Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

   Svētdiena, 31. janvāris


    Aizvadītajā naktī MARITA ciklona aukstā fronte nesa lietu daudzviet Latvijā (austrumos no rīta bija arī slapjš sniegs). Aiz frontes šodien dienas gaitā pamazām ieplūda vēsāks gaiss, dienas vidū gaisa temperatūra bija ap +1...+4 grādiem, sākot no Kurzemes bija novērojami nelieli īslaicīgi nokrišņi - lietus, bet pēcpusdienā un vakarā lielākoties slapjš sniegs. Pievakarē Kurzemē izveidojās otrreizējā aukstā fronte ar slapja sniega nokrišņiem, kas svētdienas vakarā virzās rietumu virzienā. Dažviet valsts rietumu un centrālajā daļā ir arī citi slapja sniega mākoņi. Nakts gaitā gaiss turpinās nedaudz atdzist. Vēlā vakarā no rietumiem pamazām sāks skaidroties, un nakts otrajā pusē īslaicīgi nokrišņi gaidāmi valsts austrumos. Naktī temperatūra pazemināsies līdz -2...+1 grādam, piekrastē ap +2. Daudzviet var apledot ceļi.

  

       

Prognoze nedēļai (25.01.)

   Visas nedēļas gaitā laikapstākļus virs Latvjas noteiks Atlantijas ciklonu darbība, līdz ar to izbeigsies gandrīz mēnesi ilgušais sala periods, sniega sega kusīs, gaidāmi brāzmaini DR puses vēji. Mitrajā gaisā veidosies dūmaka un migla.   Rīt, 26. janvārī, aiz JUDITH ciklona atmosfēras frontēm, kas atnesīs gan sniegu un piesalstošu slapju sniegu, kā arī slapju sniegu valsts austrumos, gan atkalu un lietu pārējā Latvijā, ieplūdīs vēl mazliet siltāks gaiss - maksimālā temperatūra no 0 galējos austrumos līdz +4 piekrastē. Naktī uz trešdienu pārsvarā apmācies, gaisa temperatūra svarstīsies ap +2...-1 grādu. Nakts otrajā pusē Latviju sasniegs nākamais ciklons ar slapju sniegu un lietu, aiz kura trešdien gaiss iesils līdz +1..+4 grādiem, piekrastē lidz +5.  Vēl siltāks gaiss Latvijā pēc jauna ciklona ieplūdīs naktī uz ceturtdienu. Atkal gaidāms neliels lietus, maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +3...+5, vietām Kurzemē un Zemgalē +6...+7 grādi. Ceturtdienas pēcpusdienā skaidrosies, un uzspīdēs saule, tomēr gaidāms arī brāzmains DR vējš, brāzmās piekrastē līdz pat 22 m/s. Naktī uz piektdienu skaidrosies, un gaisa temperatūra noslīdēs līdz 0...+2 grādiem, austrumos 0...-2. Piektdien Latviju sasniegs jauns ciklons, tāpēc atkal apmāksies, vietām nedaudz līs. Gaisa temperatūra +1...+4.    Siltāks gaiss Latviju atkal sasniegs sestdien, kad Latvija atradīsies aktīva ciklona siltajā sektorā. Gaisa temperatūra sasniegs +4...+7 grādus, tomēr naktī uz svētdienu ciklona aukstā fronte līdz ar lietu, kas pāries slapjā sniegā, nesīs vēsāku gaisu, un svētdien temperatūra jau būs ap +1...+3 grādiem, bet vakarā daudzviet Latvijā gaiss atdzisīs zem nulles.     Prognozes rāda, ka līdz nedēļas beigām sniegs jau būs izkusis Kurzemē un Zemgalē, bet saglabāsies, visticamāk tikai Vidzemes un Latgales augstienēs. Kusīs arī ledus upēs, bet nelieli pali gaidāmi tikai Kurzemē. Pirmajā februāra nedēļā pašlaik tiek prognozēts vēsāks laiks un neliela sala un sniega periodi, kas mīsies ar atkušņiem. Stabila sala iestāšanās varētu būt gaidāma februāra pirmās dekādes beigās, bet prognozes vēl ir neskaidras.

Atskats uz jau aizvadītajām dienām

   

Pirmdiena, 25. janvāris

Atradāmies starp IRIS ciklona silto oklūzijas fronti un nākamā ciklonu JUDITH silto fronti. Daudzviet Latvijā dienas gaitā dūmaka un smidzinošs lietus, apmākušās debesis. Temperatūra no +2...+3 grādiem piekrastē līdz +1...-1 valsts centrālajos rajonos un -2...-3 grādiem austrumos. Vakarā temperatūra nedaudz pazeminājās.

Otrdiena, 26. janvāris

Dienas pirmajā pusē JUDITH ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vietām bija stiprs. Austrumos sākumā arī sniga un lija sasalstošs lietus. Aiz ciklona frontēm visā valstī ienāca atkusnis, pilnībā izbeidzot mēnesi ilgo sala periodu lielā daļā Latvijas. Ja naktī vēl tempeartūra ap +2...-5, tad līdz vakaram tā sasniedza +1...+5 grādus.

Trešdiena 27. janvāris

Dienas pirmajā pusē KARIN ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vairāk bija Latvijas rietumos un centrālajā daļā. Tam uzreiz sekoja neizteikta LEONIE ciklona siltā fronte un jau vakarā atradāmies ciklona siltajā sektorā. Maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +2...+7 grādus. Sniega sega Latvijā turpināja strauji kust, līdz vakaram tur, kur iepriekš bija snidzis mazāk, sniega sega jau bija izkususi, radot lielas peļķes un ūdens līmeņa kāpumu Kurzemes upēs.

Ceturtdiena, 28. janvāris

Visa diennakts ciklona LEONIE ietekmē. Dienas pirmajā pusē tā siltais sektors, kura ietekmē gaisa temperatūra visā valstī sasniedza +5...+8, laboti daudzi diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Agrā rītā no Kurzemes sekoja aukstā fronte ar lietu. Vakarpusē no ZR valsti atkal sasniedza LEONIE ciklona oklūzijas fronte. R vēja brāzmas vietām piekrastē sasniedza 26 m/s. Vidzemē atkal lija, valsts ziemeļu rajonos vakarpusē sniga. Sniega sega saglabājas tikai valsts galējos austrumos un Vidzemes rietumos.

Piektdiena, 29. janvāris

Naktī vēl pierimst stiprais vējš no aizejošā LEONIE ciklona. Skaidrojas, temperatūra saniedz 0...+3. Dienas gaitā mākoņains, ap +2...+5 grādiem. Atelpa pirms nākamā ciklona - MARITA, kura siltā fronte ar nelielu lietu piektdienas vakarā sasniedz Latviju.

Sestdiena, 30. janvāris

Dienas lielāko daļu atradāmies MARITA ciklona siltajā sektorā, kas atkal atnesa siltu gaisu - gaiss iesila līdz +4...+7 grādiem. Pēcpusdienā, sākot no rietumiem, valsti lēnām sāka pārstaigāt ciklona aukstā fronte, atnesot ilgstošu lietu, tomēr tas nebija stiprs.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.01.2016 17:48

    Rīgā - pilsētas Z daļā 0+1 grādu robežās, uz ielām slapjums, sniega sega par kādu cm pieplok.

    Ielādē...
  2. 25.01.2016 18:42

    Varu iedomāties - kas notiks, ja viss ūdens, kurš pēdējo nedēļu laikā ir bagātīgi klājies pār Larviju, vienas nedēļas laikā, no cieta agregātstāvokļa, tik tiešām pārvērtīsies šķidrā! Vai paguvāt gumijas laivas ienest priekšnamā un pārbaudīt?
    P. S. Kādi ir janvāra rēķini par komunālajiem pakalpojumiem? Diez vai Eur 15 - kā man! :)

    Ielādē...
  3. 25.01.2016 19:28

    Pie manis vēl joprojām daiļi, kokos sniegs rūk, tomēr pagaidām vēl kopaina stipri balta. Uz zemes sniegs pamitrs, bet vēl neveļas, jo te plusi arī pa dienu neesot bijuši. Braucu mājā ap pusseptiņiem, tad mašīnā rādīja -1. Rīgā gan šausmīgs, pļurza, peļķes un par dzīves jēgu domāt mudinošas ledus pārkares uz jumtiem...

    Ielādē...
  4. 25.01.2016 19:44

    No rīta -5, daudzviet neliela migla. Visu dienu gaisā viegla migla, temperatūra ap nulli, uz vakarpusi -2. Mazliet ir kusis, bet lieka slapjuma vēl nav.

    Ielādē...
  5. 25.01.2016 18:22

    Situācija Pierīgā Garkalnē uz Siguldas pusi, ceļš ir mitrs, gaisa temperatūra visai strauji nokritās zem nulles, tagad -0.5 °C, nesen vel nedaudz smidzināja lietus, sniega sega dienas laikā saplaka par 1 cm, sniega virsējā kārta ar dažus milimetrus biezu sērsnu.

    18:41: Ja nu kas precīzi uz taisnas virsmas atklātā vietā, pretvējā nomērīju sniegu Garkalnē, agrā rītā ap 7:00 sniega segas biezums bija 32 cm, manuprāt dažreiz sinoptiķi stipri pārspīlē ar sniega segas biezuma datiem.

    Ielādē...
    1. 25.01.2016 20:37

      Sinoptiķi prognozē, a sniegu mēra meteorologi. Jau labi sen neviens karšu veidā nav ziņojis par sniega segas biezumu Latvijā, bet no iepriekšējās ziņošanas tik daudz dienu pagājis, ka sniegs sen jau sasēdies. Tāpēc viss ir pareizi.

      Ielādē...
  6. 25.01.2016 18:46

    šodien -6, -5 visu dienu. Snigšana naktī bija izbeigusies. Pienesums ~7 cm, šitas tāds blīvāks, ne iepriekšējās pūkas. Sniega sega 17 - 18 cm. Varbūt beidzot Balkanu slēpošanas trasi sakārtos, līdz šim jau nebija ko sakasīt (tur dabīgā trase, bez sniega pūtējiem). Turpinu naivi cerēt, ka nokusnis neatvilksies; tagad, kad beidzot parādījies sniegs, nu nē, tas būtu pārāk skarbi. Sālītie ceļi - šķidri, nesālītie, bet operatīvi notīrītie - tīri pieklājīgi. Gaiss šķiet tāds pabiezs - migla, dūmaka, mākoņos pilsētas uguņu blāzma.
    Jā, kas nu kam aktuālāks: gumijas laivas, slēpes, kas vēl?
    Kurš priecājas, ka beidzot nokusīs, kurš bēdājas, ka beigsies ziema, kurš priecājas, ka sniegs beidzot parādījās... Latvija ir plaša :)
    Nu, ja tiešām 4 -5 dienas turēsies virs nulles, tad 'atā' tikko sasnigušajam :(( Un vēl lietus .... :((

    Ielādē...
  7. 26.01.2016 01:15

    25. janv. no rīta 0 grādi. Pilnīgi apmācies un dūmakains. Uz ietvēm kondensējas sarma. Kad iet, tā brakšķ kā grants. Vējš lēns vai bezvējš. Spiediens apstājies pie 765mm. Dienā t. pacēlās līdz +3*. Apmācies un miglains. Spiediens par 1 mm pacēlies. Vakarā lēni palika vēsāks. Pašlaik t. +0,7*. Spiediens 766,5mm.
    Eiropas stiprākā zemestrīce Vidusjūrā, pie Gibraltāra šauruma, tuvāk Marokas krastam. Stiprums 6,3 balles. Dziļums 10km. Notika 04:22. Vēlāk zemestrīces turpinājās līdz vakaram paliekot arvien vājākas. Komentāros viena sieviete raksta, ka vīrs sācis briesmīgi krākt un tad ar lielu rībienu izkritis no gultas. Īstenībā tā bijusi zemestrīce.

    Ielādē...
  8. 26.01.2016 04:20

    Ja dienā bija līdz +0.5ºC un tikko jūtama atkušņa dvesma, tad jau pievakarē grādi atkal noslīdēja mazliet zem nulles. Iestājās bezvējš, vēl kopš pēcpusdienas neliela dūmaka. Vakarā ilgi ap -1...-1.5 grādiem, vēlāk lēnām noslīdēja zem -2ºC. Pašlaik mierīgs, apmācies ar zemajiem mākoņiem, kurus pilsētas gaismas izgaismo, bet pagaidām bez nokrišņiem, temperatūra -2.8ºC.

    Ielādē...
  9. 26.01.2016 07:06

    Labrīt visiem: Tādu lietusgāzi kāds bijis Talsu pusē, nav redzēts kopš pērnā rudens, ziņo mani radinieki, Garkalnē arī nedaudz bet brīžiem stipri līst, pūš lēns līdz mērens vējš un gaisa temperatūra +0.3 °C, sniegs strauji kūst, nakts gaitā uz ceļiem izveidojušās nopietnas peļķes.

    Ielādē...
  10. 26.01.2016 09:06

    Jau otro rītu pustumsā pie m;ajas satiekos ar meža strazdiem-tie jau ēd.ŠDorīt +1,1 grāds.Iznesu no istabas pacipresi-lai sāk pierast pie āra gaisa.

    Ielādē...
  11. 26.01.2016 11:11

    šorīt -5, šobrīd -4. Tikko sāka snigt un, piedevām, putināt.

    Ielādē...
  12. 26.01.2016 11:42

    Ja septiņos t vēl rādīja -1, tad deviņos jau +0,5 un līst, "kā pa Jāņiem". Lielie ceļi notīrīti, mazie arī it kā tīrīti, bet jābrauc prātīgi. No kokiem un māju jumtiem gāžas sniega blāķi.

    Ielādē...
  13. 26.01.2016 12:01

    +2,apmaacies,no lietus ne veests.bish puush.

    Ielādē...
  14. 26.01.2016 12:10

    +2 grādi ārā, līst, apkārt dubļains, netīrs, slidens.

    Ielādē...
  15. 26.01.2016 14:01

    Rīta pusē vēl mazos mīnusos, bez nokrišņiem. Taču jau pirms pusdienlaika mazliet virs 0ºC, pirms nepilnas stundas sāka mazliet līņāt, bet tagad ārā izcili riebīgs laiks - stiprs, brāzmains vējš, +1,2ºC, gāž kā pa Jāņiem, viss pludo, veidojas un strauji aug peļķes... Atā, ziema, līdz labākiem laikiem... :(

    Ielādē...
  16. 26.01.2016 14:03

    sūdu būšana, atkusnis klāt. Vēl gan -2, bet līst un piesalst labākai jautrībai :(

    Ielādē...
  17. 26.01.2016 15:12

    25.1.2016., Rīga. Nāk siltā fronte no R puses. Apmācies, bez īpašiem nokrišņiem. Sniega sega aplok līdz 20cm - neliela atkušņa iespaidā. DR vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-3; 9:00-1; 16:00=0; 21:00-1.

    Ielādē...
  18. 26.01.2016 15:22

    Visu priekšpusdienu lija, +1. Sniegs pārvēršas par slapju putru. Šobrīd nav diez ko patīkami kur iet. Vismaz, pateicoties lietum, sniegs un ledus ātrāk pazudīs.

    Ielādē...
  19. 26.01.2016 15:32

    +1...+2 kā kurā vietā. Vienu brīdi ap 12-tiem dūšīgi lija, bet lokāli. Nu, un kūst, protams. Vēl kādi 15 cm sniega atlikuši neskaitot kupenas.
    Labi, ka vakar pēc atkušņa naktī drusku piesala -1*C, tāpēc kusīs lēnāk, bet ja atnāks tie +6 tad vienalga nokusīs.

    Ielādē...
  20. 26.01.2016 16:28

    No rīta līdz šķūnītim vēl varēja aiziet "sausām kājām", tagad jau "nācās peldēt". Lai varētu nokļūt pēc malkas sausām kājām nācās celt "tiltiņu"!

    Ielādē...
  21. 26.01.2016 18:13

    +2,5*C Sniega segas biezums 17...20cm. Kādu vismaz pusdienu lija, tāpēc strauji kūst, un veidojas lielas, skaistas peļķes.
    Man jau gan šāds laiks patīk! :) Nu varbūt gan ir drusku tā kā žēl rūkošās - zūdošās sniega segas, bet ... sevišķi, ja aka vēl joprojām nav attapusies no sausās vasaras un ūdens tajā patiešām trūkst, tad šis dabas gājiens vieš gaišāku cerību.

    Ielādē...
  22. 26.01.2016 18:56

    taa arii neuzlija...

    Ielādē...
  23. 26.01.2016 19:01

    Kūst, krīt no jumtiem, šļakst zem kājām, slīd, vārdu sakot, riktīgs atkusnis. Temperatūra +3, neliels vējš ar mērenām brāzmām. No rīta un dienā lija, vakarpusē sīki smidzina.

    Ielādē...
  24. 26.01.2016 19:52

    Ja no rīta ainava vēl bija balta un daiļa, tad vakarā jau viss tumšs un slapjš. Zemes ceļš "brīnišķīgs", var uzlabot savas rallijošanas prasmes... Tomēr te jebkurā gadījumā ir labāk kā Rīgā, kur asfalts slīd, bet uz galvas gāžas ledi un sniegi.

    Ielādē...
  25. 26.01.2016 19:41

    Briesmīga neziema, nepatīkams, riebīgs un depresīvs laiks, viss kūst un žļurkst, ne paiet, ne papeldet... Viens no manējiem šodien nokrita peļķe un izmežgija kāju...

    Ielādē...
    1. 26.01.2016 20:42

      За что боролся, на то и напоролся! Gribēji sniegu un salu - dabūji. Neatrodies jau Antarktīdas vidienē, kur vienreiz uzsnidzis, vairs nekūst. Agrāk vai vēlāk, bet atkusni (pavasaris atnāktu). Ja mīlētu savējos, tad vēlētu viņiem labu - bezsniega un bezsala ziemu.

      Ielādē...
      1. 26.01.2016 20:55

        Ja turpinātos NORMALA ziema, kāda bija iepriekšejo mēnēsi, nekas tamlīdzigs nebūtu, tieši atkušņi un Jūsu pielugtais pseidosiltums ir lielakais posts un nejaucibas... Bezsniega/bezsala ziema ir GS adeptu lāsts dabai un cilvekiem...

        Ielādē...
        1. 26.01.2016 21:09

          Andrej, vīrieti, esmu vēsturniece, nevis pielūdzēja. Es visu vērtēju no malas, pašai neiesaistoties meteo peripetijās.
          Normāla Rīgas ziemas sevī ietver neskaitāmus atkušņus, kas mijas ar neliela un vidēja sala periodiem, samērā reti gadās arī stipra sala epizodes. Taču tieši atkušņi ir Rīgas ziemu firmas zīme. Citiem vārdiem sakot, normāla Rīgas ziema ir pretīga, nebaudāma un veselību, pat dzīvību apdraudoša. 4 nedēļas bet atkušņa ir liela anomālija. Tāpat kā ilgstoši bezsala un bezsniega periodi. Visādā ziņā viskomfortablākie apstākļi (Rīgas klimata ietvaros) ir tādi kā pēdējā decembrī līdz Z-svētkiem.

          Ielādē...
          1. 26.01.2016 21:20

            Nu un pat tajā posmā bija dažas dienas (13., 14., 15., 17. decembris) ar sniegu un sīku salu. Bija arī atkala.

            Ielādē...
          2. 26.01.2016 21:29

            Normāls atkusnis ilgst dažas stundas, dienas, dažreiz nedēļu. Tas nepārtrauc ziemu pilniba, tas nav nokūsnis, nav lietus pie +8 grādiem, kas tāds agrakos laikos tikpat ka nebija iespējams... Parunājiet ar cilvēkiem 50-70 gadniekiem kas tepat LV slepojuši no decembra sākuma līdz marta beigām, briduši medibas pa metrigo sniegu, un t. t. NU nebija toreiz tādu neziemu, bet ja bija, tad liels retums... Velreiz saku , auksto ziemu cikls beidzās 1987.g, tas kas ir tagad, vairs nav tas, tagad labas ziema ir retums.... Normals decembris-2 siltakais noverojumu vēsturē... nu nu. Un komforta kriteriji cilvēkiem ļoti dažadi, nepielīdziniet visu tikai pec sevis...

            Ielādē...
            1. 26.01.2016 21:37

              Andrej, izmisīgi умоляю Tevi, noziedo vienu vakaru arhīva izpētei! Rīgā vienmēr ir bijuši nebeidzami atkušņi un pavasara sākums janvārī, vēl biežāk februārī. tāpat ziemas sākums vien janvārī, sen senos laikos pat februārī. Jā, ziema mēdz sākties pat februāra beigās. Ar ko man runāt, ja es visu mūžu klausos pasakas par to, ka agrāk no novembra līdz martam bijuši -40? Katru nakti -40 un vasarā katru dienu +30, a siena pļavā sienu vākuši +50 grādos. Nu dumji ir tie cilvēki.

              Ielādē...