Aukstā nedēļa.

Aukstā nedēļa.

Klimatiski šī nedēļa būs auksta, jo vēl nebūt nav laiks tik lielam salam, īpaši jau R-LV un Rīgā. Visticamāk atkārtojas novembra scenārijs, kad anomāls aukstums beigsies ar siltu laiku. Ja galējos LV austrumos ziema turpināsies jau 5. nedēļu, R-Kurzemē vēl joprojām ziema nesāksies, jo šis raustīgais sals tāpat beigsies ar ilgstošu atgriešanos rudenī jeb decembrī dominēs plusi.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Pirmdien virs Z-jūras ir AC, pāri tā "mugurai" slāj cikloni, turklāt virs Grenlandes nav AC (bez tā ir spēcīgāka R-A pārnese). Tāpēc gaiss mitrs, pat ja drīzāk auksts, jo īpaši ļoti stiprajā Z vējā. Diennakts tumšajā laikā daudzviet iespējami -6..-10. Tā kā Kurzeme ir apsnigusi un vēl snigs (pirmdien, otrdien), tur būs visnotaļ ziemīgi. Otrdien virs Grenlandes sāks augt atmosfēras spiediens, lai nedēļas vidū apvienotos ar AC, kas izpletīsies pāri Vecajai Eiropai, izņemot Skandināviju. Attiecīgi tiks nostiprināta gaisa plūsma no ZR uz DA. Auksts, bet kopumā mitrs gaiss, jo tur visur ir atklāti ūdeņi.

Otrdien īslaicīgi būs visaugstākais spiediens šonedēļ, tāpat Z vējš pierims. Sekojoši, vietām būs pat pāri -10, A-LV otrdienas vakarā zem skaidras debess. Trešdien ar stipru DR vēju ieplūdīs siltāks gaiss, izraisot pamatīgu atkusni R-Kurzemē (abās Kurzemes augstienēs vājāks atkusnis), ap 0 Viduslatvijā un nelielu salu galējos A. Ciklona siltajā sektorā gaidāms slapjš sniegs. Pagaidām neizskatās pēc lietus, lai gan tuvāk jūrai iespējams. A-LV gan tikai snigšana un faktiski lielākā iespēja šonedēļ (arī ceturtdien snigšana, bet visreālākā tomēr trešdien) papildināt sniega krājumus. Turpmāk iegriezīsies lēnāks ZR vējš, kas nebūt nav tas aukstākais, lai kāda būtu gaisa masa.

Nedēļas beigās sals pastiprināsies (jo ieplūdīs aukstāka gaisa masa), taču līča un jūras piekrastē iespējama snigšana no konvekcijas virs ūdeņiem. Dziļāk iekšzemē pat dienās pāri -5, naktīs pāri -10, varbūt pat -15 kaut kādā Krāslavā, Ludzā.

Tāda bija aizvadītā nedēļa.

kluda?w=150&h=0

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.11.2016 22:00

    ''Manos'' rietumos no Rīgas pirms brīža sākās atkusnis. Temperatūra mazliet, mazliet zem nulles (no rīta bija -5,5*), kūst. Sniega biezums - 4-5cm. Kaut kas - laikam sasalis - krīt no gaisa.

    Pa dienu līdz plkst. 14iem bija pat gluži skaidrs, zilas debesis, saulīte, balts sniegs, pāris mīnusu saliņš. Pēkšņi apm. pusstundas līdz stundas laikā pilnībā nomācās un sāka snigt. Pēc tam ar pārtraukumiem.

    Neteikšu gan, ka gan pa dienu, gan tagad, vakarā, nokrišņu ziņā būtu kaut kas sevišķs, ievērojams.

    Ielādē...
    1. 28.11.2016 23:23

      Tak man slinkums precizēt vietu, bet ja es rakstu uz R no Rīgas, tad domāju uzreiz aiz Rīgas, nevis pie jūras (tā ir R-Kurzeme). Šobrīd varētu teikt, ka pamatīgi snieg Zemgalē. Bet ziņojumu nav, bilžu nav. Esmu viegli šokēta, ka tauta klusē. A varbūt radars melo? Vismaz A-Rīgā šobrīd nedaudz snieg, kas atbilst radarā redzamajai intensitātei.

      Tie -6 reāli skumdina. Ja tā nav ieleja, tad varu tikai iedomāties, kas bija ielejās pie upēm. Vot i visa siltā Kurzeme. Reģiona siltums izpaužas vien biežākos un spēcīgākos atkušņos, bet kad salst, tad atšķirības nav. Turklāt efektīvā biežo vēju dēļ tāpat ir dikti zema. 2012. februāra sākumā efektīvā bija tuvu pie -40.

      Ielādē...
      1. 28.11.2016 23:57

        Nu pēc Neogeo reljefa kartes (neogeo.lv) izskatās, ka augstums (dziļums) manā punktā ir 48m. Vai šis skaitlis ir ieleja vai paugurs? Nekas augsts vismaz ne, bet augstāk par Kuldīgu, kas vispār atrodas bedrē, gan.

        Ielādē...
        1. 29.11.2016 17:29

          Noteikti tas ir paugurs, varētu būt Rietum- Kursas augstiene, bet ieleja ir Kuldīgā pie Ventas, un ne tikai Kuldīgā. :)

          Ielādē...
          1. 29.11.2016 17:39

            Ir versijas, kāpēc tā Stende tik atbaidoši atdziest? Nekāda baigā bedre jau nav, bet nu izsalšana cauru gadu fenomenāla.

            Ielādē...
        2. 29.11.2016 17:37

          Portāls apšaubāms. Rīgai visaugstāko vietu atrod Biķernieku mežā (26 m), tālāk Grīziņkalns ar 23 m (nu šis vairāk vai mazāk atbilst), Dzegužkalnā visiem zināmo 28 m vietā tikai 18 m. Arī Ušakova kalnā tikai ap 20 m, lai gan jābūt 35 m.
          Bet es jau prasīju par apkārtni ar pašas acīm. Horizonts ir tālu vai tuvu? Tak vienkārši baigā intriga, kāpēc tik aktīvi atdziest tik tuvu jūrai, kad citviet R-Kursā vēl ir silts.

          Ielādē...
          1. 30.11.2016 11:55

            Nu vispār tādā vistuvākā apkārtnē mēs neesam pārāk augstu un arī mežā, kur horizontu, saprotams, neredz, bet gandrīz netālu - apm. 1 - 2 km attālumā - ir vēl zemāka vieta - līdzenas pļavas, kur gan horizonts ir tālu, tālu projām. Pagasta un arī māju apkārtne vispār ir visai pauguraina. Nezinu, vai var kaut ko saprast, tā grūti pastāstīt. :)

            Ielādē...
            1. 30.11.2016 17:28

              Tātad "bedrē" neesat, bet tāpat pamatīgi atdziestat. Nu jauki vispār. Vot to es arī gribēju noskaidrot, jo mani te meteo profesionāļi regulāri nomoka, visur piesaucot "bedres", a es arvien vairāk pārliecinos, ka izcili labi izsalst gan līdzeni klajumi, gan pauguru virsotnes. Vot neesmu pārliecinājusies, ka paugura virsotnē būtu -20, kad turpat lejā -25. Ja atšķirība ir, tad pāris grādi + vējš virsotnē, kas anulē atšķirību ar leju. A upju palieņu pļavās, pašu upju krastos ir tāds sals, par kādu neviens neraksta. Vot Jums bija -6, tad gan jau tuvējās upes krastā bija visi -16. Ja ne gaisā, tad uz zemes. Tās nepārprotami zemās ieplakas, kas slēgtas no visām pusēm, nežēlīgi atdziest.

              Ielādē...
  2. 30.11.2016 02:35

    Vakarā temperatūra nostabilizējās pie -9°C, zemāk nekritās, min.t. -9,1°C. Taču pēc pusnakts grādi pamazām kāpj, savukārt spiediens - krīt. Ciklons nāk, sniegus nes...

    Ielādē...
    1. 30.11.2016 07:52

      Tak nebūs lietus Līvānos! Tak visās kartēs redzams, cik tālu ieies 850 hPa temperatūra virs -5. Tas pats nākamnedēļ. Bet skatos, ka Trallis turpina pieķēzīt ēteru. Nu, par to bargo ziemu, kuru neapstiprina NEVIENS modelis, ar modeli saprotot visu ansambli, jo ansambļa vienīgais esības mērķis ir parādīt, cik reāls ir tas, ko mēs redzam prognožu portālos. Tātad Trallis visu labi redz, bet tāpat ieķēza Twiterī, lai tikai sensāciju radītu. Riebjas tāda tukša gaisa kulšana. Vēlāk pat daži meteolapieši pukojas, ka kāds kaut ko dikti greizi prognozējis. Kāpēc vajag lieki diskreditēt jau tā vājo sinoptiku?

      Ielādē...
      1. 30.11.2016 15:02

        Nekā nebija, šoreiz netrāpīji. Siltums ticis dziļāk, nekā Tavas kartes rādījušas, jo diemžēl sīks slapjums jau šobrīd brīžiem tek. Gāziens, protams, tas nav, bet kas gan cits ir slapjums no debesīm, ja ne lietus?...

        Ielādē...
        1. 30.11.2016 15:23

          Tas tikai kārtējo reizi pierāda, cik neziemīgi ir Līvāni, jo Siguldā visu dienu snieg lielām pikām. Kartēm ir ierobežojums ar 6 h. Kas notiek pa vidu, tās nerāda. Un nevis manas kartes, bet visu lielāko modeļu kartes jeb varbūt arī Latvijas Dzelzceļš ir mans, ja es to izmantoju?
          Kad es pirms pusdienām ieraudzīju lietu Lietuvas Biržos, jau sapratu, ka Sēlija izmirks, bet ko tad es skriešu un rakstīšu par to. Interesantāk vērot, kā Siguldā sniga, tad kusa ar visu snigšanu, tad piesala un turpina snigt. Neapskaužu turieniešus, jo, pat ja sniega daudzums nekāds baisais, tas sniegs ir slapjš un ļoti smags tīrīšanai.

          Ielādē...
          1. 30.11.2016 17:51

            Kā kuru reizi, bet es jau teicu, ka DA ir savādāks klimats nekā Vidzemē, parasti siltāks. Daudz jau tā slapjuma šoreiz nebija, ir bijis krietni sūdīgāk. Zinu, ka nevienā, pat normālā ziemā pilnībā bez lietus neiztikt, bet tas neliedz man izteikt savas domas par šādu vai tādu laiku. Tāpat kā visiem pārējiem, un gaumes ir dažādas, ļoti bieži - diametrāli pretējas. :)))

            Ielādē...
  3. 30.11.2016 17:54

    Labi, ka sīkais slapjums nebija ilgu laiku un neko daudz nepieskādēja. Tagad kādu brīdi atsācis snigt, lielām pārslām, brīžiem diezgan stipri. Vēl jau plusos, bet lejā pārāk slapjš vēl nav. +0,7*C, cerams, ka pēc iespējas ātrāk piesals, lai pārāk daudz nepiekūst un peļķes neizveidojas.

    Ielādē...
  4. 29.11.2016 21:50

    No rīta kādi -5, gandrīz skaidrs un izmērīju 14 cm sniega, pavisam viegla un pūkaina, gan jau pa dienu par pāris cm sniega sega ir saplakusi. Diena daļēji saulaina, īpaši siltāks nekļuva un vakarpusē, pirms septiņiem temperatūra noslīdēja līdz -7, pļavās veidojās piezemes migliņa. Šobrīd apmācies un kļuvis par kādu pusotru grādu siltāks, kas jau pamazām norāda uz atkušņa tuvošanos. Šķiet, ka rītdienas īslaicīgais atkusnis tikai pasliktinās apstākļus uz ceļiem - šļura atkusīs un vēlāk atkal piesals, nekā patīkama. Pagaidām arī grūti izspriest, cik reāla ir iespēja sniegam un salam saglabāties ilgāk par nedēļu.

    Ielādē...
    1. 29.11.2016 22:00

      Nav grūti spriest, jo visu laiku tiek rādīts ļoti maigs laiks Rīgā. Šaubas un variācijas ir par A-LV. Vislabāk ziemu noturēs augstienes, kurās ir aukstāks ciklonu laikā.
      Vēl ir tāda nianse - sniega lauki uz R no Rīgas, kas mazinās R vēja siltumu. Mēs to lieliski redzējām, kad sākās iepriekšējais atkusnis. Kamēr sniegs nenokusa, nekāds krietnais siltums neatnāca. Man pat liekas, ka HIRLAM atkal pārspīlē siltuma spēku rītdien. Arī iepriekš tas pārspīlēja par +2..+4 augstāk.

      Ielādē...
      1. 29.11.2016 22:11

        +2 grādi rīt noteikti būs.

        Ielādē...
        1. 29.11.2016 22:30

          Es dodu +1.

          Ielādē...
          1. 30.11.2016 14:18

            Drūmi... Veseli +3. Vot ja būtu +10 un viss nokustu, es vēl saprastu, a tā... tas viss taču drīz sasals. Atliek cerēt, ka nākamnedēļ nokusīs. Labāk vispār nebūtu sasnidzis, tad arī neizbēgamie atkušņi neradītu problēmas! Un tak šis slapjdraņķis ir dziļi iekšzemē iekļuvis.

            Ielādē...
            1. 30.11.2016 18:13

              Tātad laikam ne vienmēr pāri sniegotiem laukiem nevar atnākt lielāks siltums. Tiesa, parasti ziemā ar sniega segu virs +5 bieži neuzkāpj

              Ielādē...
              1. 30.11.2016 18:35

                Mēs taču nezinām, kāda ir gaisa masa. Temperatūra 850 hPa augstumā ir tikpat maznozīmīga kā piezemes temperatūra tur, no kurienes nāk ciklons vai AC. Lai dabūtu lietu pie 850 hPa -5 apakšējam km jābūt plusos vai vismaz apakšējiem 800..700 m. Tas pats ar grādiem. Ja biezā slānī ir solīdi plusi, tad nekāds sniegs netraucē, jo nav jau gluži bezvējš, lai sniega dēļ pirmie m virs zemes būtu ap 0.
                Man ir neviennozīmīga attieksme pret šo man negaidīti spēcīgo atkusni. Es jau biju nobriedusi ziemai vismaz nedēļas garumā un ziemas pozīciju nostiprināšanai A-LV, bet tagad sāku vēlēties, lai visa šī parodija nokustu un tad jau kaut kad vēlāk atgrieztos. Bet tam vajag lielāku vai ilgstošāku siltumu, kura nebūs, attiecīgi mēs te muļļāsimies šādā putrā nedēļām ilgi. Skumji...

                Ielādē...
  5. 30.11.2016 14:57

    Diemžēl burvība nebija ilga - sniegs beidzies, tā vietā sīks, nenosakāms slapjums no debesīm brīžiem nāk, t. pakāpusies līdz +1. Uz ielām aizvien vairāk kūst, zem mašīnu riteņiem viss šķīst uz malām, arī uz ietvēm šļura veidojas, no jumtiem aizvien intensīvāk tek, balkons viss slapjš, palodzes jau nokusušas... :( Eh, būtu labāk -10...-15, kā vietām vakar vakarā!

    Ielādē...
    1. 30.11.2016 15:39

      Starp citu, nesen gāza lietus arī Urālos... pēc pavisam nesenajiem -30..-36. A pēc klimata tur ir nesalīdzināmi bargākas ziemas kā Līvānos, tomēr lietus mēdz gāzt arī janvārī, februārī, kur nu novembrī. Attiecīgi viss notiekošais tikai vēlreiz atgādina, ka stabila sala ziemas var meklēt vien Antarktīdas vidienē, nevis cilvēku apdzīvotajās teritorijās. Tāpēc es dodu priekšroku bezsniega un bezsala ziemām - riebjas tā ūdeņainā sniegledus putra. Viena lieta, kad lietus līst un ir vienkārši peļķes, bet vietām var balles kurpēs staigāt, taču Rīgā un gan jau citviet LV netīrītas ietves ar sprīdi dziļu sniegu pārvēršas par necaurbrienamu putru, kas mērcē līdz potītēm vai pat dziļāk. Vot es pirmdien skatījos uz sniedziņu zālājos un bija jauki, taču skats uz ietvēm atgādināja, kas notiks neizbēgamā atkusnī. Tas ir kā tīksmināties par visstiprāko tornado. No malas jau smuki, iespaidīgi, bet kādam būs jāsakopj pēc tā iziešanas cauri apdzīvotai vietai.

      Ielādē...
      1. 30.11.2016 18:59

        Ja visas ziemas sastāvētu tikai no ūdeņainas sniegledus putras un slidotavām ietvju vietās, tad es varētu piekrist. Bet es tomēr nedzīvoju piejūrā un esmu pieradis pie baltām ziemām, kad minētie nejaukie laikapstākļi ir tikai epizodiski. Un gana daudz bijis arī tādu ziemu, kad atkušņi ir diezgan reti un/vai neilgi un ar maziem plusiņiem. Un es ceru uz tādām. Savukārt ziemas pilnīgi bez sniega un sala Latvijā pat piejūrā nemēdz būt. Un tik drīz nebūs. :)

        Ielādē...
  6. 30.11.2016 19:54

    Vakar vakarā pēc 9-iem sāka celties temperatūra un pusnaktī no -7 bija uzkāpusi līdz -3, kur tad arī palika līdz rītam. No rīta bija neliels putenis, sniga arī priekšpusdien, vēlāk sniegs pārgāja sīkā lietū. Bet viss sniegs vēl nav nokusis, kaut gan ir +2 un kūst plīkšķēdams.

    Ielādē...
  7. 30.11.2016 15:51

    Šodiena pilnīgs pretstats vakardienai- visai tumša, slapja riebīgi atkušņaina diena, pļurza malu malām, viss skaistums jau prom, koki kaili un slapji kaut kada substance no rīta gazas no debesim. pecpusdien bez nokrišniem, debesis vairāk gabalainas, ZA pusē Rīgas saulei rietot vareja kadu brīdi vērot visai iespaidigas laktas gandrīz ka negaisa mākoņiem. Sniega sega saruka līdz 5-7 cm un turpina kust,+2 grādi. Eh vai tad tiešam smukais laiks nevarēja notureties kaut pāris dieniņas, ne, uzreiz tas draņķis ir klāt :(

    Ielādē...
    1. 30.11.2016 18:56

      Lāsmiņa nakarkala un visticamāk nakarkala uz visu ziemu xd

      Ielādē...
      1. 30.11.2016 20:33

        Ничего она не накаркала! Es atkusni masīvu gaidīju vien pēc nedēļas, nevis šodien. Visi mani plāni par skrējienu velteņos izčibējuši kā rīta rasa karstā vasaras dienā. A par ziemu sen viss ir zināms.

        Ielādē...
  8. 30.11.2016 21:02

    Pēcpusdienā max. temperatūra sasniedza +1,5°C, tad pamazām vēsāks, kādu brīdi smuks sniegs, par ko jau rakstīju. Radās cerība, ka varētu drīz piesalt, jo vienubrīd bija vairs tikai +0,5°C,, bet pēdējās stundas laikā atkal siltāks, t. nostabilizējās ap +1, tikpat arī šobrīd. Spiediena kritums gan apstājies pie 751,5 mm.
    Un jaunākās leišu modeļa versijas skatījumā nekas stabils DA pusē nav gaidāms līdz pat ceturtdienas pēcpusdienai, termometri lēkās ap nulli te augšā, te lejā kā piedzērušies prusaki, bet LVĢMC paredz jauktus nokrišņus, ieskaitot atkalu, teju visā A pusē... Jābūt uzmanīgiem gan braucējiem uz ielām un ceļiem, gan gājējiem, jo iespējami slideni ceļi. Bet rīt pēcpusdienā piesals arī DA novados. :)

    Ielādē...
  9. 30.11.2016 22:52

    No rīta vēl asi graudi sniga, vēlāk lija, sniga lielām slapjām pikām un draņķoja- rezultāts ap 7-10 cm slapjas pļuras. Nemaz necenšos tīrīt, gan jau nokusīs.

    Ielādē...
  10. 30.11.2016 23:03

    no rīta -6. Naktī bija nedaudz snidzis un putināts, bet visu dienu sniga un sniguļoja, t pakāpās līdz 0*. Sniegs ~5 cm, mīksts.

    Ielādē...
  11. 30.11.2016 22:45

    Nekas te nekur nepiesalst,kaut pēc iepriekšejiem Leisū prognozem vajadzetu...Joprojām gandrīz +2 grādi, pagalmā jau sāk parādities kailie zālaju fragmenti, skumji... Skatos pl 22:30 visā LV temperatūra ir virs 0.

    Ielādē...
    1. 30.11.2016 23:34

      Jā, siltums viennozīmīgi ir spēcīgāks kā prognozēts, jo īpaši iekšzemē. It kā jau viss ir atbilstoši pieticīgajai temperatūrai 850 hPa augstumā, tomēr iepriekšējais atkusnis sākās vājāk, tāpēc šoreiz es neticēju siltumam. Beigās iznāks, ka nedēļas nogales saltumu pārcietīsim ar pliku zemi. Vot kaut kā pēdējos gados tas kailsals ir kļuvis par tradīciju.

      Ielādē...
  12. 01.12.2016 01:37

    30. nov. naktī palika siltāks. Visaukstākais bija ap 23 -11*. Agrā rītā bija neliels sniedziņš un brāzmains vējš, kas svaigo sniegu sapūta nelielās kupenās. Spiediens strauji krita. Kad ausa gaisma, sniega vietā jau lija lietus. Priekšpusdienā skaidrojās. Pūta mērens ZR vējš. Pēcpusdienā paretam Saule uzspīdēja. T pakāpās līdz +2*. Uz ceļiem nepatīkama sniega putra. Pievakarē atkal mākoņu daudz. Pašlaik t. 0*. Lēns līdz mērens vējš žūžo. Spiediens 755 mm. (Grādīzerim ir max un min funkc. tomēr es reti tos lietoju.)
    SILTĀKĀ DIENA 2006.g. No rīta+7*,AC,skaidrojas. Pēcpusdienā +9*,mākoņains. Vakarā mākoņains. Nākošā rītā +8* mākoņains.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2010.g. no rīta -14,AC,mākoņains. Pēcpusdienā -11, mākoņains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -14, apmācies. Sniega sega 1 cm.

    Ielādē...
  13. 01.12.2016 08:34

    Kārtīga slidotava Rīgā.Šorīt mani glāba uz sliekšņa noliktais smilšu spainis.Pa nakti laikam lijis,tad piesalis.....-0,5.

    Ielādē...
  14. 01.12.2016 08:57

    *30.11.2016., trešdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 265. diena). Siltā fronte no R puses. Naktī uzsalst, bet no rīta jau atkusnis, dienas laikā sniega sega samazinās līdz 4cm. Daļēji skaidrs, 4-5 balles gubumākoņi, vakarā atkal tie vairāk. R vējš 2-3m/s. R vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-2; 9:00+1; 15:00+3; 21:00+2.

    09:02: Šeit - vērotais laiks novembra otrajā pusē.

    Ielādē...
  15. 01.12.2016 10:56

    Pagaidām saulains. Debesis koši zilas, ābeļu zaru galos piesalušie ūdens pilieniņi spīguļo saulē:)Z puses vējš. T* ap 0*C.

    Ielādē...
  16. 01.12.2016 12:13

    Šorīt Saulkrastos pulksten 7 00 temperatūra +1, uz mazajiem ceļiem melnais ledus, Tallinas šoseja, gan nokaisīta un labi braucama. Pa ceļam uz Rīgu ap pulksten 8 00 līdz Ādažiem trāpījās dažas slapja sniega brāzmas. Rīgā gan saulains un temperatūra ap 0.

    Pēc radara izskatās, ka šodien Saulkrastu apkaime saņem lielāko līča efekta sniega devu.

    Ielādē...
  17. 01.12.2016 14:41

    Kā mums šodien sagāza sniegu! Visu rīta pusi sniga tā, ka ceļa malas redzēt nevarēja - balta siena gāzās lejā. Pirms minūtēm 30 uz mirkli uzspīdēja saule, izskrēju laukā pāris foto uzņemt un izmērīju sniega segas biezumu- veseli 20 cm. Ja ņem vērā, ka vakar vakarā bija labi ja 1cm, no rīta labi ja 2-3, tad pieaugums iespaidīgs. Bet būs jau vēl, jo atkal jauni mākoņi klāt un " maisam gals vaļā".

    Ielādē...
    1. 01.12.2016 14:48

      Jā, Migliņ, cik ieskatos Siguldas webkamerās, sirds ietrīsas priekā - tik skaisti un maigi sniegs apklāj šo zemīti. Ne jau vienmēr domāju pragmatiski (kā cilvēkiem jātīra tas viss). Un kaut kā pamatīga snieggāze izskatās iespaidīgāk par lietusgāzi. Novembra sākumā Rīgā tā sniga - pilnīgā bezvējā balta siena ar vertikālu kustību no debesīm. Skats kā ne no šīs zemes, bet kādas pasaku valstības.
      Nez vai Siguldā tikpat, cik Allažos?
      Un kas mums Mālpilī notiek?

      Ielādē...
      1. 01.12.2016 14:54

        Visu laiku gaidīju, kad Migla parādīsies un pastāstīs, kas mūsu galā notiek. Es no rīta jau pusastoņos pie sniega dušas aizbraucu uz Rīgu. Līdz tam jau bija nobiruši kādi 5-7cm un sniga ļoti intensīvi. Sniegs blīvs un smags, lai gan pie loga rādīja -0.5. Nezinu, kad pirmā sniega daļa bija nobirusi, jo pēc pieciem, kad pirmo reizi izgāju laukā, nesniga un pat bija redzamas dūmakainas zvaigznes. Bet pēc sešiem jau gāzās uz nebēdu. Visi koki sniega pielipuši, skaisti bezgala. Ja Allažos ir 20cm, gan pie manis arī jau tagad ir tikpat daudz.

        Ielādē...
        1. 01.12.2016 15:03

          Priecē, ka R-Vidzeme (konkrēti augstienes R-daļa, ieskaitot Gaiziņu) atgūst savu slavu kā sniegotākā vieta Baltijā!

          Ielādē...
  18. 30.11.2016 23:37

    Šodien pabiju Teiču rezervātā pie Pieslaista ezera un Kurtavas ezera apkaimē. No rīta -4 grādi un neliels sniegs, dienas gaitā temperatūra pakāpās līdz 0 +1, pa laikam sniga slapjš sniegs un smidzināja sīks lietutiņš. Iepriekšējo dienu sala rezultātā grāvji un peļķes dažaviet aizsaluši tā, ka daudzmaz iztur cilvēka svaru, purvu ezeru ledus vismaz pussoli no krasta iztur uzmanīgu uzkāpšanu - zemldus makšķernieku var sarosīties!

    Braucot uz Saulkrastiem posmā Madona - Bērzkrogs piedzīvoju pamatīgu slapja sniega puteni, kas ievērojami apgrūtināja redzamību un pārklāja ceļu ar slidenu slapja sniega pļuru.

    Ielādē...
    1. 01.12.2016 18:55

      Latviešiem esot tāda kā anekdote - ja uz ūdenskrātuvēm parādās zemledus makšķernieki (bļitkotāji), tad drīz būs ledus..

      Ielādē...
  19. 01.12.2016 19:11

    Šodien patīkama diena ar plašiem debesu laukumiem, daudz Saules un lēnu ZR vēju. Skaisti gubu mākoņi gar R-DR un Z-ZA pamalēm. No rīta t. -1*, dienā +1*. Uz laukiem pusnokusis sniegs. Uz ceļiem gan nav patīkams. Vietām sasalušas grambas. Uz līdzenas virsmas ledus kārtiņa. Vakarā vairāk spalvu mākoņu. Pašlaik t. -2,1*. Spiediens 752 mm, krīt.
    SILTĀKĀ DIENA 2006.g.No rīta +8,AC,mākoņains. Pēcpusdienā +7,mākoņains. Vakarā mākoņains. Nākošā rītā +4,apmācies.
    AUKSTĀKĀ DIENA 1998.g. No rīta -16,AC,saulains. Pēcpusdienā -12, saulauns. Vakarā saulains. Nākošā rītā -19, saulains. Sniega sega 4 cm.

    Ielādē...
  20. 01.12.2016 19:34

    Naktī bija mazliet snidzis. Arī dienā nesteidzīgi sniga, ir kādi 3 cm kopā. Temperatūra vakarā ap -4. Mājās braucot, daudzviet diezgan bieza migla.

    Ielādē...
  21. 01.12.2016 19:47

    Daži te sacepas par dažām ārkartigi neziemigi/rudenigiem modeļu izlaidumiem... bet ta nav vienīga un galīga versija, ir ari citi interesanti varianti piemēram 2 decembra dekadei, un decembrim, janvarim, martam kopā.

    19:59: Naktī Rīgā turpinājas riebīgs atkusnis un sniegs vēl krietni pakusa, bet uz rīta pusi skaidrojās un piesala, diena pārsvara saulaina, ar mazu, nebūtisku mākoņu daudzumu un pilniba bez nokrišņiem, pilnigi neticami, ka samerā netālu Siguldas apkaimē plosijas stipri sniegputeņi no līča efekta, kas bija ķaut kas līdzigs, ka Rīgā novembra sākumā, kad uzsniga 25 cm...
    Dienā Rīgā grozijās ap 0, tagad sak piesalt, -1, pārsvara skaidrs. Sniega sega un sniegledus apmeram3-6 cm palika, pārsvara vel vienlaidus segumā... Tupmākas dažas dienas bus kas ziemai līdzīgs un sniega sega laikam jau papildināsies.

    Ielādē...
    1. 01.12.2016 21:27

      Situācija dinamiski mainās, tāpēc nav jēgas izmantot tik vecu informāciju. Galīgā versija būs "post factum", tomēr vēl ne reizi nekas auksts nav rādījies. Tak es ne velti visu laiku atkārtoju, ka šī ziema Andrejam liksies kā visu NEziemu kulminācija. Es visādi cenšos sagatavot Andreju neizbēgamajam, lai pēc tam tautai nebūtu jālasa vaimanas (būsim godīgi! nevienam nav patīkami lasīt žēlabas, kas ir identiskas simtos eksemplāru, pa reizei jau var... dažādībai) par to, kas arvien vairāk dominē uz sasilstošās planētas.
      Mani vairāk intriģē Rīga šajā vīkendā. HIRLAMs rāda novembra sākuma "deja vu". Ja tā, tad kas notiks nākamnedēļ, kad jau pirmdien līs lietus, tad sals, tad atkal kusīs? Pilsēta tiks paralizēta. Pirmdien vajadzētu puteņa biļeti izsniegt autovadītājiem.

      Ielādē...
  22. 01.12.2016 20:59

    Galerija - "līča efekta" mākoņi, kas tika šodien (1.12.2016.) vēroti Rīgā uz ZA-A pusi.

    Ielādē...
    1. 01.12.2016 21:45

      Nu re. Ja nebūtu Meteolapas, dzīvotu pilnīgā pārliecībā, ka visā Latvijā ir saule, lai gan skopa , tomēr saule:). A te Migla ar savām baltajām bildēm un Raitis ar skatu no malas:)Kā man tas patīk!!
      Par LIETU: pie mums mierīgi. Daži mīnusi.

      Ielādē...
      1. 01.12.2016 21:59

        Es jau sabijos, ka Pierīgā lietus mierīgi līst nelielos mīnusos! Bet pēc tam prāts apskaidrojās. :)

        Ielādē...
  23. 01.12.2016 22:29

    rītā 0*, pat saule parādījās, mīksts sniegs. Turpinājums samācies, brīžam uzsniga. T nokritās līdz -5. Šobrīd -3.

    Ielādē...
  24. 01.12.2016 22:56

    Snieģeļa atlikumi turpināja šodien kust (mazākā daļa palikusi), bet neko daudz, jo pavēsi bija, un ap pēcpusdienu sāka arī piesalt. Šobrīd -4,5*, zeme spīguļo.

    Ielādē...
    1. 01.12.2016 23:40

      Jums tur Kurzemes aukstuma pols.

      Ielādē...
  25. 01.12.2016 15:46

    Diena diezgan saulaina, visi mākoņi gāja garām, temperatūra turējās ap nulli. Šobrīd -1. Sniegs apmēram centimetru. Es tomēr ceru, ka prognozes par aukstumu decembra otrajā pusē būs maldīgas.

    Ielādē...
    1. 01.12.2016 16:36

      Kādas prognozes? Kurš tādas aplamības ir izteicis? Tak ne jau Tralli-paniķieri domājat? Lūk, 2. dekāde jeb vidus un 3. dekāde. Janvārī tas pats - visas 3 dekādes, februārī jau pavisam aktīvs pavasaris. Tak ne velti minēju, ka Rīgā un uz R ziemas šosezon nebūs, savukārt Krievijas pierobežā nupat sāksies pavasaris.

      Ielādē...
      1. 01.12.2016 17:37

        Tak beidz makaronus uz ausīm likt. Būs ziema, pasaulē ir daudzi speciālisti, kuri saka ka ziema būs barga, ne velti šodien Francijā bija pat -5 grādi. Tu savus ansambļus vari man nerādīt, es zinu vēl lielākas odzītes.

        Ielādē...
        1. 01.12.2016 18:37

          +40 Baltkrievijā, ko uzskati kā reāli notikušu faktu, ir ne mazāk ticami kā bargās ziemas.

          Ielādē...
      2. 02.12.2016 01:34

        Šodien dzirdēju par aukstākajiem Ziemassvētkiem pēdējo gadu laikā. Būšot ar krietnu salu un sniegu - tā runāja vakara LNT ziņās. Vispār decembra pirmajā pusē vēl būšot siltāks, bet otrajā salšot riktīgi un sniega arī būšot gana. Nezinu, kur viņi bija dabūjuši prognozi decembrim, man šodien nebija laika klejot un meklēt precīzāku informāciju, es te tikai nen ielīdu. :))
        Runājot par to, lai Ziemassvētki būtu krietni vēsāki par iepriekšējiem, gan daudz nevajag, ņemot vērā iepriekšējos trīs gadus (dati no sava arhīva):
        2013.g. 25.dec.: visu dienu skaidrs, bet ļoti silts, vairākas stundas dienas vidū +6, max. +6,1°, pusnaktī arī vēl +0,7°C; 26.dec. MMD, bez nokrišņiem, +3...+4.
        2014.g. 25.dec.: simbolisks sniedziņš, MMD, -1...-3, uz vakaru vēsāks, 0.45 -7,5°C; 26.dec. rīta min. -10, dienā skaidrs, mērens vējš, -3...-5, vakarā -6...-7.
        2015.g. 25.dec.: naktī skaidrs, bet min.t. +1,9°C. Rītā apmācies, tāds v… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...