Aktuālā situācija (nedēļa līdz 27.08.2017) Šonedēļ sajutīsim rudens tuvošanos...

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 27.08.2017) Šonedēļ sajutīsim rudens tuvošanos...

Vasaras siltums atkāpās līdz ar auksto atmosfēras fronti, kas aizvadīto sestdienu šķērsoja Latviju, tāpēc šonedēļ Latvijā gaidāms vēsāks un lietaināks laiks nekā pagājušajā nedēļā un daudzviet jau iestāsies meteoroloģiskais rudens. Aiz frontes Latvijā uz vairākām diennaktīm iestāsies samērā vēss laiks, bet valsts austrumu novados diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīdēs zem +15 grādiem, kas nozīmē meteoroloģiskās vasaras beigas. Vēsajām gaisa masām plūstot pāri relatīvi siltajai Baltijas jūrai, veidosies apstākļi, kas veicinās gubu-lietus mākoņu veidošanos. Līdz ar to mākoņu daudzums šonedēļ būs mainīgs, teritorijas lielākajā daļā bieži līs, it īpaši diennakts gaišajā laikā, vietām lietu pavadīs pērkona negaiss, stipri nokrišņi un vēja pastiprināšanās. Rudenīgi laikapstākļi veicinās arī ūdensstabu sezonas sākšanos, pirmdien un otrdien gaidāmi visai labvēlīgi apstākļi, lai no gubu/negaisu mākoņiem piekrastē izveidotos ūdensstabi.

23.08.2017. prognožu jaunumi: Trešdien Latvijas austrumos sāksies ilgstošas lietavas. Stipro lietu un vēju sagādās neliels, bet spēcīgs ciklons kas nācis no Melnās jūras. Tā ietekmē Vidzemi un Latgali piemeklēs ilgstošas lietavas, bet citviet valstī pūtīs brāzmains vējš. Lietavas, kas trešdien sāksies Latvijas austrumos, turpināsies līdz ceturtdienas pēcpusdienai, vietām pat vakaram. Lielās lietavas paliks uz austrumiem no Rīgas, un galvaspilsētu, ka arī LV rietumu rajonus būtiski neskars. Ziemeļu, ziemeļrietumu vējš pamazām sāks pastiprināties trešdien, ar lielāko spēku tas pūtīs ceturtdien no rīta un dienā - vēja ātrums brāzmās Rīgā sasniegs 17-20 metru sekundē. Vējš pierims ceturtdienas vakarā, naktī uz piektdienu iegriezīsies lēns dienvidrietumu vējš. Vidzemes un Latgales austrumos nokrišņu daudzums sasniegs ap 50 litriem uz kvadrātmetru. Tā kā šajos reģionos daudz lija jau aizvadītajā nedēļas nogalē, vietām nokrišņu daudzumam sasniedzot mēneša normu, sekojošo lietavu dēļ ūdens līmenis upēs turpinās celties, vietām var applūst palienes. Gaisa temperatūra ceturtdienas naktī būs +10..+15 grādi, dienā +15..+19 grādi, bet valsts austrumos, lietavu zonā temperatūra būs vairāk atbilstoša septembra beigām un oktobrim - +11..+14 grādi.

Piektdien vējš pierims, bet vēl daudzviet gaidāmas īslaicīgas lietusgāzes, vietām Kurzemē ar pērkona negaisu, bet brīvdienās līs pavisam maz un tikai vietām, biežāk uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra dienās paaugstināsies līdz +15..+20 grādiem, bet naktis gan būs dzestras - +8..+13 grādi, bet piektdienas un svētdienas rītā vietām līdz +5..+7 grādiem.

Šajā nedēļā laika apstākļus noteiks ciklonu darbība virs Ziemeļeiropas. Nedēļas gaitā katru dienu vismaz kaut kur Latvijā līs, pirmdiena būs nedēļas lietaināka diena, bet sausākais laiks gaidāms trešdien un ceturtdien. Iespējams, ceturtdiena būs vienīgā nedēļas diena, kas visā valstī paies bez nokrišņiem. Pūtīs galvenokārt lēns līdz mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš. Visas nedēļas garumā dienās gaiss iesils līdz +14..+20 grādiem, vien dažviet, ilgāk sildot saulei, gaisa temperatūra pakāpsies virs +21 grāda. Naktīs daudzviet veidosies dūmaka vai migla, gaisa temperatūra skaidrā laikā vietām pazemināsies līdz +7..+9 grādiem, bet vietās, kur vairāk mākoņu, naktis gaidāmas siltākas un gaisa temperatūra būs +11..+15 grādu.

Nedēļas nogalē Latvijai tuvumā būs aktīvs ciklons, par kura virzības trajektoriju prognozes vēl ir mainīgas, un scenāriji dažadi, līdz ar to sekosim izmaiņām un atjauninājumiem :)

Prognozes kopsavilkums veidots izmantojot LVGMC, LSM.lv un citus publiski pieejamus avotus.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.08.2017 22:35

    kārtējā līšana ap 12-iem sāka beigties, savi 4 mm atkal klāt. Turpinājumā joprojām apmācies, pēcpusdienā caur mākoņiem sāka saule rādīties, pat uzspīdēja, T pakāpās līdz +18. Sestdien izžautie palagi līdz pievakarei beidzot bija gandrīz sausi. Ienesu istabā un iekūru plīti, lai izžāvētu līdz galam. A ta rīt sāksies nākamais lējiens..... Dārzu labāk nepieminēt :(( Šobrīd +13, sisinātāji jūtas mazliet pažuvuši, sisina pamazām.

    Ielādē...
  2. 22.08.2017 22:42

    22.aug. no rīta t. +13*. Spiediens 762 mm. Lēns vējš vai bezvējš. D-DA-A pusē vidējie slāņu mākoņi un izlijušas negaisa laktas. R-DR pusē tāli cb mākoņi. Pa vidu liela, plaša debess. Dārza darbi... Saule izkūņojās no izlijušajiem mākoņiem un sāka sutināt. Pa to laiku ZR puē sāka veidoties zemo gubu mākoņu josla. Gubu mākoņi ātri sāka stiepties garumā un drīz izveidojās baltu mākoņu josla ar tumšām apakšām. Joslas ZA galā nogranda daži tāli pērkoni. Viss process notika uz vietas, jo mākoņi nekur nevirzījās. Lietus zona jau bija gandrīz klāt, kad gājām uz mājām. Tā bija šaura, bet gara. Un virs galvas atskanēja spalgs pērkondārds. Pērkona skaņa bija priecīga un skanīga. Ne tāda kā masīva negaisa laikā. Otrpus lietus sienas bija labi redzami gaiši, saules apspīdēti gubu mākoņi. Skanīgi pērkondārdi noskanēja vēl otru reizi. Tik pie pašām mājām sāk… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 22.08.2017 22:46

    Vidējā virs +15 šodien tikai Rīgā un Bauskā. Šī vasara ļoti vēlu sākusies un ātri beigusies.

    Ielādē...
  4. 22.08.2017 23:52

    Pēcpusdienā laiks arī tīri labs, brīžiem pat mazliet silts, jo t. +19...+20,5°C. Pēc 17.00 mazliet vēsāks, bet galvenais, ka vēja praktiski nebija. Pārsvarā mākoņains, taču arī Saule gana daudz spīdēja, savukārt pievakarē DR pusē pāris smuki, augsti mākoņtorņi parādījās, bet aizgāja citur, lietus neatnāca. :)
    Vakarā daļēji mākoņains, mierīgs, pašlaik šķiet apmācies, debesis tumšas. T. +13°C, spiediens 759 mm.

    Ielādē...
  5. 23.08.2017 02:09

    Šodiena bija skaisto un fotogenisko mākoņu diena, tomēr neviens ta ari netrāpija tieši virsū un neatnesa kārtigu lietu/negaisu, kaut arī pa druskai sāka pilināt vairākas reizes dienas laikā, bet neko daudz- rasas tiesa, varbūt kaut kur Rīga nolija arī vairāk, īpasī A pusē, kur visai tuvu grozijas draudīgi mākoņi, tomēr Zolitudi/Imantu tie neskara. Šodiena bija arī nedaudz vēsaka par vakardienu. Lielā galerija šodienas skaistuliem...

    Ielādē...
  6. 23.08.2017 08:13

    Šorīt bieza migla, pirms septiņiem ap +7 grādiem, kas augusta beigām, atšķirībā no jūlija, laikam ir normāli. Vakar pašā vakarā pat saule uzspīdēja, norvēģi šodienai tādu ekskluzivitāti vairs nesola. Pagaidām mierīgs, tāpēc migla vēl joprojām karājas.

    Ielādē...
  7. 23.08.2017 08:35

    Rīts gaišs un mierīgs,varētu teikt ,ka pat saulains.

    Ielādē...
  8. 23.08.2017 10:29

    Vakar Jūrmalas apkaimei no lietus gandrīz nekā, tikai pa laikam uzpilināja un pēcpusdienā arī viena stiprāka lietusbrāzma trāpīja. Apkārt pa līci gan gāja skaisti saules apgaismoti gubenieki. Saulkrastos vakar rīta pusē arī ilgstoši un brīžiem arī stipri lija, Rīgai gan švaki ar nokrišņiem, viss aizgāja garām.

    Šobrīd Jaumārupē apmācies, pa laikam saule uzspīd, lēns vējš un pirms stundas mazliet uzpilināja.

    Pagājušās nedēļas nogalē biju Abrukas salā, sestdien kad Latvijā krita siltuma rekordi uz salas vien ap 18 grādiem temperatūra grozījās - jūras efekts dara savu.

    Ielādē...
  9. 23.08.2017 12:05

    Šodien "strādā" līcis. Pirmais gāziens bija vēl pa tumsu rīta pusē, otrs-spēcīgs, bet īss- ap 10-iem. +16*C. Vējš it kā iegriezies vairāk no A puses un kļuvis stiprāks. Ik pa brīdim uzspīd saule....
    Šodien bezdelīgas tik cītīgi barojas.....lidinās lielos bariņos un zemu- apmēram loga līmenī.
    Mīlu tās, un svīres arī:)

    Ielādē...
  10. 23.08.2017 12:32

    Rīgā jau tradicionāli pārsvara apmācies rīts, tomēr no lietus pie manīm nekā, joprojām sauss. tie paši 0,7 mm pa vakardienu Lidostā un pagaidām "Следы осадков" pa šodienu... Šorīt līča efekta lietus josla virzijas Rīgai gar R pusi, Jūrmalu. Austrumos nupat sāksies kārtejais lietavu divdiennieks, es varu cerēt vien uz kādam īslaicīgam lietus brāzmam un arī vētrainu laiku rītdien. N'ja totāla nevienlidzība/netaisnība nokrišņu sadalē turpinās un paliek jau interesanti, cik tad ilgi tas turpināsies...

    Ielādē...
  11. 21.08.2017 20:51

    Līdzīgi kā jūnijā un jūlijā - atļaušos teikt, ka Kurzemes ZR daļā valda sausums, kamēr citviet līst bez apstājas pāris dienas no vietas. Šķiet, ka pēdējais kārtīgais lietus, kas gan neizcēlās ar ko īpašu, bija 12.08.

    Ielādē...
    1. 23.08.2017 12:39

      ..un bija daudzas vietas, it īpaši uz R pusi no Saldus kur arī 12.08.17. nemaz nelija. Vien tumši mākoņi, kas steidzās uz Z;ZA un nenozīmīgs smidzeklītis vietām, piemēram pie Durbes...

      Ielādē...
  12. 23.08.2017 12:54

    Apmākusies iepelēka diena ar nelielu vēju. +19 grādi. Pagaidām bez lietus. Gribētos jau ilgāku pilnīgi mierīgu saulainu laiku bez tveices. Šogad tādas mierīgas, jaukas dienas var uz pirkstiem saskaitīt un beidzās vienmēr ar pretīgu negaisu.

    Ielādē...
  13. 23.08.2017 10:22

    līt sāka jau 7-os. Šobrīd līst tā, ka maz tiešām neliekas. A man jau vienalga ....

    Ielādē...
    1. 23.08.2017 12:17

      Leiši sola pēc pāris dienām ar vētras spēku "aizdzīt" to "Krievijas meteoieroci" lietus formā :)Turās! Rīdziniekiem, kuri gribēs sēņot, būs spiesti braukt pie jums:) Šeit nekas neaug, un diez vai šogad vispār būs.

      Ielādē...
      1. 23.08.2017 14:44

        Paldies par mierinājumu, pēc pāris dienām nāksies pārvietoties ar laivu, tad arī pašus aizpūtīs .... Šobrīd izskatās, ka pat sēnes izslīks ....

        Ielādē...
  14. 23.08.2017 12:55

    Aizvakar, 21.08.17. sāka uzdarboties "līča efekts". Visu dienu milza gubenieki. Vietām, tai skaitā Saldus Z pusē un spēcīgāk pie stacijas un Druvā uzlija. Izveidojās prāvas 5x10 m peļķes. Līdz ar apdzīvotas vietas beigām palika ar vien sausāks, līdz pie manas mājas 2km rādiusā putekļi vien.
    Vakar 22.08., atkal līča efekta gubas, pēcpusdienā sasniedza dažus apgabalus un uzpilināja. Vēl vēlāk pa 15-tiem;16-tiem Kaut kur, no Vārmes; Kabiles puses tuvojās zili melna sienas mākoņa fronte ar mainīgas intensitātes nokrišniem. Varēja dzirdēt paris dobjus pērkona rūcienus. Vienu brīdi bija varavīksne līdz ar pašu horizontu, jo saule vēl bija augstu (15-tos).
    Lutriņos pamatīgi salijusi putekļainā zemes virskārta: peļķes; dubļi bardaks uz ceļa, jo nepaspēja iesūkties izveidojās virskārtas putriņa. Bet vakarā jau vbiss normāli - mitrs ceļš.
    Fron… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 23.08.2017 15:28

      Pilnīgi neticami!!! Kaut kur ir skaidras debesis ....

      Ielādē...
  15. 23.08.2017 18:49

    Priedainē šobrīd arvien pastiprinās ZR puses vējš, daža brāzma Lielupes krastā jau tuvu 15 m/s uzpūš, debesis apmākušās bez nokrišņiem, pēc skata un sajūtām tiešām rudens. Ūdens gan vēl Lielupē silts, 20 grādi, gaiss 17 grādi, pēdējo 3 stundu laikā ūdens līmenis Lielupē paaugstinājies par apmēram 20 cm.

    Ielādē...
  16. 23.08.2017 20:00

    Diemžēl tā lietus zona aizstiepās arī līdz mums. Nu jau pāris stundas rāmi līst. Vienīgais pozitīvais, ka nav neviena riebīga negaisekļa.

    Ielādē...
  17. 23.08.2017 16:40

    Neticami, kaut kur Latvija arī līst... Rīgā ir MMD un pa reizei uzspīd saule, no lietus ne miņas, sāk mazliet pastiprināties vējš... Esam tieši pa vidam starp ilgstoša lietus mazkustīgu apgabalu LV austrumos un konvektivo nokrišņu brāzmam(vismaz vietām) riietumos.... Ja kaut ko patiesi velies tad...nedabu to... (meteovelmes)

    Ielādē...
    1. 23.08.2017 17:26

      "Kaut kur" ir nepilnus 50km no Rīgas, likās jau, ka šodien noturēsies, bet, kas Tev deva - gāž baltu atkal :( .

      Ielādē...
      1. 23.08.2017 20:06

        Jā, "nodeva" kārtīgi. man bija ieplānoti daži dārza darbi, nācās atlikt, pa mālainu dubļu massu mīcīties negribējās...

        Ielādē...
  18. 23.08.2017 20:46

    No rīta +9 un mērena migla. Vēlāk mākoņi un saule, vairāk gan mākoņu. Limbažos ap 16-iem īsi, bet stipri nolija, mājās lijis neesot. Pirms pusstundas sāka sīki smidzināt.

    Ielādē...
  19. 23.08.2017 22:30

    Priedainē Lielupes krastā ZR vējš turpina pūst brāzmās pie 15 m/s, debesis vietām skaidras, 17 grādi, silts vējš.

    Ielādē...
  20. 23.08.2017 22:59

    Apmācies jau kopš rīta, bet dienas pirmajā pusē vēl nelija, mākoņi nebija pārāk biezi, vien ap pusdienlaiku nedaudz uzrasināja. T. agrā pēcpusdienā vēl līdz +16, bet vēlāk, kaut kur pēc 15.00, sabiezēja mākoņi, palika tumšs, sāka līt, un diena ar to arī bija beigusies... :(
    Jo turpinājumā līst un līst bez apstājas, viss bezjēgā piegāzts, pēcpusdienā arī mērens vējš parādījās, kas vakarā pūš jau krietni stiprāk. Palika vēsāks, tagad vairākas stundas turas ap +13°C. Spiediens visu dienu pakāpeniski krīt, pašlaik 753 mm. Un turpina līt... :( Cerams, ka vismaz Daugava no krastiem neizies.

    Ielādē...
  21. 24.08.2017 02:18

    Rīgā diena ar mainīgu mākoņu daudzumu, augšejie plīvurveida slaņu/spalvu un ātri skrienoši zemi gubumākoņi. Dienā brižiem uzspideja saule, bet uz vakarpusi apmācās pavisam, rietumu pusē pie horizonta gan vel saglabajas gandriz skaidru debešu josla, savukārt A, ZA pusē smagu tumšu gubenieku grēdas. Pēcpusdien sāka pastiprināties ari vējš, visa diena un vakars bez nokrišņiem, vien vēlu vakarā dažas īslaicīgas lietusbrāzmas, kas vien asfaltu samerceja, un pagaidām mana pusē tas ari viss, vējš gan ir gana spēcigs un brāzmains. Rīgas A, ZA pusē iespējams skatot radaru nolija vairāk.

    Ielādē...
  22. 24.08.2017 06:48

    Priedainē pirmā rudens minivētriņa, šorīt ZR vējš brāzmās tuvu pie 20 m/s, apmācies dažādiem gubumākoņiem un 15 grādus silts.

    Ielādē...
  23. 24.08.2017 07:15

    *23.8.2017., trešdiena, Rīga - Zante- Rīga (vērojumu 41. gada 168. diena). Ciklona centrs uz A pusi... Dažāda, pārsvarā liela mākoņainība. Visas dienas garumā izteikti gubenieki, kuriem pa vidu ir daži nelieli cb ar lietusbrāzmām. Dienas otrajā pusē novērojama augsto slāņaino mākoņu palielināšanās līdz ievērojamam, vairā ZA-A pusē, R pusē saglabājas daļēji skaidras debesis. Dienas garumā - dažas nelielas lietusbrāzmas. Vējš ZR, līdz pēcpusdienai 2-3m/s, vakarā tas pakāpeniski palielinājas līdz 8-10-12m/s dažā brāzmā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+15; 9:00+17; 15:00+20; 21:00+17.

    Ielādē...
  24. 24.08.2017 09:24

    Pūš ka traks,bet pa gaisu neko nenes.Tikai nācās šorīt noņemt karogu un šupolēm, saulessargu.

    Ielādē...
  25. 24.08.2017 11:34

    Pūta visu nakti, brāzmās ap 20m/sek. Tagad pūš joprojām, varbūt vējš mazliet kļuvis vājāks , dzenā pelēkus gubeniekus, starp tiem uzspīd saule =ļoti dinamisks laiks. Nelīst. Redzot pēc radara, ka šis te pūtējs cītīgi dzen prom lielo lietu prom no Latgales zonas, un jauni lieti netuvojas, būs jāsāk domāt par dārza laistīšanu:)
    +16*C, Z puses vējš ap 15 m/sek, daļēji apmācies.

    Ielādē...