Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.12.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.12.13.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz trešdienai - mums ir siltā fronte ar apmākušos laiku un nelieliem lietus nokrišņiem. Ceturtdien neliels augsta spiediena atzars ar samērā saulainu laiku. Bet piektdien XAVER ciklons ar centru virs Latvijas atnes ziemu. Sestdien un svētdien šā ciklona aizmugurē turpinās sniega nokrišņi, reizēm ar dažiem pērkoniem. Gandrīz visā valstī (izņemot piekrastes) izveidojas sniega sega. Vietām 20 un pat nedaudz vairāk cm biezumā.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.12.13.

  

Nelielas "līča" sniega brāzmas XAVER ciklona tālā R aizmugurē. Reizē ar ZR vējiem visā Latvijā (izņemot pašas piekrastes) iestājas neliels sals.

Sestdiena, 7.12.13.

  

XAVER ciklona ZR malā- pie mums daudzviet ir masīvas sniega un krusas brāzmas. Tostarp pēcpusdienā un vakarā ap Rīgu ir pērkons. Visā Latvijā pieaug sniega sega, dažviet sasniedzot arī 20cm biezumu. Bez sniega pagaidām ir paši Latvijas rietumi.

Piektdiena, 6.12.13.


  

XAVER ciklons ar centru iet pāri Latvijai DA virzienā. Ir daudz sniega nokrišņi, naktī arī brāzmaini vēji- tostarp vētra DR novados. Dienas beigās gandrīz visur uz zemes ir sniega sega, dažviet vairāk par 10cm.

Ceturtdiena, 5.12.13.


  

Esam pirms XAVER ciklona- laiks salīdzinoši vēl mierīgs. Cikloniskā mākoņainība, sākot ar Kurzemi, progresē no vakara. Sākas ciklona nokrišņi, bet DR rajonos vērojams brāzmains vējš līdz nelielai vētrai.

Trešdiena, 4.12.13.


  

Izsīkstoša fronte virs Latvijas, priekšpusdienā nokrišņi- kas mitējās visā Latvijā pēcpusdienā. Vien A pusē līdz nākamajai naktij saglabājās īslaicīgas slapja sniega brāz,as.

Otrdiena, 3.12.13.


  

Esam siltajā frontē, kas stiepjas pāri Latvijai no DR puses ZA-A virzienā un kustas paralēli pati sev. Mums palielinās mākoņainība un sākas smidzinoši nokrišņi. Arīdzan laiks kļūst siltāks...

Pirmdiena, 2.12.13.

  

Aiz ciklona - mums ir neliels augsta spiediena atzars. Laiks ir parsvarā bez nokrišņiem. No rīta vēl ir brāzmains ZR-Z vējš. Bet dienā daudzviet saulains. Taču vakarā pirms jaunas siltās frontes pakāpeniski apmācās.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.12.2013 21:02

    Naktī vēl turējās plusos, uz rīta pusi bija mazmazlietiņ piesalis - fiksētā minimālā -0,1*C, bet reāli līdz -1*C - lejā vietām dažas peļķes bez ledus, citas, īpaši mazākās, ar plānu kārtiņu pa virsu, vietām bija arī melnais ledus. Bet citur - asfalts slapjš... Tā kā "svītrām", līdzīgi kā dažreiz salnas pie nulles agrā rudenī.
    Debesis pārsvarā mākoņainas, kaut gan rītā brīžiem visai gaišs, gaismas rotaļas debesīs. Tuvāk pusdienlaikam atkal pelēkā cepure un ap 12.00 arī uzlija, neilgu brīdi pat visai stipri. Taču kopumā lietus diezgan ātri pārgāja, drīz arī debesis sāka skaidroties, un pēcpusdienā arī Saule jau brīžiem uzspīdēja. Uz vakaru gan atkal mākoņu vairāk un tie biezāki. Temperatūra dienā stabili ap +3*C, pievakarē vienubrīd līdz +4 (max +4,1*C) pakāpās, tagad atpakaļ pie +3, šobrīd +3,1*C.
    Nokrišņi kopš pusdienlaika lietus vairs nav bijuši, vējelis šāds tāds pūta,… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 05.12.2013 18:10

    Pēc slapjā rīta, aizvadīju brīnisķīgu, vairāk saulainu, nekā mākoņainu rudens dienu, ar nelielu vēju līdz 10 m/s brāzmās +3.8*C, šobrīd.

    Ciklons nes Holandei ne tikai vēju bet arī
    negaisu

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 18:54

      ESTOFEX Nīderlandei un Vācijas ziemeļrietumiem bija izsludinājis augstāko - trešo - riska līmeni, jo negaisa mākoņi ļoti stiprajam vējam no augstākiem gaisa slāņiem ļauj nokļūt līdz zemei.

      Ielādē...
    2. 05.12.2013 21:48

      Visai laba pērkoņošanās arī Vācijā- te karte. (tas ir komentēšanas brīdī, pēc tam situācija mainās).

      Ielādē...
  3. 05.12.2013 22:24

    gaiša, mierīga diena - gan saule, gan viegla snidzināšanās. Saulrietā sārti mākoņi visās debesspusēs. Rītā -3, ceļi slideni, bet ne kritiski. Lauku (meža) ceļi bija balti - sniedziņš, uz peļķēm ledus. Dienā, šķiet, ap nulli, bet biku bija kusis. Vakarā pēc pieciem sāka atkal piesalt.
    Bet šobrīd līst, sacēlies arī vējš. +2.

    Ielādē...
  4. 05.12.2013 07:46

    Pie manis ap nulli, vietām mazliet uzsalis, vietām slapjš. Pusseptiņos nokrita dažas sniega pārslas. Vējš jūtams, bet nekas pārmērīgs.

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 08:03

      Arī pie manis notiek " kustība ap nulli" - vienu brīdi naktī rādīja -0,4, sešos no rīta +0,6, bet pusastoņos- jau atkal nulle, zvaigznes un mašinas logi pamatīgi aizsaluši.

      Ielādē...
      1. 05.12.2013 09:22

        Skumji, ka Siguldas novadā nekāda nopietna sniega sega nerādās tuvākajās diennaktīs, toties pēc tam nedēļām ilgs un liels kailsals ar lielāku vai mazāku vēju. Viens no vissliktākajiem variantiem. Vienīgā cerība, kurai gan nav liela pamata - sals varētu būt ne lielāks par -15..-10, taču arī tas ir daudz, ja ilgst ilgi.

        Ielādē...
      2. 05.12.2013 22:47

        ''zvaigznes un mašīnas logi pamatīgi aizsaluši.'' (jocīgi)

        Ielādē...
  5. 05.12.2013 23:13

    Jauks, saulaina diena ar mērenu DR vēju. No rīta bija +0,5 grādi. Gar ZR pusi tālumā gāja garām kāds izplūdis cb mākonis. Dienā daudz saules. Mākoņainums 4-6 balles. Lielie cb mākoņi vairs nebija redzami. T. uzkāpa līdz +3 grādiem. Vakarā R pamalē jau bija redzami nākošā ciklona spalvu mākoņu mala. To krāsa drīz palika pelēka. Pazīme, ka tuvojas slikts laiks. Pašlaik vējš pastiprinās. Neliels lietus. T. saglabājas +3 grādu robežās. Spiediens 741mm. (pēdējo reizi tik zems spiediens reģistrēts 31. janvārī)

    Ielādē...
  6. 05.12.2013 13:16

    Pie mums +1, ik pa laikam paliek tumšs un putenis.Par laimi,bez blīkšķiem,kaut daži mākoņi radarā izskatījās nepatīkami draudīgi.

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 13:22

      A kādā radarā Jūs skatāties mākoņus? Es tādu nezinu, jo visi mūsdienīgie radari saistīti ar nokrišņiem.

      Ielādē...
      1. 05.12.2013 14:54

        :) Nu pēc bildē redzamās krāsas var spriest gan par mākoņiem, gan nokrišnīem. Radars nokrišņus tiešā veidā nemēra. Rads mēra atstarotos elektromagnetiskos viļņus, no kuriem pēc konkrētiem algoritmeim mēģina noteikt nokrišņu intensitati (un ne tikai)

        Tākā ir algoritmi, kā no atstarotā elektromagnētiskā viļņa var spriest par nokrišņiem, tāpat il algoritmi, kā no tām nokriņū radara bildem var spriest par mākoņiem(piem to vai slāņu, vai konvektīvie, un cik biezi, vai mākonis var būt pakavveida utt).

        Tā kā es tā pat kā Magone radara bildē varu redzēt mākoņus. :)

        Ielādē...
        1. 05.12.2013 20:45

          Es, protams, esmu padumja, bet ne jau tik ļoti, lai nezinātu, ko mēra radari. Atkārtoju jautājumu. Kurā vietnē var redzēt mākoņu biezumu, augstumu, struktūru? Baltijas valstu radaru attēlos tikai gaišreģis spēj izlobīt informāciju par mākoņiem.

          Ielādē...
      2. 05.12.2013 18:04

        Pēc krāsas intensitātes var saskatīt nokrišņus dodošo mākoņu kontūras.

        Ielādē...
      3. 05.12.2013 18:29

        Bet nokrišņus taču nes mākoņi :) Vai ne tā? :)

        Ielādē...
        1. 05.12.2013 20:49

          Iespaidīgi mākoņi nereti nenes vispār nekādus nokrišņus, vismaz tie nesasniedz zemes virsmu, kur magones aug. Nereti baisus nokrišņus nes vizuāli necili mākoņi. Baltkrievijas un vispār NVS valstu radaros ar krāsām izdalīti gan mākoņu veidi, gan to augstums, gan citas parādības. Tādus skatoties, nudien var sabīties. Bet kā mākoņus ieraudzīt LV radara attēlā? Turklāt tik detalizēti, lai varētu nobīties. Es nepavisam nepiekasos, vienkārši ziņkāre liek precizēt, kur ir tādi jauki attēli.

          Ielādē...
          1. 06.12.2013 00:12

            Diemžēl, jāliek lietā iztēle, vizuālizācija, un potenciālās gaišreģa spējas.
            ;) :)

            Jā, protams, milzīgas konvekcijas gubas, "pirmskondīcijas" stāvoklī, patiesi ir redzamas tikai ar aci (dienā), bet radarā ir redzamas tikai tās kuras sāk izkrist nokrišņos.
            Bet, pavasara-vasaras konvektīvo negaisu rašanās,un nokrišnu sākuma kondīcijas brīdis mākonī, radarā attēlojās kā sarkanbrūni punkti, pēc kuriem var spriest par nokrišņu intensitāti, frontes virzību, par to ka būs spēcīgs gāziens, vai tikai pamatīga krusa, kādu dod torņveida mākoņi (bet pie datora tie ir jāiztēlojās, pēc tam var pie loga vai izejot ārā apskatīt, kuri tie varētu būt, ja tos nekas neaizsedz, tie ir redzami vismaz 150 km tālu) :)

            Ielādē...
  7. 05.12.2013 22:35

    55km no Liepājas pie Rudbāržiem pamatīgi putinot veidojas sniega sanesumi uz Liepājas - Rīgas šosejas.. ziņo Daumants Vidiņš..
    Būtu interesanti zināt esošo meteorloģisko situāciju, kā ir Kurzemes vidienē Saldū un pie Raita Sameta Kandavas pusē!!? Jo meteo.lv joprojam nepienāk dati Ventspils meteo stacijas :(

    Liepājā joprojam intensīvi stiprs lietus līst, + 3,2 *C kopā ar brāzmainu DR , R vējelli brāzmas ap 24m/s....

    Sniegšanas zona Kurzemes iekšienēs rajonos netālu no Liepājas sniedzās aptuveni 13km radiusā! Gaidām jaunas ziņas par sniegu segas veidošanos šonakt no Kurzemes puses laika vērotājiem !!

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 23:16

      +2, slapjš sniegs, DDR vējš līdz 12m/s/ Raustās elektrība.

      Ielādē...
    2. 06.12.2013 00:27

      Ap 23:00, Saldū bija 0*C, bet nedaudz ārā no Saldus uz R, stabils -1*C. Šoseja, laikam nokaisīta, varbūt tikai slapja, jo pirms tam lija. Un ar vēju krīt slapjš sniegs, pagaidām vēl bez sanesumiem/ zeme silta, kas nokrīt - tas izkūst. Vējš mērens DDR, ar brāzmām ap 15 varbūt arī 18 m/s. (Pagaidām neko nemērīšu ar anemometru, vējš, slapjums - drebuļus uzdzen)

      Ielādē...
  8. 06.12.2013 00:38

    Kaut kā nelabi izskatās ka ciklona centrs grib virzīties ZA virzienā, bet tas var nozīmēt 33m/s trāpīšanu pa Latvijas DR, un uz centrālās daļas pusi.
    Katrā gadījumā modeļu modelētā situācija mani apmierināja, tik nezin vai tā sakritīs ar faktisko?

    Ielādē...
  9. 06.12.2013 01:07

    Rigā snieg smalks slapj's sniegs, taču uz zemes nekas nepaliek, slapjs, koki un jumti pil... Pastiprinās arī vēj's,'taču nekas ekstrems pagaidām....

    Ielādē...
  10. 06.12.2013 01:24

    Šinī brīdī T. nostājusies uz 0.0*C. Turpina birt sniegs. Neliels, un daļējs 5mm baltums uz zāles un lapām. Vējš smagnēji pūš, bet pagaidām ap 7 m/s

    Ielādē...
  11. 06.12.2013 01:34

    Vairs tikai +0,6 grādi. Spiediens nokrities līdz 738mm. Krīt smalks, slapjš sniegs. Vējš tā, kā sāk samazināties.

    Ielādē...
  12. 06.12.2013 06:42

    Labrīt! Ziema klāt: šo, kas patlaban klāj zemi jau var nosaukt par sniega segu. T 0*, sniegs mīksts, turpina mierīgi snigt.

    Ielādē...
  13. 06.12.2013 07:12

    Siguldā šorīt 3..4 cm sniedziņa, grādi atbilst ceļu stacijai, jo galdi, soliņi apsaluši, bet zeme, protams, vēl mīksta un sniega seģene kūst no apakšas. Vējš naktī bija baiss. Likās, ka jau lidoju projām ar visu mājeli.

    Ielādē...
  14. 06.12.2013 07:12

    Pagaidām bez nokrišņiem. +0,3 grādi. Mērens vējš. Bet spiediens ļoti zems un vēl turpina krist. 733,5mm. 2008. g 23. nov. bijis vēl zemāks spiediens - 729mm.

    Ielādē...
  15. 06.12.2013 08:13

    Līvānos naktī jau ap pusnakti sākās lietus ar slapju sniegu, vēlāk gandrīz tikai slapjš sniegs, taču ilgi viss uzreiz izkusa, jo 0.15 vēl +1,6*C, 1.00 +1,1*C, vēlāk stabilizējās ap +1*C. Pirms 2.00 neliels baltumiņš uz zemes vietām gan bija sakrājies, turpināja slapji snigt pie diezgan stipra vēja. Taču nekā ekstrēma.
    Līdz rītam gan baltumiņš uz zemes ir nedaudz sakrājies, taču aizvien viss slapjš, 7.00 tas pats +1*C, un arī tagad uz ielām slapjdraņķis, kūst un šķīst uz visām pusēm. Šobrīd no gaisa nekas redzams nekrīt, un konstanti +1*C. Vējš mēreni stiprs.

    Ielādē...
  16. 06.12.2013 08:34

    Vājš mīnuss no rīta /-0,5 -0,7/ un vājš mierinājuims par iespējamo snigšanu Rīgā.Pagaidām retas sniega pārslas,izkūst.

    Ielādē...
  17. 06.12.2013 08:11

    Piecos jau bija sasnidzis un kokiem piesalis sniegs. Tagad no kokiem sniegs kūst nost, tik uz lieliem zariem turās. Zeme gan vēl balta. Grādrādis rāda 0*. Vēlā vakarā papūta, bet nekas briesmīgs.

    Ielādē...
    1. 06.12.2013 08:38

      Patīk man termins ''grādrādis''.

      Ielādē...
  18. 06.12.2013 09:03

    Labrīt, agrā rītā pie manis +1, 1cm sniegs uz zemes, drusku uzsalis. DR vejš 2-12m/s. Nesnieg. Bet sagaidu- ka līdz vakaram piesnigs klāt.

    Ielādē...
  19. 06.12.2013 10:14

    Rīgā šorīt reizēm pa kādai slapja sniega pārslai nokrīt, bet uz zemes viss uzreiz izkūst. Temperatūra turās ap +1, vējš no D puses brāzmās ap 10 m/s. Rīgā stiprākais vējš bija vakar ap pulksten 22 00 kad brāzmās varēja būt ap 15 - 17 m/s. Ap pusnakti kad ar riteni braucu mājās no darbnīcas vējš jau bija nedaudz pierimis, bet tad no gaisa nāca diezgan stiprs slapja sniega un lietus maisijums.

    Ielādē...
  20. 06.12.2013 06:26

    LVĢMC nesenā preses relīzē cita starpā rakstīja, ka „ir svarīgi maksimāli izvairīties no nepamatotas trauksmes celšanas”. Par šo vēju, kas Latvijā nav radījis praktiski nekādus postījumus, LVĢMC vēstīja un „brīdināja” tik daudz kā ne par vienu citu dabas parādību meteo.lv pastāvēšanas vēsturē. Portālā šim ciklonam par godu tika publicētas piecas ziņas, tik liela uzmanība iepriekš nebija pievērsta ne vienai vētrai.

    Citāts no LVĢMC preses relīzes:

    "Masu mediji un privātie laika prognožu veidotāji, kuru prognozes arī bieži klausāmies savos iecienītajos ziņu raidījumos, parasti neizmanto informāciju no oficiālajiem avotiem, bet gan par pamatu ņem internetā bez maksas pieejamo modeļu rezultātus, visbiežāk – amerikāņu t.s. GFS modeļa automātiski ģenerētos rezultātus. Jā, tā laika ziņas izmaksā mazāk, taču – vai vienmēr varam uzticētiem tam, kas lētāks?

    Būtiskais mīnus šādām aut… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 06.12.2013 08:37

      Labi jau viņi raksta,tikai nepieciešami ir ari tie zinošie sinoptiķi,jācer ,ka tādi reiz tur izaugs.:)

      Ielādē...
    2. 06.12.2013 08:51

      Nav dzirdēts, ka LVGMA kādreiz būtu uzņēmusies kādu atbildību :)

      Ielādē...
      1. 06.12.2013 10:29

        Tieši tā! Un neteiktu, ka viņu prognozes būtu kaut par matu labākas, kā brīvi pieejamie izskaitļojumi.

        Ielādē...
    3. 06.12.2013 09:49

      Prognozes pagalam šķibas bija un abi varianticik noprotu nepiepildijās- ne vetrains vējš, ne bieza sniega sega nav verojama- tatad dzive istenojās 3 scenarijs, un nepilnu dienu pirms tam vel neko pateikt nevareja... Liela breka maza vilna...

      Ielādē...
      1. 06.12.2013 10:30

        HIRLAMs jau labu laiku nedeva vētru LV iekšzemē.

        Ielādē...
  21. 06.12.2013 10:30

    Labrīt!Aptuveni 0 grādu,kaut kāds balts slapjums ir uz zemes.Ja tas piesals,būs atkal slidotava,par ko nemaz nepriecājos.Labāk,lai nokūst.Naktī vēju nedzirdēju,jo šoreiz saldi gulēju :)

    Ielādē...
  22. 06.12.2013 09:16

    No vakara klausījos vēja grabināšanos pie pakša, kā par brīnumu tas mani tik jauki ieaijāja, ka šorīt pat aizgulējos... tad nu skriešana uz darbu izvērtās mazajā sprintā... Grādrādī mazi plusi (+0,2), uz zemes 3 cm sniega, kas ir mitrs un pamazām kūst. Šodien labs laiciņš sniegavīru lipināšanai un lai pikotos :)

    Ielādē...
    1. 06.12.2013 10:32

      Nu jā. Jums tur konsekventi ir pārāk silts. Nav fiziska iemesla, lai šādā laikā Allažos būtu siltāks kā Siguldas pilsētvidē.
      Žēl, ka tuvākajā laikā man nesanāks iegriezties Allažu pusē.

      Ielādē...
  23. 06.12.2013 11:01

    Manam barometram spiediens 727 mm, neatceros, kad šāds spiediens būtu bījis.

    Ielādē...
  24. 06.12.2013 12:07

    +1*C, zāli klāj pavisam plāna sniega kārtiņa.Redzēs, cik daudz pa šīm dienām sasnigs, jo pēc prognozēm visam sniegam pēc tam būs jānokūst(:Pūš D puses vējš, kurš pat naktī brāzmās nebija stiprāks par 15 m/sek.

    Ielādē...
  25. 06.12.2013 12:08

    Pie manis Iļģuciemā termometrs rāda -0,8 grādus, pūš neliels brāzmains vējš, puteņo, zeme paliek pamazām balta. Šodien pa nakti arī sniga un īslaicīgi putināja, siega sega neveidojās, jo ārā bija +0,3 grādi. Es ceru, ka uz vakara pusi snigšana pastiprināsies kā to prognozē sinoptiķi un sniega sega izveidosies līdz 3-5 cm kā to uzrāda mans smartfons.

    Ielādē...