Aktuālā situācija (nedēļa līdz 06.08.2017) Pirmie +30 šogad un vasarīgie negaisi.

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 06.08.2017) Pirmie +30 šogad un vasarīgie negaisi.

Daudzviet Eiropas centrālajā un dienvidu daļā šovasar valda liels karstums, bieži plosās pērkona negaiss, ir spēcīgas lietavas, krusa, vējš un citas parādības. Latviju līdz šim tas pārsvara tikpat ka neskāra, taču šonedēl tas mainisies un varēsim izbaudīt visai karstu laiku un daudzviet arī vasarīgus pērkona negaisus. Šonedēļ arī Latvijā uz dažām dienām ieplūdīs siltāks gaiss un gaidāmas pērkona lietusgāzes, kas vietām būs stipras un, iespējams, kopā ar lielu vēju un krusu. LVGMG prognozē, kā pirmdien un trešdien vietām Latvijā, galvenokārt austrumos, termometra stabiņš pakāpsies līdz +28..+30 grādiem.

Nedēļas pirmā pusē laiks būs sutīgs, karstumu brīžiem mazinās pērkona negaisi, kas pirmdienas pēcpusdienā, kā arī trešdien tiek prognozeti īpaši stipri un intensīvi. Vietām tie var atnest sevišķi intensīvas lietusgāzes, krusu un vētru, tomēr bīstamas parādibas skars tikai atsevišķas nelielas teritorijas. Lielākajā valsts daļā bīstamu laika apstākļu nebūs. Pirmdien Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas daudzviet, bet galvenokārt centrālajos un austrumu novados, atnesīs pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra  sasniegs +24..+29 grādus, nedaudz vēsāks būs Kurzemes rietumdaļā un Rīgas līča piekrastē Vidzemē – +21..+23 grādi.

Otrdien, tuvojoties vakaram, debesis pakāpeniski apmāksies, un naktī uz trešdienu Latviju sasniegs jauni negaisa mākoņi, kas daudzviet nesīs spēcīgas lietusgāzes, pērkona izlādes, iespējama arī krusa, prognozē LVĢMC. Gaisa temperatūra otrdien būs ap +22..+27 grādiem. Arī trešdiena, visticamāk, būs ļoti silta diena, kad termometra stabiņš paspēs pakāpties līdz +21..+26 grādiem, bet vietām, galvenokārt austrumos, pat līdz +28..+30 grādu atzīmei. Dienas laikā pērkona negaisu pavadīs arī jūtamāka vēja pastiprināšanās. Naktis arī būs siltas, nakts uz trešdienu valsts dienvidos būs arī šīs vasaras pirmā tropiskā nakts, kad temperatūra nenoslīdēs zem 20 grādu atzīmes. Šīs nedēļas pirmo pusi diezgan droši var uzskatīt par vasaras kulmināciju, jo lai arī augustā noteikti būs vasarīgas dienas, visticamāk, līdzīgi kā līdz šim – dominēs mēreni silts un pavēss laiks.

Nedēļas otrajā pusē gaidāms silts, bet vairs ne tik karsts laiks, iespējama lietus un negaisa mākoņu veidošanās. Vadoties pēc jaunākajām prognozēm, nedēļas izskaņā laiks kļūs nedaudz vēsāks un samazināsies arī nokrišņu iespējamība. Gaisa temperatūra būs +19..+24 grādi, vienīgi sestdien vēl par kādu grādu vēsāks. Arī šajās dienās brīžiem gaidāms neliels lietus, vietām ar pērkona negaisu. Brīvdienās arī pastiprināsies dienvidrietumu vējš, brāzmās piekrastē ap 15 metriem sekundē. Saskaņā ar pašreizējo Global Forecast System prognozi šonedēļ no ceturtdienas, kā arī nākamās nedēļas lielāko daļu maksimālā gaisa temperatūra Latvijā būs +19..+25 grādi. Dažās dienās īslaicīgi līs un dārdēs pērkons.

Prognozes kopsavilkums veidots izmantojot LVGMC, LSM.lv un citus publiski pieejamus avotus. Sekošim prognožu izmaiņām un aktualiem atjauninājumiem

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.08.2017 12:14

    "Līdz plkst.11iem zemie mākoņi, migla, gigantiska rasa- kā rudenī. Pavēss vējelis, noskaidrojās ap 11-30, tagad T+20.7. Nāk jau atkal no DR mākoņu gubas (pēc satelītbildes). Attīstās kartupeļu lakstu puve, arī tomāti sāk maitāties.

    Ielādē...
  2. 01.08.2017 09:12

    Jā, Estofex 3. līmenis - tas ir ļoti reti un it sevišķi jau tik tuvu mums (Latvijai). Estofex prognozes aprakstā minēts, ka pastāv strong tornado risks. Šad tad šos aprakstus palasot līdz šim neesmu manījis tādu ierakstu - Storng tornado, jo parasti pie riskiem minēts vienkārši tornado. Acīmredzot Kaļiņingradas apgabalā un tā tuvēja apkārtnē turpmākās teiksim 24 stundas sakrituši visi tornado nepieciešami faktori vienuviet. Tomēr vai tiešām negaiss izveidosies, to jau neviens nevar pateikt, bet ja tas izveidosies kautkur Kaļiņingradā, tad īsi pēc negaisa izveidošanās tas var radīt Tornado.


    09:20: Bet, kas attiecas uz Latviju - hmm, prognozes šobrīd rāda, ka viss karstais, mitrais un nestabilais gaiss pagaidām uzturas uz D no Latvijas teritorijas. Tātad šodien nekas īpašs nav gaidāms it kā. Pape - kur ir Orkaans - principā vistuvāk ri… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 01.08.2017 10:05

      Jāatzīmē, ka risks pastāv arī nakts laikā. Jebkurā gadījumā, turam acis un ausis vaļā!

      Ielādē...
    2. 01.08.2017 12:41

      Cik zinu tad Ivo ir Papē un ķer zaļos starus un pavisam drīz sāksies putnu migrācija ... skatoties SAT24 tad tas smukais negaiss tuvojas Klaipēdai..

      Ielādē...
  3. 01.08.2017 12:49

    Šodien krietni vesaks ka bija vakar ap šo laiku, un škiet ari vesaks, ka bija iepriekš prognozēts.. Pļani apmācas, pagaidām neizskatās, ka kaut kas nopietns gaidāms mūsu pusē. Bet tā derētu beidzot kāds klasisks vasarīgs negaiss, bez vētras un lieliem postijumiem, bet ar tropisko lietusgāzi, skaistam zibens izladem un fotogeniskiem mākoņiem...tāds šogad Rīgā vel nebija neviens...

    Ielādē...
    1. 01.08.2017 14:15

      Nav no tiem labākiem apstākļiem lai rastos spēcīgi negaisi, ir jābūt kā minimums +25 +27 grādu karstumam un skaidrām debesīm.

      Ielādē...
  4. 01.08.2017 14:45

    Naktī t. diezgan konstanti ap +16, rīts atausa ar biezu augsto miglu jeb zemajiem mākoņiem. Tie saglabājās visai ilgi, tikai pēc 9.00 sāka skaidroties, līdz ar to viss rīts drēgns. Toties pēc tam visi mākoņi ātri izklīda, strauji siltāks, 12.50 +22, un līdz pat šim brīdim debesis skaidras, neviena mākoņa. Satelīts gan rāda, ka pusi Latvijas jau mākoņi sedz, un tie no R pamazām tuvojas arī manai pusei. Tā kā idille drīzumā beigsies, bet nu varbūt kāds negaisiņš uz vakarpusi apciemos, lai gan šodien šajā ziņā lielākas cerības kurzemniekiem un Zemgales iemītniekiem.
    Bet pagaidām laiciņš lielisks - aizvien skaidrs, lēns vējš, t. pakāpusies līdz +25,2°C. Arī spiediens sasniedzis 767 mm atzīmi. Nekas - izņemot satelīta attēlus - par mākoņiem, negaisiem un lietiem pagaidām neliecina...

    Ielādē...
  5. 01.08.2017 15:06

    Pamatīgi līst lietus jau veselu stundu negaiss fronte paškida. :(

    Ielādē...
    1. 01.08.2017 18:13

      A varbūt, tā vēl bija tikai... "priekšspēle" īstajam lietiņam, kurš vēl tikai atvirzīsies naktī no Štutgartes puses, kur tas dzimst tagad.

      Ielādē...
  6. 01.08.2017 18:23

    Manā pusē, tikai no rīta bija jauks un saulains. Pēc pusvieniem strauji apmācās, un 14-tos sāka līt. Ap 18-tiem ar spēcīgu gāzienu lietus pārgāja. Pirms lietus +21*C, tagad +17*C.
    Mākoņi pašķiras. Negribu teikt , ka skaidrojas, bet ja paspēs uzkāpt temperatūra par dažiem grādiem, tad gan skaidrosies un paliks tveicīgs. Bet ja nē, tad viss būs garām...
    Vispār, kaut kāds ZA vējelis šūpo koku augšējos zarus, bet mākoņi konsekventi nāk no DR.
    Tas, tā kā būtu pirmsnegaisa stāvoklis.
    18:57
    Tā nu, nepagāja ne stunda, ka pie manis jau ir pilnīgi zilas debesis (mākoņi austrumu pusē).

    Ielādē...
  7. 01.08.2017 19:47

    +17 un gāž kā no spaiņa. Nē, es, protams, negribu sarkano karstuma brīdinājumu, bet šis jau pat neizskatās pēc šīsnedēļas virsraksta ieskaņas...

    Ielādē...
  8. 01.08.2017 20:54

    Dienas pirmā puse diezgan silta, padaudz saules. Pēcpusdien nomācās, temperatūra nokrita līdz +17, ap puspieciem sāka rasināt, tagad jau beidzies.

    Ielādē...
  9. 01.08.2017 21:55

    Pēcpusdienā temperatūra vēl sasniedza +25,5°C, tomēr jau pēc 16.00 no R diezgan ātri apmācās, un vēlāk pāris reizes arī uzlija. Tumšākie mākoņi gāja pārsvarā pa Z pusi, daži arī D virzienā manījās, bet uz vietas nekā interesanta un fotogēniska. Pirmais mākonis atnesa sev līdzi arī pāris pērkoniņus, taču kopumā viss ļoti mierīgs. Vējš lielākoties lēns, brīžiem mērens. Uz vakaru pāris reizes mēģināja skaidroties, bet pa īstam Saule vairs neuzspīdēja. Palēnām arī vēsāks - pēc pirmās lietus tūres pievakarē vēl +22...+23, ap 20.00 +20, bet vēlāk vēl vēsāks, tā kā Briča solītā tropiskā nakts vismaz Līvānos šoreiz laikam izpaliks. :)
    Šobrīd pusapmācies, šur tur mākoņos šķirbas, turpina pūst neliels vējelis. Nekas interesants tuvumā nav manāms. Ielas vēl slapjas, diez ko nesteidz žūt. Gaisa mitrums to neveicina, tas vēl šobrīd 81%, savukārt temperatūra nokritusies jau līdz +17 grādiem. Arī spiediens sāk slīdēt lejup, pašlaik 765 mm.

    Ielādē...
  10. 01.08.2017 20:34

    Nu ko, nebrīnīšos, ja augusts kļūs par lietaināko 21. gs.

    Ielādē...
    1. 01.08.2017 22:00

      Nebūtu jau labi, bet, ja vien kārtīga siltuma pietiktu, varētu samierināties. :) Galvenais, lai neiet jūlija pēdās un nekļūst arī par aukstāko.

      Ielādē...
  11. 01.08.2017 22:27

    1. aug. no rīta miglains, zemi mākoņi. Drēgns. T. +15*. Spiediens 766 mm. Lēns D vējš. Priekšpusdienā ap 10;30 zemie mākoņi sāka izklīst. Uzspīdēja Saule un palika ļoti sutīgs, kaut t. bija tikai +19*. Ap 11-tiem bija saulains, bet ZR pusē jau sāka drūzmēties vidējās zonas gubu-slāņu mākoņi, līdzīga paskata, kādi tie bija vakar. Pēcpusdienā tie jau bija saradušies lielā daudzumā- vārdu sakot - apmācies. T. pacēlās līdz +24*. Drīz mākoņi zaudēja kontrastu un palika vienmuļīgi pelēki un sākās lietus. Brīžiem lija lielām lāsēm, kaut arī augšā nebija redzami nekādi tumšāki mākoņu sablīvējumi. Brīžiem lietus mitējās uz uzspīdēja vārga saulīte. Nolija 3 mm. Ap 18-tiem no ZR puses tuvojās tumšu mākoņu joslas un strīpas, it kā fronte. Aiz tās pelēka lietus siena. Kad lietus mākoņi pienāca tuvāk tie bija bezveidīgi, bez jebkāda kontrasta. Bet lietus … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  12. 01.08.2017 23:20

    Šis dienas lielāko daļu bija mākoņainas debesis, lija lietus, bet vakarpusē lietus beidzās un debesis noskaidrojās, gaisa temperatūra joprojām pieturas +19 grādiem. Radarā redzams, ka no Baltijas jūras nāk jauni nokrišņu mākoņi, nu tad redzēs kas nakts laikā saveidosies, gribas ļoti ticēt tam, ka negaisi tomēr būs, bet realitāte šobrīd ir šāda, ka visi negaisi veidojas virs Lietuvas un virzas uz Daugavpils pusi.

    23:23: balticlivecam.com

    Daugavpilī zibeņo !

    Ielādē...
  13. 01.08.2017 23:55

    Diena tāda pati kā vakarējā, tikai no rīta slapjš un vēss, lietu sākās vēlāk un lija ilgāk. Saule bija no plkst.10-30 līdz plkst.13-30, tas arī viss. Tagad +16.5 - īsts "karstuma vilnis", jptvm

    Ielādē...
  14. 01.08.2017 23:35

    rīts skaidrs ar rasu, vēlāk nekaitīgi gubmākoņi, kas nemaz neliecināja par kārtējo līšanu. Ap 5-iem samācās, pat gana pēkšņi. Ap 6-iem sāka līņāt, ko ar pārtraukumiem dara joprojām ik pa brīdim. T līdz kādiem +25, bez vakardienas sutoņas.
    Pa Eiropu aktīvi negaisi izskatās, varbūt, ka atvelkas arī līdz LV. Bet Daugavpils burtiski pievelk visus zibeņotājus :)

    Ielādē...
    1. 02.08.2017 01:45

      Tas nu gan nav tiesa RietumKrasts pie Liepājas ezerā Zirgu salā veselu pusotru stundu ar atvērtu muti vēroju zibens izlādi +18*C , ūdens līmenis ceļas viļņojās izlāde ir iespaidīga "Rūsas nakts"' jārippo tālāk uz jūras pusi.. skaoties ligthing map visur spridzina zibeņu pie Gotlandes, Klaipēdas pusē, kā arī Šauļos.. Jautrs nakts būs.. "D

      Ielādē...
  15. 02.08.2017 02:15

    Šodiena visai līdziga vakardienai, tikai bez sutoņas, laiks bija mēreni silts/komfortabls. No rīta puses pārsvara saulains, bet agra priekšpusdiena saka apmākties, neizteiksmigi augšejo/videjo slaņumākoņi, ap pusdienlaiku jau visai patumšs un apmācies, sāka līņat, lietus brīziem līnaja līdz pusastoniem vakarā, tad diezgan strauji noskaidrojas un uzspideja saule... Kopumā solitais karstums ari ritdien skars vien LV austrumus, citur līdzigi ka šodien mereni silts laiks. Neskatoties uz visiem estofex līmeniem dienā un vakarā nekadu būtisku negaisu neizveidojās ari Lietuvā, bet LV to vispār nebija, toties tāgad nakts sākumā spēcigi negaisi virs Vacijas/Čehijas/Polijas/Lietuvas strauji attistas stipro negaisu fronte un it ka jau virzās uz mūsu pusi, bet man lielas aizdomas, ka atkal nedavilks un izjuks... tiks atkal austrumos... nu tad redzes, ka būs, vel jau kaut ko gaidu...

    Ielādē...
  16. 02.08.2017 02:26

    Vēroju Lietuvas, Latvijas robežas zibeņošanu pamalē, Jaunpils novadā. Skaisti.

    Ielādē...
  17. 02.08.2017 02:53

    D pusē arī Rīgā var redzet attalus zibens uzpleksījumu atblāzmas ik pa 4-7 sek...

    Ielādē...
  18. 02.08.2017 03:34

    Hm, nakts gaitā paliek siltāks - ja īsi pēc pusnakts bija +16 ar mazām kapeikām, tad šobrīd jau +17,6°C. Un ceļas vējš, bet tas arī pagaidām viss, ja neskaita to, ka spiediens diezgan strauji krīt, pašlaik 761 mm.

    Ielādē...
  19. 02.08.2017 03:36

    Hmm, sāku dzirdēt jau pērkonu, tagad zibeno jau visa D pamale.

    Ielādē...
  20. 02.08.2017 04:18

    Tikko pamodos no šausmīgiem blīkšķiem, nu jau tas izvērties par iespējams pašu pamatīgāko negaisu šogad, zibeņo vaiarākas reizes minūtē tuvāk un tālāk, skaļš pērkons, lielāko daļu laika arī tropiska lietusgāze gluži kā Gubumākoņa komentā plkst.12.49. Un pēc radara pagaidām izskatās, ka negaiss nebūs nekāds fiksītis. Pēdējās minūtes viss bišku apslāpis.
    Godīgi sakot bija neliela nojausma, ka būs negaiss, jo tas ap 4 rītā tika prognozēts, bet cik reizes negaisi šovasar nebija piepildījušies, ka ticamība... Arī vakars likas tāds vēsīgs, bet redz kā..

    Ielādē...
  21. 02.08.2017 04:28

    Negaiss! Atnaca, tropisks, bez vēja un ar stipru lietusgazi, skaisti zibeņo visas malās :)

    Ielādē...
  22. 02.08.2017 05:05

    Beidzot Saulkrastos sagaidīts pirmais īstais negaiss! Pirms 15 minūtēm zibeņoja līdz 6 reizēm minūtē, tagad jau daudz retāk, liekas, ka negaiss ticis līdz Saulkrastiem sāk izbeigties. Lietus gan pagaidām nekass īpašs, tāds līņātājs vien. Zibeņi lielākoties pa mākoņiem redzami kā spožii uzplaiksnījumi, bet nu labi, ka vismaz tādi šajā negaisiem švakajā vasarā.

    Ielādē...
  23. 02.08.2017 05:18

    Nu šoreiz luča tikusi arī rīdziniekiem, kā skatos! :)) Man pašam nekā, pilnīga nulle, viss aiziet tālu pa ZR-Z pusi, spriežot pēc radara rādījumiem. Pie manis pa pusei skaidrs, īpaši A-DA virzienā gaišs, topošā saullēkta gaisma spīd. Un kļūst vēl siltāks, +18,3°C.
    Toties kas darās Z pusē!!! Biju izbāzis galvu pa logu palūrēt, un johaidī - milzonīgas, augstas, zili melnas gubas, kurās gandrīz nepārtraukti tālumā zibeņo, daži zibeņi arī salīdzinoši spilgti un tuvi, taču pārāk tālu, lai pērkons būtu dzirdams. Žēl, kā to praktiski nevar redzēt dēļ neveiksmīgā redzeslauka, un nu jau par vēlu kaut kur skriet un kādu brīvu vietu meklēt...
    Jēkabpils iedzīvotājiem gan tā izrāde daudz labāk redzama, jo tuvāka, varbūt negaiss arī daļēji var Jēkabpili ķert. Kaut gan, pēc radara spriežot, visvairāk šī negaisa iespaidu tiks Pļaviņu apkaimes iedzīvotājiem. Man acīmredzot jāgaida nākamais cēliens, kas nāks pēcpusdienā (vismaz tā tiek solīts). Redzēsim...

    Ielādē...
  24. 02.08.2017 05:58

    O yes, 4:00 pamodos no masīvas zibeņošanas Rīgas Z daļā, vairākas reizes minūtē. Filmēju, bija arī mērens lietusgāziens...

    Ielādē...
  25. 02.08.2017 06:57

    Pamodos puspiecos no nākoša negaisa un pirmā doma, kas ieskrēja galvā bija - ka nu Gubumākonis nenoguļ :)))) . Vismaz viens cilvēks šonakt ir Rīgā ir laimīgs :D . Man arī paveicās, jo ļoti tuvu nebija neviena spēriena, lai arī zibeņoja šausmīgi intensīvi. Tikko pavēru blitzortnunga karti lielā izmērā, tieši virs mums arī ir no zibeņiem tukšs laukumiņš. Pa gabalu bija ļoti iespaidīgi, vienu brīdi tāda kā krusas skaņa bija, bet, iespējams, tomēr lielas lāses. Šobrīd līst un tālumā dzirdams gandrīz nepārtraukts pērkona "bekvokāls". Lai visiem laba diena, gan tiem, kam gribas, lai virs galvas dārd, gan tiem, kam ne :) .

    Ielādē...