Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.08.2017) Sausāka un vasaras siltāka nedēļa.

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.08.2017) Sausāka un vasaras siltāka nedēļa.

Pagajušā nedeļā neskatoties uz cerīgam prognozēm ta arī nesasniedzam +30 grādus, līdz ar to arvien palielinās iespēja, kā šovasar to ta arī nepiedzivosim. Pēc LVĢMC datiem līdz šim augstākā gaisa temperatūra kas oficiāli novērota šogad ir no +24,9 Liepājā līdz +28,8 Daugavpilī. Šādai temperatūrai pietuvosimies ari šonedēļ, GFS prognozē siltumu līdz +24..+29 grādiem ceturtdien un piektdien. Līdz nedēļas vidum laiks Latvijā būs pārsvara sauss, bet nedēļas otrā pusē vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes.

11.08.2017. Jaunākas prognozes: Sestdiena būs gan šīs nedēļas, gan visas vasaras viskarstāka diena. Mūsu reģionā īslaicīgi ieplūdīs ļoti tveicīga gaisa masa. Sagaidāms, ka sestdienas lielāko daļu Latvijā būs maz mākoņu, karsēs saule, vietām Kurzemē iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Temperatūra sasniegs +25..+30 grādus, vietām, pārsvarā Zemgalē un Latgalē iespējams karstums līdz +31..+33 grādiem. Svelmi nedaudz mazinās dienvidu vēja brāzmas 8-13 metru sekundē. +30 grādi visticamāk tiks sasniegti ari Rīgā. Sestdienas pēcpusdienā, pievakarē un naktī uz svētdienu daudzviet Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes. Vietām negaisi var būt stipri, kopā ar spēcīgām vēja brāzmām un krusu. Nakts uz svētdienu būs silta, ap +14..+20 grādiem, bet svētdien gaisa temperatūra nepārsniegs +17..+23 grādus.  Arī svētdien daudzviet uzlīs, iespējamas arī nelielas pērkona lietusgāzes. Dienvidrietumu vējš Kurzemē brāzmās pastiprināsies līdz 13 metriem sekundē.

Nākamnedēļ, pateicoties anticiklonam, būs maz nokrišņu un daudz spīdēs saule. Nedēļas sākumā naktis un rīti kļūs dzestrāki, dienās pārsvara +18..+24 grādi.

09.08.2017. Jaunākas prognozes tomēr vēlreiz dod iespēju šovasar sasniegt +30 grādus, vairums modeļu šobrīd paredz tādu iespējamību sestdien, pirms aukstas frontes valsts austrumu un centrālos rajonos. Tuvākajās dienās laiks Latvijā kļūs karstāks, valdošie būs dienvidu vēji, ar kuriem pie mums ieplūdīs silts gaiss no Vidusjūras reģiona. Gaisa temperatūra no ceturtdienas līdz sestdienai naktīs būs lielākoties +12..+17 grādu robežās, bet dienās +23..+28 grādi, pretvēja piekrastē vēsāks, +20..+22 grādi. Sestdien vietām valsts centrālajā un austrumu daļā termometra stabiņš var paaugstināties līdz +30 grādiem. Šajās dienās vietām Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes. Ceturtdien un piektdien tās lielākoties būs dažviet valsts centrālajā un austrumu daļā, bet sestdien daudzviet Latvijā, izteiktāk - Kurzemē. Svētdien, aiz aukstās frontes laiks klūs krietni vēsāks, ap +17..+23 grādiem.

Šīs nedēļas pirmajā pusē laikapstākļus Latvijā noteiks anticiklons, tādēļ gaidāmas sausas un pārsvarā saulainas dienas. Pirmdien pūtīs mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, brāzmās sasniedzot 9-14 metrius sekundē. Gaisa temperatūra sasniegs +18..+22 grādus. Otrdienas naktī vējš norims, mākoņu būs maz, vietām veidosies migla un šī būs aukstākā nedēļas nakts, kad temperatūra saullēktā būs pazeminājusies līdz +7..+12 grādiem, vietām piekrastē nedaudz siltāks. Otrdien un trešdien sauss laiks, vienīgi trešdienas vakarā Kurzemi sasniegs lietus un negaisa mākoņi. Gaisa temperatūra šajās dienās būs +19..+25 grādi.
Ceturtdien un piektdien, visticamāk, būs siltākais laiks šajā nedēļā, kad gaisa temperatūra pakāpsies līdz +22..+29 , grādiem. No dienvidiem Latviju sāks šķērsot nokrišņu zonas, kas dažviet nesīs pērkona lietusgāzes. Pērkona negaisa laikā iespējama arī krusa un stipras vēja brāzmas. Dienvidaustrumu vēju nomainīs rietumu vējš, kas galvenokārt piekrastē būs brāzmains.[

Arī nedēļas nogalē vietām gaidāms lietus un negaiss, kļūs mazliet vēsāks, temperatūra dienās lielākoties +19..+24 grādi.

Prognozes kopsavilkums veidots izmantojot LVGMC, LSM.lv un citus publiski pieejamus avotus.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.08.2017 20:37

    Pirmā tūre nāca ar sienas mākoni, vēju un spēcīgu lietu. Dārzā dzidrā ābele, kurai jau puse bija cietusi, tika nolauzta līdz galam, arī bumbierei pāris zaru nost. Tagad tuvojas nākošais melnums, izskatās, ka tūdaļ līs.

    Ielādē...
    1. 12.08.2017 21:13

      Tad jums dažpadsmit km tālāk ir trāpījis nopietnāk, mums vēl joprojām tikai mazliet ducinās un mazliet papūš. Esmu priecīga, ka tā, nevajag mums tornado un cunami...

      Ielādē...
  2. 12.08.2017 21:54

    Tā, esmu atpakaļ. Ja zibeņošana nebūtu tik augstu mākoņos, tad šitais būtu trakākais negaiss pēdējos pārdesmit gados. Sen nebija rūcis stundu bez pārtraukuma. Vispār bez neviena. Nepārtraukta kanonāde. Pirms brīža uznāca vēl viens mazs negaisiņš, bet nu jau liekas, ka viss trakums ir pāri.

    21:57: Gāž atkal.

    Ielādē...
  3. 12.08.2017 22:17

    +21, vējš bija norimis, odi klupa virsū. Šobrīd ta ka atsāk viegli pūst.
    R pusē zibeņu atblāzmas. Izskatās, ka tuvojas arī A malai. Hm, sāk mesties tīri vai bail pēc visu ziņu un video apskatīšanas ....

    22:39: Sacēlās pamatīgs vējš.

    22:48: Bet izskatās, ka zibeņošana sāk pierimt...

    22:51: toties sāk līt. Nē, ir zibens, ir rūciens arī. Patāls.

    23:19: Nevar saprast, likties uz ausi vai vēl pagaidīt... Paspēja atlīt, bija daži rūcieni. Vēl ir pa skaistam zibsnim D pusē, pa tālam uzrūcienam. Sāk atkal līt.

    23:45: Laikam jau nekas jautrāks nespīd. Drusku rūkuļo, drusku līņā. Ja jau radīsies kas nopietnāks, gan jau pamodinās ;)

    Ielādē...
  4. 12.08.2017 23:44

    Jūrmalā, Asaros šodien pilnīgi pa sauso. Līdz četriem bija tikai dūmakaina saule un līdz +31. No 16.45 apmeram pusstundas laikā virs Rīgas no nekā burtiski uzsprāga dusmīgs negaiss, kas Rīgā te atnesis visu krusu un gāzienus. Taču jau negaisam veidojoties, bija skaidrs, ka Jūrmala netiks skarta. Arī vēlāk negaisi attīstījās burtiski tikai tai pusē + negaisi bija Kurzemes pusē ejoši jūrā. Vienā brīdī šķita, ka no Kurzemes nāk negaiss, bet tas īstenībā bija tikai tumšāku mākoņu sakopojums, viss izlija jūrā. Ūdens neliela apvelinga un jūras vēja rezultātā dienas laikā dzisa un likās ļoti atsvaidzinošs, tiesa, ne ļoti komfortabls.
    Kamēr Rīgā plosījās negaiss, Jūrmalā vienā brīdī uzpūta stiprāks vējš no rietumiem, sacēlās viļņi un gaiss kļuva svaigāks (līdz +24) bez nekāda lietus. Pērkonu bija daudz, bet visi no negaisu sistēmas. Ap septiņiem negais… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 13.08.2017 00:03

    12. aug. no rīta ap 7 Pērkona nagaiss ar krusu. Mākoņos bija dzirdama dobja dunoņa. Diena vējaina un ļoti karsta. Pievakarē sāka veidoties lieli gubu mākoņi R pusē. Drīz tie pārvērtās par negaisa mākoņiem. Biežas zibens izlādes mākoņu augšējā daļā. Pērkona rūcieni paklusi. Toties krusa iespaidīga - kā valrieksti. Un diezgan ilgstoša. Beigu daļā krita krusa un spīdēja spoža saule.

    Ielādē...
  6. 13.08.2017 00:25

    Kolosāla negaisu diena, bija verts paciest neželigu karstumu, ja tam ir tāds noslēgums :) Šodiena pārsvara pavadīta Ikšķiles un Ogres pusē, dienas pirmā pusē neželīgi karsta, ap pusdienlaiku gaisa temperatūra sasniedza +33 grādus, pārkarināju termometru dārzā, enā zem koka, bet arī tur ap +33 turejas, spirgts brāzmains vējš, kas dienas laikā atsākas nekādu būtisku atsvaidzinājumu nedeva, dumakaini bālas tuksneša debesis bez neviena mākoniša līdz pat 16 00, velak D pusē parādijas pirmie nelieli gubumākoņi, bet ap puspieciem DR pusē debesis burtiski uzsprāga un pārdesmit minutēs izauga pamatigi augsti torņi, kas driz arī pārvertas laktās, atskaneja ari pirmie tālie grāvieni, pirmie negaisa mākoņi strauji pieaugot gāja garām, it ka uz Rīgas pusi... D. DR pusē arvien vairāk samilza un veidojas arvien jaunas gubas, laktas izpletas līdz nosedza sauli… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  7. 13.08.2017 07:08

    Mēs salīdzinoši viegli tikām cauri, bija daži gāzieni, viens spēriens tuvumā, bet citādi viss mierīgi. Tā arī radarā skatījos, ka starp Siguldu un Ogri ir nosacīts pārrāvums. Tas labi, lietutiņš noderēja, bet nekādu postījumu nav, pat elektrība tikai divreiz noraustījās. Šorīt +15 un ļoti raibas debesis.

    Ielādē...
  8. 13.08.2017 08:15

    Kurzemes pusē jūrā pie Mērsraga no negaisa un lietus nekā, visi prieki tika Vidzemei un Latgalei. Saulkrastos dārzā esot pielijušas lielas peļķes, kas kāpu smilts augsnē ir retums un bijusi arī īslaicīga krusa

    Vakar jūrā burājot Kurzemes piekrastē vējam norimstot temperatūra ēnā uzkāpa līdz 30 grādiem, kas uz ūdens ir liels retums. Varēja izbaudīt burāšanu kā Vidusjūrā. Pēcpusdienā nomācās, no Saulkrastu un Rīgas puses varēja dzirdēt tālu pērkona ducināšanu, bet Mērsraga pusē par frontes pāriešanu liecināja tikai vēja iegriešanās no ZR puses un īslaicīga pastiprināšanās līdz 10 - 12 m/s.

    Šorīt saulains, ap 17 grādiem un neliels R puses vējelis.

    Ielādē...
  9. 13.08.2017 08:16

    *12.8.2017., sestdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 157. diena). Siltā un aukstā fronte. Nakts otrajā pusē apmācās, agrā rītā uzlija no izirstošajiem cb. Vēlākā rītā - viens cb mākonis uz DR pusi uzradās un ātri izira. Dienā karsts un sutīgs. Dienā uzradās vispirms nelieli augstie ac, kas pieauga. Bet ap 15:30- arī pirmie gubumākoņi, kas 16:30 izveidojās "virs galvas" ar cb padebešiem un sāka rūkt. Tad nāca ātri pieaugošs negaiss no D puses, kas pievakarē deva 1cm krusas brāzmu, nelielu triecienvētru ar 15m/s vējiem un mērenu lietu. Bija daudz pērkoni, bet visi pa mākoņiem, tuvākais zibens ir "4 sek" attālumā. Pērkons bija līdz 19:00. Kopumā kādas trīs negaisa brāzmas pārskrēja. Tikai ap saulrietu atkal sāka daļēji skaidroties, bet daudz mākoņi bija līdz nākamai pusnaktij, kad vēlreiz uzlija nedaudz. DA vējš priekšpusdienā brāzm… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  10. 13.08.2017 08:39

    3-os pamodināja spoži zibeņi, lietus. Pērkoni salīdzinoši klusi un tāli, tik pāris tuvāki un skaļāki. Tad, pēc zibeņu kartes izskatās, 5-os viens gājis pāri vai vismaz ļoti tuvu, arī 7-os. Tie tika veiksmīgi nogulēti.
    Šobrīd vēss, vējelis, diezgan vienmērīgi nomācies. Hm, t-metrs rāda +20. Pēc vakardienas šķietas vēss. Ielijuši ~10 mm. Kārtējie.

    09:19: Bet +30 ēnā nebija... Vēl jāgaida :)

    Ielādē...
  11. 13.08.2017 09:17

    Vakar: No rīta ap astoņiem vēl +17. Līdz pusdienas laikam temperatūra cēlās lēni, ap 12:00 vēl tikai 24 grādi un domāju jau, ka solītos +32 mums te neredzēt. Taču tad sākās... 13:30 jau +31, tad +31,7 kādu laiku, bet ap 15:00 uz brīdi tieši +32. Pēc tam apmēram stundu svārstījās starp +31,7 un 31,9, līdz sāka pamazām un konstanti kristies. Ap sešiem no R pacēlās milzu "pankūka"un pāris reižu paklusām norūca, bet pagāja vēl krietna stunda, līdz negaiss patiešām atnāca. Un - nekā īpaša, negaiss, kā negaiss. Pat krusas nebija, bet pirmajā šļācienā pielija kādi 14 mm. No krusas ne miņas un vēja brāzieni vairāk par kādiem 12-15 m/s stiprāki noteikti nebija.
    Pa retam ducināja un zibeņoja vēl ilgi. Lietus nāca tādos periodos... līdz rītam kopā 22 mm salijis. Tātad, atšķirībā no daudzām citām vietām, nekā ekstrēma.

    Ielādē...
  12. 13.08.2017 12:24

    Vakardienu pavadījām pie Ungura ezera, kas starp Cēsīm un Straupi, Sākotnēji bija doma braukt uz jūru pie Saulkrastiem, bet bija iespēja, ka būs auksts ūdens un daudz tautas, tāpēc mainījām lēmumu un tas bija labs lēmums, - tur negaiss sākās atrāk un koki uz ceļiem sakrita. Uz ceļiem bija iespaidīgs karstums, pie ezera spirgts vējš, ezerā jūtami viļņi, ūdens bija spirgts, varēja būt arī siltāks. Atpakaļceļā caur Inciemu baigā suta uz ceļa. Apmācās, palika ļoti tumšs priekš plkst.18iem, bija dzirdama pērkona rūkšana R pusē. Inciemā paēdām, pa ceļam uz Siguldu pie Turaidas sākās negaiss ar skaistiem zibeņiem un rupjām lietus lāsēm. Knapi tikām Siguldas kalnā augšā, sākās tāāāds lietus, uz ielām ūdens pa sprīža tiesai, priekša logam balta siena, redzamība gndrīz nekāda. Vienu brīdi nācās pastāvēt, jo kļuva bīstami- daudzi ar mašīnām bēga no lietus… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  13. 13.08.2017 12:38

    Kad šorīt palasīju kā citur gājis, tad jāsaka, mums te varen paveicies. Lietus gan nogāza kārtīgi, bet tas arī viss. Pat vēja brāzmas tādas nopietnas tikai uz mazu brīdi un bez sekām. Tāpat zibeņošana tikai pa mākoņiem un diezgan augstu. Tiesa, pēdējā negaisiņā, kas atnāca jau ap 11iem vakarā, bija daži diezgan tuvi spērieni, bet, liekas, ka arī tie ne uz zemi.
    Šodien apmācies, tikai brīžiem saule izspraucas starp mākoņiem. Mērens vējš, temperatūra +19.

    Ielādē...
  14. 13.08.2017 13:16

    Saule, MMD, brīžiem spēcīgs brāzmains DR vējš īdz pat 17m/s, +20*C. Sauss.
    Ha!
    Tiko sākās smalka lietus, puteņveida lietusgāze ar vēja brāzmām. Īslaicīga, bet visa zāle un lapas, izņemot zemi, ir pamatīgi slapjas!

    Ielādē...
  15. 13.08.2017 13:53

    Vakardiena nomācoša, nejēgā karsta, pilnīgi bezjēdzīga, norakstāma diena. Ap sešiem vakarā pamatīgi nomācās, bija pat gaisma jāiededz. Lietus nāca pēc stundas ar pamatīgu vēja brāzmu un gāzienu. Neredzēju, kurā brīdī nolauzta trešdaļa no vecas, kuplas ievas aiz pagraba. Par laimi, nokrita gar malu, ne virsū pagrabaugšai. Viens nolauztais atzars izskatās, it kā būtu griezts ap asi - nav īsti nolauzts, bet nomocīts. Pērkons rietumu pusē bija dzirdams nepārtrauktā kanonādē kādu stundu, bet ne skaļi, paciešami. Bija daži arī tuvāki grāvieni, bet ne virs mums. Zibināja gan vēl ilgi pēc tam.
    Šodiena krietni vēsāka, pelēcīga, bet pēc vakardienas pēc saules nemaz neilgojos. +23.

    Ielādē...
  16. 13.08.2017 15:16

    Labdien atpakaļ "parastajā Latvijas vasarā", šodien sakopju vētras sekas- 10 spaiņi zaļu ābolu aizceļoja uz komposta kaudzi. Bet tas vēl sīkums ja salīdzina ar tām fotogrāfijām, kas klejo sabiediskajos tīklos, īpaši no Saulkrastu puses.

    Ielādē...
  17. 14.08.2017 00:20

    Sestdien nekāds ekstra karstums tomēr neuztaisījās, īsi pēc pusdienlaika +28...+29, 14.30 +30,5°C - vismaz šī "maģiskā" 30 grādu robeža tika sasniegta. :) Pēcpusdienā tusiņš Līvānu nomalē, līdzpaņemtais termometrs vairāk par +31° (ēnā zem koka un vējā ap 0,5 m virs zemes) neuzrādīja. Vējš pūta visu dienu, mēreni stipri, brāzmās pavisam stiprs, gāza traukus no galda nost, debesis skaidras, bet ar vieglu dūmaku. Acīmredzot vēja dēļ grādi neuzkāpa augstāk, līdz tiem +33...+34, kas bijuši Latvijas vidienē. Bet nu vēl vismaz nelikās pārāk karsts (ja neskaita piesaulē), vējš labi dzesēja. :)
    Pēc septiņiem no R puses sāka vākties mākoņi, drīz saule paslēpās, pamazām kļuva vēsāks - līdz +28...+26°C. Par negaisiem vēl kādu laiku nekas neliecināja, radars arī "piešmauca", neko interesantu nerādot, bet pirms deviņiem no R mākonis izau… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  18. 14.08.2017 01:38

    Vēl no 12. aug. interesanti, ka lielajā negaisā pēcpusdienā nolija tikai 2,5 mm. No tiem lielākā daļa krusas veidā.

    Ielādē...
  19. 14.08.2017 06:56

    *13.8.2017., svētdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 158. diena). Aiz aukstās frontes. Naktī daļēja sc mākoņainība, no rīta radās paplāni gubumākoņi. Kas ap pusdienas laiku kļuva ievērojami, un parādījās nelielas nokrišņu zonas. Lietus gan "uz galvas" netrāpījās. Līdz saulrietam gubenieki pakāpeniski izklīda, pirms nākamās pusnakts atkal ir ac+as ap 5-6 ballēm. DR vējš 1-2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+18; 9:00+17; 15:00+23; 21:00+18.

    Ielādē...
  20. 14.08.2017 14:07

    13.08. - puspiemākusies diena, rīta pusē uzlīņāja starp Balviem un Viļaku. Viļakā, šķiet, pat nebija lijis, ja nu tikai rasiņa. T ~ +20, +21. Pēcpusdiena un vakars saulaināki, bet arī mākoņaini. Vakarā palika +15.

    Ielādē...
  21. 14.08.2017 14:35

    Vakar un šodien visapkārt klīst draudīgi mākoņi, bet , šķiet, vairs kopš negaisa nav lijis. Nupat debesis virs galvas ir noskaidrojušās,saulains, bet vējš gan ir stiprs un auksts. Tamdēļ neliekas silts, tik tā- remdens.
    Sajūtas neviļ:) tikko apskatījos grādrādī- tikai +19*C.

    Ielādē...