Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.01.16.)

Šonedēļ Latvijā turpināsies stabīli ziemīgi laika apstākļi, nedēļas pirmajā pusē būs neliels sals un  daudz snigs, daudzviet būtiski pieaugs sniega sega, bet nedēļas otrajā pusē no jauna pastiprināsies sals.

Svētdiena, 17. Janvāris:  Sestdien gaisa temperatūra bija no -5,2 Nīcā līdz -24,8 Rēzeknē. Turpinās skaista ziema ar visām tai piemērotām parādībam- sals, saule, sniegs, vietām mākoņi un vietām migla vai sarma. Vietām, galvenokārt piekrastes rajonos arī sniga papildinot sniega segu par 1-3 cm.

Svētdien Latvijā visai daudz mākoņi, bet pa starpu šur- tur uzspidēs arī saule. Daudzviet nedaudz īslaicīgi snigs, vietām , pārsvara Kurzemes, Vidzemes piekrastes rajonos snigs vairāk un iespējams stipri. Lēns līdz mērens vējš no R, ZR puses, piekrastē brāzmās līdz 13 m/s. Gaisa temperatūra naktī -6..-11, debesīm skaidrojoties Vidzemē, Latgalē līdz -15.. -19, bet Kurzemes piekrastē vien -1-4 grādi. Rīt dienā gaisa temperatūra 0...-8 grādi.

Sestdiena, 16.Janvāris: Piektdien oficiali biezāka sniega sega reģistrēta Ventspils novada Vičakos - 51 centimetru. Otrs sniegotākais reģions ir Vidzemes rietumi - Siguldas un Ogres apkaime. Lielpečos izmērīti 45 cm sniega, Siguldā 32 cm. Rīgas rietumu daļā - Pārdaugavā, kā arī Mārupes, Baložu un Ķekavas apkārtnē iedzīvotāji ziņo par vairāk nekā 30 centimetru biezu sniega kārtu. Piektdienas rītā gaisa temperatūra daudzviet Vidzemē noslīdējusi līdz -20..-23 grādiem. Piektdiena daudzviet saulaina un pasakaini skaista ziemas diena, nedaudz sniga Ziemeļvidzeme un dažviet Kurzemē. Gaisa temperatūra nakts sākumā jau pazeminājas no -3,5 Vitrupē līdz -20 Rēzeknē un Līvanu apkārtnē, -21 Nīcgalē un Daugavpilī.

Nakts uz sestdienu rādas būs aukstāka nakts šonedēļ, kad temperatūra pazemināsies līdz -10.. -16, bet vietām līdz -20.. -26 grādiem, siltāk zem mākoņiem un piekrastes rajonos, bet lielākais sals gaidams tur, kur debesis skaidrosies. Dienā gar Latvijas DA robežām virzīsies ciklons EMMA nesot sniegu Baltkrievijai un Krievijai, tomēr Latviju tas ietekmēs maz, atnesot vien vairāk mākoņu DA pusē un nedaudz siltāku laiku nākamai diennaktij. Dienā  saule mīsies ar mākoņiem, temperatura -4…-13 grādu robežās. Mākoņi veidosies arī virs līča un jūras bet sniegu tie atnesis vien atsevišķos piekrastes rajonos. Vējš bus lens, mainīga virziena. Vietām veidosies migla un sarma.

 

Piektdiena, 15. Janvāris: Ceturtdienas rītā un dienā daudzviet Latvijā turpinājas snigšana, vietām sniga stipri un puteņoja, sniega kārta dažviet tuvojas 40 centimetru biezumam. Oficiali visbiezākā sniega kārta fiksēta Ventspils novada Vičakos - 38 centimetri (cm), Siguldā 35 cm, Liepājā 22 cm, Stendē 20 cm. Citās novērojumu stacijās sniega biezums lielākoties 11-19 cm, tostarp Rīgas centrā 15 cm, taču daudzviet, kur novērojumu staciju nav, iedzīvotāji ziņo par ievērojamu sniega kārtu. Daudz snidzis Pārdaugavā, Mārupē,Valdlaučos, Ķekavā un Baložos, kur sniega kārta pārsniedz 30 centimetrus, tāpat dažviet Liepājas apkaimē snidzis krietni vairāk novērojumu stacijas tuvumā. Nakts sākumā Rīgas rietumus jeb Pārdaugavu vairākas stundas šķērsoja šaura, bet ārkārtīgi intensīva snigšanas zona. Snigšanas laikā vietām zibeņojis, zibens sensoru sistēmas ir fiksējušas vismaz vienu zibens izlādi Liepājas apkaimē. Ceturtdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā turpina snigt, vietām stipri snieg un puteņo, gaisa temperatūra no -2..-3 grādiem jūras piekrastē Kurzemē līdz -10..-12 grādiem, savukārt Vidzemē, Melturos vakarā sals sasniedz -19 grādus, Zosenos -15, Rūjienā -14, Valmierā -13.

Nākamajā diennaktī snigšana pakāpeniski mazināsies, debesis daudzviet skaidrosies bet sals pastiprināsies. Nakts sākumā vēl daudzviet snigs, vietām Kurzemē un Rīgas apkārtnē varbūt stipri, bet nakts otrajā pusē snigšanas intensitāte mazināsies. ZR vējš arvien vairāk pierims. Dienā visā Latvijā kaut brīžiem uzspīdēs saule, bet neliels sniegs būs vairs tikai vietām un īslaicīgi, galvenokārt piekrastes rajonos. Naktī sals pastiprināsies līdz -8..-14, bet vietās, kur debesis skaidras arī līdz -15…-22 grādiem, dienā sals no -4 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -8…-13 Vidzemē, Latgalē. Brīvdienās nokrišni arvien mazāk, bet sals vēl vairāk pastiprināsies.

 

Ceturtdiena, 14.Janvāris: Trešdien pēcpusdienā līča efekta sniega mākoņi, kā jau arī bija prognozēts atnesa ļoti intensivu snigšanu Vidzemes rietumu un centrālā daļā. Sniega sega tur krietni pieauga, īpaši Siguldas apkartnē kopumā sasniedzot 25-35 cm, sniga arī Kurzemē, bet mazāk. Vēlu vakarā un naktī ļoti intensivu sniegputeni arī Rīgā atnesa šaura līča mākoņu josla, sniega segas pieaugums jau nakts sākumā dažos Rīgas rajonos, piemēram Agenskalnā, Imantā, Zolitudē jau sasniedza 15-25 cm...snigšana turpinās. Bet jocīgakais ir tas, ka stipras snigšanas josla ir tik šaura un lokāla, ka pat pašā Rīgā apstākļi ir ļoti atšķirigi, un kamēr daži Pārdaugavas rajoni grimst sniegā, tepat no centra pienāk ziņas par vien nelielu snigšanu, bet citviet varbūt nesnieg nemaz...Naktī Vidzemē, centrālos rajonos, Rīgas apkaimē snigšana turpināsies, vietām lokāli ļoti stipra. Braukšanas apstākļi vietām būs īpaši sarežģīti. Snigšana daudzviet turpināsies arī dienā, un arī dienā dažviet snigs ļoti stipri. Pastiprināsies arī ZR vējš daudzviet sasniedzot 9-14 m/s, bet Kurzemes piekrastē brāzmas sasniedzot 15-19 m/s. Gaisa temperatūra curmerā valsts lielāka daļā saglabāsies -6..-11 grādu robežās, Vidzemē iespējams līdz -14, bet Jūras piekrastē siltāk -2-4 grādi.

 

Trešdiena, 13. Janvāris: Aizejoša ciklona DANIELA ietekmē ieplūst vēsakas gaisa masas, pastiprinās ZR vējš, kas dienā sasniegs 7-13 m/s, bet piektastes rajonos, īpaši jūras piekrastē brāzmās līdz 15-18 m/s. Šorīt jau vietām snieg Kurzemē. Diena pārsvara mākoņaina, no rīta vietām, bet dienā valsts teritorijas lielāka daļā gaidāms sniegs, arī neliels putenis. Līča efekta ietekmē Kurzemē, Vidzemē, centrālos rajonos, arī Jūrmalas un Rīgas apkārtnē brīžiem var snigt stipri. Provizoriskais sniega segas pieaugums varetu būt no 5 līdz 15 cm. Gaisa temperatūra -4...-9, vietām, galvenokārt Ziemeļvidzemē -10...-14, bet Kurzemes jūras piekrastē siltāks, 0...-4 grādi. Rīgu sniega makoņi sasniegs uz rīta pusi, bet dienā brīžiem snigs stipri. Gaisa temperatūra -4...-7 grādu robežās.

Sākot ar trešdienu ciklonam atkāpjoties no ziemeļiem sāks ieplūst arktiskas gaisa masas. Plūstot pāri neaizsalušajiem un vēl samēra siltiem Baltijas jūras un līča ūdeņiem veidosies masīvi sniega mākoņi, kas vietām var atnest stipru un pat ļoti stipru snigšanu. Intensīva snigšana gaidāma Vidzemes dienvidrietumos, tostarp Rīgā. Sniega mākoņi var skart arī Sēliju, Latgali. No jūras nākoši mākoņi stipru snigšanu atnesīs arī vietām Kurzemē. Tomēr speciga snigšana skars vien šauras, lokālas teritorijas, nokrišņu sadalijums būs ļoti nevienmērigs nav iespējams precīzi prognozēt, kur tieši sasnigs visvairāk. Līča efekts visaktivāks būs trešdien un ceturtdien, nedēļas nogālē process mazināsies. Tikmēr gaisa temperatūra pazemināsies, sals pakāpeniski pastiprināsies. Debesim skaidrojoties nedeļas nogalē  naktīs var sasniegt -15..-20 grādus un pat zemāk

Otrdiena, 12.janvaris: Aizvaditā diennaktī visā LV teritorijā sniga, sniega segas pieaugums caurmera nav liels 2-6 cm, visvairāk snidzis Kurzemē, kur Ventspilī sniega kārta pieaugusi par 12 centimetriem. Kopēja sniega sega Kurzemē 8-14 cm, pārējā valstī sniega segas biezums sasniedz 7-11 centimetrus, vairāk Rīgas apkārtnē- 15cm, Liepajā 19 cm, Ventspilī 21 cm. Vidzemē vietām  vērojams neliels smidzeklis, minimāla atkala, veidojas sērsna. Gaisa temperatūra šodien gaidama -3...-8 grādu robežās. Iepriekš tika prognozēts, ka otrdien lielu Latvijas austrumu daļu skars stipra snigšana, tomēr saskaņa ar jaunākam prognozēm plaša un spēcīga nokrišņu zona virzīsies garām Latvijai gar dienvidaustrumiem, skarot tikai galējos valsts dienvidaustrumu rajonus. Stipra snigšana skars Krāslavas, Dagdas un Zilupes apkaimi, kur sniega kārta palielināsies par 5-10 centimetriem. Citviet Latvijā šodien snigs pavisam maz vai nemaz. Pūtīs lēns līdz mērens A vējš, kas dienas gaitā pakāpeniski iegriezisies no  Z, ZR puses. Stipraka snigšana ko izraisīs līča efekts daudzviet LV atgriezīsies sākot ar trešdienu.

  

Pirmdien Latviju no rietumiem šķērso ciklona DANIELA sniega mākoņi, kas vakara būs aptvēruši lielāko valsts daļu. Stiprāka snigšana gaidāma laika posmā no pirmdienas vakara līdz otrdienas nakts vidum, pēc tam snigšana īslaicīgi varētu kļūt vājaka, taču otrdienas pēcpusdienā un vakarā atkal vietām pastiprināsies, stiprāk un ilgstoši tad snigs valsts austrumos. Trešdien snigs mazāk un vietām, bet tad stiprāka snigšana varētu būt saistīta ar līča efektu. Pirmdien un naktī uz otrdienu Rīgā snigšana varētu būt mērena un ilgstoša, tad jau 13.janvārī un 14.janvārī, vējam iegriežoties no ziemeļu puses, no Rīgas jūras līča virzīsies mākoņi, un nokrišņi var būt stipri. Kārtīgi snigs teritorijā no Tukuma, Dobeles līdz Ogrei. Sniega kārta valsts lielākajā daļā nedēļas pirmajas dienās pieaugs par 10-15 centimetriem, bet vietām, galvenokārt Vidzemē un Latgalē sniega pieaugums varētu būt lielāks un sasniegt 25-30 cm.

 

Pirmdien arī pūtīs brāzmains dienvidaustrumu, austrumu vējš līdz 9-14 metriem sekundē, piekrastē pat maziet stiprāks, daudzviet putinās. Otrdien vējš iegriezīsies no ziemeļiem un, lai arī būs brāzmains, tomēr nedaudz pierims.

Nedēļas pirmajā pusē līdz ar ciklonu aktivitāti, kas nesīs sniega mākoņus, un siltākas gaisa masas sals mazināsies, bet neatkāpsies. Gaisa temperaturai vēl nedaudz paaugstinoties no pirmdienas līdz trešdienai valdīs neliels līdz mērens sals no 0..-5 grādiem valsts Rietumu daļā līdz -6..-11 grādiem Vidzemē un Latgalē. No trešdienas vakara temperatūra sāks pazemināties.

Nedēļas otrajā pusē snigs maz, bet temperatūra turpinās pazemināties un kļūs krietni aukstāks. Pašreizējās prognozes par to, cik zemu gaisa temperatūra pazemināsies, ir mainīgas, bet, visticamāk, sals sasniegs -15..-20 grādus,  vietām vismaz -25 grādus, bet iespējams, kā vēl zemāk.

Sekosim izmaiņām un papildinājumiem tuvākās dienās.

LVGMC brīdinājums:

11.01.2016., nokrišņu zonai turpinot šķērsot valsts teritoriju, laika periodā no plkst. 19:00 līdz plkst. 22:00 vietām Latvijā, galvenokārt centrālajos un austrumu rajonos, sniega sega pieaugs par 6-7 cm. 12.01.2016. Latvijas austrumu daļā gaidāma ilgstoša snigšana: sniega segas biezums nakts laikā pieaugs par 6-8 cm, un pēc tam dienas laikā vēl par 6-12 cm. Kopumā diennakts laikā sniega segas biezums pieaugs par 15-20 cm. Vietām gaidāms arī neliels putenis un redzamība snigšanas laikā pasliktināsies līdz 500-1000 m. Uz ceļiem veidosies sniega sanesumi.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.01.2016 15:47

    13.1.2016., Rīga. Ciklona aizmugurē. Dienas lielākā daļā- dažāda biezuma cu un arī cb mākoņi. Daža sniega brāzma no debesīm reizē ar puteni- ir pēcpusdienā un vakarā, brīžiem nokrišņi stipri (redzamība zem 200m). R vējš- dienā 2-5m/s, vakarā reizē ar nokrišņiem - līdz 7-10m/s. Sniega sega pieaug par 2cm un ir 22cm bieza. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-6; 9:00-8; 15:00-5; 21:00-6.

    Ielādē...
  2. 14.01.2016 16:35

    Nesen atbraucu no Zaķumuižas un Turkalnes apkārtnes tur atklātā pļavā kopējais sniega biezums ap 40 cm. No rīta Saulkrastos likās, ka pa nakti piesniguši klāt 10 - 15 cm, redzēs cik būs šodien vakarā. Radarā skatoties līcis šodien Saulkrastu pusei nokrišņus ražo centīgi.

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 16:45

      Lūk to es saprotu - viss skaidri norādīts.

      Ielādē...
  3. 14.01.2016 17:00

    Sēžu pie sevis kupenā un leju gaužas asaras, ka Madlienā sniegs normāli krīt, a Taurupei nekā. Viena lieta, kad pavisam tālu kaut kas labs notiek, a pavisam обидно, kad kaimiņam ir, a man nav. Labāk, lai arī kaimiņam nebūtu! Es par saviem radiņiem tai pusē pārdzīvoju.

    Ielādē...
  4. 14.01.2016 18:33

    Nebiju slinka un iebridu pļavā pamērīt sniega biezumu, mazākais mērījums 30 cm, lielākais 34 cm (veicu 6 mērījumus), tā kā zābaku garums man ir 27 cm, tad saprotiet paši, ka vēl tālāk brist pēc tiem 4 trūkstošajiem (kā foto komentāros bija norādījis Mārča) vairs tumsā negribējās. Tagad pie krāsns žāvēju apavus, lai rīt no rīta varu atkal startēt ar sniega lāpstu, jo snigšana joprojām turpinās. -7,5.

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 18:40

      Tencinu par centību! Es pati arī domāju, ko labāk vilkt kājās. Garas bikses, kuras lejā sasiet (apkārt zābakiem), lai sniegs neiebirst, vai tomēr bikšu galus zābakos iekšā un pašus zābakus stingri aizsiet. Izlēmu par pēdējo variantu, jo tā varētu būt sausāk. Vispār, brist jau man tāpat nāksies, tāpēc izmērīt nebūs grūti. Kā iešu, tā mērlenti iekšā sniegā.

      Ielādē...
  5. 14.01.2016 18:54

    Limbažos pa pēdējām 2 dienām drusku ir sasnidzis, šodien pa dienu uz auto bija sakritis ap 5 cm, vakar vēl drusku vairāk. Mājās vakar bija apmēram 3 cm, šodien tikai knapa pūka.

    Ielādē...
  6. 14.01.2016 17:40

    Snieg un snieg. Vidēji sniega dziļums ir ap 40cm, uz koku resnākajiem zariem gozējas līdz pat 20cm sniega. Viss, kas vēl pa gaismu notīrīts, jau atkal aizsnidzis tā, ka ne pēdas neredz. Laikam jau pa nakti sniegs pāries, tad nebūs tik traki, citādi rīt jau būtu pāri pusmetram. Ceru rīt uz sauli un pārpasaulīgu skaistumu :) .

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 18:10

      A kā Jums ar vēju? Lai ko meteolapieši no Pārdaugavas ziņotu, naktī webkamerās riktīgi puteņoja, tātad grūti novērtēt, cik patiesība sasniga un cik sapūta.

      Ielādē...
      1. 14.01.2016 18:45

        Spriežot pēc tā kvantuma, kas sakrājies koku zaros, uz sētām un pat ežziežu bumbuļiem klajā pļavā, nekāds dižais vējš nav bijis, citādi būtu nopūsts. Šobrīd gan dažbrīd nokrīt kāda šalts no kokiem, bet lielums turās, lai gan piesalis nav.

        Ielādē...
        1. 14.01.2016 19:03

          Nu jā, Siguldā arī koki pilni ar sniegu, taču sniga gan ar vēju un palielu.

          Ielādē...
  7. 14.01.2016 19:22

    Melturos un Igaunijā jau -17! Tā tas baisais sals подкрадывается.

    Ielādē...
  8. 14.01.2016 21:24

    Jā, snidzis krietni daudz, pa dažām dienām pilsēta pārvērtusies. Ventspilī sniega sega diezgan nevienmērīga. Līdz ceļiem gluži neaizsniedzas, bet daudz vairs netrūkst. Kupenās, protams, krietni vairāk. Ziemīgi.

    Ielādē...
  9. 14.01.2016 23:23

    ziemai nav ne vainas, sals - cilvēcīgs, rītā tikai -15, dienā gan jau bija biku siltāk, šobrīd -16. Tik tā sniega pamazāk. Jācitē Muntis Vecpiebalgā: sniga, sniga, bet nekas nepiesniga. Kaut gan arī snidzis nav nemaz tika daudz. Naktī daži cm bija nonākuši uz zemes, nepamērīju vēl. Diena visai saulaina, šobrīd spožas zvaigznes. Cerams, ka uznāks kāds mākonis un rītā nebūs baisi mīnusi. Jā, šodien bija ciemiņi no Rīgas, no Burdas salona: stāstīja arī, kas darās Rīgas pusē un brīnījās par mazo sniegu pie mums.

    Ielādē...
  10. 14.01.2016 16:15

    Manā pusē ar dažiem īslaicīgiem pārtraukumiem vairāk vai mazāk intensīvi snieg jau otro diennakti. No nošķūrētās taciņas iebridu sniegā pamērīt sasnigušo seģeni. Lielie zābaki piebira ar sniegu, bet mērījums rāda 40 cm. Vietām arī 39 - 42 cm.
    Skaisti jau ir, bet ko darīt ar' ir ko - pagalms tik tikko nošķūrēts, bet darba sākumā - pie mājas durvīm jau pāris cm sniega kārtiņa. Vēl atliek 300 m līdz lielajam ceļam ko padarboties....
    Silts gan ir - termometrs rāda vien -5 grādus.

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 16:47

      Jūs tur ar rokām 300 m atbrīvosiet?

      Ielādē...
      1. 14.01.2016 17:04

        Pagaidām izskatās, ka jā... Vismaz gadus desmit tā ar pāris izņēmumiem ir bijis. Pēdējoreiz šķūrējām aizvakar to sniegu, kas pie mums sasniga pirmdien (biezums varēja būt kādi vismaz 10 cm). Tagad lielākais būs no vakardienas un šodienas. Cik īsti tas ir, neesmu mērījusi..

        Ielādē...
        1. 14.01.2016 17:36

          Nu jau man taisni vai neērti publiski tīksmināties par sniegu laukos. Ja tas ir braucamais ceļš priekš mašīnas, tad taču kopplatība vismaz 600..800 m2.

          Ielādē...
          1. 14.01.2016 20:48

            Tas ir braucamais ceļš priekš mašīnas.
            Nu jā, viegli gan nav, bet pēc tam skaisti!

            Ielādē...
        2. 14.01.2016 23:29

          LV A daļā tā ir parasta parādība lielākajā skaitā ziemu, nu jā, ne šogad pagaidām... R pusē tā retāk.

          Ielādē...
  11. 15.01.2016 00:18

    Man jāpievienojas tiem, kas teic, ka sniga, sniga, bet nekas īsti nepiesniga... Sniedziņš ar pārtraukumiem bira gandrīz visu dienu, brīžiem debesis skaidrojās un arī Saule caur plāniem mākoņiem uzspīdēja, bet līdz dzidram debesu zilumam netika. Pēcpusdienā un pievakarē nesniga vairākas stundas, debesis pēc saulrieta gan skaidrojās jūtamāk, spožs Mēness sirpītis laiciņu spīdēja, bet vēlākā vakarā atkal atsāka birt smalks sniedziņš. Pa visu dienu varbūt kādi 2 cm summā sanāks... Temperatūra no -10,5*C rīta agrumā (min.) līdz -9...-8*C dienā, bet vakarā siltāks, jau -7*C, bet šobrīd jau -6,5*C. Ievērības cienīga vēja nebija un nav arī tagad. Pašlaik pārstājis snigt arī mazais sniedziņš.
    Toties jaukā ziema turpinās, laiks patiešām foršs! :)

    Ielādē...
  12. 14.01.2016 21:34

    Jau piegriezusies ziema.

    Ielādē...
    1. 15.01.2016 00:47

      I nerunā! Es tikai tagad beidzu tīrīt sniegu - ienācu ne tik daudz nespēka dēļ, kā deguns sāka arvien vairāk sāpēt - esmu apsaldējusi nāsis. Vēl joprojām sūrst. Kā par laimi pretēji oficiālajiem un neoficiālajiem datiem šeit klajās vietās tikai 30..33 cm, ir vietas, kur vēl mazāk, jo tie 33 ir maksimums. Sniegs ir viegls un skaidrs, ka pa nedēļu 2x saplaks. Sals gan nelabs, jo jau tagad -13.

      Ielādē...
  13. 12.01.2016 16:53

    Nu, mīlīši! Kā tur bija ar sala ietekmi uz vīrusiem? Kā sākās nāvējošais sals, tā gripa uzsākusi uzvaras gājienu.

    Ielādē...
    1. 12.01.2016 18:51

      Nu nezinu, kamēr ta novembra/decembra pļurza bija paspēju 3 reizes ar dažadiem vīrusiem saslimt, divas reizes visai nopietni... Tagad janvarī viss ok.

      Ielādē...
      1. 12.01.2016 19:11

        Tu esi izņēmums (psihosomatiku vēl neviens nav atcēlis), a es par tautu...

        Ielādē...
        1. 12.01.2016 20:00

          Es atceļu psihosomatiku - bet neatceļu meteoroloģiju.

          Ielādē...
          1. 12.01.2016 21:27

            Raiti, nezaimo cilvēku nāves! Ja nav ko par tēmu teikt, tad paklusē!

            Ielādē...
            1. 12.01.2016 23:29

              Nāves vispār nav, ir tikai pārejas- turklāt regulāras (bet par to nespriedīsim šajā portālā)...

              Ielādē...
              1. 13.01.2016 10:41

                Beidziet saistīt gripu ar meteoroloģiju:) Gripa atkārtojas katru gadu, epidēmijas var sākties kā rudenī, tā ziemā vai agrā pavasarī.
                Un katrs cilvēks ir atbildīgs par savu veselību un dzīvību. Vieglā formā izslimot ir pat veselīgi- organisms iegūst imunitāti. Galvenais, neļaut smagi saslimt , ielaist slimību. Dzīvībai bīstamas ir tieši komplikācijas.

                Ielādē...
                1. 13.01.2016 11:01

                  Gripa ir saistīta ar ziemu, jo nemēdz būt izteikti siltā klimatā! Pret vairumu bīstamu (potenciāli nāvējošu vai kropļojošu) infekciju imunitāte neveidojas - organisms neatceras, kā cīnīties ar tām.
                  Jau gadu desmitus sekoju līdzi situācija - ir korelācija starp gripas vājprātu un ziemas stiprumu. SuperNEziemā 2007./08. gripu vispār lāgā nemanīja.
                  Vienīgās infekcijas, kurām nav tieša sakara ar laikapstākļiem - tās, kuras pārceļo miesisku baudas meklējumu laikā. visām pārējām sakars ir tiešs. Kāpēc cilvēki gadu mijā un citos svētkos viens otru apsveic, lai gan sirdī viņi dziļi nospļauties uz otru? Tā ir iegājies. Tomēr nez kāpēc daži publiski tīksminās par apstākļiem, kuriem ir tiešs sakars ar nelaimēm. Tāda asociāla parādība nav iegājusies.

                  Ielādē...
                  1. 13.01.2016 11:48

                    Nav tiesa: gripas epidēmijas bijušas gan Spānijā, gan Francijā, pret gripu veidojas imunitāte ( neilga gan, jo visu laiku notiek vīrusa mutācija).Par citām infekcijām šeit runāts netika.

                    Ielādē...
                    1. 15.01.2016 00:53

                      Tā taču nebija klasiskā gripa! Apmira jaunie un spēcīgie, jo imunitāte pārāk spēcīgi reaģēja. Vārguļi toreiz izdzīvoja. To gripu nevar salīdzināt ar mūsdienu gripām. Nu, pie gripas es pieskaitu arī citus aukstā perioda vīrusus. Jo tos visus apvieno miesai nelabvēlīgi laikapstākļi - aukstums.

                      Ielādē...
  14. 14.01.2016 23:32

    Kolosāla ziema turpinās! šodienas skati Zolitude, Agenskalna atsauc atmiņā jaukas 2009/10 un 2010/11 gada ziemas ar to sniega daudzumu un pagaidām stabili ziemīgu laiku bez atkušniem, izskatās, ka pagaidām ziema mūs neatstās, sals turpināsies, sniega krājumi pa reizei papildināsies... Un Aivars vēl teica, ka tādu ziemu sava mužā vairs nepiedzivošu- re kur ir kaut kas līdzigs , tieši manā gaumē:) Šodien nobrienos pa sniegu līdz spēka izsīkumam, Pļavās ir ap 40 cm sniega un pagaidām taciņas vel nebija izbristas. Skaists laiks, neliels sals, palaikam snieg visu laiku. Sniegs gan ir pufīgs un mīksts, gan jau atkaltuvaka laikā ievērojami plaks, ka ieprieksējais. Bet Rīgas centrā gan un arī vairāk uz A nekā tamlidziga- tur tiešam uzsniguši vien daži cm, starpiba ir diezgan graujoša.
    Naktī diezgan stipri putināja, vējš norāva tikpat ka visu sniegu no koku zariem, vien meža dziļāk pa apakšu vel ir palicis. Bet tapat ir skaisti un ziemigi :)

    Ielādē...
    1. 15.01.2016 01:12

      Ne tikai Aivariņš, bet arī cienītā Pārsliņas kundze. Šo sniegu ne tuvu nevar salīdzināt ar tām 2 ekstremālajām ziemām. Pat 2012./13. ziema bija sniegotāka.

      Ielādē...
  15. 15.01.2016 01:48

    14. janv no rītat. -7*. Spiediens 753mm. Debesis mākoņainas 8 balles. Lēns līdz mērens R-ZR vējš. Priekšpusdienā skaidrojās. Pusdienas laikā saulains. Mākoņainība 3 balles. Saules pusē uz palodzēm sāka kust sniegs. T. pacēlās līdz -4*. Pēcpusdienā palielinājās spalvu un augšējo slāņu un gubumākoņu daudzums. Vakarā vispār bija tikai dažas gaišākas joslas mākoņos. Sniega segas biezums 14-15cm. Pašlaik t. -6,2*. Spiediens 757,5mm.
    Tuvākā zemestrīce Vācijas Z daļā, netālu no Dānijas robežas un jūras krasta. Stiprums 2,7 balles. Dziļums 3 km. Notika 14:03.

    Ielādē...
  16. 15.01.2016 08:20

    -23, bet tik traki neliekas

    Ielādē...
  17. 15.01.2016 08:23

    Paliek aukstāks-ap 5 no rīta -9 , ap 7 jau -12

    Ielādē...
  18. 15.01.2016 08:35

    -19,4. Ienācu kājeles apsildīt. Pagrabs daļēji caursalis, tikai pie grīdas +2. Nāves smaka, ne dzīve!

    Ielādē...
  19. 15.01.2016 09:12

    Šorīt strauji nokritās temp. Plkst. 5:00 bija -13, saulītei lecot, -23. t.co

    Ielādē...
  20. 15.01.2016 09:37

    Pie mums-21. Baisi. Tas nemaz neiepriecina.

    Ielādē...
  21. 15.01.2016 11:05

    Visi te brīnās par temperatūras pazemināšanos pēkšņi :) Nu piemēram patreizs Rucāvā ir -13*C , bet ārpus Liepājas -8*C jo viss taču nosaka vēja virziens un ja debess noskaidrojās.. pat ģeogrāfi to saprot.. !!

    Ielādē...
  22. 15.01.2016 11:56

    Vispār laiks ir labs, ja dienu var pavadīt siltā, saulainā dzīvoklī.
    LU meteostacijā minimālā temperatūra -9.5 , kā kūrortā.

    Ielādē...
  23. 15.01.2016 12:54

    Pilnīgi neticami, bet šobrīd tikai -7. No rīta likās neiespējami, ka var tā mazināties mīnusi. Sīki snieg.

    Ielādē...
  24. 15.01.2016 13:49

    14.1.2016., Rīga. Ciklona aizmugurē. Naktī un arī visas dienas garumā - ir pārsvarā apmākušās debesis, pa laikam neliels (un dažbrīd mērenes) sniegs. Reizē ar R veju līdz 7m/s brāzmās, arī putina. Sniega sega neko nepieauga, un dienas izskaņā ir 23cm bieza. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00-6; 9:00-5; 15:00-4; 21:00-5.

    Ielādē...
  25. 15.01.2016 14:43

    Patlaban -7*C, bet bijis vairāk .Mani rododendri saritinājuši savas lapiņas līdz skuju līmenim, tātad šiem ir bijis ļoooti auksti:)Piņķos spīd saule , vējš minimāls. Sniegu tīrot saulē , mugura paliek slapja:)
    Man jau patīk.......

    Ielādē...