Aktuālā situācija (nedēļa līdz 19.5.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 19.5.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: fronte ar negaisiem atkal bija. Otrdiena: fronte virs Latvijas A puses "izsīkst". Trešdiena: neliels anticiklons ir pie mums. Ceturtdiena: pamazām ieejam "tropu" dienā. Piektdiena: karsts, mitrs un nelieli negaisi Latvijā. Sestdiena: vismasīvākais karstums un vietām spēcīgi negaisi.Svētdiena: R daļā sauss, A pusē negaisi.

Attēlu (c): Sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===============

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 14:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 15-16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 29.5.13.


Dienā uz brīdi virs Baltijas jūras D daļas izveidojās neliels anticiklons, tamdēļ uz R no Rīgas bija skaidras debesis. Bet uz A no galvaspilsētas mitrākā gaisa masā turpinājās negaisi ar dažādas intensitātes lietus brīžiem.

Sestdiena, 18.5.13.

Siltā gaisa plūsma no DA-D puses atnes masīvu karstumu un vietām masīvus negaisus, dažreiz ar izteiktu krusu un vētras brāzieniem.

Piektdiena, 17.5.13.

Esam no DA puses nākošā karstā un mitrā gaisā, dienas laikā ir maksimāla gaisa temperatūra (kā jūlijā), vietām nelielas intensitātes negaisi.

Ceturtdiena, 16.5.13.

Pēc neliela anticiklona situācija mainās uz pazemināta spiediena apgabalu. Mitrā un siltā gaisā vakarā pie D robežām un vietām citur sāka veidoties mēreni negaisi.

Trešdiena, 15.5.13.

Neliels anticiklons ir ar centru Latvijas tuvumā. Mums mierīgs, silts un gandrīz skaidrs laiks. Vien pašos austrumos priekšpusdienā ir vairāk mākoņi no izsīkstošas negaisu frontes.

Otrdiena, 14.5.13.

Fronte, kas piecas iepriekšējās dienas deva negaisus virs Latvijas A pierobežas- tagad "aizvākusies" prom Krievijas pusē. Virs Latvijas pastiprinās neliels augsta spiediena atzars. Tamdēļ diena pie mums mierīga, lai arī ir nedaudz mākoņaina.

Pirmdiena, 13.5.13.

Fronte piekto dienu virs Latvijas. A pusē vietām spēcīgs negaiss, R pusē vairāk slāņaina mākoņainība ar vienmērīgu lietu. Bet iepriekšējā naktī lielākie negaisi bija vērojami centrā un R-Vidzemē.

===============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 19.05.2013 16:29

    īsi pēc 14.00 grādi pakāpās līdz +30,3*C, tomēr pēc tam ātri nokritās līdz +28*C. Pa ceļam uz mežu, kad uzpūta vējš, likās, ka pat tik nav, taču tajā iekšā brīžos bez vēja likās pat pāri +30, sviedri lija aumaļām... Baigie kontrasti, spriežot pēc izjūtām - kad uzpūš vējiņš, nemaz nav karsti, kad vēja nav - tveice. Pilsētā šajā ziņā kaut kā vienmērīgāk... :)
    Saule līdz 15.30 slēpās mainīga biezuma mākoņos, pārsvarā gan mazliet cauri spīdēja, bet vēlāk strauji noskaidrojās, un tagad Saule pilnā spožumā, mākoņi vien pamalēs (A pusē varētu būt kaut kas liels, bet tālu, grūti spriest), vējiņš pavisam rāms, vien brīžiem kāda jūtamāka pūsmiņa. Piesaulē +47*C, uz balkona viena vienīga panna, bet ēnā pēdējās divas stundas turas ap +28*C, šobrīd +28,2*C. Foršs laiks! :)

    Ielādē...
  2. 19.05.2013 15:49

    Garš negaiss bija, vēl tagad ducinās. Temperatūra nokritusies līdz +20.5, bet gaiss vēl aizvien liekas spiedīgs. Izskatās, ka varētu būt vēl.

    Ielādē...
    1. 19.05.2013 16:52

      Pie, Jums, visticamāk, ka arī vēl būs. Rīgā vakar jau bija stipra krusa vietām, un tāpēc arī iespējams 50/50 ka fronte neuznāks. Jo ap 16-tiem bija krietni tuvu Ulbrokas pusei, šī garā mākoņu josla, jeb "sienas mākonis", bet tagad atvirzījās Siguldas virzienā. Starp citu ap 15:30 stipri lija no Biržiem līdz Vecumniekiem un Ogrei, u.t.t

      Citi, jaunveidojušies sienasmākoņi var atnest nokrišņus Rīgai, bet var arī noturēties kā aizvakar.

      Ielādē...
  3. 19.05.2013 16:52

    LVĢMC at kal izcēlies ar negaisu brīdinājumu Rīgai :))))))) Nez,no kura pirksta var šitādas aplamības izzīst?????

    Ielādē...
  4. 19.05.2013 15:47

    Ārā +23, mākoņi aizsedz sauli, DR pusē intensīvi rūc. Viens liels melnums aizgāja gar rietumu pusi. Pēc radara izskatās, ka šodien esmu taisni uz negaisu līnijas, pēc kādas stundas, vēlākais, varētu sākties.

    16:02 Pašlaik intensīvi rūcošs melnums iet pa austrumu pusi, kaut kur pa vidu starp Limbažiem un Valmieru. Dienvidos arī stipri tumšs, bet rūkoņu no tās puses nedzird.

    17.00 Mazliet smidzina. Gar R malu iet kārtējais intensīvi rūcošais mākonis, ik pa brīdim ducina arī D pusē. Debesis tagad pilnībā klātas mākoņiem. Temperatūra +21.

    17:30 Nupat ir miers. Negaiss aizgāja gar rietumu pusi, tagad debesis atkal kļūst gaišākas, temperatūra +20.

    Ielādē...
  5. 19.05.2013 17:03

    LVĢMC parasti vadās pēc iepriekšējās dienas notikumiem, sak "drošs paliek drošs" ;)
    Starp citu, virs Baltijas jūras dienviddaļas ir izveidojies neliels AC apgabals, līdz ar to, uz R no Rīgas ir aizvakardienas "Rīgas situācija", un atseviški mākoņi nesasniegs pat Ķekavu vai Olaini, (uz Rietumiem bez nokrišņiem).

    Ielādē...
    1. 19.05.2013 17:12

      Anti-līča efekts?

      Ielādē...
      1. 19.05.2013 17:25

        Tacamāk, šis mini-anticiklons izveidojies uz ne visai iesildītas Baltijas jūras. Brīdī, kad kopējā gaisa masa no DA puses nedaudz pierimst. Es esmu absolūtajā neķer-zonā. Pie manis pavisam maziņi gubumākoņi, kamēr uz A pusi visai zemu pie horizonta redzami cb ar "laktām". Grādi arī ne vairāk par +23 visas dienas garumā.

        17:33: Vispār stāvoklis, kāds mūs gaida tuvākās 48 stundas- varētu nosaukt par "minifrontu haosu". BOB ciklons palēnām nāk tuvāk no DR puses, reizē ar iepriekšējo negaisu cirkulāciju - un ar auksto fronti, tas saveidos jūtami neprognozējamas gaisa plūsmas virs Latvijas. Un arī mākoņi ar negaisiem grozīsies dažādos virzienos.

        Ielādē...
      2. 19.05.2013 17:32

        Kaut kas līdzīgs būs, bet kopējais process, protams, krietni sarežgītāks, un tādas detaļas parasti grūti prognozēt.
        Jo viss "kopējais process" pie mums notiek anticiklonālos apstākļos, ar atmosfēras frontēm starp apgabaliem ar atškirīgām gaisa temperatūrām. Un arī, kopā ar nokrišniem no 10 km augsuma lejā nokļūst auksts gaiss, kas nākamajā dienā pēc spēcīga negaisa var padarīt gaisa vidējo temperatūru nedaudz zemāku.
        Bet tā, var strauji paaugstināties pirms nākamā negaisa. (Nu, aptuveni tāds princips, šādā situācijā.)

        Ielādē...
  6. 19.05.2013 18:00

    GFS vispār apjūdzies... sākot ar rītdienu: līdz 2. jūnijam vēsta gandrīz par nepārtrauktiem gāzieniem virs Latvijas lielākās daļas, reizēm gaisa grādi atkal uzskries līdz +27+28... protams, tā ir ļoti nekonkrēta prognoze. Varbūt man šodien tikai ir atpūta no vērošanas pie skaidrām debesīm, tāda atpūta pēc tam izpaliks uz daudzām dienām...

    Ielādē...
  7. 19.05.2013 18:42

    Pēc šodienas trešā rūcekļa un minimālās slapināšanas palicis vēsāks, ēnā +21,5. Debesis noskaidrojās un jau atkal spīd saulīte, šķiet ka tuvākajā laikā nekas ievērības cienīgs vairs nenotiks.

    Ielādē...
  8. 19.05.2013 19:18

    +23 grādi, vakars mierīgs, šodien Rīgai visi negaisi aizgāja garām, nekas īsti nebija... Taču negaisus var gaidīt rīt, otrdien, trešdien, bet ceturtdien lietus būs tāpat.
    Šeit ļoti labs raksts par lielu krusu un spēcīgiem negaisiem pagātnē.

    Ielādē...
  9. 19.05.2013 19:51

    Ceru, ka naktī uz Rīgu atnāks kāds negaiss, jo jau tagad uz dienvidiem skatoties var redzēt tumšus mākoņus.

    Ielādē...
  10. 19.05.2013 20:00

    Visu pēcpusdienu un pievakari kopš 17.30 T. gandrīz konstanti ap +27*C, šobrīd gandrīz tikpat, +26,7*C. Saulains, tuvāk vakaram pazuda vējš, bet tagad no D puses tuvojas kaut kas potenciāli lietu nesošs. Redzēs, kurp tas dosies... Lietus nav bijis, bet uz šī mākoņa fona pamanīju nelielu varavīksni, arī bildēju, redzēs, kas būs sanācis. Daudz bildēju arī dienā mežā un pa ceļam, ceru, ka vakarā kādai galerijai materiāls būs. :) Bet pagaidām vēl gaidīšanas režīmā - varbūt vakarā kaut kas tomēr atnāks arī negaisam līdzīgs, ko varētu vēl iebildēt?... ;)

    Ielādē...
  11. 19.05.2013 20:06

    Pieliku galeriju , kur redzama krusas ietekme uz dārza kultūrām. Izkaskāts ka būs pilnībā jāpārstāda/jāpārsēj utt.

    Ielādē...
  12. 19.05.2013 20:07

    Tikko sāka pilināt lietus, kaut paralēli Saule spīd! :) Varavīksne nu liela un spilgta. Bet citādi viss mierīgs, pērkons vēl nav dzirdēts...

    20:30: Lietus (vismaz pašreizējais) pāri, nekā nepielija, vien asfaltu samitrināja, zem kokiem viss sauss. Tālu D-DA pusē gan redzami citi mākoņi, bet kur tie ies un ko nesīs - jautājums paliek atklāts... Bezvējš turpinās, vēsāks vien maķenīt - šobrīd +25,5*C.

    Ielādē...
  13. 19.05.2013 21:02

    Iegriežoties samērā stipram Z puses vējam, pie mums nepilnas 1,5h laikā t* nokritās par 7 grādiem-no +25 uz +18- un šķiet, ka turpinās kristies. Šāda strauja t* krišana siltajā gada periodā ir raksturīga pēc pērkona. Bet nekā tāda nebija-gar A pusi aizgāja zili melni padebeši, mums vien 3min pilināja retas lāses. Vēl īsi pēc plkst. 19tiem likās, ka ārā īsti nav ko elpot, tad tagad prasās pēc jakas-pat man, kam vnm ir par siltu. Ar steigu jārauj vaļā visi logi-jāielaiž telpās tāda ekstra kā svaigs, vēss gaiss.

    Ielādē...
    1. 19.05.2013 21:13

      Man arī 21:00 uzpūta visai spirgts Z vējš, bet drusku pēc tam jau tūdaļ - ZAA. +19 patreiz, diena kopumā jau dzestrāka salīdzinot ar iepriekšējo, šis vējš nekādas sajūtu pārmaiņas nenesa. Man skaidras debesis, šis vējš no "līča" gan rieta pusē sāk nest kādus gubumākoņus, taču ne bīstamus. A pusē visu laiku, kā jau dienas lielāko daļu, redzamas izlijuši cb "laktas". Kāda pavisam neliela guba uz cb stadiju aizgāja arī šaipus Rīgas...

      Ielādē...
  14. 19.05.2013 21:48

    Pilnigi neticami, bet dažu stundu laikā gaisa temperatūra strauji nokritās un nu pie loga termometrs rāda vairs tikai nepilnus +15 grādus! Laikam vējš no līča pūš...Jaiet ara pastaigaties vēsumā :)
    Bet negaisi pat tuvu Rīgai šodien nebija, arī pamalēs vairs neko ievērojamu neredz...

    Ielādē...
  15. 19.05.2013 22:01

    Līdz ar saules rietu pļavā uzradās migla, kas kļūst ar katru brīdi biezāka. Ārā +19,1, rāms vakars bez vēja.

    Ielādē...
  16. 19.05.2013 22:05

    Tagad Rīgā iegriezusies jūras brīze un atnesusi aukstumu no līča vairs tikai +16, cerības uz patīkamu siltu šašlika vakaru izkūpēja vējā, jāiet meklēt garās bikses un biezais džemperis. Nakts negaisi ari visticamāk ka nebūs.

    Ielādē...
  17. 19.05.2013 23:26

    Redzu vāji saredzamu zibeņošanu.

    Ielādē...
  18. 20.05.2013 00:14

    Pie manis aizvadītā svētdiena- nu pavisam mierīga, ne tāda, kā sestdiena. Patreiz vakarā +16, no D puses sāk nākt nelieli ac mākoņi. Pērkona detektors čirkst kā no liela attāluma...

    Ielādē...
  19. 20.05.2013 00:49

    Vakarā pēc minētā lietus, kas atnesa reāli 3 piles 5 rindās, nekas neizveidojās, kaut gan tālumā visās pamalēs potenciāli mākoņi grozījās. Taču tiem savi ceļi, Līvānos turpinājās pilnīgs bezvējš un ļoti silts laiks - 23.00 +22,1*C, 0.00 +20,4*C, tagad arī daudz, +19,3*C. Tā kā vēja nav, istaba nevēdinās, bet nu no +27 ir izdevies vismaz līdz +25,9*C nodzīt. Šodienas bildes šajā galerijā.

    Ielādē...
  20. 19.05.2013 22:34

    Madonai tuvojas negaiss, zibeņo, ārā tveicīgs.

    Ielādē...
    1. 19.05.2013 22:52

      Ja no tā visa varētu safotografēt/safilmēt?

      Ielādē...
      1. 19.05.2013 23:15

        Kaut ko mēģinu, jokains tas mākonis, šķiet jau pusstundu stāv uz vietas, zibeņo un ducina. Ne mazākā vēja. Bet šķiet ka tā arī stāvēdams pamazām aizies kur citur....

        Ielādē...
        1. 20.05.2013 00:50

          es cesis vinu redzu pie apvasna ik pa laikam uzplaiksnī

          Ielādē...
  21. 20.05.2013 01:34

    Tā arī pie mums nekas neizveidojās, kaut gan robeža bija tuvu. (kaut kur aiz Bauskas) Pēcpusdienā tur lieli gubmākoņi cilājās. Vakarā tie palika retāki un krēslā pavisam izzuda. Ap saulrietu bija sutīgs un bezvējš. Bet drīz uznāca mērens ZA vējš un palika vēsāks. Radars rāda, ka no Lietuvas nāk negaisa mākoņi. Nezin vai tie mūs sasniegs. Pašlaik T. 15,8 grādi, spiediens ap 760 mm grozās. Neparasti ilgi spiediens nemainās. Spīd blāvs, sarkanīgs mēness. Zibeņošana nav redzama.

    Ielādē...
  22. 20.05.2013 01:49

    Turpinās mierīgais vakars/nakts, viss kluss un silts, +18,4*C. :)

    Ielādē...
  23. 19.05.2013 17:20

    Negaisu strīpa,kas nāca tieši virsū,pirms Valmieras sadalījās un aizgāja katra uz savu pusi.Mums tika neliels lietus.Nu jau viss norimis arī gar pamali,bet gaiss tik spirgts,ar tādu kā medicīnas smaržu.Tas būtu ozons?temperatūra nokritās uz 20.Putni dzied,ka prieks.

    Ielādē...
    1. 19.05.2013 17:28

      Man arī nez kādēļ šī smarža asociējas ar "ozonu". Vai tam ir kaut kas kopējs - nezinu, bet tā smaržo tur, kur bērzi un egles. Es tā kā sliecos domāt, ka tās ir jaunās bērzu lapas.

      Ielādē...
      1. 19.05.2013 17:37

        Vakar Biķernieku mežā kolosāli smaržoja tūkstoši salauztu priežu skuju un zariņu-pilnīgi atcerējos negaisus pie j;uras.

        Ielādē...
        1. 19.05.2013 19:15

          Jā, smaržu tagad pavasarī patiesi daudz. Šajā galerijā priekšpēdējā bildē redzamās puķītes smaržīgas arīdzan.

          Ielādē...
      2. 20.05.2013 02:20

        Pēc tīra ozona ož , reizēm, Lāzerkopētājs, printeris, fizioterapijas kabinetā, kur apstaro ar ultravioleto gaismu, un iespējams arī solārijs. Bet dabā, lai arī zibens izlādē rodas daudz ozona, kā arī oksidējas slāpeklis, kas savukārt izšķistot ūdenī, burvīgi pabaro augus ar dabīgo slāpekļa mēslojumu.
        Dabā ozons ārti atšķaidās, un kopā ar citām smaržām rada raksturīgo pēcnegaisa aromātu. Stipra ozona smarža var rasties tad, kad nedod Dievs, kaut kur tuvu iesper zibens, un no vadiem un rozetēm dzirksteles izlec, un, protams, arī lodveida zibens gadījumā.

        Ielādē...
  24. 20.05.2013 06:21

    Mierīgs rīts, +15,5, pļavā vēl vakardienas migla.

    Ielādē...
  25. 20.05.2013 07:09

    Labrīt! LV ZA (Viļakā) vakardienas scenārijs līdzīgs aizvakardienai (sestdienai). Rīts skaidrs ar +20. Ap pusdienām sāka vākties potenciāli negaisu mākoņi. T līdz +29 (sestdien esot bijis +31). Uz pēcpusdienu sāka attāli ducināt no vairākiem mākoņiem, visi aizgāja garām pa dažādām pusēm. Vakarpusē no septiņiem līdz astoņiem mazliet nopietnāks mākonītis lēnām bīdījās gar A malu (ticamāk, jau Krievijā): attāli zibeņoja un ducināja, Viļakā uztaisīja vien labu rasu. T vēlu vakarā +18, pavisam vēsi salīdzinot ar dienu.
    Sestdien krusa esot bijusi arī Rekovas apkārtnē (krietni uz D no Viļakas)

    Šorīt tikai +13 (Žīguros) - vispār aukstums :)

    Ielādē...