brāzmām, kuras jau varētu būt virs 10 m/s. Dienas gaitā MMD, brīžiem vairāk mākoņu, brīžiem saulaināks, t. pakāpās līdz +7...+8*C, max pagaidām +8,2*C, šobrīd +7,7*C. Spiediens visu dienu nemainīgi krīt, pašlaik 757,5 mm. Daļēji mākoņains, diezgan daudz zilas debess pleķu, brīžiem Saule. Vējš joprojām spēcīgs.

    Ielādē...
  7. 17.03.2016 14:31

    Šodien Ģertrūdes diena- pēc senču ticējumiem diena, kad mostas mušas, čūskas un citi kustoņi. Viena no dienām,kad vēroja laiku. Lai arī dienas vidū spīd saulīte, apkārt klejo mākoņi un ZR vējš nebūt nav tas patīkamākais. Cerams, ka tas mums vēsu vasaru nesapūtīs.

    Ielādē...
    1. 17.03.2016 19:24

      Nebrīnīšos, ja vasarā dominēs ziemeļrietumu vējš.

      Ielādē...
    2. 17.03.2016 19:26

      Mušas redzēju šodien, bet odi jau vakar sijājās.Saulē bija tik silts, ka nav brīnums, ja kāds lielāks "lopiņš", nesauksim vārdā, arī ir pamodies, lai gan neredzēju gan. Toties zosis un gulbji migrē virs galvām:)Visi uz jūru, uz jūru.........
      Dienā bija ļoti silti, mājās pat caurvēju palaidām, jo palika par karstu. Laukā varēja būt ap +10*C. Tiesa, Z vējš nejauks , sevišķi brāzmās.

      Ielādē...
  8. 17.03.2016 20:53

    rīta agrums apmācies, plusos. Diena saulaina ar brāzmainu vēju, +7. Vientuļā sniega čupiņa pagalmā galīgi saplaka. Šobrīd +4, miglains pusmēness. Mušas aktivizējās jau pag. svētdien, šodien viens ods sēdēja uz auto vējstikla. Izņēmu vienu dubultlogu (sagribējās pavasarīgāku gaisu istabā) - tieši pirms normālas ziemas iestāšanās :D

    Ielādē...
  9. 17.03.2016 22:42

    Saulkrastos šodien varēja izjust ZR vēja nesto jūras vēsumu. Kamēr Zemgalē bija +10 - +12 Saulkrastos šodien nepacēlās virs +4 neskatoties uz to, ka visu dienu spīdēja saule. Rīta pusē biju Limbažu apkārtnē, tur daudzviet vēl pamatīga ziema, vietām pat lauki klāti ar blīvu, vienlaidu ap 5 cm biezu sniega segu. Vējš dienā no ZR puses brāzmās ap 10 m/s.

    Šobrīd Saulkrastos joprojām skaidrs, +2, spīd mēness, ZR vējš 5 - 8 m/s un var dzirdēt jūras šņākoņu.

    Ielādē...
  10. 17.03.2016 23:18

    Jauka, saulaina diena, jūtams vējš, arā biju maz, nepaguvu izbaudīt, lai gan īpaši silts nelikās. Sniegs ievērojami pakusis, lai gan līdz pilnīgai nokušanai tālu. Šobrīd T +2.4, spiediens krīt - 758 mm/Hg

    Ielādē...
  11. 17.03.2016 23:22

    Rīgā, tāpat kā citur Latvijā, šodien neparasti pavasarīga diena. Diena pārsvarā ar skaidrām debesīm, lai gan dienas pirmajā pusē mākoņu bija mazliet vairāk. Jau 8os bija +3, un pēcpusdienā Zolitūdē iesila līdz +8,5. Tiesa, brīžiem uzpūta spirgtas R vēja brāzmas, tāpēc vēsi varēja likties arī saulē, bet aizvējā un piesaulē patīkami silts. Pēcpusdienā likās, ka vējš ir mazliet mazāks. Uz saulrietu jau bija ap +3, +4 ar spirgtu vēju, debesis krāsojās dažādos toņos. Arī pašlaik +4, temperatūra nepazeminās. Debesīs tādi paplāni mākoņi, caur kuriem redzams mēness. RZR vējš, kas pārsvarā nav stiprs, bet brīžiem uzpūš kāda stiprāka brāzma. Jāgaida rītdienas dinamiskie laikapstākļi. Iespējams, ka aiz aukstās frontes pēcpusdienā būs iespējams vērot ko līdzīgu līča efektam.

    Ielādē...
  12. 18.03.2016 01:01

    17. martā no rīta t. +0,5*. Spiediens 768mm. A pusē aizejoši vidējie slāņmākoņi. No R-ZR ātri nāk zemi, izplūkāti gubmākoņi. Dienas laikā zemie gubmākoņi. Vējš mērens līdz mēreni stiprs, kas lēni griežas uz ziemeļu pusi. T. strauji paaugstinājās līdz +10*. Aizvējā to sevišķi labi varēja just. Stundas laikā, kamēr bija atvērts logs, istabā ielidoja liela, apdullusi muša. Debesīs brīžiem bija nelieli spalvu mākoņu kušķi. Pēc saulrieta Z pusē bija lielāki spalvu mākoņu sakopojumi. Vēlāk Mēnesi brīžiem aizklāja zemo gubmākoņu vāli. Pašlaik t. +2,1*. Spiediens 759mm. Mēnesis nedaudz aizmiglojies un tam pāri slīd vidējo slāņmākoņu kušķi.
    Eiropas stiprākā zemestrīce Vidusjūrā starp Krētu, Kipru un Ēģiptes piekrasti. Stiprums 3,8 balles. Dziļums 7 km. Notika 18:25.

    Ielādē...
  13. 18.03.2016 03:21

    Vēlākā pēcpusdienā līdz +8 vairs nepakāpās, kādu brīdi vēl mazliet virs +7 turējās, tuvāk vakaram pamazām uz leju. Uz rieta pusi lielākie mākoņi izklīda, saulīte spīdēja godam spoži, palika vien nedaudz plāno, augsto spalvu-slāņu mākoņu. Vējš gan turpināja neganti pūst, bet spiediens turpināja lejupslīdi.
    Vakara gaitā mākoņi atkal savākušies, vismaz tagad zvaigznes vairs neredz, bet Mēness pirms neilga laika vairs tikai pa brītiņam paspīdēja pa mākoņšķirbām. Ja vakarā diezgan ilgi grādi bija apstājušies pie +4 un tikai tuvāk pusnaktij sāka straujāk krist, tad nesen bija palicis vairs tikai +1,4*C, taču pēdējās pusstundas laikā atkal pakāpies līdz +2*C. Spiediens gan nokrities jau līdz 752 mm. Naktī vismaz vējš pierimis.

    Ielādē...
  14. 18.03.2016 06:47

    Ļoti silts rīts. Aukstā fronte vēl nav atnākusi, temperatūra joprojām +4, spirgts ZR vējš un mazliet sārtas debesis saullēktā.

    Ielādē...
  15. 18.03.2016 08:11

    Mana meteodiena- 18.3.16. - ir šeit.

    Ielādē...
  16. 18.03.2016 08:38

    Zolitūdē tagad vērojams līča efekta sākums - no jūras virzās gubumākoņi, pagaidām gan ar minimāliem nokrišņiem - vienu brīdi varēja redzēt dažas pārsliņas. Uzspīd arī saule. Vēl +2.

    Ielādē...
  17. 18.03.2016 08:08

    Nupat sākās putenis!

    Ielādē...
    1. 18.03.2016 08:10

      Rīgā gan skrien ātri gubumākoņi, pagaidām bez puteņa. Zeme "melna", +2 grādi, rītā ir 7m/s RZR vēja brāzmas.

      Ielādē...
      1. 18.03.2016 08:44

        Pirmais sniega mākonis pārskrēja pāri samērā ātri, bet nākošie jau tuvojas.

        Ielādē...
  18. 18.03.2016 09:01

    snieg un putina. -2.

    Ielādē...
  19. 18.03.2016 10:31

    Kā no rīta Rīgā saule un vējš.

    Ielādē...
  20. 18.03.2016 10:37

    Rādās-no meteo viedokļa šodien būs interesanta diena. Turpināšu fotografēt un likt kadrus manis te drusku augstāk nosauktā saitē.

    Ielādē...
  21. 18.03.2016 10:38

    Plkst. 10:20 Jaunpils. nov. Viesatu pag. sāka snigt. Temperatūra +3.
    Vakardien tik skaista, saulaina, lai gan vējaina diena. Pusdienā saulē bija +10 grādi.

    Ielādē...
  22. 18.03.2016 12:22

    No rīta bija saulains, bet ar nejauku vēju. nupat sākās pamatīgs putenis. Īsts raganu sabats. O grādu. Riebīgs laiks.

    Ielādē...
  23. 18.03.2016 12:24

    Mākoņi, brīžam saule, nedaudz pūš, brīžam putraimvedīgs sniegs ar tieksmi uz puteņošanu, T +0.3, spiediens 754 m/Hg, viss slapjums pazudis no ceļa un pagalma, kautkā dīvaini sauss.

    Ielādē...
  24. 18.03.2016 11:05

    Nu gan pūššššš.........Tik stindzinoši auksts. Par spīti visam, pa nakti atkal 5 l bērza sulu satecēja. Pie zemajiem grādiem gan paliks rāmāks...Patlaban +1*C. Saule ik pa brīdim pa mākoņspraugu paraugās, un atkal pazūd. Mākoņi gan nav nekādi biezie, nez vai no tādiem kas var snigt. Tumšāk izskatās D pusē, par A nav skaidrs- mežs priekšā:)
    13:00 pilnīgi skaidras debesis, saule:), vējš.

    Ielādē...
  25. 18.03.2016 13:08

    Līdz plkst. 12:00 saulains laiks ar brāzmainu Z vēju sausa zeme, kopš vakardienas un +5.6*C. Strauji atnāca pelēki mākoņi no Z puses, apmācās sāka birt lieli "putraimi", gaisā arī virpuļoja sniegpārslas gan lielas, gan arī smalkas. Uz 10 minūtēm bija balta zeme. Snigšanas laikā t nokrita līdz +0.3*C.
    Snigšanas starplaikos +2*C, un "operatīvi" izkūst tas, kas uzsnidzis, starp mākoņiem uzspīd arī saule.

    Ielādē...