Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.01.16.)

   Svētdiena, 31. janvāris


    Aizvadītajā naktī MARITA ciklona aukstā fronte nesa lietu daudzviet Latvijā (austrumos no rīta bija arī slapjš sniegs). Aiz frontes šodien dienas gaitā pamazām ieplūda vēsāks gaiss, dienas vidū gaisa temperatūra bija ap +1...+4 grādiem, sākot no Kurzemes bija novērojami nelieli īslaicīgi nokrišņi - lietus, bet pēcpusdienā un vakarā lielākoties slapjš sniegs. Pievakarē Kurzemē izveidojās otrreizējā aukstā fronte ar slapja sniega nokrišņiem, kas svētdienas vakarā virzās rietumu virzienā. Dažviet valsts rietumu un centrālajā daļā ir arī citi slapja sniega mākoņi. Nakts gaitā gaiss turpinās nedaudz atdzist. Vēlā vakarā no rietumiem pamazām sāks skaidroties, un nakts otrajā pusē īslaicīgi nokrišņi gaidāmi valsts austrumos. Naktī temperatūra pazemināsies līdz -2...+1 grādam, piekrastē ap +2. Daudzviet var apledot ceļi.

  

       

Prognoze nedēļai (25.01.)

   Visas nedēļas gaitā laikapstākļus virs Latvjas noteiks Atlantijas ciklonu darbība, līdz ar to izbeigsies gandrīz mēnesi ilgušais sala periods, sniega sega kusīs, gaidāmi brāzmaini DR puses vēji. Mitrajā gaisā veidosies dūmaka un migla.   Rīt, 26. janvārī, aiz JUDITH ciklona atmosfēras frontēm, kas atnesīs gan sniegu un piesalstošu slapju sniegu, kā arī slapju sniegu valsts austrumos, gan atkalu un lietu pārējā Latvijā, ieplūdīs vēl mazliet siltāks gaiss - maksimālā temperatūra no 0 galējos austrumos līdz +4 piekrastē. Naktī uz trešdienu pārsvarā apmācies, gaisa temperatūra svarstīsies ap +2...-1 grādu. Nakts otrajā pusē Latviju sasniegs nākamais ciklons ar slapju sniegu un lietu, aiz kura trešdien gaiss iesils līdz +1..+4 grādiem, piekrastē lidz +5.  Vēl siltāks gaiss Latvijā pēc jauna ciklona ieplūdīs naktī uz ceturtdienu. Atkal gaidāms neliels lietus, maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +3...+5, vietām Kurzemē un Zemgalē +6...+7 grādi. Ceturtdienas pēcpusdienā skaidrosies, un uzspīdēs saule, tomēr gaidāms arī brāzmains DR vējš, brāzmās piekrastē līdz pat 22 m/s. Naktī uz piektdienu skaidrosies, un gaisa temperatūra noslīdēs līdz 0...+2 grādiem, austrumos 0...-2. Piektdien Latviju sasniegs jauns ciklons, tāpēc atkal apmāksies, vietām nedaudz līs. Gaisa temperatūra +1...+4.    Siltāks gaiss Latviju atkal sasniegs sestdien, kad Latvija atradīsies aktīva ciklona siltajā sektorā. Gaisa temperatūra sasniegs +4...+7 grādus, tomēr naktī uz svētdienu ciklona aukstā fronte līdz ar lietu, kas pāries slapjā sniegā, nesīs vēsāku gaisu, un svētdien temperatūra jau būs ap +1...+3 grādiem, bet vakarā daudzviet Latvijā gaiss atdzisīs zem nulles.     Prognozes rāda, ka līdz nedēļas beigām sniegs jau būs izkusis Kurzemē un Zemgalē, bet saglabāsies, visticamāk tikai Vidzemes un Latgales augstienēs. Kusīs arī ledus upēs, bet nelieli pali gaidāmi tikai Kurzemē. Pirmajā februāra nedēļā pašlaik tiek prognozēts vēsāks laiks un neliela sala un sniega periodi, kas mīsies ar atkušņiem. Stabila sala iestāšanās varētu būt gaidāma februāra pirmās dekādes beigās, bet prognozes vēl ir neskaidras.

Atskats uz jau aizvadītajām dienām

   

Pirmdiena, 25. janvāris

Atradāmies starp IRIS ciklona silto oklūzijas fronti un nākamā ciklonu JUDITH silto fronti. Daudzviet Latvijā dienas gaitā dūmaka un smidzinošs lietus, apmākušās debesis. Temperatūra no +2...+3 grādiem piekrastē līdz +1...-1 valsts centrālajos rajonos un -2...-3 grādiem austrumos. Vakarā temperatūra nedaudz pazeminājās.

Otrdiena, 26. janvāris

Dienas pirmajā pusē JUDITH ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vietām bija stiprs. Austrumos sākumā arī sniga un lija sasalstošs lietus. Aiz ciklona frontēm visā valstī ienāca atkusnis, pilnībā izbeidzot mēnesi ilgo sala periodu lielā daļā Latvijas. Ja naktī vēl tempeartūra ap +2...-5, tad līdz vakaram tā sasniedza +1...+5 grādus.

Trešdiena 27. janvāris

Dienas pirmajā pusē KARIN ciklona siltā un aukstā fronte ar lietu, kas vairāk bija Latvijas rietumos un centrālajā daļā. Tam uzreiz sekoja neizteikta LEONIE ciklona siltā fronte un jau vakarā atradāmies ciklona siltajā sektorā. Maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +2...+7 grādus. Sniega sega Latvijā turpināja strauji kust, līdz vakaram tur, kur iepriekš bija snidzis mazāk, sniega sega jau bija izkususi, radot lielas peļķes un ūdens līmeņa kāpumu Kurzemes upēs.

Ceturtdiena, 28. janvāris

Visa diennakts ciklona LEONIE ietekmē. Dienas pirmajā pusē tā siltais sektors, kura ietekmē gaisa temperatūra visā valstī sasniedza +5...+8, laboti daudzi diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Agrā rītā no Kurzemes sekoja aukstā fronte ar lietu. Vakarpusē no ZR valsti atkal sasniedza LEONIE ciklona oklūzijas fronte. R vēja brāzmas vietām piekrastē sasniedza 26 m/s. Vidzemē atkal lija, valsts ziemeļu rajonos vakarpusē sniga. Sniega sega saglabājas tikai valsts galējos austrumos un Vidzemes rietumos.

Piektdiena, 29. janvāris

Naktī vēl pierimst stiprais vējš no aizejošā LEONIE ciklona. Skaidrojas, temperatūra saniedz 0...+3. Dienas gaitā mākoņains, ap +2...+5 grādiem. Atelpa pirms nākamā ciklona - MARITA, kura siltā fronte ar nelielu lietu piektdienas vakarā sasniedz Latviju.

Sestdiena, 30. janvāris

Dienas lielāko daļu atradāmies MARITA ciklona siltajā sektorā, kas atkal atnesa siltu gaisu - gaiss iesila līdz +4...+7 grādiem. Pēcpusdienā, sākot no rietumiem, valsti lēnām sāka pārstaigāt ciklona aukstā fronte, atnesot ilgstošu lietu, tomēr tas nebija stiprs.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 28.01.2016 01:49

    Laika trakums turpinās, bet nu lai - tāpat ziema (vismaz pirmais puslaiks, vai otrais būs - vēl ir jautājums) ir beigusies. Totāli nomācies, viscaur slapjums, gan peļķēs apakšā, gan ik pa laikam lietus veidā no augšas. Atkal tumšās dienas, kad pat dienas vidū vienīgi TV var skatīties, spuldzes iekšā neslēdzot... Temperatūra 27.01. rītā ap +2 (min. +1,6*C), dienas gaitā pakāpeniski arvien siltāks, pēcpusdienā jau +4 un vairāk, vakarā turpināja kāpt, pirms pusnakts +5*C. Visu laiku mērens līdz vidēji stiprs vējš.
    Sniega daudzums dienas gaitā ruka gandrīz vai acīmredzami, jau pēcpusdienā pagalmā un tuvākajā apkārtnē (cik nu pa logiem redzēt, ārā degunu nebāzu) daudzviet plikas zemes pleķi, tagad jau daudzviet sniega nav. Kur sniegs bija piebraukts, tur kūst lēnāk, var manīt ledu. Kā dzirdēju, vietām esot stipri slidenas vietas.
    Pašlaik jau +5,5*C, krietni ņēmies spēkā vējš, kas nes … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 28.01.2016 06:55

    +7,veel arvien neliist...

    Ielādē...
  3. 28.01.2016 09:30

    Svārstīga temp.+6,8 līdz +7,4.Nokrišņu mērītājs rādīta 4,5 mm

    Ielādē...
  4. 28.01.2016 09:50

    27.1.2016., Rīga. Ciklona siltais sektors. Ir atkusnis, līdz dienas izskaņai sniega sega samazinājusies līdz 7cm, ir daudz slapjuma uz ielas. DDR vējš 1-3m/s. Apmācies visas dienas garumā, priekšpusdienā ir mērens lietus- kas pastiprina sniega kušanu. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+3; 21:00+5.

    Ielādē...
  5. 28.01.2016 10:10

    Lielākas problēmas ar ūdens uzsūkšanos varētu būt teritorijās kas ir Daugavas labajā krastā (aptuveni), jo aukstā laika iestāšanās sakumā Kurzemē un Zemgalē sniegs tomēr paspēja uzsnigt. Kailsals valdīja Vidzemē un Latgalē līdz ar to biezāks sasalums varētu būt gaidāms tur.

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 10:16

      Tieši tā.

      Ielādē...
  6. 28.01.2016 09:58

    Man pagalmā sniegs nokusa, peļķes jau tikpat ka uzsūcas, palika vien setnieku/traktora saraktas netiras čupas un dažu kupenu atliekas ,viss nokusa neticami ātri, pelēks svina debesu vāks visam pāri, +6 grādi un nejauks un rudenigi novembrīgs laiks atpakāļ. tagad izsskatās, ka februāra vietā atkal būs novembris, bēdigi... Nu kapec nevar būt parastais atkusnis,bet visam janotiek ta... Ka man noriebušies tie nokūšni pēdejos gadu desmitos :( Vairs neskatos ne prognozes ne ara laiku, šis nav mans laiks...

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 10:19

      Jebkurš var pārliecināties, ka visu novembri un katru gadu Tu pieprasi totālu sasalumu vai metru biezu sniegu. Faktiski jau oktobrī Tu par to izsakies. Nevienam jau nav noslēpums, ka šodienas apstākļi Tevi apmierinātu vien jūlijā (priekš jūnija un augusta jau ir par siltu).

      Ielādē...
  7. 28.01.2016 11:08

    Šodien lielisks laiks Rīgā, +8 un diezgan stiprs patīkami silts DR vējš. Daudzviet sniega sega jau nokususi, sniegs palicis tikai kupenās un sašķūrētajās čupās. Saulkrastos gan vienlaidu sniega sega joprojām saglabājusies, bet gan jau tuvākajās dienās nokusīs arī tur.

    Tagad aktīvi jāseko ūdenlīmeņiem un ledus apstākļiem upēs, jo iespējams, ka brīvdienās došos uz kādu Kurzemes upi laivot.

    Ielādē...
  8. 28.01.2016 11:50

    Es neticēju, ka ziemas vidū sniegs var nokust (gandrīz) triju dienu laikā. Pirmdien sniegs vēl bija biezs, svaigs un neskarts, bet tagad palikušas tikai dažas puskusušas kupenas. Pat peļķes paguva izžūt.
    P.S. Das is fantastisch!

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 12:00

      Atceros kad kanalizācija bija aizdambēta, toreiz tad ūdens stāvēja un nesūcās iekšā, apkārt bija liels dīķis, pat pīles uz kādu laiku tur dzīvoja, šis notikums bija pēc 2009/2010.gada ziemas marta beigās.
      Ārā tagad +8 grādi, neticāmā ātrumā viss izkusa, par laimi visas peļķes ātri vien izžūst.

      Ielādē...
  9. 28.01.2016 03:29

    Savādi gan tie meteolapieši. Nu iztēlosimies, ka atkusnis neatnāca, ka līdz maijam vai jūnijam bez nolāpītajiem atkušņiem, toties ar bagātīgu snigšanu (katrā mēnesī klāt 50 cm). Nu? Kāds no vaimanoloģijas ekspertiem stādās priekšā, kā tas viss kustu? Nu labi, es nedaudz pārspīlēju, tomēr fakts ir tāds, ka problēmas rada sniegs, nevis atkušņi. Starp citu, zeme ir tik pamatīgi viscaur sasalusi (pat tur, kur tika krautas notīrītā sniega čupas jau no 4. janvāra - pirms lielā sala), ka pat ar iesmu neiebakstīt ne cm. Ja sasalusī kārta būtu vien daži cm, izdotos caurdurt. Un tas pats jau ir ar bruģi un flīzēm. Nu nav, kur ūdenim pazust. Tāpēc visa vaina jāuzņemas anomālajam salam un sekojošajam bagātīgajam sniegam. A kā šajās dienās gāza lietus 2008. janvārī! Vot nebija nekādu ūdeņu, jo viss smuki sasūcās.
    2014. vajadzēja 2 ļoti siltus mēnešus (februāri un martu), lai atkausētu zemi. P… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 28.01.2016 09:31

      Lai cik tas ar nebūtu īpatnēji Pārdaugavā dārzā man ūdens ar katru dienu paliek mazāk,diez vai tas izgaro.

      Ielādē...
      1. 28.01.2016 12:18

        Liekas, pie mums dubļu arī ir daudz mazāk, nekā citreiz. Varētu pat teikt, ka ir diezgan sauss priekš atkušņa pēc kartīgas ziemas brīža. Kaut lielākā daļa ir nokususi.
        Varbūt tas palielā vēja dēļ .. (?)

        Ielādē...
  10. 28.01.2016 16:13

    Sniegs nokusis, vien atsevišķās vietās nelielas bālpelēkas kaudzītes, kur nesen vēl bija tīrot lielākās čupās sasviests. Neticamā ātrumā, jāsaka, it kā straujš pavasaris būtu iestājies. Taču brīnums mazs, jo grādi jau arī marta cienīgi - naktī pirms 4.00 +6*C, rītā 8.00 jau +7*C. Un tā visu dienas pirmo pusi ap +7 grozījās, max t. +7,4*C. Pēc 14.00 gan palēnām sāka kristies, bet pirms brīža vēl +6.
    Debesis visu dienas pirmo pusi bieziem mākoņiem klātas, priekšpusdienā kādu laiku arī uzlija. Vējš pārsvarā mēreni stiprs, bet pēcpusdienā vēl ņemas spēkā, kļūst brāzmains. Pēdējās stundās mākoņi sāk dalīties, mēģina skaidroties, tagad pavīd pa kādam zilas debess pleķītim. Temperatūra pazeminās, šobrīd +5,5*C.
    P.S. Kamēr rakstīju, neliels lietus sācis līņāt.

    Ielādē...
  11. 28.01.2016 16:29

    Tā es arī padomāju - "Baigās grambas" uz Cementa ielas beidzot bija nokusušas, bet piemīdītais sniegs uz taciņas līdz veikalam - pārvērties par pusizkušām sniega grambām ar milzīgām ūdens "lāmām" pa vidu. To pārvarēt varētu tikai laivas un kamanu krustojums - kura man, protams, nav. Ej apkārt ... :( Ak jā - domājot par dubļiem, par stipru vēju un lietutiņu gandrīz piemirsu! :)

    Ielādē...
  12. 28.01.2016 16:52

    +4 grādi, vējš diezgan ņiprs, bet tik un tā pavasarīgas vēsmas jūtamas gaisā. Sniegs faktiski nokusis, vien daži pleķīši palikuši. Labi, ka vējš visu žāvē :) Nu burvīgi :) Sals prom!!!! Un māju atkal var piekurināt.

    Ielādē...
  13. 28.01.2016 16:54

    veejsh aizpuuta visu sniegu...

    Ielādē...
  14. 28.01.2016 18:01

    Stiprais vējš atnesa lietu un t* kritumu, turpina kļūt strauji vēsāks, šobrīd +3,7*C. Lietus vismaz pašlaik gan pārstājis.

    Ielādē...
  15. 28.01.2016 18:40

    Pēcpusdien pastprinājās vējš, lietus, ka pa dienas vidu bija pārstājis, atsāka līt. Nupat jau pūš spēcīgi, dažas brāzmas tādas, ka grūti atvērt ārdurvis. Temperatūra +2, mājās braucot lietum piejaucās arī slapjš sniegs.

    Ielādē...
  16. 28.01.2016 19:33

    Piesēju tīkliņu ar mazes galiņiem putniem pie loga roktura - lai vējš to neaizpūš! Tagad vējš man var "iepūst"! Pūt vējiņi, pūt!

    Ielādē...
  17. 28.01.2016 19:39

    Vējš gaudo ne pa jokam, mājas pakši "dūc", krāsns šīberi grab. Elektrība vēl pagaidām nav pazudusi. +2,1.

    Ielādē...
  18. 28.01.2016 20:12

    Rīgas Z daļā- tagad vērojamas DR vēja brāzmas līdz 20-22m/s.

    Ielādē...
  19. 28.01.2016 20:20

    Spēcīgais vējš uz Alūksni ir atpūtis slapju sniegu. +1 grāds, vēja brāzmas jau sāk kļūt dzirdamas un sniega pārslas brīžiem lido tik ātri, ka ar acīm grūti izšķirt un izsekot.

    20:30 Tā kā zeme vēl ir sasalusi, tad jau sāk veidoties sniega kārtiņa.

    Ielādē...
  20. 28.01.2016 21:06

    Saulkrastos palicis vēsāks +2 grādi, R vējš reizēm kādā brāzmā uzpūš 15 - 18 m/s un jūra dzirdami šņāc. Sniega sega saplakusi līdz 10 - 15 cm, bet joprojām sedz zemi vienlaidu slānī. Rīgā tomēr pavasaris cītīgāk strādājis un gandrīz visu nokausējis.

    Ielādē...
  21. 28.01.2016 20:49

    pūš maktīgi. Sniegs nerādās, bet smidzināšana gan visu dienu. Dienā +4, šobrīd +1. Tumšs kā...

    Tomēr snieg arī. Pret spuldzi redz.

    Ielādē...
  22. 28.01.2016 23:05

    Vakarpusē pamatīgs vējš, palaikam lietus, bet ne pārāk daudz. Kļuva vēl vēsāks, vienubrīd bija +2,6*C. Tagad pūtiens it kā mazliet rāmāks (varbūt tikai neliela atelpa, kas to lai zin), nelīst, A pusē pirms neilga brīža Mēness bija parādījies, nu gan atkal paslēpies. T. +2,8*C.

    Ielādē...
  23. 28.01.2016 23:48

    Pūš riktīgi. Pirms pāris stundām bija ap 15 m/sek., tad it kā pierima, bet nu jau atkal brāzmās varētu būt ap 20 m/sek. Vienīgi labi, ka tās spēcīgās brāzmas neuznāk pārāk bieži. Vējš pat slapjo asfaltu vietām ir apžāvējis. Pagaidām bez nokrišņiem, +4*C. MS"Lāči" kā max dienas t* uzrāda +8.1*C.

    Ielādē...
  24. 29.01.2016 01:28

    28. janv. no rīta apmācies. Mērens R-DR vējš. T. +6*. Spiediens 752mm. Dienā palika gaišāks. Parādījās pa kādam zilas debess pleķītim. Pēcpusdienā pat pāris reizes Saulīte uzspīdēja. T. pacēlās līdz +7,5*. 16 no jauna apmācās un reizē ar stipru vēju uznāca lietus. Pēc tam tādas lietus brāzmas ar vēju uznāca vēl vairākas reizes. Niknais vējš pūta kādas 4 stundas. Vēlāk vējš pierima. No mākoņiem izlīda Mēness. Pašlaik t. +2,5*. Spiediens 757mm. Mūsu mazajās upītēs Īslīcē un Bērstelē ūdens līmenis nav daudz pacēlies. Un sniegs jau gandrīz pilnīgi nokusis.
    Eiropā stiprākā zemestrīce Vidusjūrā pie Gibraltāra šauruma. Stiprums 4,2 balles. Dziļums 10 km. Notika 07:04.

    Ielādē...
  25. 29.01.2016 08:58

    Peļķes jau zudušas,īpatnēja piesaluma sajūta šorīt.Vakar satikos ar pirmajiem sniegpulksteņiem.Un tad drošā pavasara pazīme-kaimiņiene ap māju staigāja un ar lāpstu, vāca aiz suņa-esot 10 spaiņus savākusi :)

    Ielādē...