3. nedēļa - atgriešanās novembrī.

3. nedēļa - atgriešanās novembrī.

Kā iepriekšējā rakstā minēju, Azoru un Krievijas AC apvienošanās kopā ar cikloniem virs Grenlandes izraisa ziemas atkāpšanos. Taču siltums patiesībā būs vien ap normu - nekas ekstremāls vai nebijis.

      kluda?w=150&h=0

Vēl jo vairāk, ka 21. gs. novembris BIEŽI lutinājis ar daudz nopietnāku siltumu.

Pirmdien jeb šodien pāri Eiropai ir izstiepies Azoru AC, kurš pāri ZR-Krievijai ir savienojies ar Sibīrijas AC. Tuvākais dziļais ciklons atrodas virs Grenlandes jūras, tāpēc nekādas dižās ietekmes nav, ja nu vienīgi palīdz AC dzīt gaisu no R uz A. Tāpēc tikai šodien R puses vējš.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Turpmāk ciklonu ietekme pieaugs. Taču nedēļas vidū paliks tikai viens milzīgs un dziļš ciklons starp Islandi un Eiropu. To spiedīs no visām pusēm augošie AC. Rietumos - Azoru un Grenlandes AC savienība, austrumos - augošs Sibīrijas AC-monstrs, dienvidos - Azoru un Sibīrijas AC savienība. Tā kā ciklons nespēs pietuvoties mums, vēja virziens būs no D, kas nebūt nav tas siltākais ziemā, jo uz D ir atdziestošā sauszeme, nevis siltās jūras. Turklāt vēja stiprums būs pārāk liels, lai pilnībā izbaudītu maigo rudens siltumu. Tomēr R-Kurzemē biežāk iepūtīs siltais DR vējš, tāpēc tur būs krietni siltāks kā pārējā valstī. Kamēr R-Kurzemē būs jau +5..+8, A-LV līdz ceturtdienai brīžiem būs ap 0 vai pat neliels sals. No piektdienas +4..+7 būs arī A-LV, kamēr R-Kurzemē +8..+10.

Ar nokrišņiem visai savādi. Nav skaidra to fāze, jo A-LV snigšana visticamāk būs šodien, rīt un parīt, kamēr Kurzemē visticamāk tikai līšana vai rītvakar kopā ar slapju sniegu. No ceturtdienas visā LV tikai lietus.

Nedēļas izskaņā redzams tuvojošais grandiozais Sibīrijas AC, kurš sevi parādīs novembra pēdējā nedēļā, jo pagaidām nav redzami spēki, kas varētu savaldīt tā izplešanos pāri Latvijai.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.11.2016 00:40

    Vakarā sniegs ņemas spēkā, brīžiem griežas kārtīgs putenis. Temperatūra turas kripatiņu virs 0*C, tomēr jau kādu brīdi vairāk piesnieg klāt nekā nokūst, viss atkal kļūst skaisti balts. Taču šis ir mānīgs skaistums - apakšā aizvien viss slapjš. Arī šobrīd t. pāris desmitdaļas virs nulles (+0,3*C), putenis mazliet pierimis, tomēr epizodiski vējš riktīgi spirgti uzpūš (sniega vērpetes laternu gaismā vērojot, vismaz tāds iespaids rodas). Spiediens nokrities līdz 760,5 mm.

    Ielādē...
  2. 15.11.2016 22:55

    Tas Latvijas radars tak neiet, visu dienu tie trīs plankumi karājas! Nu jau kādas pāŗis stundas konkrēts putenis ar paslapju sniegu, būs jau kādi 7 cm piesniguši klāt, T+0.3. No rīta bija piesalis pie +1.3 grādiem,ejot pa ceļu, sasalusī sniega putra brīkšķēja

    Ielādē...
    1. 16.11.2016 04:13

      Siguldā pat no rīta bija mīnusos, a naktī bija -3. Jums taču termometrs aplams.

      Ielādē...
  3. 16.11.2016 01:05

    15. nov no rīta apmācies, dūmakains. T.+1*. Spiediens 769 mm. Pēcpusdienā sāka līņāt. T. līdz +2*. Pievakarē arvien aukstāks un pie +1 grāda sāka krist sīks, slapjš sniegs. Spiediens krīt un vējš pastiprinājās no D puses. Krēslas laikā sniegs sāka krāties uz zāles un vēlāk uz asfalta. T. + pusgrāda. Pašlaik viss balts. Logi aizķepuši ar slapja sniega pļeckām. Pamazām paliek siltāks. Jau +1,1 grāds. Spiediens 761 mm. Jābaidās ka nepārtrūkst el. vadi.
    Latvijas subtropi:2008. g. mākoņains, brīžiem saulains. No rīta +7, pēcpusdienā +11*.
    Latvijas subarktika:1996.g. Saulains, AC. No rīta -7, dienā-1*. Vakarā ātri auksts. Naktī -7*.
    Dati no 20 gadu ilga perioda.

    Ielādē...
    1. 16.11.2016 04:27

      Tie dati par kuriem datumiem? 2008. novembrī bija tā sniega vētra - pat Rīgā. Un pats mēnesi ne tuvu nebija tik silts kā 10 citi novembri šajā gadsimtā. Savukārt 1996. gadā bija viens no vissiltākajiem novembriem vēsturē bez salnām lielākām par pāris grādiem un saules nebija, tikai nebeidzami maigi cikloni vai silta migla, vienreiz bija pat +15 tālu pie Igaunijas robežas. Jums kladē vai burtnīcā "5" izskatās kā "6", jo tikai 1995. bija minētā subarktika.

      Ielādē...
  4. 16.11.2016 07:59

    Vakar laikam tā i nepacēlās virs nulles. Vakarā, pēc 20:00, atceļā no Rīgas visu laiku sniga, dažviet pat aumaļām. Ceļi slideni, aiz Stalbes viens bij pļavā ielidojis. No rīta jau +0.2, tāds kā smalks smidzeklis sijājas, bet, neraugoties uz blīvo sagulumu, sniegs bija kādi 5 cm sanācis. Tagad strauji saplok, kaut gan vēl īsti nekūst.

    Ielādē...
  5. 16.11.2016 08:01

    Pa nakti atgriezusies baltā ziemas pasaka, visi koki un krūmi balti, stumbri no vienas puses līdz augšai ar sniegu nolipuši. Pie loga ap nulli, bet sniegs lipīgs.

    Ielādē...
  6. 16.11.2016 08:04

    Ārā tāds sīks pluss ,no gaisa līst,no jumta krīt sniegs,zem kājām šļura.

    Ielādē...
  7. 16.11.2016 09:20

    Pa nakti pamatīgi piesnidzis, vidējais sniega segas biezums 10 cm. T +0,1, ne ta īsti kūst, ne nekūst, pie ēkām, kur siltāks, tur gan var manīt kušanas pazīmes. Sniegs mitrs, smaga tīrīšana, šorīt ar visu bronhītu lāpstoju sniegu, jo pie daktera jau kaut kā jātiek...

    Ielādē...
  8. 16.11.2016 09:47

    Drūmi pelēks atkušņains un dūmakains rīts, pagaidam vel balta zeme, no kokiem gan nokusis, zem kajam šļura, +1 grāds. Tas nebeidzams rudens jau startē...

    Ielādē...
  9. 16.11.2016 10:54

    Pie mums jau vairs tikai dažviet sniegs redzams. Pēdējo diennakšu slapjie nokrišņi darījuši savu, pie tam šorīt arī ir ''ļoti silts'' - +3 grādi. Vieglāk, ka sniega nav. Jo sevišķi rudenī.

    Ielādē...
  10. 15.11.2016 23:23

    Baltais novembra periods Rīgā noslēdzas tāpat kā iesācies - šovakar kopš pēcpusdienas un pēdējās stundās stiprāk snieg un putina, kopumā sīkām pārslām, temperatūra ap 0 un pat zem tās, ap 2 cm jauna slapja sniega, kam gan nu nemaz nav lemts ilgs mūžs. Iepriekšējais sniegs caurmērā ir tuvu 6-8cm biezumam neskartās vietās (nerunājot par namu pagalmiem).
    Vakar vakarpusē sanāca pabūt Ugāles, Usmas pusē, kur arī vēl bija saglabājusies vienlaidus sniega sega, gan tikai daži cm, bet varu derēt, ka šodien tā nav nokususi. Drēgns, ar maziem plusiem. Vakarā, atbraucot uz Rīgu, mērens lietus un strauja sniega segas kušana. Naktī gan laikam lija diezgan maz. Pa dienu apmācies un +1...+2 grādi. Tikmēr Gaiziņkalnā esot sniegs līdz ceļiem, koki kā ziemas pasakā un neskarta skaista ziema. Rīgā par to vēl varētu pasapņot.
    Bet nu tuvākā nedēļa jau nu noteikti būs rudenīga, taču varbūt šoreiz, lai jau ir.… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 16.11.2016 04:21

      Rīgā sniegs NAV vajadzīgs. Tajās sniegotajās ziemās jau bija problēmas ar sniega izvešanu. Bet, kopš Rīgā pie varas "austrumi", sniegs ne tikai netiek izvest, bet pat tīrītas netiek gandrīz visas ielas, pat vislielākās. Nedod Dievs sniegotu ziemu pilsētā, kurā sniegs krājas kā laukos! Un vēl tā bruģa skrāpēšana nonstopā - man te apkārtējos pagalmos cauru diennakti cītīgās sētnieces-vājinieces skrāpē katru kvadrātcentimetru. Kārtīgam tēvainim tas prasa 30 minūtes, a viņām - n-tās stundas tādā īpaši uz nerviem krītošā lēnumā. Ne pagulēt, ne vispār normālā kondīcijā pabūt. Es arī tagad sēžu nomodā, jo tā būtne tā ļoti lēni stumj lāpstu. Faktiski, tas ilgst jau stundu. Vēlāk pieslēgsies cita pagalma sētniece. Dažkārt gribas atraut vaļā logu un nokliegties, lai ļauj pagulēt kaut pāris stundiņas, bet naktī tā nevar darīt, jo tad jau arī es traucēšu citiem naktsmieru. Vot tā nu iztieku ar Debesu Tēva lūgšanu, lai sniegs Rīgai i tuvumā nerādītos.

      Ielādē...
      1. 16.11.2016 08:07

        Šausmīgi gribu šito nokopēt un palaist Twitter plašumos-tautai patiktu,labs humors.

        Ielādē...
      2. 16.11.2016 11:10

        Pagājušo nedēļu un dažām dienām atstāju savus Kurzemes mežus un laukus, un aizbraucu uz Rīgu. Mans secinājums bija, ka Rīgā sniegs gandrīz ne uz pusi tik labi neizskatās kā laukos. Brīžam ''spolējies'' pa pelēku masu, brīžam slidinies uz ielām, domā par tām milzu lāstekām pie jumtiem, no kurām Dievs lai sargā to krišanas gadījumā (kaut patiesībā vietām tās arī ļoti skaisti izskatījās), un gandrīz visu laiku likās, ka ir atkusnis (kaut gan nebija), jo zem kājām slapjš. Bet tās laikam ir vairāk subjektīvas sajūtas.

        Ielādē...
  11. 15.11.2016 19:48

    Visu nakti ar nelieliem pārtraukumiem sniga, tas pats turpinās arī gandrīz visu dienu. Sniegs slapjš, uzreiz kūst, uz ielām mežonīgs slapjdraņķis, slapja sniega žļurga. Grādi nemainīgi mazos plusos, pārsvarā starp +0,5...+1*C, max.t. +1,2*C, min.t. +0,2*C. Tieši uz vakaru t. minimums, tā kā nav izslēgts, ka naktī būs zem nulles un šitā visa ārprātība sāks piesalt, jau slapjumā daudzviet slidens, pamatīgi jāskatās, kur kājas likt - vietām pļurzā to var tikai nojaust... :(
    Brrr! Šermuļi skrien pār kauliem vairāk nekā pie -30 aiz loga. Labi, ka dzīvoju pilsētas centrā un nekur daudz nav jābizo apkārt, veikali blakus. :) Neapskaužu tos, kas laukos dzīvo. Vismaz šādā laikā noteikti ne.
    Pagaidām gan sniegam viena no retajām šīsdienas pīppauzēm, un arī grādi mazos plusiņos vēl turas, tie paši +0,2*C. Spiediens dienas laikā krīt, pašlaik 763,5 mm, vējš dienā neliels, pēcpusdienā un vakarā brīž… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 15.11.2016 20:39

      ''Neapskaužu tos, kas laukos dzīvo. Vismaz šādā laikā noteikti ne.''
      Nav nemaz tik traki. :) Nu - tikai tāds slidenāks un dubļaināks.

      ***
      Starp citu, gribēju zināt, - vai Supermēness - protams, kad skaidras debesis - izteikti ir redzams lielāks nekā parasti? Cik šai dienās Mēnesi redzēju, kad varēja redzēt, nekas īpašs nebija.

      Ielādē...
      1. 15.11.2016 21:57

        Redzams par 14% lielāks nekā "parasti".

        Ielādē...
        1. 15.11.2016 22:24

          Hm. Bet laikam, ja nezinātu, nodomātu, ka viss ir kā parasti.

          Ielādē...
          1. 15.11.2016 23:15

            Kādā angļu video bija teikts, ka tas izteiktāk pamanāms, ja Supermēness ir zemu pie horizonta.

            Ielādē...
      2. 16.11.2016 00:28

        Es TV piefiksēju vienās ziņās, ka līdz 14% lielāks, bet toties pat par 30% spožāks. :) Mūsu pusē gan to neredzēt, te tādi mākoņi, ka pat Sauli aprij, kur nu vēl Mēnesi, lai cik tas spožs un Super būtu... :(
        Bet tāpat arī dzirdēju, ka arī pēc mēneša, t.i., decembra 1.pusē, kad būs nākamais Pilnmēness, tas vēl būs diezgan liels, tikai nedaudz mazāks un vājāks nekā aizgājušais. Cerams, ka vismaz tad skaidras debesis būs! :)

        Ielādē...
        1. 16.11.2016 04:13

          Skandināvijā pat varavīksni noķēruši mēness gaismā. Un webkamerās mēnessgaismā viss bija redzams kā dienā. Latvijā paliels mēness bija pirms mēneša - tikpat liels, kāds būs decembrī. Vai tiešām anticiklonālajā, saltajā oktobrī nepamanījāt mēnesi?

          Ielādē...
          1. 16.11.2016 10:43

            Gan jau, ka pamanīju, bet mūsu debesis atļāva to skatīt arī 13. novembra vakarā. Cik sapratu, kaut kad tad laikam arī tā max. fāze bija. Vēroju un domāju, ka tomēr neko sevišķu neredzu. Piedomāju, un tad likās, ka varbūt var saskatīt to mazlietiņ lielāku, bet vai spožāku, tā gan īsti nelikās.

            Bet, kad pilns Mēness aust (vai arī riet) un nav vēl pārāk augstu debesīs pacēlies, tad gan tas izskatās daudz lielāks un iepaidīgāks nekā parasti. Un ar Sauli tāpat. Es laikam esmu drusku muļķe... :( , bet vai tādos brīžos šie spīdekļi ir Zemei tuvāk nekā atrodoties zenītā (protams, skatoties no konkrētās Zemes vietas un laika joslas)?

            Ielādē...
            1. 16.11.2016 12:36

              Nē, tā ir tikai optiska (vizuāla, šķietama) ilūzija. Tāpat kā saules vai mēness diska augšējās maliņas virs horizonta redzēšana (piemēram virs jūras vai liela ezera). Patiesībā tobrīd disks ir zem horizonta, taču gaismas liekšanas dēļ mēs it kā jau redzam to maliņu.

              Ielādē...
  12. 16.11.2016 13:14

    *15.11.2016., otrdiena, Rīga (vērojumu 40. gads, 250. diena). Siltā oklūzijas fronte. Apmācies, dieans pirmajā pusē uzlija, pēc tam drusku skaidrojās, bet no pēcpusdienas sāka snigt slapjš sniegs, kam sekoja jau pēc saulrieta sniegs un pirms pusnakts arī putenis, kas turpinājās pēc plkst. 24:00. Sniega sega papildinājās par 1cm, ņemot vērā - ka dienā bija pakusis - vakarā tā bija 8cm biezumā. DA vējš 1-2-3, vakarā līdz 5-6m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+3; 21:00=0.

    13:39: + vērotais laiks novembra pirmajā pusē - šeit.

    Ielādē...
  13. 16.11.2016 14:31

    Supermēness

    Ielādē...
  14. 16.11.2016 14:42

    Nepatīkams, pelēcīgs laiks ar slapju smidzekli no gaisa. Slapjais sniegs zem kājām šo nepatīkamo sajūtu pastiprina. Būtu reiz nokusis, vismaz kāds zaļums parādītos. +1 grāds.

    Ielādē...
  15. 16.11.2016 17:11

    Šorīt no rīta +0,5 un pat uz koku zariem pat vēl bija saglabājies sniegs. Dienas gaitā novembrim tipisks smidzeklis un prasījās pēc cimdiem. Tagad ap +1, uz plikas zemes vakar vakarā uzsnigušais sniegs daudzviet vēl nav nokusis, caurmērā 8 cm sniega uz zemes. Rīt vēl kas saglabāsies, bet piektdien vairs nu nē.. Vēlāk dzīvosim kailsalā...

    Ielādē...
  16. 16.11.2016 17:39

    Nakts gaitā piesniga kādi 2-3 cm svaiga sniega, bet nakts otrajā pusē slapjais sniegs pamazām pārvērtās sīkā slapjumā. T. lēnām, pa desmitdaļai, cēlās no 0 uz augšu. Dienā pārsvarā bez ievērības cienīgiem nokrišņiem, vien atsevišķos brīžos tas pats mērena vēja nestais sīkais slapjums, ko par lietu nenosauksi. Neredzams (vismaz "dienas" gaismā), vien sajūtams. Sniega (no gaisa) vairs nebija.
    Temperatūra rītā mazliet zem +1, dienā konstanti +1,2...+1,3*C, arī šobrīd +1,3*C. Uz ielām aizvien žļurga, bet nu situācija maķenīt labāka kā vakar, daudzviet vairāk pakusis. Arī vecā sniega sega vismaz pagalmos jau kļūst caurumaina. Pūš neliels līdz mērens vējš, brīžiem laternu gaismā samanāmi kaut kādi sīki nokrišņi. Spiediens pēdējās stundās nostabilizējies pie 758,5 mm.

    Ielādē...
  17. 16.11.2016 12:22

    Temperatūra ap 0, snieg smalks rets sniedziņš, vidējais sniega sniega biezums pagalmā ap 25cm. Sāku arvien vairāk apšaubīt, ka Alūksnē sniega sega pagūs nokust nākošā atkušņa laikā. Prognozēs Alūksnei laiks ar nopietniem plusiem un lietu tiek arvien vairāk saīsināts.

    Ielādē...
    1. 16.11.2016 12:38

      Bet kaut reizi dzīvē vajag ieklausīties manī! Es visu laiku kladzinu, ka meteoroloģiskā ziema galējos A sākusies jau pirms 2 nedēļām un saglabāsies līdz aprīļa vidum... labākajā gadījumā. Tas pats ar sniegu - nekādi atkušņi nenokausēs šo sniega segu Alūksnē un pat formāli maigākajā Gaiziņā.

      Ielādē...
      1. 16.11.2016 13:16

        Varam skaldīt matus ar lielgabalu, tāds teiciens. Daba vienalga izdarīs pa savam, mums atliks tikai to piefikset. Manīsim...

        Ielādē...
        1. 16.11.2016 17:42

          Lāsmiņ kā tev klājas sarkano lukturu rajoņčikā ?

          Ielādē...
  18. 16.11.2016 20:02

    Naktī atkal bija sasniguši kādi 3 cm. Dienā slapjums un nelieli plusi pamazām sniegu kausēja. Pašlaik +1,5, no gaisa sīki smidzina.

    Ielādē...
  19. 16.11.2016 20:15

    ŗītā -1 un savi 5 cm sniega. Balti visi koki un krūmi. Kopējā sniega sega rītā ~18 cm. Dienā ap nulli, un šķidrā sniegā pamazām sāk pārvērsties arī mazās ieliņas.

    Ielādē...
  20. 16.11.2016 22:52

    Šodien braukāju pa Saldus, Vānes un Tukuma apkārtni, tai pusē sniega pavisam maz un atlikušais strauji kusa, lauki jau lielākoties nokusuši, daudzviet uz laukiem lielas peļķes, mežmalās vēl vietām vienlaidu sniega sega. Rīta pusē arī bija bieza migla ar redzamību ap 200 m. Lauku ceļi klāti ar sniega un ūdens maisījumu un ļoti bedraini.

    Saulkrastos šobrīd kušana turpinās pie +1 grāda. Brīvdienās šī ziema pazudīs vismaz Rīgā, Zemgalē un Vidzemes R pusē.

    Ielādē...
  21. 17.11.2016 02:01

    Vakarā nekādu būtisku pārmaiņu. Redzamu nokrišņu tikpat kā nav, kaut gan laternu gaismā bieži redzams sīks slapjums; esošais sniegs turpina kust pie +1,2...+1,4*C. Šobrīd +1,4*C, 757 mm.

    Ielādē...
  22. 16.11.2016 21:37

    Temeratūra spītīgi turās ap 0 No gaisa krīt ļoti smalki nokrišņi brīžiem lietus, brīžiem sniega veidā. Vietām no kokiem pil un lēnām kūst sniegs, vietām savukārt var dzirdēt, ka, vējam pūšot, kokos krakšķ apledojums.

    Ielādē...
    1. 17.11.2016 03:17

      Kamēr sniegs uz R no Alūksnes nenokusīs, jebkāds siltums no tās puses vājināsies, ejot pāri kūstošajam sniegam, kas atņem tos plusus. Banāla fizika.

      Ielādē...
  23. 17.11.2016 08:53

    +4 grādi.Pavasarīgas sajūtas.

    Ielādē...
  24. 17.11.2016 10:55

    Laiks āra ir vienkārši pretīgs, negribās pat pa logu skatities, kur nu vel āra iet... Sniegs pagalmā nokusa par 96%(palika vien setnieku čupu atliekas un ledus uz celiem) , tumšs, smidzina un +3 grādi...

    Ielādē...
  25. 17.11.2016 11:02

    *16.11.2016., trešdiena, Rīga (vērojumu 40. gads, 251. diena). Ciklona D daļa. Naktī līdz 1:00 sniega un pat putināja. Par 2cm pieauga sniega sega, kopā līdz 10cm, bet jau naktī tā sāka kust. Un dienā daļēji jau nokusi. Pirms nākamās pusnakts tā noklāja vien ap 60% zemes. Apmācies ar visiem mākoņiem visas dienas garumā. Pēc saulrieta smidzinošs lietus atlikušajā diennakts gaitā. DDR vējš 1-2-6m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00=0; 9:00+2; 15:00+3; 21:00+2.

    Ielādē...