Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

   Svētdiena, 31. janvāris


    Aizvadītajā naktī MARITA ciklona aukstā fronte nesa lietu daudzviet Latvijā (austrumos no rīta bija arī slapjš sniegs). Aiz frontes šodien dienas gaitā pamazām ieplūda vēsāks gaiss, dienas vidū gaisa temperatūra bija ap +1...+4 grādiem, sākot no Kurzemes bija novērojami nelieli īslaicīgi nokrišņi - lietus, bet pēcpusdienā un vakarā lielākoties slapjš sniegs. Pievakarē Kurzemē izveidojās otrreizējā aukstā fronte ar slapja sniega nokrišņiem, kas svētdienas vakarā virzās rietumu virzienā. Dažviet valsts rietumu un centrālajā daļā ir arī citi slapja sniega mākoņi. Nakts gaitā gaiss turpinās nedaudz atdzist. Vēlā vakarā no rietumiem pamazām sāks skaidroties, un nakts otrajā pusē īslaicīgi nokrišņi gaidāmi valsts austrumos. Naktī temperatūra pazemināsies līdz -2...+1 grādam, piekrastē ap +2. Daudzviet var apledot ceļi.

  

       

Prognoze nedēļai (25.01.)

   Visas nedēļas gaitā laikapstākļus virs Latvjas noteiks Atlantijas ciklonu darbība, līdz ar to izbeigsies gandrīz mēnesi ilgušais sala periods, sniega sega kusīs, gaidāmi brāzmaini DR puses vēji. Mitrajā gaisā veidosies dūmaka un migla.   Rīt, 26. janvārī, aiz JUDITH ciklona atmosfēras frontēm, kas atnesīs gan sniegu un piesalstošu slapju sniegu, kā arī slapju sniegu valsts austrumos, gan atkalu un lietu pārējā Latvijā, ieplūdīs vēl mazliet siltāks gaiss - maksimālā temperatūra no 0 galējos austrumos līdz +4 piekrastē. Naktī uz trešdienu pārsvarā apmācies, gaisa temperatūra svarstīsies ap +2...-1 grādu. Nakts otrajā pusē Latviju sasniegs nākamais ciklons ar slapju sniegu un lietu, aiz kura trešdien gaiss iesils līdz +1..+4 grādiem, piekrastē lidz +5.  Vēl siltāks gaiss Latvijā pēc jauna ciklona ieplūdīs naktī uz ceturtdienu. Atkal gaidāms neliels lietus, maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +3...+5, vietām Kurzemē un Zemgalē +6...+7 grādi. Ceturtdienas pēcpusdienā skaidrosies, un uzspīdēs saule, tomēr gaidāms arī brāzmains DR vējš, brāzmās piekrastē līdz pat 22 m/s. Naktī uz piektdienu skaidrosies, un gaisa temperatūra noslīdēs līdz 0...+2 grādiem, austrumos 0...-2. Piektdien Latviju sasniegs jauns ciklons, tāpēc atkal apmāksies, vietām nedaudz līs. Gaisa temperatūra +1...+4.    Siltāks gaiss Latviju atkal sasniegs sestdien, kad Latvija atradīsies aktīva ciklona siltajā sektorā. Gaisa temperatūra sasniegs +4...+7 grādus, tomēr naktī uz svētdienu ciklona aukstā fronte līdz ar lietu, kas pāries slapjā sniegā, nesīs vēsāku gaisu, un svētdien temperatūra jau būs ap +1...+3 grādiem, bet vakarā daudzviet Latvijā gaiss atdzisīs zem nulles.     Prognozes rāda, ka līdz nedēļas beigām sniegs jau būs izkusis Kurzemē un Zemgalē, bet saglabāsies, visticamāk tikai Vidzemes un Latgales augstienēs. Kusīs arī ledus upēs, bet nelieli pali gaidāmi tikai Kurzemē. Pirmajā februāra nedēļā pašlaik tiek prognozēts vēsāks laiks un neliela sala un sniega periodi, kas mīsies ar atkušņiem. Stabila sala iestāšanās varētu būt gaidāma februāra pirmās dekādes beigās, bet prognozes vēl ir neskaidras.

Atskats uz jau aizvadītajām dienām

   

Pirmdiena, 25. janvāris

Atradāmies starp IRIS ciklona silto oklūzijas fronti un nākamā ciklonu JUDITH silto fronti. Daudzviet Latvijā dienas gaitā dūmaka un smidzinošs lietus, apmākušās debesis. Temperatūra no +2...+3 grādiem piekrastē līdz +1...-1 valsts centrālajos rajonos un -2...-3 grādiem austrumos. Vakarā temperatūra nedaudz pazeminājās.

Otrdiena, 26. janvāris

Dienas pirmajā pusē JUDITH ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vietām bija stiprs. Austrumos sākumā arī sniga un lija sasalstošs lietus. Aiz ciklona frontēm visā valstī ienāca atkusnis, pilnībā izbeidzot mēnesi ilgo sala periodu lielā daļā Latvijas. Ja naktī vēl tempeartūra ap +2...-5, tad līdz vakaram tā sasniedza +1...+5 grādus.

Trešdiena 27. janvāris

Dienas pirmajā pusē KARIN ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vairāk bija Latvijas rietumos un centrālajā daļā. Tam uzreiz sekoja neizteikta LEONIE ciklona siltā fronte un jau vakarā atradāmies ciklona siltajā sektorā. Maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +2...+7 grādus. Sniega sega Latvijā turpināja strauji kust, līdz vakaram tur, kur iepriekš bija snidzis mazāk, sniega sega jau bija izkususi, radot lielas peļķes un ūdens līmeņa kāpumu Kurzemes upēs.

Ceturtdiena, 28. janvāris

Visa diennakts ciklona LEONIE ietekmē. Dienas pirmajā pusē tā siltais sektors, kura ietekmē gaisa temperatūra visā valstī sasniedza +5...+8, laboti daudzi diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Agrā rītā no Kurzemes sekoja aukstā fronte ar lietu. Vakarpusē no ZR valsti atkal sasniedza LEONIE ciklona oklūzijas fronte. R vēja brāzmas vietām piekrastē sasniedza 26 m/s. Vidzemē atkal lija, valsts ziemeļu rajonos vakarpusē sniga. Sniega sega saglabājas tikai valsts galējos austrumos un Vidzemes rietumos.

Piektdiena, 29. janvāris

Naktī vēl pierimst stiprais vējš no aizejošā LEONIE ciklona. Skaidrojas, temperatūra saniedz 0...+3. Dienas gaitā mākoņains, ap +2...+5 grādiem. Atelpa pirms nākamā ciklona - MARITA, kura siltā fronte ar nelielu lietu piektdienas vakarā sasniedz Latviju.

Sestdiena, 30. janvāris

Dienas lielāko daļu atradāmies MARITA ciklona siltajā sektorā, kas atkal atnesa siltu gaisu - gaiss iesila līdz +4...+7 grādiem. Pēcpusdienā, sākot no rietumiem, valsti lēnām sāka pārstaigāt ciklona aukstā fronte, atnesot ilgstošu lietu, tomēr tas nebija stiprs.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.01.2016 09:50

    Rīts sākās "pēc prognozēm" ar 0 grādiem, atsevišķām ņiprām vēja brāzmām un paplāniem mākoņiem. Ap 9 mākoņi sabiezēja un pretēji prognozēm sāka snigt slapjš sniegs, kur vējš brīžiem sagriež putenī. Lai gan tas šai ziemai Alūksnē raksturīgi, ka kaut nedaudz, bet sniegs snieg ļoti regulāri.

    Ielādē...
  2. 29.01.2016 11:07

    Tumšs, drūms, pelēks, depresīvs No sniega vairs nekā pagalmā, vien dažas netiras čupiņas... Novembris atgriezies. No vakardienas vetras postijumiem redzama apgāzta celtnieku pagaidu sausa tualete, ne sniegs, ne lietus nav.. Apstākļu dēļ nemaz netieku tālakas pastaigas i nemaz negribās ara iet...

    Ielādē...
  3. 29.01.2016 15:04

    28.1.2016., Rīga. Ciklons gar Latvijas Z pusi virzās uz Krieviju. Apmācies, pavisam nedaudz skaidrojās (uz brīdi) agrā pēcpusdienā. Bet priekšpusdienā pa reizei nedaudz uzlija. DR brāzmains vējš, priekšpusdienā 5-7m/s, bet pirms pusnakts arī līdz 20-22m/s. Turpinājās intensīva sniega kušana, vakarā sniegs tikai 30% klājienā uz zemes/ tātad vietām. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+4; 15:00+4; 21:00+4.

    Ielādē...
  4. 29.01.2016 16:03

    Atbraucu no Jelgavas apkārtnes, tur sniegs nokusis par 99 %, sniega paliekas redzēju tikai vietām mežmalās un traktoru sastumtajās kaudzēs. Lielupe vēl ar ledu klāta, līmenis pacēlies apmēram par pusmetru, mazās upītes arī mazliet uzplūdušas un vēl ar ledu klātas. Zemgalē šogad lieli pali laikam nebūs, ja vien pa jaunu nesasnigs bieza sniega sega vai neuznāks stipri un ilgstoši lieti.

    Ielādē...
  5. 28.01.2016 22:34

    Burvīgs laiks. Ja būs silts februāris, būs arī silts marts.

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 23:44

      Hmm, tad jau aprīlis auksts. Galīgi garām..........

      Ielādē...
      1. 29.01.2016 01:52

        Mīļo Birutiņ, atceramies 2002. gadu ar pasakainu februāri, dziedošu martu un zaļojošu aprīli + vasarīgu maiju (Rīgā bija siltāks par 2013., ko LVĢMC melīgi pasludināja par rekordsiltu)! Tāpat pēc vissiltākās ziemas 2007./08., kad februāris bija pasakains, arī marts bija pasakains, toties aprīlis - siltākais pēc 2002. Tinam filmiņu vēl tālāk pagātnē! 1995. pēc fantastiska februāra sekoja silts marts un visnotaļ patīkams aprīlis. Taču nekas nestāv līdzi 1990. gadam, kad pēc rekordsilta februāra sekoja rekordsilts marts un pat rekordsilts aprīlis! Jūs to vispār spējat aptvert??? Arī 1989. pēc rekordsilta janvāra, rekordsilta februāra un rekordsilta marta sekoja gandrīz rekordsilts aprīlis! Manuprāt, tieši to gadu siltums ļāva izrauties latviešu tautai no austrumu paverdzinātāju ķetnām. Tāda dievišķa dzirksts nevarēja neiedot grūdienu sabiedrības procesiem. Vispār, vēsturiski tieši n… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 29.01.2016 16:31

          Tā tiešām ir interesanta un patiesa sakarība.

          Ielādē...
  6. 29.01.2016 21:02

    rītā piesalis, 0*, slidens asfalts, A pusē skaidra debess. Vēlāk gan piemācās, gan brīžam starp mākoņiem parādījās kāds saulesstars. +1. No sniega tik atsevišķas čupiņas. Mājupbraucot uzsmidzināja. Vēja pūtieni dienā nekādi dižie, naktī šur tur kaut kas nolauzts, bet neko daudz.

    Ielādē...
  7. 28.01.2016 19:34

    Kāds man te dikti pārmeta, kad rakstiju, ka februāra sākumā Rīgai sola +7 grādus, lūk, tas neesot iespējams nu nekādigi... Īsteniba izradijas vel trakāka, ko pat es savās sliktākas nojausmās nevareju iedomāties- jau 27-28 janvāri Riga bija +6+7 grādi, vienbrīd gandrīz +8 un neglāba ne sniega sega ne citi bremzējoši faktori, Sniegs vejā un lietū nokusa nepilnas 2 dienās, turklat tikpat ka visā Latvijā.... Divi cikloni- riebekļi 3 dienās iznicināja visu ziemas godibu un skaistumu, ar diezgan pieklajigu sniega segu, kas veidojās 3 nedēļas...Jauks janvāris ir izbojāts un nu ne uz kādu auksto Rīgas apkārtnē vairs nevar pretendēt- kopumā būs krietni švakāks par 2014. janvāri, bet tomēr kopumā tas bija krietni ziemīgaks, skaistāks un maigāks pec sajūtam un vizuāli pievilcigaks par skarbo kailsalu 2014-ja...

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 21:03

      Ja nebūtu stiprā vēja, kas maisa gaisu tad +8 piezemes slānī būtu mazāk iespējami, jo sniega lauki atdzesētu piezemes slāni. Tagad stiprais vējš maisa kopējo silto gaisa masu un tādēļ neveidojas piezemes aukstuma kabatas.

      Bet nav ko pārdzīvot par siltumu. Atkusnis gādā par strauju ūdenlīmeņa kāpumu upēs un laivošanas sezonas sākumu brīvdienās Kurzemē. Jāpriecājas, ka nav jāgaida līdz marta beigām vai aprīļa sākumam lai sāktu laivot.

      Ielādē...
      1. 29.01.2016 12:40

        Mulkari mans draugs, es vakar redzēju , kā Bārtas upē izgāja ledus, stāvēju pusstundu pie Nīcas tilta.. Dabai ir neizsmērojams spēks , īpaši ja ledus šķeļās un sitās pret tilta margam. Tas nozīmē, ka nevisas Kurzemes laivojamās mazajās upēs ledus ir jau izgājis..

        Brītu "zaļā vasara" turpinās +4.8*C, apmācies , R puses vējelis

        Ielādē...
        1. 29.01.2016 18:38

          "Brītu "zaļā vasara" turpinās +4.8*C" Analfabētisma paraugs! Britu ziema ir siltāka par to, kas šobrīd ir mums. Vasara ir tāda pati, kā Kurzemē. Neskaitot Skotijas augstienes un kalniņus.

          Ielādē...
    2. 29.01.2016 18:55

      Tagad saprotu, kāpēc neesi izlasījis arhīvu kaut vai par 70-iem gadiem. Tu neproti lasīt. Es rakstīju par sniega segas efektu un tobrīd nekāda vētra nerādījās. Vakardien tie +8 realizējās jau pēc sniega segas nokušanas. Tas ir jauns Rīgas rekords un arī pēc diennakts vidējās vakardiena kļuva rekordsilta - uzlabojums visnotaļ iespaidīgs. Bezsniega Dobelē jau naktī uz ceturtdienu bija +8, kamēr citviet bija mazāk. Sniegotajos laukos Vidzemē bija tikai +6.
      Atlikušas vairs tikai 2 diennaktis. Es pieliku klāt visoptimistiskākos grādus un janvāra vidējā lidostā tāpat iznāk vismaz -7.1 jeb 2. aukstākais janvāris pēc 1987.! Tu to vispār aptver? Bioloģiski jau 2 paaudzes izaugušas, bet tik aukstu janvāri nebija sastapušas, ja ignorējam 2010.! No 1951. līdz pat 1962. gadam tikai 1 janvāris bija nedaudz aukstāks! Visi pārējie bija siltāki! Labi, teikšu citādāk. Šis bija 16. aukstākais janvā… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 29.01.2016 20:20

        Par Rīgas lidostu īsti nezinu, bet Latvijā vidējā gaisa temperatūra no 27. decembra līdz 26. janvārim sanāk -8,8. 2010. gadu nepārspēj.

        Ielādē...
        1. 29.01.2016 20:44

          Protams, ka nepārspēj. Atšķirība ir daudzi grādi. 2010. jau vispār bija prātam neaptverams.
          Bet rēķināt vidējo par teritoriju, kur ir LU jumts, Ventspils peļķe, neizprotamie Priekuļi (reiz vienā gadā tur bija visaugstākā gada vidējā LV, jo ir nereāli augstas minimālās - visu gadu) un vēl lērums ļoti aizdomīgu staciju, kaut kā neliekas nopietni. Es aprobežojos tikai ar lidostām.

          Ielādē...
          1. 29.01.2016 21:16

            Priekuļi šeit dīvainā kārtā nemaz neietilpst. Šie gan ir neoficiālie dati, vēl ir visas tās LVĢMC mazās stacijas, bet tas ir vismaz kaut kas, jo kantoris vairs nedod nekādu informāciju, ne par gadiem, ne mēnešiem, ne dekādēm, gadalaikiem, kas agrāk tik sīki un smalki tika aprakstīts un vēl ar jaukām tabulām (vecajā versijā). Jo tālāk, jo trakāk...
            Bet atgriežoties pie LVĢMC mazajām stacijām, tās ir kaut kāda mistika. Vičaki ar viszemākajām minimālajām Latvijā mēdz būt tieši siltajā sezonā, bet nesen tieši tur trāpījās visbiezākā sniega sega. Kuldīga un Lielpēči vēl puslīdz normāli, kaut arī dažkārt arī izceļas. Sīļos brīžiem arī zemas temperatūras, bet aukstajā periodā. Vadoties pēc šiem datiem tur 16. janvārī tika uzstādīts janvāra 2. dekādes minimums Latvijā - -25,0. Tikmēr Piedrujas stacija ir īsta ekstrēmiste. Tā laikam ir kaut kur pie Daugavas, upes ielejā, tāpēc tur mierīgi… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
            1. 29.01.2016 21:34

              Nu, Ventspils lidosta izceļas ar zemiem minimumiem visu gadu, tāpēc Vičaki liekas pat ļoti ticami. Toties Liepājas oficiālā stacija uzrāda unikālu siltumu DR-Kurzemē, tāpēc es to ignorēju, kā Ventspils ostu. Kas attiecas uz 24. janvāri, tad visai tuvu bija -29. Vot ja visapkārt nebūtu pat -20, tad šaubām būtu pamats, lai gan lokālu atdzišanu nekad nevar izslēgt. Patiesībā, lokāli minimumi ir ticamāki par lokāliem maksimumiem.
              Vienkāršāk ir nerēķināt vidējo par teritoriju. Jo tā ir kā vidējā temperatūra slimnīcā. Latvijā gada vidējā 2003., 2004. un 2005. bija identiska. Bet ja ņemtu atsevišķas vietas LV, tad tie gadi nebūt nebija identiski.
              Manuprāt, aizvēsturiskos laikos, kad pat termometru bija grūti iegādāties, oficiālie dati bija vērtīgi. Taču mūsdienās, kad pat mazas meteostacijas var iegādāties (nemaz nerunājot par 10 termometru iegādi un novietošanu interesantās vietās) un … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

              Ielādē...
  8. 29.01.2016 17:48

    Vakardienas pūtiens bija stiprākais kopš vasaras. Vislielākais vējš bija no pusdesmitiem līdz desmitiem. Nolauzts vai norauts it kā nekas nav, ja neskaita apgāzto šūpuļkrēslu pie mājas un noplēstu karogu pie darbavietas. Šorīt vēl arvien atsevišķas stiprākas brāzmas, bet diena jau ar mazāku vēju.
    Tagad mērens vējš, +3 grādi, bez nokrišņiem.

    Ielādē...
    1. 29.01.2016 18:35

      Vai tad vasarā bija kaut viena tik stipra vētra? Tad tak koku tūkstoši gulētu guļus. A kā ar rudens vētrām? Nu tur vēl decembra vētrām...

      Ielādē...
      1. 29.01.2016 21:09

        Es tālāk par vasaras beigām neatceros :)
        Rudens vētra pie manis faktiski bija tikai viena (tas mūsu sadzīviskajā izpratnē, protams, jo, kā, iespējams, kāda visgudre šeit varētu aizrādīt, Latvijā īstas vētras ir ļoti reti). Daža brāzma toreiz varbūt bija arī stiprāka, bet vidējais vējš vakar maksimuma laikā noteikti bija stiprāks.

        Ielādē...
        1. 29.01.2016 21:38

          Visgudre bija Trallis, kas aktīvi ņēmās ap to vēja ātrumu. Tak pat tincināja LVĢMC. Ne mani, ne Dūmaku, ne feinos puišus (nu tur Gaiss, Aivariņš) vēja ātrums nekad nav interesējis. Tā lūk, mīļais! Garām!

          Ielādē...
  9. 29.01.2016 21:40

    Drūma diena. No rīta +1,5, bet, no zemes nākot aukstumam, vēl palikušās peļķes, kas nebija iesūkušās zemē no nokusušā sniega, rītā bija pilnībā sasalušas. Diena apmākusies, ne saules stariņa nav bijis kopš pagājušās sestdienas. Dienā līdz +4, vakarā ap +2...+3. Kaut kad septiņos īslaicīgi lija, bet to pat īsti nepamanīju. Mazliet pastiprinās vējš. Sniega raibumi ir palikuši vien atsevišķās vietās pļavās, dārzos un mežu grāvjos, bet kopumā viss nokusis, arī peļķes jau iesūkušās zemē un vēja ietekmē iztvaikojušas.
    Rādās, ka nākamnedēļ būs mazliet vēsāks un pirms ciklonu siltajiem sektoriem varētu snigt slapjš sniegs arī Rīgā, bet tas būs ātri kūstošs un nenoturīgs sniegs, ja vispār būs. Tālāk februāra otrā puse un marts līdz 20. datumiem rādās ne nepārtraukti auksts, bet ar sala dominanci. Kaut arī pagaidām tam grūti noticēt, visdrīzāk atkal tas pats scenārijs jau 3. gadu - silts f… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 29.01.2016 22:29

      Visu nakti lūkojos debesīs, kur spīdēja visnotaļ spožs mēness, bet tam apkārt bija tāda pelēkzila gaisma, tad vēl skrejošie mākoņi. Nudien likās, ka pārvērtīšos par vilceni. Būtu jaunāka, sāktu gaudot. Jā, mūža pirmajā pusē es nereti gaudoju tā, ka apkaimes ļaudis bija neizpratnē...
      Bet jau rīta agrumā es sapratu, ka dienā saule nespīdēs star skrejošiem mākoņiem. Un tā arī bija. Tā ir kaut kāda neizskaidrojama meteoriebeklība, kad naktī skaidrs, bet dienā apmācies. :)
      Nākamnedēļ Rīgā krietni plusi, bet tālāk... arī plusi. Es nespēju publiskot savas dziļākās vēlmes, taču mans dzīves mērķis ir pieredzēt ko labāku par 1990. februāri.
      Neticu, ka otro gadu pēc kārtas būs salts maijs un trešo gadu pēc kārtas stindzinošs jūnijs. Drīzāk vasara pilnībā uzplauks jau jūnijā, bet jūlijā tā valšķīgi priecēs baudkāro tautu. Par augustu māc bažas. Man jau kā optimistei mūždien tas 1939. neliek mieru, bet laikam jau nav lemts piedzīvot ko labāku par 2002. vai 1997.

      Ielādē...
  10. 30.01.2016 00:39

    Šodien dienā puslīdz neko, cik nu par tādu laiku var ko tādu teikt. Vismaz labāk, nekā iepriekš. Mākoņains, dienā tomēr brīžiem skaidrojās, caur mākoņiem epizodiski uzspīdēja Saule. Tiesa, pāris reizes dienas 1. pusē arī sīki uzlija, bet pēcpusdienā atkal svina pelēkie savācās. No sniega vien netīras čupiņas kaudžu vietās. Visu dienu mērens vējš, temp. no +2,5*C rīta pusē līdz +4 pēcpusdienā (max +4,3*C) un ap +2 vakarā (vienubrīd pat +1,2*C vien bija).
    Vakarā atkal stiprāks vējš (gan ne tuvu tik stiprs kā vakar), atnesa sīku lietu, slapjums vālē visapkārt, ka to jupis rautu. Slapju sniegu gan nemanīju. Tagad sprauslas tā kā pievērušās, vējš arī tā kā rāmāks, grādi atkal mazliet pakāpušies, šobrīd +2,1*C.

    Ielādē...
  11. 29.01.2016 21:38

    Uz zemes sniegs tikai fragmentāri, vakarā atkal pastiprinās vējš, nokrišņi-lietus ar slapju sniegu, T+2. Visa smukā ziema pagalam, Zaļi Balta BĻoda!

    Ielādē...
    1. 29.01.2016 22:17

      "Zaļi Balta BĻoda" Esmu pārsteigta, ka Jūs lietojat tik rupjus vārdiņus.

      Ielādē...
      1. 30.01.2016 00:49

        Rupjš ne vienmēr ir tas, kas iesprauž savā tekstā (par katra samaitātības pakāpi var spriest pēc viņa vēlmes visur nejaucības saskatīt) kādu patiešām rupju vārdiņu, bet visbiežāk tas, kas ar it kā "legālu" vārdiņu palīdzību lamājas un apvaino citus.

        Ielādē...
  12. 28.01.2016 19:45

    Pa iepriekšējo nakti un šodienu praktiski nokusis viss, kur nav kāda čupa vai piebraukts. Un peļķes ir kļuvušas mazākas, kas nozīmē to, ka zemē tomēr kaut kas var iesūkties. Šobrīd pamatīgi pūš un līst, sen nav bijis tik tumšs, tagad atkal jāpierod, ka gaisma ir tik, cik ir un nekas to nepastiprina.

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 20:22

      Zeme jau nav līdzena kā galds. Gan jau kaut kur tas ūdens vienkārši noskrien. Tāpat gan jau ir vietas ar vājāku sasalumu, tad nu tur ātrāk atkūst un ūdens satek tur. Bet pa lielam ņemot, lai viss lauks pilnībā atkustu, vajadzēs vairākus mēnešus nelielu plusu vai mēnesi ar +3..+5. Nu taču pirmsskolas fizika - visam vajag enerģiju. Kamēr meteolapieši brīnās, kā tik ātri nokusa irdens, atkušņu nenorūdīts sniegs, silītes fizikas kurss māca, cik daudz siltuma vajag, lai izkausētu sniegu un cik daudz - ledu.
      Cik lielā mērā šis mitrais, vājā siltuma vējš spēj apžāvēt, es ļoti šaubos.
      Vispār, esmu ieslīdējusi depresijā, konstatējot sasalumu, kāda nebija 2009./10. ziemā, arī pērnziem. Un pirmoreiz savā mūžā redzu dīķi siltumnīcā. Tur vienmēr bija izkaltusi zeme.

      Ielādē...
      1. 28.01.2016 20:46

        Attālās kaimiņienes siltumnīcā? Solījies tak uz to pusi soli nespert... Atkal jau turpinās...

        Ielādē...
        1. 28.01.2016 23:43

          :)))))) re, nu, viss visiem zināms:)

          Ielādē...
          1. 29.01.2016 02:03

            Viņš taču ir nekrietns vajātājs! Nedod Dievs sastapt tādu vīreli vienai pašai uz lauku ceļa!
            Protams, kaimiņienes siltumnīca, kurai es gribot negribot regulāri dodos garām. Janvāra nāvīgajā periodā es vairākas nedēļas gulēju mājās, tāpēc tad jau speciāli bija jāaiziet pie kaimiņienes. Par to viņa man tomātiņus dod, retāk gurķīšus. Dāmām ir jāturas kopā! Lūk, cik draudzīgi sadarbojas bitītes, lapsenes, lauvas un vēl visādi dzīvnieciņi, kuru ikdienu veido dāmas!

            Ielādē...
            1. 30.01.2016 00:50

              Atradusies "dāma"! Tfu! :D

              Ielādē...
  13. 30.01.2016 01:19

    29. janv. no rīta mākoņains, bet mākoņu kārta plāna. T. +2*. Spiediens 760mm. Sniegs pilnīgi nozudis. Mērens R-DR vējš. Priekšpusdienā mākoņi ar debesu laukumiņiem. Paretam kāds Saules stars uzspīdēja. Pēcpusdienā mākoņu vairāk, tie tumšāki. Tomēr debesu laukumiņi vietām vēl redzami. T. līdz +4*. Vējš bija stiprāks nekā no rīta. Vakarā apmācās pavisam. Kaut kāds slapjums sāka sijāties pirms 23. Pašlaik drusku smidzina. T. +4,3*. Spiediens 756mm, krīt.
    Eiropas stiprākā zemestrīce Vidusjūrā pie Gibraltāra šauruma. Stiprums 3,3 balles. Notika 01:16.

    Ielādē...
  14. 30.01.2016 07:22

    A kāds vispār ir pamanījis, cik ļoti šobrīd nav jāiespringst par kurināšanu? Gan laika ziņā, gan apjoma - teju divreiz ietaupās kurināmais. Tāpat GARNIER krēms pret vecumu baismīgo mazāk jālieto. Izlienu no savas būdeles un dziļi jo dziļi ievelku gaisu dzīvinošo un smaržīgo - visa mana būtība pielīst ar dzīvību. Un jā - VIŅŠ (pavasaris mīļotais un kārotais) ir tepat līdzās un gādīgi apskauj ar mani. Eh, ne dzīve, bet pasaka!

    Ielādē...
  15. 30.01.2016 09:56

    Šorīt vējains, bet ar saulīti! +4. t.co

    Ielādē...
  16. 30.01.2016 12:43

    +5*C, no gaisa krīt pa aukstai lietus lāsei.......Apmācies un vējains. Toties zīlītēm tāds laiks patīk, šodien čivina visos stūros:)

    Ielādē...
  17. 30.01.2016 13:28

    29.1.2016., Rīga. Starp 2 cikloniem. Naktī daļēja mākoņainība, dienā atkal apmācās ar mērnei bieziem cu padebešu slāņiem. Nakts sākumā DR vējš līdz 10m/s, pēc tam dienā tas mazāks, bet pirms nākamās pusnakts tas atkal pieauga līdz 10m/s brāzmās. Sniegs turpina kust, un dienas beigās tas vien vietām- kur kupenas bija un kaudzēs reiz sabērts. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+3; 15:00+5; 21:00+4.

    Ielādē...
  18. 30.01.2016 14:50

    Nenoķēra, Pērkoņtēvs mani nenoķēra, es no viņa aizmuku. Tik vien ka viegls smidzis bija uznācis, kamēr slāju cauri Centrāltirgum. Visu laiku sekoju Pērkoņtēvam, bet tuvāk par Sloku un Rīgas līci [14.15], tam neizdevās man pietuvoties Tā, kā masu mēdīkļi biedēja, ka "grēku plūdi" sāksies pēcpusdienā, es pacentos piecelties agrāk un brokastis nolēmu sarīkot no Centrāltirgus "labumiem". Īsumā:
    10.30 izgāju no mājas. 02 ziņoja: "gaiss tīrs"!
    11.15 02: mākoņu mala kaut kur pie Ventspils un Liepājas/
    12.10 02: Virs Tukuma "melns mākonis".
    12.20 Centrāltirgū "viegli smidzina"
    12.30 02: "melnais mākonis" jau arī pie Slokas
    13.50 02: Mākoņi ne tikai virs Tukuma, bet arī Rīgas līča ziemeļos
    14.20 02: Arī Valkā parādās mākoņi
    15.45 (šobrīd) uz loga pirmās lāses
    .... un arī liels zvirbuļu bars pieprasa "savu tiesu"

    Ielādē...
  19. 30.01.2016 18:34

    Dienā mērens vējš, bez nokrišņiem, rīta pusē spīdēja saule. Uz vakaru vējš kļūst stiprāks, līst.
    Sniega segas jau sen nav, vietām paliekas no lielākām čupām. Tīrumā zeme slapja, kājas krīt iekšā līdz puszābakam.

    Ielādē...
  20. 30.01.2016 21:13

    Naktī diezgan strauji kļuva aizvien siltāks, no +2,5*C ap 1.00 līdz +4,5*C pl. 4.00, bet 5.00 jau virs +5 grādiem. Rītā starp +4 un +5 grādiem, bet pusdienlaikā jau +6, pēc tam arī vairāk. Max t. +6,7*C. Bet tas arī vienīgais pozitīvais aspekts (labāk +6 nekā +1), citādi - nomācies, tumšs, slapjš (ik pa laikam arī neliels lietelis). Vējš dienā pārāk liels nebija, bet uz vakaru brīžiem jūtamāks.
    Vakarpusē mazliet vēsāks, šobrīd +5,2*C. Mērens vējš, nu jau kādu laiku arī "vidēji" līst. Ne stipri, bet nav arī smidzeklis.

    Ielādē...
  21. 30.01.2016 08:58

    Jau atkal Rīga naktī bija +7 grādi, patreiz gan man pie loga ir +4 grādi, īsti rudenigs laiks, vējš, zemi pelēki ātri skrienoši mākoņi, dubli un tumsa... meteodepresija... Tas nav janvāris.

    Ielādē...
    1. 30.01.2016 18:49

      Tā kā žēl tos, kuriem tik grūti panest tādu laiku.. :(
      Man gan patīk vējš, lietus tumšos vakaros....... Pat par savu patīkamāko gadalaiku gribēju uzskatīt rudeni (kaut pavisam viennozīmīgi kar kādu konkrētu gadalaiku grūti teikt - katram savs skaistums!). Varētu tiekt, ka tieši tā tagad arī ir - vēji šņāc un gaudo, lietus sitas pa palodzēm.
      Bet laikapstākļiem laikam ir vairāk, nekā grūti vienmēr un visiem izdarīt pa prātam... (Piemērs - vasara, mums jāvāc siens, tādēļ lietus ir ļoti nevēlams, bet kaimiņiem dārzā kāposti prasīt prasa lietu.) Bet vai tad tiešām visos apstākļos nevar saskatīt arī ko pozitīvu..? Nu, ja pameklē? Īsti neticu..

      Ielādē...
      1. 30.01.2016 19:16

        Lietainam laikam nav ne vainas, man patīk lietains laiks gandriz viscauru gadu, iznemot...ziemu. Šis laiks kā tagad lieliski iederētos oktobrim/novembrim, arī daļeji īstam pavasarim, bet... ne Janvārim/februārim. No laikapstakļu vilšanām vistraģiskāk uztveru ziemas neesamību ziemā un negaisu trūkumu vasarā... a, vel ilgstošu sausumu :)

        Ielādē...
      2. 30.01.2016 20:32

        Es arī varu piebilst - mīlu siltumu gandrīz vienmēr, ja neskaita ziemu. Tad es gaidu sniegu un aukstumu. Labāk -20 nekā +5. Slapjums man nepatīk gandrīz nekad, ne ziemā, ne vasarā, vienīgi - izņemot negaisus, ja to nav pārāk daudz un tie nav postoši, vai pēc ilgiem sausuma periodiem. Bet lietus man patīk, kad ātri uznāk, kārtīgi nolīst, un tikpat ātri pāriet. Smidzekli gan neciešu.
        Savukārt ar vēju draugos esmu vienīgi vasarā, karstā laikā. Un pat tad ne vienmēr... Ko darīt - katram savs. :)

        Ielādē...
        1. 30.01.2016 21:24

          Jā, te tiešām ir tā, ka katram savs... Cilvēki ir dažādi. Un arī laikapstākļi. :)

          Ielādē...
  22. 30.01.2016 19:59

    Lieliska diena. Sveiciens Pārslai vārda dienā! ))

    Ielādē...
    1. 30.01.2016 21:27

      Tencinu! Šogad vārda dienā mani un Aivariņu laikapstākļi lutina. Taču man oma nedaudz sabojājās, jo Rīgā līdz jaunajam 30. janvāra rekordam atlika nieka pus grāds. Tik tuvu, noapaļojot jau bija tie +8, kas bija leģendārajā paradīzē 1989. Bet bez rekorda datumi ar priecējošiem grādiem nav redzami vēsturniekiem. Es ļoti cerēju uz jaunu rekordu. Eh... Nu nekas, jo vismaz diennakts vidējās rekordu dabūja Rīgas lidosta. +6.0 grādi janvāra beigās - tas ir dikti patīkami.

      Ielādē...
  23. 31.01.2016 01:13

    30. janv. nakts sākumā drusku smidzināja. T. +3*. Spiediens krīt. No rīta +5*. Apmācies, bet vietām blāvas debesis. Lēns līdz mērens DR vējš. Dienā mērens DR vējš. T. uzkāpa līdz +7*. Spiediens nokritis līdz 753mm. Vakarā apmācies. Lietus sākās ap 23. Pašlaik t. +5,1*. Spiediens 747mm, krīt. Lietus turpinās.
    Eiropas stiprākā zemestrīce uz ZR no Albānijas, Adrijas jūras krastā. Stiprums 3,9 balles. Dziļums 10 km. Notika 21:47.

    Ielādē...
  24. 31.01.2016 03:04

    Līst un līst bez apstājas. Lai līst - ko padarīsi... Varbūt izlīs ar rezervi, turpmāk būs sausāks. Milzu pelķes gan pagaidām nav, lējiens nav pārāk stiprs. Kļūst vēsāks - ja ap 2.00 vēl bija +5, tad šobrīd vairs +3,9*C.

    Ielādē...
  25. 31.01.2016 09:15

    Naktī ilgstoši līņaja, patreiz mākoņi gabalaini, starpās skaidrojas...Arā tipisks vēls rudens gan pēc laikapstākļiem, gan pēc debesīm gan vizuali un pēc sajūtām. Ja, ziemā tie Atlantijas cikloni ne uz ko labu nav spējigi...

    Ielādē...
    1. 31.01.2016 09:23

      "ziemā tie Atlantijas cikloni ne uz ko labu nav spējigi..." Un atkal jau silītes līmenis manāms... Visbargākajās ziemās šie paši cikloni gājuši vien 1000...2000 km uz dienvidiem kā šobrīd. Ne jau cikloni un AC nosaka laikapstākļus, bet to atrašanās vieta, pārvietošanās trajektorija.

      Ielādē...