Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.01.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.01.16.)

Šonedēļ Latvijā turpināsies stabīli ziemīgi laika apstākļi, nedēļas pirmajā pusē būs neliels sals un  daudz snigs, daudzviet būtiski pieaugs sniega sega, bet nedēļas otrajā pusē no jauna pastiprināsies sals.

Svētdiena, 17. Janvāris:  Sestdien gaisa temperatūra bija no -5,2 Nīcā līdz -24,8 Rēzeknē. Turpinās skaista ziema ar visām tai piemērotām parādībam- sals, saule, sniegs, vietām mākoņi un vietām migla vai sarma. Vietām, galvenokārt piekrastes rajonos arī sniga papildinot sniega segu par 1-3 cm.

Svētdien Latvijā visai daudz mākoņi, bet pa starpu šur- tur uzspidēs arī saule. Daudzviet nedaudz īslaicīgi snigs, vietām , pārsvara Kurzemes, Vidzemes piekrastes rajonos snigs vairāk un iespējams stipri. Lēns līdz mērens vējš no R, ZR puses, piekrastē brāzmās līdz 13 m/s. Gaisa temperatūra naktī -6..-11, debesīm skaidrojoties Vidzemē, Latgalē līdz -15.. -19, bet Kurzemes piekrastē vien -1-4 grādi. Rīt dienā gaisa temperatūra 0...-8 grādi.

Sestdiena, 16.Janvāris: Piektdien oficiali biezāka sniega sega reģistrēta Ventspils novada Vičakos - 51 centimetru. Otrs sniegotākais reģions ir Vidzemes rietumi - Siguldas un Ogres apkaime. Lielpečos izmērīti 45 cm sniega, Siguldā 32 cm. Rīgas rietumu daļā - Pārdaugavā, kā arī Mārupes, Baložu un Ķekavas apkārtnē iedzīvotāji ziņo par vairāk nekā 30 centimetru biezu sniega kārtu. Piektdienas rītā gaisa temperatūra daudzviet Vidzemē noslīdējusi līdz -20..-23 grādiem. Piektdiena daudzviet saulaina un pasakaini skaista ziemas diena, nedaudz sniga Ziemeļvidzeme un dažviet Kurzemē. Gaisa temperatūra nakts sākumā jau pazeminājas no -3,5 Vitrupē līdz -20 Rēzeknē un Līvanu apkārtnē, -21 Nīcgalē un Daugavpilī.

Nakts uz sestdienu rādas būs aukstāka nakts šonedēļ, kad temperatūra pazemināsies līdz -10.. -16, bet vietām līdz -20.. -26 grādiem, siltāk zem mākoņiem un piekrastes rajonos, bet lielākais sals gaidams tur, kur debesis skaidrosies. Dienā gar Latvijas DA robežām virzīsies ciklons EMMA nesot sniegu Baltkrievijai un Krievijai, tomēr Latviju tas ietekmēs maz, atnesot vien vairāk mākoņu DA pusē un nedaudz siltāku laiku nākamai diennaktij. Dienā  saule mīsies ar mākoņiem, temperatura -4…-13 grādu robežās. Mākoņi veidosies arī virs līča un jūras bet sniegu tie atnesis vien atsevišķos piekrastes rajonos. Vējš bus lens, mainīga virziena. Vietām veidosies migla un sarma.

 

Piektdiena, 15. Janvāris: Ceturtdienas rītā un dienā daudzviet Latvijā turpinājas snigšana, vietām sniga stipri un puteņoja, sniega kārta dažviet tuvojas 40 centimetru biezumam. Oficiali visbiezākā sniega kārta fiksēta Ventspils novada Vičakos - 38 centimetri (cm), Siguldā 35 cm, Liepājā 22 cm, Stendē 20 cm. Citās novērojumu stacijās sniega biezums lielākoties 11-19 cm, tostarp Rīgas centrā 15 cm, taču daudzviet, kur novērojumu staciju nav, iedzīvotāji ziņo par ievērojamu sniega kārtu. Daudz snidzis Pārdaugavā, Mārupē,Valdlaučos, Ķekavā un Baložos, kur sniega kārta pārsniedz 30 centimetrus, tāpat dažviet Liepājas apkaimē snidzis krietni vairāk novērojumu stacijas tuvumā. Nakts sākumā Rīgas rietumus jeb Pārdaugavu vairākas stundas šķērsoja šaura, bet ārkārtīgi intensīva snigšanas zona. Snigšanas laikā vietām zibeņojis, zibens sensoru sistēmas ir fiksējušas vismaz vienu zibens izlādi Liepājas apkaimē. Ceturtdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā turpina snigt, vietām stipri snieg un puteņo, gaisa temperatūra no -2..-3 grādiem jūras piekrastē Kurzemē līdz -10..-12 grādiem, savukārt Vidzemē, Melturos vakarā sals sasniedz -19 grādus, Zosenos -15, Rūjienā -14, Valmierā -13.

Nākamajā diennaktī snigšana pakāpeniski mazināsies, debesis daudzviet skaidrosies bet sals pastiprināsies. Nakts sākumā vēl daudzviet snigs, vietām Kurzemē un Rīgas apkārtnē varbūt stipri, bet nakts otrajā pusē snigšanas intensitāte mazināsies. ZR vējš arvien vairāk pierims. Dienā visā Latvijā kaut brīžiem uzspīdēs saule, bet neliels sniegs būs vairs tikai vietām un īslaicīgi, galvenokārt piekrastes rajonos. Naktī sals pastiprināsies līdz -8..-14, bet vietās, kur debesis skaidras arī līdz -15…-22 grādiem, dienā sals no -4 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -8…-13 Vidzemē, Latgalē. Brīvdienās nokrišni arvien mazāk, bet sals vēl vairāk pastiprināsies.

 

Ceturtdiena, 14.Janvāris: Trešdien pēcpusdienā līča efekta sniega mākoņi, kā jau arī bija prognozēts atnesa ļoti intensivu snigšanu Vidzemes rietumu un centrālā daļā. Sniega sega tur krietni pieauga, īpaši Siguldas apkartnē kopumā sasniedzot 25-35 cm, sniga arī Kurzemē, bet mazāk. Vēlu vakarā un naktī ļoti intensivu sniegputeni arī Rīgā atnesa šaura līča mākoņu josla, sniega segas pieaugums jau nakts sākumā dažos Rīgas rajonos, piemēram Agenskalnā, Imantā, Zolitudē jau sasniedza 15-25 cm...snigšana turpinās. Bet jocīgakais ir tas, ka stipras snigšanas josla ir tik šaura un lokāla, ka pat pašā Rīgā apstākļi ir ļoti atšķirigi, un kamēr daži Pārdaugavas rajoni grimst sniegā, tepat no centra pienāk ziņas par vien nelielu snigšanu, bet citviet varbūt nesnieg nemaz...Naktī Vidzemē, centrālos rajonos, Rīgas apkaimē snigšana turpināsies, vietām lokāli ļoti stipra. Braukšanas apstākļi vietām būs īpaši sarežģīti. Snigšana daudzviet turpināsies arī dienā, un arī dienā dažviet snigs ļoti stipri. Pastiprināsies arī ZR vējš daudzviet sasniedzot 9-14 m/s, bet Kurzemes piekrastē brāzmas sasniedzot 15-19 m/s. Gaisa temperatūra curmerā valsts lielāka daļā saglabāsies -6..-11 grādu robežās, Vidzemē iespējams līdz -14, bet Jūras piekrastē siltāk -2-4 grādi.

 

Trešdiena, 13. Janvāris: Aizejoša ciklona DANIELA ietekmē ieplūst vēsakas gaisa masas, pastiprinās ZR vējš, kas dienā sasniegs 7-13 m/s, bet piektastes rajonos, īpaši jūras piekrastē brāzmās līdz 15-18 m/s. Šorīt jau vietām snieg Kurzemē. Diena pārsvara mākoņaina, no rīta vietām, bet dienā valsts teritorijas lielāka daļā gaidāms sniegs, arī neliels putenis. Līča efekta ietekmē Kurzemē, Vidzemē, centrālos rajonos, arī Jūrmalas un Rīgas apkārtnē brīžiem var snigt stipri. Provizoriskais sniega segas pieaugums varetu būt no 5 līdz 15 cm. Gaisa temperatūra -4...-9, vietām, galvenokārt Ziemeļvidzemē -10...-14, bet Kurzemes jūras piekrastē siltāks, 0...-4 grādi. Rīgu sniega makoņi sasniegs uz rīta pusi, bet dienā brīžiem snigs stipri. Gaisa temperatūra -4...-7 grādu robežās.

Sākot ar trešdienu ciklonam atkāpjoties no ziemeļiem sāks ieplūst arktiskas gaisa masas. Plūstot pāri neaizsalušajiem un vēl samēra siltiem Baltijas jūras un līča ūdeņiem veidosies masīvi sniega mākoņi, kas vietām var atnest stipru un pat ļoti stipru snigšanu. Intensīva snigšana gaidāma Vidzemes dienvidrietumos, tostarp Rīgā. Sniega mākoņi var skart arī Sēliju, Latgali. No jūras nākoši mākoņi stipru snigšanu atnesīs arī vietām Kurzemē. Tomēr speciga snigšana skars vien šauras, lokālas teritorijas, nokrišņu sadalijums būs ļoti nevienmērigs nav iespējams precīzi prognozēt, kur tieši sasnigs visvairāk. Līča efekts visaktivāks būs trešdien un ceturtdien, nedēļas nogālē process mazināsies. Tikmēr gaisa temperatūra pazemināsies, sals pakāpeniski pastiprināsies. Debesim skaidrojoties nedeļas nogalē  naktīs var sasniegt -15..-20 grādus un pat zemāk

Otrdiena, 12.janvaris: Aizvaditā diennaktī visā LV teritorijā sniga, sniega segas pieaugums caurmera nav liels 2-6 cm, visvairāk snidzis Kurzemē, kur Ventspilī sniega kārta pieaugusi par 12 centimetriem. Kopēja sniega sega Kurzemē 8-14 cm, pārējā valstī sniega segas biezums sasniedz 7-11 centimetrus, vairāk Rīgas apkārtnē- 15cm, Liepajā 19 cm, Ventspilī 21 cm. Vidzemē vietām  vērojams neliels smidzeklis, minimāla atkala, veidojas sērsna. Gaisa temperatūra šodien gaidama -3...-8 grādu robežās. Iepriekš tika prognozēts, ka otrdien lielu Latvijas austrumu daļu skars stipra snigšana, tomēr saskaņa ar jaunākam prognozēm plaša un spēcīga nokrišņu zona virzīsies garām Latvijai gar dienvidaustrumiem, skarot tikai galējos valsts dienvidaustrumu rajonus. Stipra snigšana skars Krāslavas, Dagdas un Zilupes apkaimi, kur sniega kārta palielināsies par 5-10 centimetriem. Citviet Latvijā šodien snigs pavisam maz vai nemaz. Pūtīs lēns līdz mērens A vējš, kas dienas gaitā pakāpeniski iegriezisies no  Z, ZR puses. Stipraka snigšana ko izraisīs līča efekts daudzviet LV atgriezīsies sākot ar trešdienu.

  

Pirmdien Latviju no rietumiem šķērso ciklona DANIELA sniega mākoņi, kas vakara būs aptvēruši lielāko valsts daļu. Stiprāka snigšana gaidāma laika posmā no pirmdienas vakara līdz otrdienas nakts vidum, pēc tam snigšana īslaicīgi varētu kļūt vājaka, taču otrdienas pēcpusdienā un vakarā atkal vietām pastiprināsies, stiprāk un ilgstoši tad snigs valsts austrumos. Trešdien snigs mazāk un vietām, bet tad stiprāka snigšana varētu būt saistīta ar līča efektu. Pirmdien un naktī uz otrdienu Rīgā snigšana varētu būt mērena un ilgstoša, tad jau 13.janvārī un 14.janvārī, vējam iegriežoties no ziemeļu puses, no Rīgas jūras līča virzīsies mākoņi, un nokrišņi var būt stipri. Kārtīgi snigs teritorijā no Tukuma, Dobeles līdz Ogrei. Sniega kārta valsts lielākajā daļā nedēļas pirmajas dienās pieaugs par 10-15 centimetriem, bet vietām, galvenokārt Vidzemē un Latgalē sniega pieaugums varētu būt lielāks un sasniegt 25-30 cm.

 

Pirmdien arī pūtīs brāzmains dienvidaustrumu, austrumu vējš līdz 9-14 metriem sekundē, piekrastē pat maziet stiprāks, daudzviet putinās. Otrdien vējš iegriezīsies no ziemeļiem un, lai arī būs brāzmains, tomēr nedaudz pierims.

Nedēļas pirmajā pusē līdz ar ciklonu aktivitāti, kas nesīs sniega mākoņus, un siltākas gaisa masas sals mazināsies, bet neatkāpsies. Gaisa temperaturai vēl nedaudz paaugstinoties no pirmdienas līdz trešdienai valdīs neliels līdz mērens sals no 0..-5 grādiem valsts Rietumu daļā līdz -6..-11 grādiem Vidzemē un Latgalē. No trešdienas vakara temperatūra sāks pazemināties.

Nedēļas otrajā pusē snigs maz, bet temperatūra turpinās pazemināties un kļūs krietni aukstāks. Pašreizējās prognozes par to, cik zemu gaisa temperatūra pazemināsies, ir mainīgas, bet, visticamāk, sals sasniegs -15..-20 grādus,  vietām vismaz -25 grādus, bet iespējams, kā vēl zemāk.

Sekosim izmaiņām un papildinājumiem tuvākās dienās.

LVGMC brīdinājums:

11.01.2016., nokrišņu zonai turpinot šķērsot valsts teritoriju, laika periodā no plkst. 19:00 līdz plkst. 22:00 vietām Latvijā, galvenokārt centrālajos un austrumu rajonos, sniega sega pieaugs par 6-7 cm. 12.01.2016. Latvijas austrumu daļā gaidāma ilgstoša snigšana: sniega segas biezums nakts laikā pieaugs par 6-8 cm, un pēc tam dienas laikā vēl par 6-12 cm. Kopumā diennakts laikā sniega segas biezums pieaugs par 15-20 cm. Vietām gaidāms arī neliels putenis un redzamība snigšanas laikā pasliktināsies līdz 500-1000 m. Uz ceļiem veidosies sniega sanesumi.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.01.2016 21:28

    Zolitūdē šobrīd redzamība sniegputenī 200 m.

    Ielādē...
  2. 13.01.2016 21:18

    Man personīgi jau iestājies nogurums no ziemas. Pārāk daudz sniega ir Rīgā. Bet Rīgas dome taisa afēru ar "puteņa biļetēm", lai norakstītu naudu.

    Ielādē...
    1. 13.01.2016 21:58

      Man kaut kāds sen aizmirsts infantils meteo azarts aktivizējies. Esmu gatava i sniegā izvārtīties, i pašķūrēt ar lāpstu. Varbūt tās ir sekas satraucošajam kailsalam un gaidāmajam palielajam salam. Vispār, ja ne šie nokrišņi, mūs jau tagad mocītu nopietns sals. Gaisa masa taču ir riktīgi stindzinoša. A tālāk atkal spiediena augšana, vēju pierimšana un aidā - uz Dantes elles 9. apli! Mierīgi varam dabūt -30..-35. Nu ne Rīgā, bet vispār.

      Ielādē...
  3. 12.01.2016 20:18

    Šodien notīrīju sniegu no plēvju mājas jumta- tur 2 sērsnu kārtas: viena , pavisam plāna, pa virsu un otra- zem biezā sniega.Graudaina, pielipusi pie pašas plēves. To gan neaiztiku, lai paliek, vienalga vēl snigs.Toties tagad var mazāk uztraukties par to, vai plēve izturēs sniega smagumu. Vēl aizbridu līdz saviem zemajiem skujeņiem un arī šos atbrīvoju no sniega. Lai nesanāk galīga"pankūka" līdz pavasarim:)Iztraucēju sarkankrūtīšus, barojoties irbenēs......, lai gan ne īpaši, jo šie tik pārleca uz augstākiem zariem un turpināja mieloties, kad es purināju 3 m attālumā savas kalnu priedītes:)
    Laiciņš ļoti patīkams: nav auksts, nav vējains, sniegs nav slapjš. Viss ir balts:)

    Ielādē...
    1. 12.01.2016 21:28

      Birutiņ, a kā tās kalnu priedītes sausumu vasarā pacieš? Nu, vietējās pat kāpās aug un nekas. A tās svešzemnieces?

      Ielādē...
      1. 12.01.2016 22:24

        Vasarā normāli, galvenais, lai rudenī nav sauss un agri pavasarī, kad saulē iztvaiko ūdens no skujām (rododendriem- no lapām), bet ir zeme sausa. Te saite, var palasīt

        Ielādē...
        1. 12.01.2016 23:29

          Nu jā, kā iedomājos saulainu un saltu martu, tā dūša noplok. Tak atkal viss apsvils - smukie dzīvžogi un apstādījumi. Pēdējos gados visbaisākais bija 2013. marts.

          Ielādē...
          1. 13.01.2016 20:55

            Ja runājam, tieši par Pinus mugo(Eiropas kalnu priedi), tad tās ir tikpat sausum un salizturīgas, kā parastās priedes.
            Kalnu priedes Padomju laikā, mežinieki centās stādīt smiltāju nostiprināšanā, tādēļ dažāda lieluma eksemplāri un audzītes sastopamas daudzviet Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē, piemēram Kalngalē, Vecāķos, Carnikavā, un tāpat arī dažādās iekšzemes kāpās, piemēram: Garkalnes mežos.

            Ielādē...
            1. 13.01.2016 22:03

              A šīs tur vairojas savā nodabā? Jo nu pirkt stādus kaut kā ne visai. Ta ne jau sev, bet gribas kādu pielauzt uz lielo priežu aizstāšanu ar pundurpriedēm, kas būtu tikpat izturīgas. Vot ja no sēklām varētu izaudzēt stādiņus, tad nudien izdotos. Krūmveida priedes atceros piekrastē, bet vot prātiņa nepietika aizdomāties, ka nav vietējā priede. :)

              Ielādē...
  4. 13.01.2016 21:54

    A varētu kāds no Pārdaugavas izlīst pagalmā un pabakstīt sniedziņu ar lineālu? Es jau lūgtu Saksiju, bet sievietēm tik vēlā stundā bīstami līst no mājām ārā. Šausmīgi moka ziņkāre, cik nu tā nokrišņu "desiņa" būs izmetusi pār R-Rīgu. Tagad jau lien uz A-Rīgu - tur LVĢMC vismaz aptuveni izmērīs.

    Ielādē...
  5. 13.01.2016 22:08

    [Ranka, Lizums] Un tomēr šeit snieg maz. Sniega sega nav daudz pieaugusi arī iepriekšējās reizēs. Pat vietās, kur ir sapūsts sniegs tā biezums ir max 15 cm. Ar šodienas nokrišņiem klāt nācis apaļš centimetrs.

    Ielādē...
  6. 13.01.2016 22:24

    Šo dienu Liepājas un RietumKrasta pusē var nosaukt par puteņu jeb, kā man viens labs draugs teica "bērnības ziemas diena". Pa dienu Saule mijās ar izteiktiem jūras līča cb mākoņiem pa retam putināja. Patreizs jau vairāk, kā pusotru stundu pāri Liepājas pievārtei iet pāri sniega nokrišni , ko pat Lietuviešu LHTM modeli neprognozēja :) brāzmains ZR vējš un redzamība zem 200m , -2.6*C... Domāju, ka Liepājas pusē varētu būt ap 15cm sniega pienesums.. Akmens Liepājas komunālās pārvaldes kantora lauciņā, jo otrās līmeņa ielas nav tīrītas jau 3 dienas un līdz ar to nav izbraucamas.. Nu ko rītā Liepājnieki skatoties pēc video novērošānas kamērā Rožu laukumām varēs rakties ārā no kupenām, kā tas bija manas bērnības filmiņā par "Laimes Lāci sūnu ciemā" tad tā būs jautrība :)

    Ielādē...
  7. 13.01.2016 23:07

    Manā pusē sniegs dienas gaitā uzsniga, bet visai maz. Dažas reizes, jau kopš rīta, ar vairākiem gariem pārtraukumiem sīks sniedziņš pabira, un līdz vakaram tas arī viss. Kāds 1 cm pa dienu varbūt arī piebira, bet nekas daudz vairāk.
    Debesis visu dienu apmākušās, Saule tā arī neparādījās, kaut gan diena salīdzinoši gaiša, epizodiski nebija tālu arī līdz zilas krāsas plankumiem. Vakarpusē, kad jau bija tumšs, tomēr noskaidrojās, labu laiciņu jauna Mēness sirpītis debesīs R pusē pagrozījās. :)
    Temperatūra dienas laikā no -8*C rītā līdz -5*C dienas vidū un -7...-8*C vakarā. Vējš lēns līdz mērens, brīžiem brāzmaināks.
    Pēdējās stundas laikā beidzot atnācis kaut kas interesantāks - atkal snieg, brīžiem pat diezgan stipri, lielām pārslām. Rodas iespaids, ka jau pa šo ~ stundu piesnidzis vairāk, nekā pa visu dienu pirms tam kopā. Kaut gan nekas daudz jau nav, salīdzinot ar to, ko lasu p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  8. 14.01.2016 00:01

    nu ta beidzot rīdzinieki varēs pilnvērtīgi brist pa sniega putru un baudīt pārējās ekstras :) Cik labi, ka tuvākajā nākotnē neparedzas braucieni uz g-pilsētu, un, cerams, ka tāda vajadzība neuzradīsies. Šeit uz vietas maķenīt pasniga no rīta (~1 cm pūku), diena spoži saulaina, samācās ap trijiem, bet pēc četriem jau birdinājās snieģelis. Vakarā sniga tīri braši - vēl kādi pāris cm būs. Kopā tātad ~12 - 13 cm pagaidām. Kopumā - viss mierīgi. Ceļi gan nav nekāda Dieva dāvana, bet nu lielu trakumu nav pagaidām. T -11, -10.

    Ielādē...
  9. 13.01.2016 23:28

    Kas par sniegagāzi Rīga, Agenskalnā!!! Tik stipru snigšanu nudien neatceros lai būtu pedejos 2-3 gados... brīžiem likās ka no debesim gāžas kustiga siena, redzamiba vien daži desmiti metru, da;zu stundu laikā uzsniga vismaz 25 cm svaiga sniega, ielas un ceļi totali piesniguši, sniegs snieg nevienmerigi, te stiprāk, te mazāk, brīžiem lielam parslam, brīžiem sniega graudi... Izskatās ka viss notiek garā šaurā joslā vien dažu rajonu platumā ar uzsvaru uz pārdaugavu un centru... Esmu epicentrā, diemžel šonakt esu darbā, bet meģinašu uz brīdi iziet ara paluret...

    Ielādē...
    1. 13.01.2016 23:40

      Nu jā... pēc tādas snigšanas par Siguldu vari aizmirst.
      Kopumā visvairāk laikam tiek pašai Daugavai! Gandrīz vai prasītos aizsūtīt turp kādu izmērīt. Bet bail jau, ka neielūst kaut vai krastā. Un sods par Daugavas ledus baudīšanu laikam vēl joprojām spēkā?

      Ielādē...
      1. 13.01.2016 23:48

        Ai ai ai. Šobrīd aktīvā līča efekta sniega josla ir kā bieza sniega siena ar izteiktām malām. Pārdaugavā no gaisa jau vairākas stundas krīt kupenas, bet centrā (pie dailes teātra) sniegs snieg retām pūkainām pārslām (sniega sega neveidojas. Lai gan radars rāda, ka šeit (pie dailes teātra) vajadzētu snigt, tā tomēr nav. Neliela nobīde.

        Šis ir meteorologa nāves spriedums, jo lai kas tiek prognozēts, pusei Rīgas iedzīvotāju prognoze būs 100% nepareiza.

        Ielādē...
        1. 14.01.2016 00:42

          Nu bet Rīga jau ir liela pilsēta, turklāt nebūt ne dziļi iekšzemē ar gluda galda reljefu. Tāpēc ir tikai normāli, ka tāds rezultāts. Lai izpatiktu vairākumam, prognoze jādod vietai ar vislielāko iedzīvotāju skaitu. Pieļauju, ka pietiktu ar Centru, Pļavniekiem un Purvciemu + starp tiem esošajiem. Un noteikti prognozēs vienmēr būtu jānodala abi Daugavas krasti, ja runā par Rīgu it kā kopumā.
          Par to nobīdi tieši Rīgā jau ne pirmo reizi lasu. A vot citviet it kā nav tik traki. Vismaz man viss ir precīzi iznācis - ar precizitāti līdz pat 50 m.

          Ielādē...
  10. 14.01.2016 01:31

    13. janv. no rīta apmācies, bet mākoņu kārta plāna. Debesīs blāvi ''aitu'' mākonīši. T. -6*. Spiediens drusku pacēlies 747mm. Priekšpusdienā apmācies. Ap 10 uzsniga īslaicīgi ap 1cm. Pēcpusdienā skaidrojās. Mērens ZR vējš. Mākoņainība 3-4 balles. Z-ZA pusē nomācies. T. -3*. Tumsā DR-R pusē brīžiem bija redzams šaurs mēness sirpis. Ap 23 atkal uzsniga nedaudz. Pirms pusstundas pagalmā griezās iespaidīgs putenis. Pašlaik atkal nekā. Vienīgi jauns, pūkains sniegs liecina par neseno puteni. T. -6,8*. Spiediens 749mm, lēni ceļas.
    Tuvākā zemestrīce Zviedrijas Z daļā. Stiprums 2,6 balles. Dziļums nenoteikts. Notika 13:10.

    Ielādē...
  11. 14.01.2016 01:36

    Patreiz snigšana tikpat ka mitejās, bet sacelas brāzmains vējš, kas norauj kokien sniegu un saceļ jumtu puteni, nesot to pa gaisu...Kolosali skati, neesmu Rigu tik piesnigušu redzejis kopš 2009/10 vai 2010/11 gada ziemām... ap 30-+ cm viegla sausa sniega...

    Ielādē...
  12. 13.01.2016 19:55

    Godīgi sakot, es neizprotu, par ko prieks Rīgā, ja snieg. Par sāls pļuru, traucētu satiksmi un kupenām ielu malās?

    Ielādē...
    1. 13.01.2016 20:01

      Sētnieki svīst darbā- atšķirībā no divām iepriekšējām ziemām.

      Ielādē...
    2. 13.01.2016 20:16

      Vēl sniega blāķi jau gāžas no jumtiem - bez visiem atkušņiem, jo pat svaigi siltināti jumti tomēr laiž siltumu. Pagaidām pārsvarā pārkārušies, nevis krīt (Aivars man stāstīja), bet vēl jau pieaugs, sasals, pievilksies ar ūdeni un tad gāzies, lai ar joni kādu labsirdīgu dvēseli aizrautu uz Viņsauli. Kad Rīgā nācies steberēt pa neizbrienamajām ietvēm, esmu virs galvas turējusi somiņu, taču tā palīdzētu vien asas un ļaunas lāstekas gadījumā, nevis 100-kilogramīga briesmoņa gadījumā. Kā atceros baisās ziemas 2009./10. un 2010./11., kājas slābas kļūst. Nu jau esmu tādā stāvoklī, ka ne galvu atgāzt, lai laicīgi ieraudzītu uzglūnošās briesmas, ne virtuozi noturēt līdzsvaru uz slidotavām visās Rīgas ielās. Viena neveikla nomaukšanās uz mutes vai muguras un tur tas posmainais sašķīst gabalos... Nē, uz Rīgu braukšu, kad zirgkastaņas sāks ziedēt. Agrāk nedrīkst - pārāk bīstami.

      Ielādē...
      1. 13.01.2016 20:26

        Cilvēkiem pilsētās būs par jaunu (pēc 2 siltām ziemām) jāapgūst iemaņas - katram vienlaikus ar vienu aci skatīties uz apledojošiem trotuāriem, ar otru aci uz jumtiem, lai kaut ko no padebesu pažobelēm un jumtiem nesagaidītu. Par to es šodien iedomājos, ejot garām Meža Kapiem Rīgā.

        Ielādē...
        1. 13.01.2016 20:32

          Un ar trešo aci jāuzmanās, lai kāds vīrieškārtas pārstāvis neizrautu somiņu no rokām. Vispār, man ir reiz uzkritis paciets vai pasmags sniega gabals - apdullu kā muša. Bet vēl jau izbīlis - kas man tagad bliež pa galvu? :(((

          Ielādē...
          1. 14.01.2016 01:09

            Vajag ceturto aci rezervē turēt.

            Ielādē...
            1. 14.01.2016 02:02

              :))))

              Ielādē...
  13. 14.01.2016 02:17

    Nakts sākumā neliels sniedziņš turpina snigt, bet nekas liels, arī vēja ziņā laiks nu jau pavisam rāms. Daži cm, uz aci metot, ir klāt piebiruši. Ja nu tas ir no līča efekta (ņemot vērā vēja virzienu, tas visnotaļ ticami; lietus mākoņus ZR vējš no līča siltākos laikos arī bieži atpūš), tad OK, pret to nav iebildumu. Viena no retajām reizēm, kad man līča efekts patīk - parasti tas nes tikai slapjumu. Bet šāds efekts man patīk. :)
    Pret radaru gan iebildumu daudz - no tā ziemā (vismaz šādos laikapstākļos) nekādas jēgas. Nerāda man ne tad, kad snieg, ne tad, kad nesnieg. Vienīgi Pierīgas apkārtni (vai citureiz citas, pašas stiprākās nokrišņu vietas) kaut cik zīmē. Degradējies.
    Pašlaik sniedziņš apstājies, -8,5*C.

    Ielādē...
  14. 14.01.2016 08:25

    Āgenskalnā daļējs snowmagedons, no dažiem citiem kolegiem nāk ziņas, ka ne tuvu visur Rīga sniega ir tik daudz, citur ir ari ta, ka tikai daži cm uzsniguši, braukšu majas palurešu, kas Zolikā daras :)

    Ielādē...
  15. 14.01.2016 08:17

    Ar bažām ienācu Meteolapā-vai Pārsla jau nav depresijā sabrukusi.Bet tad sapratu ,ka kāroto sniegu Rīgā saņēmusi Pārdaugava.Kopumā samērījās ap 38-40 cm,taču sniega sanesumu dēļ grūti precizi spateikt.

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 09:11

      Nesaprotu, kāds tam visam sakars ar mani? Kā jau parasts cilvēks, esmu egoiste - man primāri svarīgi, kas notiek pagalmā. A pārējais... atkarībā no dvēseles stāvokļa.

      Ielādē...
  16. 14.01.2016 01:38

    Sveicam rīdzeniekus ar sniegu! Lai labi lāpstojas...

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 08:18

      Jau no 5 rītā.

      Ielādē...
    2. 14.01.2016 09:55

      Saludo Mario :) Sen nedzirdēts šai pus radio uztvērēja viļņa .. Dzirdēju , kā Baložos un Vadlaaučos sniega sega ir pat dažās vietās 45cm. A man RietumKrastā patreizs -2*C, sāk skaidroties pamazām, bet no Baltijas jūras puses nāk virsū Cb gubumākoņi ar stiprām ZR vēja brāzmām.. ojāa mazās ieliņas praktiski ir neizbraucamas.. jo izmēriju , ka vidēji sniega sega ir palielinājusies par 21cm.. Patiesi īsta ziema. Nabaga Daugavpilieši ir palikuši bez sniega :(

      Ielādē...
  17. 14.01.2016 10:00

    Aleluja! Šorīt pusotru stundu tīrīju iebraucamo ceļu, ko pēc iepriekšējā sniega vajadzēja tīrīt drusku vairāk par pusstundu... Precīzi nebija laika mērīt, bet kopumā kādiem 40cm vajadzētu būt, uz mašīnas pa nakti apmēram 15cm bija sakrājušies. Vakarā mēģināšu izmērīt. Lai gan aina varētu vēl mainīties, jo, kad pēc astoņiem braucu prom, tur vēl joprojām intensīvi sniga. Tiešām tundra :D . Bet skaisti gan, viss balts, pasaule kā milzīga kupena. Pie loga un mašīnā -10 grādi.

    Ielādē...
  18. 14.01.2016 10:00

    Sniga, sniga,bet neko daudz nesasniga, apm. 15 cm. Saulītei lecot, -16. t.co

    Ielādē...
  19. 13.01.2016 18:34

    Kad izbraucu no Rīgas, saule spīdēja un bija uzsniguši labi, ja pāris cm sniega. Braucot uz manu pusi, kā uz tundru - arvien tumšāks, arvien biezāks un arvien mazāk ko var saskatīt. Te lielāko dienas daļu snidzis, snieg arī tagad un brīžam patiešām spēcīgi. "Pabakstīju sniegu ar līneālu" - zem 20cm vairs nav nekur, kur netīrīts, šobrīd šķiet, ka šodien gluži 20cm klāt nav nākuši, bet savi 15 varētu arī būt. Bet nekas jau vēl nav beidzies... Pie loga -7 grādi.

    Ielādē...
    1. 13.01.2016 19:20

      Tencinu par dikti interesanto informāciju! Bet es tikai tagad aptvēru, cik liels tomēr ir Mālpils novads. Pēc vērojumiem radarā visvairāk izkrita novada A-malā uz Mores, Niedru pusi, nedaudz mazāk no Sidgundas, Vites uz Suntažu pusi. Pārējā novadā vēl mazāk. Tad kura puse Jums aktuālāka? Es te prasu, jo Madlienā pavisam švaki ar sniegu. Tik pa pliko vien dzīvojās, kamēr pirmajā snigšanā ietērpās mežģīņu kleitiņā, tad nesenais putenis-sīkstulis driskās saplēsa mantu. Nu un šīs dienas pirmais normālais sniedziņš. Summā ne vairāk par 13 cm. :(

      Ielādē...
      1. 13.01.2016 19:27

        Tā kā tie, kam vajadzēja, šo jau ir izlasījuši, atļaujos novākt pārmēru konkrētus manas atrašanās datur. Dzīvoju mežā, esmu partizāns :D

        Ielādē...
        1. 13.01.2016 19:50

          Mani vienmēr mulsinājuši tie Ropaži, bet ko es "blonda" tincināšu... :) Šķiet, ka sapratu, kurš gals. It kā jau sakrīt, jo pārējā novadā varētu būt aukstāks un sausāks. Atceroties grādus un mm, kurus Jūs esat ziņojusi. Bet Jūs tur sen dzīvojat? Kā vērtējat to neseno karti no 1939./40. ziemas? -40 esat kādreiz manījusi? 1987. janvārī un 1985. februārī varēja būt, tāpat 1978. decembra beigās. Tāpat 1996. un 1994. februāri varēja parādīt baisu salu.

          Ielādē...
          1. 14.01.2016 10:05

            Tā ir mana dzimtā vieta, bet pastāvīgi tur mītu tikai no 21.gs.sākuma. Par 39./40.gadu pilnīgi neko nezinu, tad vēl pat mana mamma nebija dzimusi. Kā bērns astoņdesmitajos braucu pie vecvecākiem, atceros, ka tur vienmēr likās ļoti sniegots, tomēr neko precīzāk neatceros. Tikai, kopš dzīvoju tur un regulāri braukāju uz Rīgu, lielā atšķirība un izmaiņas ceļā radījusi lielāku interesi par laikapstākļiem un to atšķirībām dažādās vietās. Tā, ka neko noderīga es tomēr neesmu :))).

            Ielādē...
  20. 14.01.2016 10:21

    -11 grādi un spoža saule

    Ielādē...
  21. 14.01.2016 10:17

    Alūksnē no rīta pirms astoņiem nedaudz sniga, mašīna rādīja -11. Šobrīd ir noskaidrojies un neliela dūmaka. Pēc prognozēm skatoties sniegs nemīl šogad Latvijas austrumdaļu, jau otrā nokrišņu zona sestdien aizies garām pa Krievijas robežu.

    11:25 Dūmaka sabiezēja, un sāka atkal nedaudz snigt, bet uz augšu skatoties vēl joprojām var redzēt zilas debesis.

    Ielādē...
  22. 14.01.2016 12:07

    Visu rītu joprojām snieg.Mums te putināja, bet vīrs zvana no Mellužiem- tur spīd saule. No Piņķiem , skatoties debesīs, absolūti nekas par to neliecināja:)
    -6*C, vējš no R puses, par pārējo - apskatieties bildēs, tikko svaigas:)

    Ielādē...
  23. 14.01.2016 12:42

    T-7, snieg mainīgā intensitātē, sniega sega ~37-40 cm

    Ielādē...
  24. 14.01.2016 13:23

    Priekšpusdienā Rīgā turpināja snigt, brīžiem stipri, bet ne ilglaicīgi. Kopumā kopš vakarvajara uzsnidzis 21 cm, kopējā sniega kārta man sanāca kādu 28 cm biezumā ( kur saputināts, tur būs vairāk). Sniegs blīvējas, uzspīd blāva saule, ap -5 grādiem. Līča efekta sniegs vēl var turpināties.

    Ielādē...
  25. 14.01.2016 14:19

    Allažos visu dienu snieg. Sniega segas biezums starp 28-29 cm. Šorīt no pussešiem tīrīju sniegu pagalmā un piebraucamajam ceļam, saprotu, ka rīt droši vien būs jāceļas vēl agrāk :).

    Ielādē...
    1. 14.01.2016 14:28

      A tāds biezums pārsvarā vai tomēr ir arī sanesumi? Siguldas sniega pilnie koki liek domāt, ka baigais vējš Jūsu pusē nav bijis? Esmu glupajos jaunības gados speciāli bridusi pa laukumiņu (iedomātu), lai vairākās vietās izmērītu, vai tiešām viscaur ir 60 cm. Diemžēl šobrīd nu jau 10 diennaktis neesmu bijusi ārā. Un nespēju pat saņemties to izdarīt. Pie datora ekrāna ir tik patīkami priecāties par stihijām, taču patiesībā miesiski jau -1 grāds un sniegs sažņaudz visu manu būtību kā ledainās spīlēs. Trūkst elpas, liekas, ka locekļi nokritīs un dzīvība pametīs miesu. Laikam vienīgais pietiekošais iemesls iziešanai varētu būt došanās uz Rīgas lidostu, lai aizlidotu uz D-Āziju.

      Ielādē...