Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.12.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.12.13.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz trešdienai - mums ir siltā fronte ar apmākušos laiku un nelieliem lietus nokrišņiem. Ceturtdien neliels augsta spiediena atzars ar samērā saulainu laiku. Bet piektdien XAVER ciklons ar centru virs Latvijas atnes ziemu. Sestdien un svētdien šā ciklona aizmugurē turpinās sniega nokrišņi, reizēm ar dažiem pērkoniem. Gandrīz visā valstī (izņemot piekrastes) izveidojas sniega sega. Vietām 20 un pat nedaudz vairāk cm biezumā.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.12.13.

  

Nelielas "līča" sniega brāzmas XAVER ciklona tālā R aizmugurē. Reizē ar ZR vējiem visā Latvijā (izņemot pašas piekrastes) iestājas neliels sals.

Sestdiena, 7.12.13.

  

XAVER ciklona ZR malā- pie mums daudzviet ir masīvas sniega un krusas brāzmas. Tostarp pēcpusdienā un vakarā ap Rīgu ir pērkons. Visā Latvijā pieaug sniega sega, dažviet sasniedzot arī 20cm biezumu. Bez sniega pagaidām ir paši Latvijas rietumi.

Piektdiena, 6.12.13.


  

XAVER ciklons ar centru iet pāri Latvijai DA virzienā. Ir daudz sniega nokrišņi, naktī arī brāzmaini vēji- tostarp vētra DR novados. Dienas beigās gandrīz visur uz zemes ir sniega sega, dažviet vairāk par 10cm.

Ceturtdiena, 5.12.13.


  

Esam pirms XAVER ciklona- laiks salīdzinoši vēl mierīgs. Cikloniskā mākoņainība, sākot ar Kurzemi, progresē no vakara. Sākas ciklona nokrišņi, bet DR rajonos vērojams brāzmains vējš līdz nelielai vētrai.

Trešdiena, 4.12.13.


  

Izsīkstoša fronte virs Latvijas, priekšpusdienā nokrišņi- kas mitējās visā Latvijā pēcpusdienā. Vien A pusē līdz nākamajai naktij saglabājās īslaicīgas slapja sniega brāz,as.

Otrdiena, 3.12.13.


  

Esam siltajā frontē, kas stiepjas pāri Latvijai no DR puses ZA-A virzienā un kustas paralēli pati sev. Mums palielinās mākoņainība un sākas smidzinoši nokrišņi. Arīdzan laiks kļūst siltāks...

Pirmdiena, 2.12.13.

  

Aiz ciklona - mums ir neliels augsta spiediena atzars. Laiks ir parsvarā bez nokrišņiem. No rīta vēl ir brāzmains ZR-Z vējš. Bet dienā daudzviet saulains. Taču vakarā pirms jaunas siltās frontes pakāpeniski apmācās.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.12.2013 12:52

    Atkal mijkrēslis, starp divām naktīm! :(

    Ielādē...
    1. 03.12.2013 16:55

      Es tieši padomāju, ka visa diena pagāja kā polārā nakts. Iekštelpās piķa tumsa, tomēr paralēli padomāju, ka tas ir absolūti normāli jeb pierasti decembrim - vistumšākajam no gada mēnešiem. Un kā reiz minēju, pat skaidrā laikā saule vismaz 1 h pēc saullēkta un pirms saulrieta iet tik zemu, ka iekštelpās tāpat ir tumšs. Tad ko, tikai dažu nosacīti gaišu stundu dēļ būtu jāupurē rudenīgais siltums? Pārējās 20 h tāpat tumsā!!! Es vēl saprotu, ka februārī ir jēga no saulainiem AC, lai gan tad tie nes visvairāk posta - apdedzinot koku mizu. Man vislabāk patīk ASV ZR-piekraste un Kanādas DR-piekraste, kur maigas, mitras ziemas un saulainas, visai siltas vasaras.

      Ielādē...
      1. 03.12.2013 22:30

        Vankuverā, un tālāk Aļaskas virzienā, par klimatu gādā siltās Klusā okeāna straumes, kas plūst ZR virzienā. Bez ekstremāliem saliem, piekrastes daļā. Ziemas absolūtais minimums Vankuvērā BC, 17,7*C. Protams, ka tālāk uz A iekšzemē, strauji kļūst krietni aukstākas ziemas. Piemēram, Wistlerā -25*C nav nekas īpašs. Jo faktiski, tur jau sākas Klinškalnu rietumu mala. Tikai pati Vankuvera un visvairāk Vankuveras sala ar ūdeņu tuvumu ir pasargāta no spelgoņa.
        Jā, protams, tur ir skaisti: daudz milzīgu skujukoku: duglāzijas, rietumu hemlokegles, milzu tūjas, sekvojas(mamutkoki) Stanley parkā, pilsētas centrā, tāpat piekrastē viesnīcu priekšā manīju izturīgākās palmas(dateļpalmas) un milzumu daudzkrāsainu rododendru.

        Ielādē...
        1. 03.12.2013 23:24

          Manuprāt, tur ir tikai 1 vienīga siltā straume, tāpat kā Britu salas pa lielam aplaimo vien Z-Atlantijas straume. Bet atšķirībā no Britānijas tur ir daudz labākas vasaras, tāpēc es minēju to vietu, lai gan klimatiski man tā atgādina Portugāles Z-daļu.
          Dateļpalmu tur noteikti nav, jo šo nosaukumu lieto, apzīmējot Phoenix dactylifera (nabadzīte nespēj izturēt Vankūveras slapjās ziemas), nevis Phoenix canariensis, kas tiek audzēta minētajās vietās. Vairāk gan tur trahikarpas sabāztas visās iespējamās vietās.

          Ielādē...
          1. 03.12.2013 23:53

            Es googlē apskatīju vēlreiz,

            GOOGLEMAPS

            jo pa gadiem ir piemirsies, ko tieši tur garāmbraucot redzēju. Un domāju, ka Dūmakai, pa lielākai daļai ir taisnība, jo es palmas sliktāk atšķiru nekā skujukokus. ;)
            Bet attiecīgajā adresē: 1861 Beach avenue Vancouver, ir vesels palmu puduris, un ar vēdekļveida lapām patiešām izskatās pēc trahikarpa.
            (pēc ielādes drusku jāpabrauc uz D ap 100m, tur tās palmas, un vēl arī dažas uz Z arī manīju, bet tikai šajā piekrastes daļā, un nekur citur visā pilsētā.)

            Streetview var labi izpētīt arī apstādijumus, fiziski nekur nav jābrauc... ;)

            Jā, un platuma grādi atbilst Polijas ziemeļiem!

            Ielādē...
            1. 04.12.2013 02:48

              Trahikarpas arī Skotijā tiek audzētas, nemaz nerunājot par Norvēģijas R-piekrasti līdz pat vidusdaļai, retāk sastopamas privātmāju pagalmos Islandē, kur silto avotu baseini. Ir arī Somijā pie Krievijas robežas, taču pie ēku sienām. Tur jau tā lieta, ka mikroklimats ir realitāte. Tāpēc es tam līvānietim atgādinu, ko nozīmē rādījumi pie logiem vai mājas sienām. Rīgā ļoti šauros iekšpagalmos (jo īpaši, kuros nemaz nevar iekļūt ikdienā) kokiem zaļas lapas gandrīz katru gadu saglabājas līdz decembrim. Tādās vietās trahikarpas arī mierīgi augtu bez nekādas segšanas, jo ne tur vēji pūš (4..5 stāvi ir pietiekoša barjera), ne sals tiek - zeme noteikti nekad nesasalst.

              Ielādē...
              1. 04.12.2013 12:36

                "es tam līvānietim atgādinu"... -
                Atkal kašķi meklē?! Man nevajag neko atgādināt!!! Ne reizi vien jau visu, šķiet, izskaidroju, kādu brīdi bija miers. Bet nesen atkal pamanīju, ka metusies virsū, tikai citiem, ar līdzīgām domām, ar iepriekšējo augstprātību un nekaunību! Atkal troļļa ģifts neļauj mierīgi sēdēt?

                Ielādē...
                1. 04.12.2013 15:36

                  Es naivi domāju, ka Jūs manus tekstus nelasāt. Mēs te par tēmu apspriežamies, a Jūs nekaunīgi встреваете. Piemēram, Stokholmā noslēptos iekšpagalmos arī palmiņas audzē, bet tas jau tīrais antropogēnais siltums, kas raksturo ne pašas pilsētas klimatu, laikapstākļus, bet gan konkrētu celtņu radīto efektu.

                  Ielādē...
                  1. 04.12.2013 19:03

                    Ja kas ir nekaunīgs, tad nu Jums te un droši vien daudz kur citur konkurentu nav... :D

                    Ielādē...
  2. 04.12.2013 12:45

    Šodien atkal nomācies, tumšs un slapjš. Siltums gan ļoti nosacīts, +3,6*C - ka nav siltuma, tad tas arī nav siltums, nekas patīkams tas nav, ja nāk ar lietu kopā zem pelēka vāka debesīs. Labāk lai sniegs un mīnus 10.
    Nezinu, varbūt Baltijas jūrai vētra nāktu par labu, bet lai tad arī vētrojas jūrā, tā kā man jaunākās prognozes šķiet aizvien patīkamākas. :)

    Ielādē...
    1. 04.12.2013 16:07

      Bet arī šādā tumšā un drūmā laikā ir savs skaistums. Es pat jūtu kā man reizēm pietrūkst Islandes neapdzīvotās vidienes melno bazalta lauku zem bieziem mākoņiem klātām tumši pelēkām debesīm.

      Ielādē...
      1. 04.12.2013 16:11

        O jā - laiciņš jauks!!!

        Ielādē...
      2. 04.12.2013 19:08

        Par gaumi jau nestrīdas... Cits varbūt saskatīs skaistumu arktisko ledāju acis griezošajā mirdzumā ar vēju un zem -30... ;) Gaume mēdz būt ļoti dažāda.

        Ielādē...
  3. 04.12.2013 19:11

    Pēcpusdienā un vakarā nepārtraukti līst. Pārsvarā ne stipri, bet tāpat pietecējis un tek joprojām. Brrr... Labi, ka nekur nav jāiet. Šobrīd arī slūžām joprojām ūdens sūcas cauri, pūš neliels vējelis, kļuvis mazliet siltāks nekā pusdienlaikā, nesen +4,6*C, tagad +4,3*C.

    Ielādē...
  4. 04.12.2013 19:11

    +5 no rīta un tikpat vakarā, visu dienu līņā, vējains, tāds stabils laiks.

    Ielādē...
  5. 04.12.2013 19:15

    Tā ari turas 4,7 grādi un mērtraukā 7 mm nokrišņu.Tumšs vakars pēc tumšas dienas-skaists vēls rudens,liek ilgoties pēc sniega.

    Ielādē...
  6. 04.12.2013 19:28

    "Sodien Rigā vismaz dienas pirmajā pusē diezgan stipri lija, bet kopumā atkal šis apnicigais drumais rudens klāt :( Ziemas periods ir vienigais laiks, kad lietus vairs nepatīk, jo gribās sniegu... Joprojām prognozes divdomigas, mainīgas un šaubigas-vai bus kārtigs sniegs šaja nedeļas nogalē Rigā un tas apkārtnē... Vismaz rītdien varbut kas interesantāks ar brazmainiem nokrišniem un iespejams kādu pērkonu :) Bet pagaidām ir tie riebigē +3+5 grādi... Piektdienas vētru ja tāda būs man tapat neredzet, jo diennakti jastrada, bet manis pēc lābāks būtu otrs scenārijs ar mazāku vēju un bagātigu sniegputeņi.

    Ielādē...
    1. 04.12.2013 21:05

      Rīgā pēc klimata ziema ir šaubīga un pagaidām nekas neliecina, ka galvaspilsētas dibinātāji būtu kļūdījušies ar vietas izvēli. Komfortabli laikapstākļi arī turpmāk priecēs, izņemot īslaicīgo slikta laika epizodi tuvākajās diennaktīs.

      Ielādē...
  7. 04.12.2013 21:19

    līst visu dienu - gan Žīguros, gan Alūksnē, kur pagāja puse dienas. Tur brīžam lietus sabiezēja par sniegu.
    No rīta mūspusē baltuma vairs tikpat kā nebija, bet - jo tuvāk Alūksnei, jo baltāks. Lauku ceļi rītā vēl spīdēja kā spogulis. Atpakaļceļā arī tur sniegs bija tikpat kā pazudis.
    Ja naktī būs (kā stāsta Toms) mīnusi, tad rītā atkal būs slidotava uz ceļiem :( (rīt uz Kupravu, par laimi ne pie stūres)
    Šobrīd +4, turpina līt.

    22:13: Nu jau varētu teikt, ka situācija vairs nerādās kritiska. Svētdien Viļakā piemājas dīķis jau gandrīz bija atgiezies "normas" robežās. Arī akā līmenis pakāpies. Šodienas lietavas gan jau arī nāk tikai par labu. Šodien sasalusī virskārta atlaidusies, tātad viss nolijušais nonāk tur, kur tam jānonāk.

    Ielādē...
    1. 04.12.2013 21:57

      Akas Jūsu pusē pildās?

      Ielādē...
      1. 04.12.2013 22:16

        Piedošanu, nospiedusies nepareizā atbildes podziņa, tāpēc atbildi skat. augstāk.

        Ielādē...
  8. 04.12.2013 00:34

    Pēdējā vētrā celiņš uz dārzu piemētāts ar nolauztiem vītolu zariem. Malkas strēķim dārzā norauti skārda gabali ar visiem 10-15 kilogramīgiem akmeņiem. Viens skārda gabals iemests kaimiņu dārzā 5m attālumā. Lauku mājās pa gaisu aiznesa tomātu būdu (nojumi). 3. dec. no rīta vēl bija redzamas dažas debesu strēmeles, bet priekšpusdienā jau viss bija pelēks. Agri no rīta vēl bija -1 grāds. Dienā t. kāpa. Ceļš palika slapjš no atkusušajām peļķēm. Vakara krēslā sāka parādīties smalks smidzeklītis. Pašlaik t. brīžiem sasniedz +4 grādus. Spiediens 763mm. Pagaidām bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  9. 04.12.2013 23:20

    + kādi 0,2 grādi.

    Ielādē...
  10. 04.12.2013 23:11

    Šodien ilgstošs smidzinošs lietus ar pārtraukumiem. T. no rīta +4 grādi, dienā brīžiem līdz 5,5 grādiem. Spiediens lēni krīt- pašlaik 753 mm. T. pirms stundas vēl bija +5 grādi. Tad uznāca īslaicīgs stiprāks lietus un tagad t. ir +3,7 grādi. Vienos pēc pusnakts t. ir vairs tikai +0,8 grādi.

    Ielādē...
  11. 05.12.2013 06:53

    skaidra debess, -3.

    Ielādē...
  12. 03.12.2013 22:42

    Jā, šodiena bija tumša, bet sausa ar spirgtu R vēju. Un +5*C dienas garumā. Tikai neliels smidzeklītis, līdz ar tumsas iestāšanos sākās.

    Vakar izvilku no nokrišnu uztvērēja mēģenes, sasalušo saturu. Tur, kopš 1 septembra bija sakrājies 110 mm nokrišņu.

    Ielādē...
  13. 05.12.2013 09:16

    Naktī, t* pazeminājās līdz +0,2*C, bet līdz ar saullēktu tā sāk kāpt, patreiz +1*C. Ik pa laikam skaidrojās, bet tikpat ātri atkal no jauna sāk pilēt pažobeles.
    "Caurā debess", caur mākoņiem redzamas zilas debesis, bet vienlaicīgi arī līst. Bet tā ir parasta lieta pie pazemināta atmosfēras spiediena.
    Vējs, pagaidām, lēns no R puses.

    Ielādē...
  14. 05.12.2013 09:49

    Rigā, Zolitudē ir ap 0 grādiem un milzīgam pārslam snieg slapjš sniegs,uz zemes gan nekas daudz nepaliek, gandriz vezvējš. Uz rīta pusi laiks skaidrojas un uz auto un citiem jumtiem veidojās apledojums, bet uz zemes un asfalta ne.
    Esmu brīvdienu sniega gaidās...

    Ielādē...
  15. 05.12.2013 09:55

    Urā.....centrā nedaudz jau snieg!!!!!!

    Ielādē...
  16. 05.12.2013 10:16

    Izskatījās, ka ierodas ziemas "baltie palagi", bet laikam būšu pārskatījies - kamēr ieklēdzu datoru un atvēru internetu viss jau bija beidzies :(

    11:03: Nupat pat saulīte uzspīdēja - ziema atkal atcelta!

    Ielādē...
  17. 05.12.2013 12:48

    Sveiki visiem! Prieks atgriezties mājās no saulainās(patiesi)Spānijas:)Te tik daudz pārmaiņu un dinamikas gan dabā , gan politikā....Nevar pat saprast , ar ko sākt iepazīties vispirms:)
    Es gan gaidīju, ka Latvijā man būs jābrien kurpītēs pa sniegu, taču pat Itālijā sniega bija vairāk nekā šeit , sevišķi kalnos.Cik skaisti ir apsnigušie kalni pa lidmašīnas logu!Daba man pasniedza dāvanu, jo mākoņu nebija, un vakar 2 lidojumu laikā varēja visu krāšņumu redzēt pa iluminatoru.Kaut kad nedaudz vēlāk ceru ievietot galerijā dažas bildītes, kas saistītas ar laika apstākļiem TUR .Īsumā : divas dienas lija, pārējās 8 dienas saulainas, naktī +5/+8*,dienā no +14*C līdz +19.5*C, neliels vējš.Nobraucām no Alikantes līdz Seviļjai apm. 1500 km.
    Patlaban Piņķos joprojām bez ziemas. 7-os no rīta pilnīga tumsa, zvaigžņotas debesis, mērens vējš no R puses , +3*C, saule/mākoņi.Redzēsim, kas būs vakarā....Manējie jau dienu sēdējuši bez elektrības....

    Ielādē...
  18. 05.12.2013 08:55

    -0,7 grādi,neliels piesalums-bet no jumta pil.Mērtraukā 13 mm,izlēju un laikam jau būs jāliek nost,tuvojas taču ziema:))))

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 13:47

      Ja mērtrauks no stikla vai plastmasas, tad jānovāc ir laicīgi, citādi būs kā mani - vakar visu dienu līst, bet "glaunajā plastmasas traukā" (ar iedaļām) nekas prātīgs nav sakrājies. Šodien gaismā skatos- pēdējais saliņš manā mērtarukā izveidojis plaisiņu (it kā jau ūdenim sasalstot bija uz augšu kur paplesties), pa kuru nu viss lēnām sūcas laukā. Neko darīt, pati vainīga, ne jau pirmo reizi sals kādu trauku saplēš.
      P.s. šodien pie manis paspēja gan saule paspīdēt, gan izdevās slapja sniega nokrišņus piedzīvot. Tiesa, sniegs momentā nokusa, +3.

      Ielādē...
  19. 05.12.2013 11:23

    Eiropā plosās vētra- ir Apvienoto mediju saite- teksta tiešraide. Ejam uz lsm.lv laika ziņām, tālāk uz rakstu "Eiropu plosa vētra".

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 15:29

      Paldies, Raiti, sekoju līdzi, riktīgi interesanti.

      Ielādē...
  20. 05.12.2013 19:05

    No rīta bija ap nulli, uz zemes neliels sniedziņš, bet no gaisa lietutiņš. Dienā vējš ņēmās spēkā, dažubrīd izklīdināja mākoņus un ap pusdienlaiku pat saule uzspīdēja. Tagad +4, vējš no dienvidiem, ik pa brīdim uzsmidzina lietus.

    Ielādē...
  21. 05.12.2013 19:28

    Es ļoti ceru, ka pa nakti Rīgā izveidosies normāla sniega sega 2-4 cm vismaz, jo apnika man tas bezsniega periods

    Ielādē...
  22. 05.12.2013 20:25

    Nupat sāk dzirdēt vēju. Es gan vairāk gaidu sniegu, bet laikam jau man neviens neprasīs :D . Termometrs vēl rāda +2,5*. Tomēr ceru, ka no rīta mūs sagaidīs balta zeme :)

    Ielādē...
  23. 05.12.2013 14:54

    Rīgā snigšanas prieki beidzās tikpat ātri,kā sākas un nu diena ir ar mainigu mākoņu daudzumu un pagaidam lēnu vēju, zeme melna, rudens turpinās. T +3

    Ielādē...
    1. 05.12.2013 15:12

      Es jau gaidu to ciklonu. Var būt pilns komplekts. Liels vējš, sniegs, līča efekts, ļoti zems spiediens, utt. Ceru, ka fotomīļi ar ko foršu sabildēs un padalīsies.

      Ielādē...
      1. 05.12.2013 20:43

        Ritdien gan neko nevaresu-jastrada, jacer uz citiem, ja nu vienigi sestdien/svetdien kas interesants gadisies, bet tad jau lielais ciklons novajinasies...

        Ielādē...
  24. 05.12.2013 20:47

    Pagaidam joprojam riebigi silts , pie +3 grādiem, kaut nu fiziski to nejut, vien sniega segas iespeja arvien attalinās... pagaidam Rigā pa reizei uzsmidzina lietus, veju neko daudz nejut... Ka gribās beidzot kārtigu baltumu aiz loga, bet šogad daba arkartigi skopa uz sniegu mūsu pusē...

    Ielādē...
  25. 05.12.2013 20:59

    Labs vakars!! Izodmāju , dažus novērojumus par Vētras izdarībām uzrakstīt RietumKrastā !! Rādās ka ciklona mala skars arī Liepāju. Patreizs intensivi līst pat dažas šaltis jau kustās horizontāli nedaudz novēroju. Pie loga dienvida pusē digitālais man rāda +3,5*C , kas attiecās uz vēja izdarībām tas sāk ieskrieties no Zviedrijas un Kalingradas puses, es domāju, ka brāzmas ir 24m/s !! Būs interesanti šonakt ;) Klaipēdas pusē jau vējelis ir 35m/s....

    Ielādē...