Nedēļa līdz 15.05.2016. Nedēļas sākums vasarīgāks, turpmāk - vēsāks un lietaināks

Nedēļa līdz 15.05.2016. Nedēļas sākums vasarīgāks, turpmāk - vēsāks un lietaināks

Svētdiena, 15. maijs (21:30)


    Dienas gaitā valsti no dienvidrietumiem beidzot šķērsoja ciklona ZOOEY aukstā fronte, kas nesa jaunus, visai ilgstošus un vietām mēreni spēcīgus nokrišņus, kas dienas gaitā pakāpeniski šķērsoja valsti, atnesot vēsāku gaisu. Rīta pusē valsts austrumu daļā debesis bija daļēji mākoņainas, apmācies bija valsts rietumu un centrālajā daļā, bet pēcpusdienā pakāpeniski apmācās visā valstī. Pēc siltas nakts ar gaisa temperatūru +8...+12 dienas gaitā Kurzemē gaiss neiesila vairāk par +9...+13, valsts centrālajos rajonos - ne vairāk kā +13...+18, tikai valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra pirms aukstās frontes vēl sasniedza +18...+20 grādus. Frontes šķērsošanas laikā un pēc tās daudzviet valstī gaisa temperatūra noslīdēja tikai līdz +8...+12 grādiem.

Naktī, atrodoties ZOOEY ciklona centrālajā daļā, brīžiem skaidrosies, nakts sākumā valsts ZA vēl turpināsies lietus. Gaiss atdzisīs līdz +4...+9 grādiem. Dienā atradīsimies tuvu ciklona centram, Kurzemes piekrastē atradīsies ciklona oklūzijas fronte. Valsts austrumos un centrālajā daļā diena daļēji mākoņaina, Kurzemē mākoņains un dienas gaitā atkal gaidāms lietus, citviet iespējamas nelielas lietusgāzes. Pūtīs D vējš, brāzmās sasniedzot 10-15 m/s. Gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā +13...+17, Kurzemē zem apmākušām debesīm vien +9...+12.

Prognoze gaidāmajai nedēļai. (09.05.)

     Vēl otrdienas pēcpusdienā daudzviet saglabāsies ļoti silts laiks - temperatūra sākot no +19 grādiem piekrastēs līdz +23...+27 lielākajā valsts daļā. Tomēr mākoņu jau būs vairāk nekā iepriekšējās dienās, un pēcpusdienā un vakarā valsts dienvidos un austrumos lokāli gaidāms neliels lietus, iespējams arī pērkona negaiss.    Naktī uz trešdienu valsts austrumu daļā vairāk mākoņu un vietām neliels lietus, iespējams arī pērkons. Nakts būs silta - +7..+12, vien vietām Kurzemē ap +4...+6. Dienā lielāks mākoņu daudzums būs valsts dienvidos un austrumos, galējos dienvidaustrumos apmācies un gaidāms lietus neliela ciklona ietekmē. Lēns vējš no rietumu puses, kas vēlāk iegriezīsies no ziemeļiem. Gaisa temperatūra jau būs zemāka - +18...+24, piekrastē vietām +15...+17.  Naktī uz ceturtdienu un ceturtdien dienā neliels mākoņu daudzums augsta spiediena atzarā no ziemeļu puses, vairāk mākoņu tikai valsts dienvidos. Naktī +2...+8, Vidzemē iespējamas salnas, dienā aptuveni +15...+20 grādi.  Jau naktī uz piektdienu no dienvidiem valsti sasniegs ciklons - no dienvidiem apmāksies un valsti sasniegs nokrišņu zona ar vidēji stipru lietu, iespējams arī pērkons. Pagaidām vēl grūti prognozēt nokrišņu zonas trajektoriju, tomēr lielāks lietus varētu būt gaidāms valsts austrumu daļā. Gaisa temperatūra naktī +6...+10, dienā no +16 vietām Latgalē līdz +22 grādiem Kurzemē. Arī sestdien un svētdien atradīsimies ciklona ietekmē tā centrālajā daļā, taču lielākajā valsts daļā nokrišņi nebūs ilgstoši. Sestdien vairāk lietus gaidāms valsts austrumos dienas pirmajā pusē un valsts galējos rietumos, svētdien nokrišņi būs valsts lielākajā daļā. Debesis valsts leilākajā daļā brīvdienās būs mākoņainas un skaidrosies vien brīžiem, tāpat gaidāms arī visai brāzmains DA, bet Kurzemē R vējš brāzmās līdz 15 m/s. Naktis būs visai siltas - ap +8...+12 grādiem, sestdien dienā ap +16...+20, svētdien +11..+18.  Nākamās nedēļas sākumā aiz ciklona gaidāms visai vēss laiks, brīžiem līs - naktīs vietām temperatūra var noslīdēt tuvu nullei un gaidāmas salnas, bet dienās gaisa temperatūra vien ap +13...+17, tomēr nedēļas otrajā pusē atkal kļūs siltāks un pastāv iespēja, ka gaisa temperatūra atkal varētu sasniegt +25 grādu atzīmi, tomēr tik sauss laiks kā maija sākumā vairs nav gaidāms.

Atjauninājums 10.05.

   Jaunākās GFS izlaiduma prognozes par nedēļas nogali mazliet mainījušās. Piektdienas pēcpusdienā gandrīz visā valstī sāksies lietus ciklona ietekmē. Pašlaik tiek prognozēts, ka sestdien ciklona nokrišņu zona vairāk aptvers valsts centrālo un rietumu daļu. Naktī uz svētdienu un svētdienas pirmajā pusē nokrišņu varētu būt mazāk, tomēr jauna ar citu ciklonu saistīta nokrišņu zona valsti visdrīzāk sasniegs svētdienas pēcpusdienā. Sākot no nakts uz sestdienu, naktīs gaisa temperatūra būs lielākoties virs +10 grādiem. Dienās vietās, kur nelīs (pārsvarā valsts austrumos), gaiss var iesilt līdz +20 un vairāk grādiem.

Atjauninājums 11.05.

  Jaunākās prognozes par nokrišņiem nedēļas nogalē paredz, ka lielākā daļa lietus gaidāms valsts rietumu un centrālajos rajonos, sākot no piektdienas līdz pat svētdienai, bet valsts austrumu daļā būs siltāks un sausāks, vairāk nokrišņu valsts austrumos gaidāms svētdien. Tālakas prognozes paredz, ka maijā tik augsta gaisa temperatūra kā aizvadītajās dienās (augstāka par +25) visdrīzāk neatgriezīsies un ka kopumā laiks būs mēreni silts, bieža ciklonu darbība.

ATSKATS UZ JAU AIZVADĪTAJĀM NEDĒĻAS DIENĀM

Pirmdiena, 9. maijs

Siltā anticiklona PETER centrālā daļa. Dienā mākoņu daudzums kopumā neliels, rīta agrumā no +3 līdz +11, maksimālās gaisa temperatūras +23...+27, piekrastē +18...+22. Tika izsludināts gada pirmais brīdinājums par karstumu.

 

Otrdiena, 10. maijs

Jau izsīkušā anticiklona PETER centrālajā daļā. Dienā joprojām neliels mākoņu daudzums, vairāk to bija pēcpusdienā Kurzemē, kas vēlāk progresēja lielākā mākoņainībā ar lokālu lietu un vakarā bija novērojama arī valsts centrālajā daļā kā neliela ciklona aizmetņi. Iespējams, karstākā maija diena - agrā rītā +4...+11, bet maksimālās gaisa temperatūras pārsvarā ap +24...+26, vietām +28, tostarp Jelgavā, kur pārspēts karstuma rekords. Piekrastēs +19...+23.

Trešdiena, 11. maijs

Dienas gaitā neizteikta aukstā fronte no Z puses, kas kopā ar mēreniem Z vējiem ienesa vēsāku gaisu valstī. Pēc siltas nakts priekšpusdienā gaiss iesila līdz +19...+25, bet vēlāk temperatūra pazeminājās. Piekrastē nekļuva siltāks par +13...+18. Pārsvarā valstī neliels mākoņu daudzums bez nokrišņiem, bet valsts DA daļā mākoņu bija vairāk, tur arī bija novērojami negaisi ar īslaicīgu stipru lietu gaisa masu sadursmes rezultātā.

Ceturtdiena, 12. maijs

Dienas gaitā augsta spiediena atzara (neliela anticiklona) DR mala, kopumā ar nelielu mākoņainību debesīs, bez nokrišņiem. Mērens A vējš. Dienas gaitā no +13...+15 piekrastē un valsts ziemeļaustrumos līdz +16...+21 pārējā valstī.


Piektdiena, 13. maijs

Uz ZA no augsta spiediena apgabala uz austrumiem no ciklona ietekmes zonas. Valsts rietumu daļā visai spēcīgas pērkona lietusgāzes, citviet Kurzemē vien neliels lietus, pārējā valstī daļēji mākoņains laiks, Latgalē pat gandrīz skaidras debesis. Pārsvarā vidējs A vējš. Maksimālā gaisa temperatūra +14...+16 Kurzemēs rietumos kur vairāk lietus, bet pārējā valstī - +18...+23.


Sestdiena, 14. maijs

Joprojām ciklona ZOOEY austrumu - siltajā malā ar ciklona silto fronti. Valsts rietumu un centrālajos rajonos ciklona ietekme nes lietu, kas daudzviet ir ilgstošs, vietām Kurzemē arī pērkona negaiss, debesis apmākušās. Valsts austrumu daļā mākoņains laiks, bet bez nokrišņiem. Maksimālā gaisa temperatūra valsts rietumu un centrālajā daļā +14...+17, valsts austrumos +19...+22.


Svētdiena, 15. maijs

Dienas gaitā valsti no dienvidrietumiem beidzot šķērsoja ciklona ZOOEY aukstā fronte, kas nesa jaunus, visai ilgstošus un vietām mēreni spēcīgus nokrišņus, kas dienas gaitā pakāpeniski šķērsoja valsti, atnesot vēsāku gaisu. Rīta pusē valsts austrumu daļā debesis bija daļēji mākoņainas, apmācies bija valsts rietumu un centrālajā daļā, bet pēcpusdienā pakāpeniski apmācās visā valstī. Pēc siltas nakts ar gaisa temperatūru +8...+12 dienas gaitā Kurzemē gaiss neiesila vairāk par +9...+13, valsts centrālajos rajonos - ne vairāk kā +13...+18, tikai valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra pirms aukstās frontes vēl sasniedza +18...+20 grādus. 

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.05.2016 19:53

    Ļoti vasarīga diena Rīgā - no rīta jau ap +13, bet temperatūra dienas gaitā strauji cēlās un jau pusdienlaikā ap +25. Saradās nedaudz mākoņu, bet tad iegriezās neliela jūras brīze, debesis atkal bija pilnībā skaidras un pēcpusdienā pārsvarā +22...+23, tikpat vēl tagad. Saulē nedaudz apdegu.
    Siltajā laikā viss staruji plaukst, zied un nozied - aličas un ķirši jau pārsvarā noziedējuši, ievas vēl pilnziedā, bet pēdējās dienās jau pamazām atveras arī ābeļu ziedi un pirmie ceriņziedi. Arī nesen izplaukušie koki jau zaudējuši savu spilgti zaļo krāsu.
    P.S. Vakar biju piejūrā, nedaudz pabradāju ar plikām kājām pa jūru un iedegu saulē. Jūras ūdnes jasu šķita iesilis un pie krasta visai silts, cik nu tas silts maija sākumā var būt. Saule gan traki cepināja. Ja nebūtu vieglas vēsmas no jūras, liktos pavisam karsts, kā vietās tālāk no jūras, īpaši uz asfalta.

    Ielādē...
  2. 09.05.2016 19:55

    Paldies, Rūdolf, par rakstu un labām prognozēm:)

    Ielādē...
  3. 09.05.2016 20:36

    Vēl viena silta pavasara diena, nu jau vakarā silts gandrīz kā vasarā, pašlaik +20 grādi. Ja vēl nebūtu tie knišļi, būtu paradīze :)

    Ielādē...
  4. 09.05.2016 22:12

    Silts vakars ar skaistu saules rietu, tikai viena nelaime- odi arī ir klāt. Pie mājas vēl ne tik, bet mežā - klupa virsū aumalām, un es vēl šortos aizdevos dabu baudīt, jo likās, ka ir ļoti karsts :). Pie debesīm jauna mēness sirpītis, aprārt dūcošas maijvaboles, ievā dziedoša lakstīgala, lauka malā -9 mežacūkas...viss notiek!

    Ielādē...
    1. 09.05.2016 23:04

      O jā, sākās maijvaboļu festivāls, rūc ozolos un liepās!

      Ielādē...
  5. 09.05.2016 23:14

    joprojām bija pārāk daudz saules pilnīgi skaidrās debesīs. Ēnā +23, pat biku vairāk pēcpusdienā. Šodien gan bija vieglāk pieciest, jo diena pavadīta telpās, pie tam - ne saules pusē. Tie, kas dzīvojās saules pusē, diez ko laimīgi nejutās. Vakars - jau labāk :) Pirms brīža spožs mēness sirpītis, +12, ziedošās ievās ģībst lakstīgalas. Maijvaboles nemanījās, odu ordas arī vēl nē, bet kasīšanās sezona jau atklāta ...

    Ielādē...
  6. 09.05.2016 23:59

    Siltums dienu no dienas pieņemas spēkā un pārvēršas par karstumu... ;) Jau svētdien, 8.05., dienas vidū stabili +24, max +24,5*C, debesīs mākoņu pavisam maz, spoža un karsta Saule, pavisam neliels vējiņš. Vakarā dūcoši maijvaboļu spieti visapkārt lidinājās, gadījās, ka arī logos iepaukšķēja. Reti daudz šogad šo maija lidoņu.
    Šodien, 9.05., joprojām saulains un karsts, mākoņu lielāko dienas daļu pavisam maz, vien vēlākā pēcpusdienā daži Saulei priekšā palaikam aizlīda. Tiesa, uz nakti atkal skaidrs. Vējš visas dienas laikā tikpat kā nekāds - pa retai pūsmiņai šad tad, bieži bezvējš. Un tādos brīžos kā uz pannas - pēcpusdienā stabili +25...+26 grādi, brīžiem arī vēl vairāk, max t. pat līdz +27*C uzkāpa. Piesaulē līdz un pāri +40, tur labāk neuzturēties... :D
    Arī vakars ilgi silts, īsi pēc 21.00 +20*C, un vēl šobrīd +15,1*C. Maijvaboles un arī visādi sīkāki kukaiņi bariem vien griežas ap laternām. Ziedēšanas trakums tik ņemas spēkā, nu jau arī ābeles vietām baltas kļūst.

    Ielādē...
  7. 10.05.2016 00:53

    9. maijā no rīta t. bija +11*. Spiediens 771 mm. A pusē nedaudz slāņu mākoņu. Lēns vējš vai bezvējš. Dienā lēns A vējš. ZR - A pusē plakani zemie gubu mākoņi līdz 4 ballēm. T. līdz +24*. Brīžiem varēja būt vēl siltāks. Spiediens sācis krist. Vakarā atkal noskaidrojās. Aizmirsu paskatīties, kā Merkurs šķērso Saules disku. Pašlaik t. +12*. Spiediens 769 mm, turpina lēni krist.

    Ielādē...
  8. 10.05.2016 02:53

    Nakts gaitā lēnītēm kļūst vēsāks, bet tas patīkami, vismaz var istabas izvēdināt un atvēsināt, savādāk dienas gaitā jau bija uzkāpis virs +25*C. Šobrīd +11,5*C, bezvējš, skaidrs. Spiediens nedaudz (par ~2 mm) zemāks nekā dienā, bet pēdējā laikā īpaši nesvārstās, turas ap 767 mm.

    Ielādē...
  9. 10.05.2016 08:26

    +8 +9 grādi,bezvējšs.

    Ielādē...
  10. 10.05.2016 09:05

    Tāda sajūta, ka iestājies jūlijs. Vakar Priedainē ar visu jūras brīzi pēcpusdienā vēl +18 stāvēja. Rīgā šorīt stacijas termometrs 8 :30 jau rādīja +18

    Ielādē...
  11. 10.05.2016 00:49

    RietumKrasts ieper visiem siltuma mīļiem ap 22:00 skatos vēl bija +19.9 *C smuks vēsumiņš manāms ir pie jūras... un dilstošais Mēnes.. jūrā krita iekšā.. :)

    Ielādē...
    1. 10.05.2016 12:29

      Vispār jau augošs Meness.

      Ielādē...
  12. 10.05.2016 12:34

    Gaidīju, ks šodien būs vēsāks, bet nekā:), joprojām karsta saule, tik mākonīšu tā kā nedaudz vairāk. Vakar sāka plaukt ābeļziedi, šorīt D pusē jau visi zari iekrāsojas iekš maigi rozā. Baigi patīk:))Bites un kamenes san, putni dzied, viss smaržo. Labi, ka nedzīvoju pilsētā, pat negribu domāt par smogu, putekļiem un mašīnu rūkoņu.

    Ielādē...
  13. 10.05.2016 12:37

    Šodien pie Latvijas D pierobežas- ir neliela negaisu iespējamība. Manīsim...

    Ielādē...
  14. 10.05.2016 14:52

    Jā, abloms pēc tam būs, jau sakot no rītdienas, vasara beigsies. Gaisa temperatūra šobrīd +26 grādi.

    Ielādē...
  15. 10.05.2016 19:44

    Rīgā daudz mākoņu šovakar ar dažiem pilieniem. :)

    Ielādē...
  16. 10.05.2016 19:58

    Šodien dažas it kā nenozīmīgas izmaiņas - rīta pusē debesis klāja ļoti caurumains, tomēr pabiezs mākoņu deķis, kas gan jau priekšpusdienā izira pa visām vīlēm, un varu atkal pārņēma Saule. Un turpinājumā iestājās saulains laiks ar nelielu mākoņu daudzumu. Līdz ar to grādi uzkāpa vakardienas augstumos (+25...+26) un pat vairāk, pēcpusdienā arī līdz +27 (max +27,4*C). Īsts vasaras karstums! :)
    Vējš arī lielākoties minimāls, paretam kaut cik jūtamāk uzpūta, bieži bezvējš. Ābeles, kurām vairāk saules ticis, jau pilnos ziedos, citas vēl kautri nogaida savu stundu. Kas, jādomā, pienāks nu ļoti drīz. :) Šodien pamanīju, ka vietām pat ceriņi jau veras vaļā! Ja paspēšu, varbūt kādu galeriju ar pēdējās nedēļas fotomirkļiem vēlā vakarā pievienošu.
    Bet pašlaik visi mākoņi pazuduši, tāpat kā vējš, pilnīgi skaidrs, kokiem pat lapiņas nekust. Aizvien ļoti silts, šobrīd +23,2*C. Spiediens gan jau kopš rīta lēnām, bet konsekventi slīd uz leju, pašlaik 762 mm.

    Ielādē...
  17. 10.05.2016 22:16

    Šovakar baudu silto vakaru par visiem 100%. Vakarpusē piebiedrojos stundas garam barucienam pa Gauju- silts, ievas smaržo, lakstīgalas dzied...septiņos vakarā t rādīja +25, pašlaik +18,4. Pie upes manīju balto gārni, bet laiviņa tik ātri aizslīdēja garām, ka nekāds labais kadrs nesanāca, bet galerijā tomēr ielikšu.

    Ielādē...
  18. 10.05.2016 23:37

    Riktīga vasaras diena, šobrīd T+17.6. Pēc faktisko laika apstākļu kartes izskatās,ka citur ir krietni vēsāks

    Ielādē...
  19. 11.05.2016 01:45

    10. maijā no rīta t. bija +8*. Spiediens 768 mm. Bezvējš. Bez mākoņiem. Priekšpusdienā lēns, grozīgs A -DR virziena vējš. Pēcpusdienā plakani zemie gubu mākoņi Z-ZR pusē. T. +25*. Vakarā zemie gubmākoņi kopā ar vidējiem slāņu-gubu mākoņiem 5-6 balles. Pēc izskata varētu arī kaut kur tuvumā drusku uzpilināt. Neliela dūmaka. Pašlaik t. +16*. Spiediens 763 mm, krīt.

    Ielādē...
  20. 11.05.2016 02:39

    Naktī vēsumiņš tomēr mazliet pa logiem iekšā lien. Šobrīd +12,2*C. Patīkami pie gandrīz +24 grādiem iekšā. Spiediens turpina krist, nu vairs 761 mm, taču debesis joprojām zvaigžņu pilnas. :) Pēdējās nedēļas foto izlase galerijā.

    Ielādē...
  21. 10.05.2016 20:33

    Man jau pārāk karsti dienā. Ēnā +25. Gaidu, kad paliks vēsāks, lai justos komfortabli.
    Vakar vēlu, pirms divpadsmitiem klausījos savdabīgu koncertu - diezgan skaļu varžu kori, lakstīgalas un pat dzeguzi, kas mani patiešām pārsteidza.
    Vāru pieneņu medu.

    Ielādē...
    1. 11.05.2016 02:41

      Pieneņu medus ir patiešām laba lieta! Mums arī tagad diezgan lieli krājumi šī labuma būs, vakar savārījām. :))

      Ielādē...
  22. 11.05.2016 05:56

    Šorīt savādāks rīts, mākoņu vāli no pavisam tumšiem līdz pelēcīgirozā, dažviet jau pavisam aizdomīgi pēc lietus izskatās. Bet silts!!! Pie loga +13 grādi. Un pirmais rīts, kad rīta apgaitā pa pagalmu kapuce jāliek - odu miljoni ir izšķīlušies... Vakar pirmā ābele atvērusies, izskatās, ka šodien pārējās sekos tās piemēram. Un vakar pirmo reizi dzirdēju vālodzi.

    Ielādē...
    1. 11.05.2016 07:27

      Man arī škita, ka dzirdu vālodzi, bet nebiju tā īsti pārliecināta, vai neesmu pārklausījusies. Bet gaiss šorīt svaigs, lai arī lietutiņš neko daudz nav lijis, putekļi tomēr ir noskaloti.

      Ielādē...
  23. 11.05.2016 08:26

    Tā-šorīt prieks-ielijuši 1,2 mm n okrišņu un uz vakardienas laistīšanas fona tas ir labs papildinājums.+14 grādi

    Ielādē...
  24. 11.05.2016 16:42

    Uz DA no Rīgas ļoti (un nefotogeniski) tālu redzami izteikti cb mākoņi...arī radars rāda, sākot ar Līvāniem- lietusgāzes.

    Ielādē...
  25. 10.05.2016 20:30

    Nezinu cik dienā, bet pussešos vakarā bija +25, tagad +22. Zeme sausa, vietās, kur ilgāk turējās mitrums, sakaltusi kā ķieģelis.

    Ielādē...