Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.10.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.10.13.)

Nedēļa aizgājusi.  Visas dienas bija mazkustīgi laika apstākļi. Līdz ceturtdienai dažas nelielas frontes nesa apmākušās debesis un nelielus/smidzinošus nokrišņus. Nedēļas sākumā ciklona siltajā sektorā bija vērojams siltums, vietām cietzemē (un arī Rīgā) līdz +16+17. Sākot ar piektdienu: no ZR puses progresēja anticiklons. Tā A jeb aukstajā malā pie mums ieplūda vēsāks gaiss. Naktī dažviet - atkal tālāk no jūras - bija vērojams neliels sals. Dienās: samērā saulains un mēreni silts.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

================

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 13.10.13.

  

Esam MARCELA anticiklona DA malā. Mums gandrīz skaidras debesis, vēsa nakts un rīts. Piejūrā daudzviet miglas. Dienā gandrīz visur saulains.

Sestdiena, 12.10.13.

Anticiklons pie mums dzen vēsāku gaisu no Skandināvijas. Tomēr gaisa masa vēl ir samērā silta, un pēc dzestra rīta seko vēl salīdzinoši silta un saulaina diena. 

Piektdiena, 11.10.13.

Pelēkais miera periods šobrīd noslēdzies... Pēc vienas no pēdējām siltajām naktīm rīts daudzviet ar biezu miglu. Dienā salīdzinoši daudz saules ar lēnu vēju, sasniegts vismaz viens jauns šīs dienas siltuma rekords. Tomēr pēcpusdienā, iegriežoties Z, ZA vējam, temperatūra pazeminās. No Skandināvijas sāk ieplūst vēsāks gaiss, kas skaidrākās naktīs var rezultēties ar negatīvām gaisa temperatūrām. 

Ceturtdiena, 10.10.13.

Turpinās lēna gaisa plūsma no DR puses. Debesis daudzviet apmākušās, A-rajonos ik pa laikam vairāk uzspīd saule. Centrālajos rajonos un Vidzemē pa laikam uzrasina neliels lietus. Siltā gaisa plūsma nodrošina +12 ... +16 grādus augstu gaisa temperatūru.

Trešdiena, 9.10.13.

Debesis joprojām apmākušās, brāzmains vējš, kas gaiņā krāsainās rudens lapas, rudenīgi silts gaiss. Turpinās mēreni siltā gaisa plūsma no DR puses. Dažviet sīki, smidzinoši nokrišņi.

Otrdiena, 8.10.13.

Jauns ciklons tuvojas mums no Atlantijas okeāna. Tas vēl patreiz ir uz R no Norvēģijas, bet turpina savu gaitu ZA virzienā. Pēc visa spriežot, tas aizies mums garām patālu uz Z no Latvijas. Mums trāpīsies tā siltais sektors. Siltā fronte ar mākoņainību, mitru gaisu un vietām smidzinošiem nokrišņiem... Siltums turpinās.

Pirmdiena, 7.10.13.

 

Fronte no Z puses nedaudz pietuvinās Latvijai. Mums mākoņains, dienas otrajā pusē daudzviet smidzina. Vietām nedaudz spirgts R vējš. Viss: uz samērā siltas dienas fona.

================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.10.2013 11:34

    +11 apmācies, neiels D vējš.

    Ielādē...
  2. 07.10.2013 12:30

    Saulīte atkal "noslēpusies"

    Ielādē...
  3. 07.10.2013 12:52

    Ventspilī lapkritis. Ja iepriekšējās dienās to tik daudz nemanīja, tad tagad koki jau strauji iekrāsojas dažādās krāsās (ar dažiem izņēmumiem). Dažviet vēja ietekmē sakritušas pamatīgas lapu čupas. Žēl vien, ka nav saules, tad būtu īsts zelta rudens.

    Ielādē...
  4. 07.10.2013 13:20

    Naktī pakāpās līdz +10 un ap šo robežu arī līdz pašam rītam turējās. Rītā mākoņi, agrumā epizodiski Saule uzspīdēja, vēlāk pazuda, nedaudz slapjums no gaisa nokrita, tagad vairs nav, asfalts pamazām žūst. Temperatūra turas stabili virs +12, neliels D vējelis (brīžiem jūtamāks), nomācies gan, patumšs. Šobrīd +12,8*C, viss būtu OK, vien Saules trūkst.

    14:28: Tagad brīžiem atsācis smalks, neredzams slapjums no debesīm krist, ielas atkal mitras. Mazliet vēsāks, +12,3*C, bet tumšāks, biezāku mākoņu josla laikam atnākusi. Vien vējš krietni rāmāks, gandrīz pazudis.

    Ielādē...
  5. 07.10.2013 14:38

    +11,5 un smidzeklis jau otro dienu. Ļoti gribētos sauli, jo pie šādām temperatūrām tas būtu tikpat patīkami kā sestdien, pie tam bez vēja. Bet ko var gribēt - rudenī siltums nāk tikai kopā ar mitrumu, bet tā jau ir daži koki, kuri ir pilnīgi dzelteni, oranži vai sarkani un līdzās tiem ir arī tādi, kas ir absolūti zaļi. Lapas pagaidām vēl daudz nekrīt.
    Vispār ceru, ka Dūmaka no šejienes ir aizvākusies pavisam (varbūt zem tehniskajām problēmām slēpās kas Dūmaku atvairošs). Protams, viņas komentāri gan te uzjundīja vētrainu atmosfēru un jūtami palielināja komentāru skaitu, bet ja izvēlētos starp daudz bezsakarīgiem komentāriem un maz komentāriem, bet ar labu saturu, pilnīgi noteikti izvēlos otro variantu. Lieki piebilst, ka līdz ar Dūmakas pazušanu viss ieies vecajās sliedēs, tajos labajos laikos, kad vēl bij aprīlis u.tml. ...
    Un jā, man nav praktiski nekādu šaubu, ka šis trollis &… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 07.10.2013 14:58

    Njā, tagad komentaru daudzums strauji nokrities ,bet nekas ,jagaida dinamiskaki laikapstākļ i:)

    Naktī no 5 uz 6. oktobri rīta pusē Riga negaiditi stipri nolija, pats noguleju,bet peķes no rita bija lielas un daudz. Pēc tam kopumā gan vakardien, gan šodien laiks visai līdzigs-zema peleko mākoņu sega,neliela migla vai dūmaka un smidzinoši nokrišņi palaikam,reizem diezgan slapinoši... Mēreni silts tipiski rudenīgs laiks,no rīta mēgināja nedaidz skaidroties un mākoņu sega bija plānaka, ar gaisakiem caurumiem,kur vareja nojaust sauli...

    Ielādē...
  7. 07.10.2013 18:38

    Ļoti jauki,turpini tik rakstīt un eksperimentēt.

    Ielādē...
  8. 07.10.2013 19:44

    Vakar gandrīz visu dienu smidzeklis. Šodien rīts bez nokrišņiem, bet ar vēju. Ap pusdienlaiku smidzeklis atsākās un nav rimis. Nav patīkami. Labāk lai līst kārtīgi, vismaz zemei kāds labums.

    Ielādē...
  9. 07.10.2013 20:59

    Silti mitrais laiks pieturas otro dienu, pa abām kopā mērtraukā sakrājušies 8 mm, daudz tas nav, bet vairāk, nekā nekas. Ņemot vērā sauso vasaru, varētu vēl nedaudz palīt, lai akās ūdens līmenis vēl paceltos. Jāatzīst, ka meža grāvīšos jau var manīt ūdens lāmas, tā kā manā pusē tik bezcerīgi ar mitrumu nav. Cik saprotu, tad Muntim ir vēl švakāk gājis ar nokrišņiem, kā man, jo esmu tuvāk Rīgai un man no " līča efekta" kaut kas vairāk "atleca".
    P.s. Prieks, ka pa šīm dienām saradušās daudz jaunas un jaukas galerijas!

    Ielādē...
  10. 07.10.2013 21:34

    šodiena praktiski bez lietus. Rīta pusē pat saule parādījās, bet pārsvarā apmācies. T līdz +11, no rīta +8. Arī šobrīd gandrīz +11, bet kaut kas pil, tātad mazliet līņā (neviens radars gan nerāda, laikam par sīku). No tādas līņāšanās liela labuma nav, vien ka neizžūst vairāk. Sestdien pēc trīs veļasmašīnu izmazgāšanas akā ūdens nosēdās par divām kubula (groda) trešdaļām, bet svētdien nebija klāt pienācis nemaz... Vajag lie-ielu lietu, citādi būs jāpiekrīt Muntim par mazgāšanos un kasīšanos :)

    Ielādē...
  11. 07.10.2013 22:18

    +12 dienā maksimālā. Apmācies, ap 17:00 tā kā drusku skaidrojās, bet pēc saulrieta sākasmidzināt. Kas notiek ar pārtraukumiem arī patreiz. Pēcpusdienā drusku spēcīgāks R vējš līdz 5m/s. Kas tagad atkal pierimis.

    Ielādē...
  12. 07.10.2013 22:33

    Mana aptuvena laika prognoze oktobrim meteonoverojumi.wordpress.com

    Ielādē...
  13. 07.10.2013 23:11

    Bez nokrišniem, ši diena. No rīta un arī pievakarē ap 17-tiem mazliet skaidrojās. Tagad +11.8*C, tā kā silts, priekš nakts.

    Ielādē...
  14. 07.10.2013 18:12

    Sveicināti! Esmu atpakaļ. Ceru, ka turpmāk viss būs kārtībā, un vairāk nebūs šādu kašķu. Savā ziņā es izmantoju labu taktiku un nogaidīju, lai vētra ūdensglāzē pierimst. Paldies man jāsaka vienam cilvēkam, kurš atsūtīja e-pastā vēstuli ar lūgumu, lai es šajā lapā atgriežos, un tādēļ es ārdomāju un esmu atgriezies šeit ar optimismu :) Tā, kā vērojumi un raksti no Latvijas ziemeļu gala, regulāri ienāks šajā portālā! :)

    Šobrīd pie manis ir apmācies un nedaudz smidzina +11,2°C

    Ielādē...
    1. 07.10.2013 23:26

      Priecājos par Tevi!

      Ielādē...
  15. 07.10.2013 23:26

    Laikapstākļu ziņā pēcpusdienā un vakarā nekas nemainījās - totāli nomācies, bet mierīgs, vējš pavisam neliels; temperatūra gandrīz konstanti ap +12,5*C, novirzes ne vairāk par 0,3*c uz abām pusēm. Laiku pa laikam no debesīm vēlās migla/smidzinošs lietus, brīžiem pārstāja. Uz ielām peļķu nav, taču asfalts nemainīgi mitrs, liekas, ka visa pasaule ar šo mitrumu piesūkusies - precīzāk, gaiss.
    Arī tagad nekas nemainās, +12,3*C, viss cits pa vecam.

    Ielādē...
  16. 07.10.2013 19:11

    Lai arī mani nekādi negatīvi komentāri nav skāruši, es vienkārši esmu par pozitīvismu dzīvē - arī aizrādījumus var izteikt tā, ka tas neaizvaino. Var jau būt, ka "bizamžurka" neko ļaunu negribēja, vienkārši inteliģences līmenis ir tāds kā ir (nu to jau arī daiļliteratūras lasīšana attīsta, ja kas ;) ). Ir jau labi, nav tak jāuzņem katrs komentārs kā aksioma, katrs pats var izvērtēt, kam ticēt un kam ne.
    Baigi rudenīgs, lai arī silts. Mitrums lien iekšā, tā, ka tomēr kārojas iekurināt. Ārā smidzeklis, šobrīd +12.5.

    Ielādē...
    1. 07.10.2013 21:38

      Tieši tā. Bet ja kam tik ļoti kārojas pēc negatīvisma, var taču iekāpt delfu, apollo u.c. komentāros, tur pietiks līdz ausīm :)

      Ielādē...
      1. 07.10.2013 21:54

        Dažkārt pat man tur gribas par "Dūmaku" piestrādāt... Nu tiešām tik nekompetenti komentāri. Piemēram, "pāgājušogad Vidzemē oktobra beigās uznigušais sniegs noturējās līdz pavasarim". Absolūtas muļķības! Novembrī taču sniegs izkusa, vai ne?

        Ielādē...
      2. 07.10.2013 22:24

        Hūu...varētu vēl saprast, ja caur kašķiem lielā politika jādala. Taču, ja jāstrīdās arī par mākoņiem pie debesīm...?

        Ielādē...
        1. 07.10.2013 22:26

          Piekrītu. Labāk bez strīdiem un mierīgi. Tāpat tie strīdi panāk tikai un vienīgi negatīvu risinājumu...

          Ielādē...
          1. 07.10.2013 23:05

            Un dažu labu potenciālu meteo-fanu aizbaida prom no portāla.

            Ielādē...
            1. 07.10.2013 23:31

              Pilnībā piekrītu. Ja ir kādi jautājumi, to visus var izdiskutēt, kā inteliģentiem un pieklājīgiem cilvēkiem pienākas. Bet tādi kašķētāji, kas brūk virsū visiem pēc kārtas, sabojā visu fonu, lai cik labs saturs būtu, un patiešām daudzus potenciālus interesentus atgrūž. Galu galā, ja mēs ēdam torti, mēs to gribam darīt skaistās, tīrās un smaržīgās telpās, nevis atejā...

              Ielādē...
  17. 07.10.2013 23:32

    Šodien beidzot siltums atgriezies, pat neskatoties uz saules trūkumu diena silta un patīkama, jau no rīta Rīgā +11, tagad Saulkrastos pa vakaru termometrs pakāpies uz +12.

    Ielādē...
  18. 07.10.2013 23:36

    Silta diena, ap +13, tikai visu laiku lietus- no aerosolveidīgā draņķa līdz intensīvai smidzināšanai, nemanāmi bet konkrēti visu saslapina.
    Vakar no rīta plkst.05-50, ejot uz staciju, sastapu intensīvu rīta lietus gāzienu, lietussargs bija mājās atstajies. Tad no biksēm krosenēs ūdens tecēja. labi ka vēl ādas jaka bija un augšpuse daudzmaz sausa. Vairāk par stundu ar slapjām biksām drebināšanas pavēsā vilcienā līdz Rīgai,bet nekas, neesmu saukstējies

    Ielādē...
  19. 07.10.2013 12:31

    Lietu vizuāli it kā nemana,bet no gaisa slapjums nāk-mašīnas un asfalts jau mitri.

    Ielādē...
    1. 08.10.2013 00:43

      Asfalts un akmeņi svīst, jo ir silts laiks un uz tiem kondensējas gaisa mitrums.

      Ielādē...
  20. 08.10.2013 01:03

    7. okt. neparasti silta diena. No rīta varēja manīt sauli, bet pēcpusdienā pavisam apmācās. Nokrišņu nekādu nebija, tomēr lielāki akmeņi un asfalts mitri, jo tie vēl ir auksti un uz tiem kondensējas gaisa mitrums. Augstākā T. bija pēcpusdienā- līdz +15,4 grādiem.Pašlaik T. +12,3 grādi.

    Ielādē...
  21. 08.10.2013 08:57

    Pie manis +11grādi,mitrs bet bez lietus.

    Ielādē...
  22. 08.10.2013 09:27

    Šorīt joprojām silts, Rīgā +13 grādi lēns vējš un viss ļoti mitrs. Izskatās, ka pa nakti temperatūra nemaz nenokritās.
    Aizvadītajā nedēļas nogalē laivojot pa Sedas upi novēroju, ka tajā Latvijas pusē lietus pavisam maz lijis, meži sausi un ūdens līmenis ļoti zems.

    Ielādē...
  23. 08.10.2013 10:41

    Temperatūras rādījumi "iestrēguši": gan dienu(+13*C) , gan nakti(+12*C) rāda gandrīz vienādus "ciparus".Var atkal gulēt pie vaļēja loga:)Vakar visu dienu sīki smidzināja, vairāk kaut kas biezai miglai līdzīgs.Dobes atkal pilnas ar nezālēm.Vakar veselu darba dienu pa dārzu nostrādāju, šodien jāiet atkal, kamēr vēl silta zeme, un nesalst rokas ravējot un rokot.Patlaban +13*C, pagaidām nelīst, R vējš mēģina nožāvēt ietves.Beidzot pēc salnas bērzi ieguvuši īsti dzeltenu toni.Leiši sola, ka pēcpusdienā nedaudz noskaidrosies debesis, varētu mēģināt uztaisīt rudens galeriju "Rudens Piņķos", redzēs, vai būs vēl spēks un noskaņojums.

    Ielādē...
  24. 08.10.2013 10:56

    Labdien, aizvien pelēkas debesis, R vējš 1-3m/s. Visu nakti +9+11 robežās, arī tagad.

    Ielādē...
  25. 08.10.2013 12:54

    Vel viena visai līdziga diena divam ieprieksejam :) Neskatoties uz siltumu un lielu mitrumu koki tieši šajās dienās sāk manāmi dzeltet un krāsopties, tomer vel ne visi, vismaz Rigā. Tas laikam nozimē ka ne tikai aukstums un mitruma trūkums ir noteicošie faktori šim procesam...

    Ielādē...